Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
7570
View
56
Reply

sangup lihat isteri menderita,dari cerai kan isteri

[Copy link]

Author: puteri_impian       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-9-2011 11:03 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ParinAmat at 29-9-2011 14:50

Asalamualaikum.......
put ade nak story sikit pasal kisah abg sedara yang curang, penagih, juga kaki pukul......

citernya cam nie..abg sedara put dah kawen gan akak hampir 11 taun.... tapi skrng hubungan diorg umpama telur di hujung tanduk, abg sedara langsung x nak berbincng perihal masalah mereka.....yang jadi mangsa skrng nie adalah anak2 (anak ade 3org)

Abg sedara put nie sejak menjak nie perangai dah berubah sgt2,balik rumah lewat tu mmg kebiasaan die....dah pandai minum arak....dah pandai g clubing  ade pompuan lain...& terbaru dah terlibat dgn DADAH, bini die selalu la melarikan dri balik kg bile kena pukul gan abg sedara put  

ok untuk pengetahuan kawan2 sumer akak warga indonesia... jadi kalo abg pukul ke, diorg gaduh ke akak akan balik ngadu umah family abg sedara tu ......nak blik indon faham la kosnya

kadang2 akak ade call put cerita problem die kat put...tapi ape kan daya put hanya org luar....hanya mampu tenangkan dia  baru2 nie diorg gaduh besar,smpi akak kena pukul....lari la akak nie gi umah uncle put (mak pak laki die le)...

sebelum tu  die ade wat polis report sbb kena pukul.....yg malang nya polis tak boleh nak tangkp laki die sbb takde medical ripot .. so takpe la akak nie tinggalkan anak2 kat jiran (sbb anak2 skolah & tak cukup duit nak bwk balik kg),dia hanya bawak anak die yg bongsu.....
  

sampai jer akak di kg, ngadu la akak gan famly laki die.....esoknya laki die call ngamuk2 suh die balik..kalo tak balik dia akan balik kg then bunuh akak  akak pun jadi takut terus siap2 balik kl.....

sampai di kl....akak x bole masuk rumah sbb laki die dh tuka kunci....:@ hangin la akak nie....bile akak call boleh plak dia jawab "ko jgn balik rumah dah", smpi la ke skrng akak belum jumpa anak2 yg lain....(tak tau mane laki dia sorok anak2) skrng akak duk rumah kawan utk sementara wktu.....

  Dia dah fedup gan laki die..kalo boleh die nak bercerai....tapi laki die de ckp kat die...takkan ceraikan akak...die nak gantung akak tak bertali & die nak akak menderita

gi kaunseling dah byk kali...put ingat lagi ade satu hari tu  diorg gi kaunseling ( aki die ripot,kata die ingkar ckp somi). dok elok2 tgh kaunseling tu laki die citer la kat pegawai tu pung...pang...pung...pang...sampai jer turn akak tu ..... akak pun pe lagi pulun le citer ,laki die selalu pukul la,selalu balik lewat minum arak le...yg kelakarnye...bole plak pegawai agama 2 kata cam nie "ish..die kan somi awak,die ketua..ape yg die wat biar le":@ mau x hangin.....wat malu kat org indon jer....  

die nak sgt bercerai...tak tahan hari2 kena maki, dgn hisap dadah nya.....tapi tak tau dgn cara macam mana

anak2 yg lain dah seminggu dah die tak jumpa....kalo gi cari laki die kat tmpt kerja harus kena maki & kena sepak terajang (sbb dah penah jadi dh)..


ade tak suggestion untuk kes cam nie.....??
-ade sesape x mengalami pengalaman cam nie.....
- cam ne nak kuarkan akak nie dari neraka & lelaki lahanat 2
-andai kata bercerai permit die cam ne erk?? sbb die bkn warganegara


harap akak2 sinior kat sini boleh membantu cari jln tuk selamatkan akak nie...die dh buntu....silap2 kang terjun bangunan lak die....nie baru jer dia sms put die kata die rindu kat anak2 sambil nangis2
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 11:36 AM | Show all posts
Sian nyee, nak bg nasihat tapi xarif..

