Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
31348
View
480
Reply

Balik Kampung Tapi Tidur di Hotel

   Close [Copy link]

Author: cmf_iddine       Show all posts   Read mode

Post time 22-8-2011 12:59 PM | Show all posts
eh, apa hal pulak reply hana ni..sorry kak hana..tertekan butang reply...sebenarnya nak reply
kawan kita yang baru nak habis pantang, pastu kena gi kenduri tu..
bila dah baca thread,terus nak reply..tertekan butang reply bawah thread kak hana tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:00 PM | Show all posts
Reply 5# auntieagony
yup, is setuju pendpat nih...bleh diterima. tapi tak semua org bleh setuju ngan menda mcm ni....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by Nurul8001 at 22-8-2011 13:04

Reply 40# ruffleen


hahaha..kalo saya dokter,saya bagi jek..tapi..1 hari, bayarannya sekian-sekian(imejin sendrik)...
2 bulan kalu = (bayaran yang dah di imejin tadik)sila darab dengan 60 hari
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:05 PM | Show all posts
mmg syarat utama nak ajak aku blk kg utk raya @kenduri, @ sesaje, kene tido hotel.

sbb :
1.kebersihan. malas nak ckp. umah org kan..
2.iron baju. leceh ah nak kene teriak2 pinjam kat umah sedara mara
3.nyamuk. sian anak aku tido tak selesa. mencegah lebih baik dari merawat kan
4.lampu, kipas. masih alasan anak yg takleh tido berpanas, bergelap. so hotel la jawabnya
5.privacy. serik tgh2 malam org masok redah bilik camtu je. again..umah org kan. takleh komplen byk2.

penah skali soh tido umah nenek dia sbb takot org tua tu kecik ati. so berangkot la aku toto, comforter, ubat nyamuk karen, kipas meja, iron, bantal2..lagak mcm org nak pindah umah.sian anak aku tak selesa dok dlm kete. perjalanan dah la jauh, smpai sane kene la pastikan aku & anak dpt berehat dgn selesa.

dan balik takleh lelama. paling best pon 2 mlm je. balik nak tya kabar gitu2 ok la..tp kalau smpai tahap bergosip, mengumpat sesama sndiri..bosan ler. org lain pon ade masalah juga.otak ni takleh terima input byk sgt. hilang mood beraya nti.

tahun ni tak blk kg..so leh happy2 kat umah sndiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:07 PM | Show all posts
Reply 41# Nurul8001

Masih dlm topik yg sama nurul...aku pun tanya pendapat kak hana pasal porumer yg lepas pantang terus ada wedding ipar dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 01:34 PM | Show all posts
Reply 42# bukanomi

Terima kasih sbb menerima pandangan auntie. Yerlah, masyarakat kita senang sgt nak menghukum org yg beraya di kg tapi tidur kat hotel. Pd auntie, ok jer, janji still balik kg & jumpa orgtua berserta keluarga di hariraya - itu adalah perkara asas & yg penting. Nak tidur mana, pandai2xlah buat arrangement.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:56 PM | Show all posts
Reply  Hana


ntah yerk. lupa plak dia jwb apa....
dia senyap ke kata aku double standard gitu  ...
afja Post at 22-8-2011 12:38



uihh..misti ler toto kena sebut. penting tu..
bukan tanak beli katil, tapi, kalau letak katil, bilik tu jadi sempit gila. mcm stor pulak dahh..{:1_126:}
kat bilik tu, ada mcm2.
terbaru, baru beli tower fan. ingatkan nak beli portable air cooler, tapi, takut bil elektrik bertambah pulak.
at least, kalau toto, bila siang2, lapang ler sket bilik tu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 02:58 PM | Show all posts
Reply 46# auntieagony

balik kg....mmg best tapi kalau yg dah ada anak dara, anak teruna kena la pk camne nk jaga aurat dsbgnya. tak leh nk main blasah je. kalau umah tok nenek besar dan bayk bilik okla, masalahnya tak cukup sbb satu family anak dah berapa org...ada stail satu bilik utk semua anak dara dan sebaliknya. tapi takkan nk sumbat satu bilik sampi 7, 8 org. kalu dpt yg jenis tak kesah takpela. tapi nnti ada plak nk yg privacy dan sbgnya. tapi kdg2 yg cerewet ni sbb kadg2 xleh terima ngan setengah prangai sepupu sepapat yg jenis tak kisah blasah syer brg peribadi org lain cam towel, sikat dsbngya. nmpk cam small matter tapi dah dididik ngan kebersihan dan cara respek barg/hak org....

bagi i tak salah raye kt kg tapi dok kt hotel, bukan nak berlagak ke lari dari buat keje ke, tapi ada reason tersendiri. Hubby i ada ajak buat mcm ni tapi i tak brani sbb tak semua org bleh terima pendekatan kite. mmg akan aada potpet mengata kite


....kt hotel balik time tido je. pegi beraya/lepak still kt umah parents. org yg takde anak ramai atau jenis x kesah mngkn takkan setuju dan takkan paham....
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 22-8-2011 15:09
Adeh kak hana ni
taklah, maksud saya dlm keadaan yg serba tak selesa, sbb baru lepas bersalin, ...
ruffleen Post at 22-8-2011 12:43



    aku rasa mmg kena datang. kalau tak, mak mertua ungkit punya lah. dia tak nampak dah rationale.
tapi, tak berapa eloklah tido kat umah tu.better tido kat hotel.
datang mcm tetamu ajer la. bukan sebagai sedara-dtg awal2 pastu balik lewat2.
bukannya boleh makan pun. air sejuk takleh minum lagi.
nasi minyak, benda pedas2 boleh makan dah ke? dah lepas 44hari, bole la makan.
tapi, semua ini atas budibiacara laki jugak. kalau dah dia nak dtg awal dan balik lewat, tak tahu ler..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:06 PM | Show all posts
dtg awal2 pastu balik lewat2.
bukannya boleh makan pun. air sejuk takleh minum lagi.
Hana Post at 22-8-2011 15:01

ok, mengikut pemahaman saya yg masih anak dara dan tak berpengalaman ni, dlm keadaan baru lepas pantang tu kalo terpaksa gak menunjukkan muka yg separuh siap tu, akan jadi isukah sekiranya datang dan duduk saja, atas sebab keadaan diri yg masih tak berapa bertenaga, maklumlah baru lepas bersalin, is it a big deal?
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:11 PM | Show all posts
aku dh lama plan nk tido otel bila blk kg laki aku...
dedulu pujuk x mau jek laki aku tuh...
tp tahun ni bole plak....x sangka la plak...
aku ape lg ....lompat smpi bumbung kekdahnya..
cargas aku booking....yipppieee...

sbb utama aku nk tido otel ni sbb x selesa...ngan nyamoknya...konpem anak aku x leh tido....termasok aku la kan....ada kipas...tp still pns....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:17 PM | Show all posts
bukan la jijik dok di kg kadang..ruang agak terhad, ahli keluarga ramai, ada juga kg yg mana time raya air paip kecil sgt,,toksahkan mandi, nak amik wudhu pun susah...kegunaan bilik air terhad keran jumlah ahli keluarga ramai..ada yg dah biasa tido dgn air con rata2 mostly ini lah sebab2 kenapa org pilih hotel dr KG kot
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:19 PM | Show all posts
ok, mengikut pemahaman saya yg masih anak dara dan tak berpengalaman ni, dlm keadaan baru lepas pa