Doakan akak tu cepat jumpa jalan kuar, aminnnn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 11:39 AM | Show all posts
Reply 2# Addictedroxy


    tq...sian kat die..dh le bkn org mesia...laki lak macam chilaker
put pn hari2 doakan die temui jalan keluar&somi die bertobat
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 11:44 AM | Show all posts
Reply 3# puteri_impian


    Tulaaa, dorang ni walaupun indon, xsemua indon jahat. Manuasia gak, bila jadi mcmni diorg xde tempat mengadu yg boleh bg jalan kuar. Kita masing masing ley dgr jekk...

Ngadu kat mak pak in law pun ape ley dorang watt, anak dorangkannn.. isk isk iskkk

sianla kat akak tu putt!,umur diorg bape memasing?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 11:46 AM | Show all posts
mengikut pengalaman aku lah melalui ( pemerhatian) mmg salalu ppuan je yg kena tibai dgn ustaz if anything happen dlm sesebuah keluarga..kes u hampir sama dgn kes my untie...kaunselor tu blh ckp tu lah awk dia suammni awk dia leader awk ptt dgr kata...klu suami xsrk keluar awk jgn la keluar..cm mana untie aku xnak keluar klu dah sebutir beras pn xda dlm rmh..keluar rmh nk pjmn duit kat jiran balik kpg sbb suami dah angau kepayang dah la kaki judi...!!!easy to say mmg bias...

ni yg untie sy buat la..
- dia mmg ada kena pkl den dia pergi buat check up utk medical report kat klinik.better pergi klinik goment sbb klinik gomen dia trs buat usul. someone will assist her buat report polis. (time ni la husband untie aku mgamuk kat balai polis bila dpt tahu wife dia pergi balai..kan kantoi nampak sgt lelaki durjana)

- dah buat report den pergi ke jabatan agama islam yg terdekat utk tuntut penceraian..kes2 mcm ni blh tuntuk cerai fasakh sbb sang suami xmau cerai padahal dia terahmat durjana...

- lepas tu srh dia pergi ke biro bantuan guaman yg terdekat..mustahil xda biro bantuan guaman kat area tu ka..so srh dia pergi kat situ.if kes violence mcm ni jabatan pembangunan wanita dan masyarakat akn tlng dia bagi jln dan perlindugan sampai kes tu selesa. sbb si ayah ni agak ganas sikit dlm tempoh utk becerai tu si ayah xboleh mendekati anak2 sehingga mahkamah memutuskan hak jagaan atas siapa....


mengenai kearganegaraan tu sy xpasti sgt..

TT apa yg sy cerita ni memalu pengalamn untie sy..harap sikit sebanyak dpt membantu..maybe situasi untie TT berlainan sedikit dgn situasi untie sy...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 11:48 AM | Show all posts
Reply 4# Addictedroxy


    ye la...diorg kawen dlu mmg ade tentangn...tpi akak nie pndai jga hati mertua...diorg kawen dlu pn cara elok,walaupn famly x restu
dia baik sgt....tpi somi die lak wat hal.....
adik beradik somi die x bole tolong sbb perangai laki die nie mmg giler skit..die kalo nak wat hal x kira tempt..depan2 org ramai pn die bole meroyan
umo diorg awal 30an...sian kat anak2 diorg la
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 12:00 PM | Show all posts
Kalau dia hisap dadah, tak blh usahakan bagi dia kena tangkap ke put?....
kalau dia kena tangkap, automatik wife dia dapat fasakh....& dapat hak penjagaan...boleh lah dia bawak lari anak2 ke Indon....

Buat sementara waktu ni, suruh dia cari kerja kumpul duit untuk tambang anak2 dia....bila cukup, suruh je dia bawak ke tiga-tiga anak tu balik Indonesia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 12:00 PM | Show all posts
simpati ngan makcik saudara tt..

nasib dia hampir serupa ngan parents i.. mother i bukan warganegara so bila kawin ngan my father n  kitorang pun dah lahir, dah ada surat beranak mother i terus apply jd pemastautin tetap.

so, apa kata tt suh kak saudara apply utk pemastautin tetap, anak dia kan ada surat beranak, itu adalah dokumen sokongan yg paling penting.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 02:02 PM | Show all posts
Reply 7# jazaa


    kaka jazaa..die terfikir jgak cam 2...tpi kalo ade yg jamin die kuar nanti....mati kot akak 2 kena sodok pisau kak   sbb prosuder repot nie kena tulis nama pengadu...mknanya..kalo la kawan laki die nak jamin la...msti ade nama org yg merepot kat dlm repot 2 kn???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 02:05 PM | Show all posts
Reply 8# iszablack


    die dh try ajak laki die pegi...(time tgh baik dlu la) tpi prosuder byk la die kta......surat beranak anak2 sume laki die pegang.....doc2 pntng pn laki die jgk pegang.....die kta kena ade pic famly gak kan bile nak apply 2...... die ajk jgk laki die ambil gmbr fmly...sumer x diendahkan...kadng2 die fikir laki die kawen gan die nak menganiaya die jer
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 02:19 PM | Show all posts
Reply 9# puteri_impian

kena buat secara systematik & berhati-hati.....

1) surat beranak - dapatkan salinan kat JPN...report kata hilang....kalau dia tanya laki, jawab tak dapat di kesan....kalau blh masa dia buat tu pergi bersama sedara mara yang warganegara yang blh di percayai..

2)  kumpulkan anak-anak- dapatkan info anak tu kat mana,

3 ) Buat bodoh je skrg, ikut je cakap laki tu....buat mcm dia dah nyesal...tapi pelan-pelan simpan duit.....

4) Bila semua dah terancang, report & at d same time, bawak lari anak-anak.....


p/s:  tempat anak-anak adalah di sisi ibunya......tak kira dia di besarkan di mana...nak buat apa bertahan hidup di sini kalau kehidupan mcm neraka...tambah suami dia hisap dadah....& Parents in-law pun tak blh membantu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 02:25 PM | Show all posts
moral...

jangan kawin dgn penagih dan jangan kawin dgn indon...
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 02:31 PM | Show all posts
Asalamualaikum.......
put ade nak story sikit pasal kisah abg sedara yang curng,penagih,juga kaki  ...
puteri_impian Post at 29-9-2011 11:03



   

dulu ade kes dlm surat kabor si isteri 2 kali pegi pej. agama mintak fasak.. cerai psl laki suke pukul die dan tersgt panas baran.. pegawai kaunseling tuh minta bersabar n taat pd suami.. (laki die ade rekord mental) satu hari tuh laki die wat hal.. n pukul si girl nih n sembelih sampai mati kalau aku jadik adik pd girl tuh.. aku jejak pegawai kaunseling nih n smebelih plak pegawai nih  entah2 kadang2 pegawai agama nih.. cam2 perangai..

teringat kes bapak aku x pegi jadik iman solat jumaat pd hari raye aidlfitri.. ade pegawai agama islam buat surat n mintak hadir ke pej. tanye kenape x pegi solat jumaat.. mase bapak aku pegi pej. agame tuh.. ade kerani tuh citer mengeletar si peg. agame nih psl takut nak berjumpe bapak aku.. siap tanye lagi bapak aku ade bawak kitab tak mase nak berjumpe dgn die.. kalu x bawak baru die berani nak jumpe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 02:36 PM | Show all posts
Reply 11# jazaa


    2 la..die tgh usha le 2...tpi maslhnye sedara mara yg warganegara sumer dh pindh perak...die,laki&anak banak jeh duk KL 2 ade gak die ajak laki die pndh perak...tpi laki die x mo.....
plan die skrng nak blik gan laki die cam besa(2 pn kalo laki die bgi die blik le)
settle kan dlu skolh anak2 dlm sbln jer lagi nak cuti sklh...die igt nak pujuk laki die duk kat perak...dari cuti skolh sampai le daftar kan anak2 die skolh kat perak....then...dia plan..bile laki die izinkn die duk perak gan anak2&die keja kat perak(laki die keja kat kl 2 die pya pasal la)
andai kata lai die nie bgi...lgi senang die nak tntut fasakh kot.... let say la kalo dlm msa 3bln die x jenguk anak2& x bgi nafkah kat anak die boleh mntk fasakh kan??  bkn ape kaka jazaa....kalo die duk dekat gan famly selamat lagi kot..dri duk kat kl 2 harap kawan2&jiran2 jer....skrng nie jiran2 pn x bole nak tolong lebih2....laki die dh sound dh jiran2 yg penah tolong die dlu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 02:39 PM | Show all posts
Reply 12# lavapanas


    yup....betul tpi laki die jadi penagih x sampai setaun.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 02:56 PM | Show all posts
lelaki kalo dah pendendam, hanya asid yg dapat meleraikan dendam itu..

elokla plan dia tu, nak balik ke Perak dekat ngan famili dia.. so apa2 jadi famili terdekat leh tolong.. suh dia pujuk somi dia tu duk sesama ngan dia, mintak tukau keja balik ke Perak.. kalo somi taknak balik Perak pun takpe.. biar ber PJJ dari duk depan mata dan menyakitkan tubuh badan akak indon itu..

penyelesaiannya cuma cerai secara fasakh je.. cukup 3 bulan tak kasi nafkah, sila ringankan kaki ke pejabat agama.. kalo dah smp pukul2 suh la dia wat repot polis (lepas amik medical report).. domestic violence ni tak sepatutnya berlaku dlm kehidupan rakyat mesia masakini..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 02:56 PM | Show all posts
lupa lak put nak citer...memula laki die terlibat gan dadah nie kan asalnya nak kuruskan bdn....
citernye cam nie....dlu akak&abg sedara  nie ade masalh berat bdn...
1 hari abg sedara nie ade la bwk balik barang then abg nie tya kat akak nie
abg sdara :sayang nak kuruskan bdn x??? bdn sayang pn dh bulat ni
akak : eh nak le....bile kita nak bli ubat kurus??? (teruja jer time 2)
abg sedara : nie abg dh beli dah...berkesan tau syg...ramai kawan2 abg kurus dgn ubat nie (story dgn konfidennye):@
akak : ish bole ke kurus....lain macam jer abg
abgsedara : boleh...cube la dlu...tpi benda nie abg beli kat farmasi..kongsi gan kawan

yg akak nie pn bodo&sengal.....cuba le ubat aka dadah 2......
akak sempt rasa benda 2 kurng sebuln jer......akak 2 kata dia x tau pn bnda 2 dadahtrus akak 2 benti...xmo dh walaupn laki die berkali2 offer.....die benti..wat solat taubat......
akak 2 kata mmg akan kurus...tpi bile x dpt benda 2 terseksa jiwa
rumah tangga x terjaga...anak2 x terurus.....
kantoi pn sbb terbaca sms laki die....ape lagi ngamuk le die kat laki die....hidup2 kena tipu dek laki start dri situ laki die jadi dingin kat die......takut rahsie die bocor kat famly laki die.....
jadi skrng nie yg kes dadah nie die cite kat aku jer....adik beradik laki die sorng pn x tau.....mak bapak lgi le...kang kalo diorg tau mau koma lak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 03:02 PM | Show all posts
Post Last Edit by puteri_impian at 29-9-2011 15:04

Reply 16# ParinAmat


    2 le yg di plan kan mod parin...kang bile akak wat keja2 bodo kang dia bole cri akak...sbb kl nie mmg area dia....jantan ni pn kire macam abg long2 kawasan la  ala 3line le kunun...ade abg long...ayahde..... 2 yg die xmo blik perak...sbb die dh fofuler kat kawasan...kang duk tmpt bru x bole nak jga kawasan kekdahnye....
sibuk sgt jga kawasan la!!!!! jga adik2 la!!!! jga anak buah la!!!!
mak bapak sndri,adik beradik&anak sndri,bini sndri,romah&dapo sndri terabai
**skrng nie dh tadek air mata dh akak nie...kalo die nak main betina jgk bio je...dh x kose dh akak 2 nak marah2
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2011 03:09 PM | Show all posts
dapatkan keizinan somi dulu nak mintak balik ke Perak.. kat KL ni akak tu takde sedara mara ke..

risau juga, org bila dah amik dadah ni tengah kepala high kang disemelihnya bini sendiri..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-9-2011 03:19 PM | Show all posts
Post Last Edit by ParinAmat at 29-9-2011 15:21

Reply 19# ParinAmat


    2 yg sedng dia ushakn skrng mod...walaupn skrng sedng bersms2 penuh dgn kata2 makian betina x sedar diri la!!!! pompuan indon ### la!!!! dasar indon @@@ la!!! die terpaksa telan mod..dek kerana nak kan kebebasan dri & anak2.....
sbb 2 die berlembut skrng..tuk pujuk laki die izinkan dia keja kat perak&anak2 skolah kat perak......

**mod bce dh ke story yg put bru update 2???? sang2 truk laki die...sngp suh bini skali terjebak..nasib la akak 2 x terlanjur jauh.....:cry: lupa lak nak citer kat page 1 tadi......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105875s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list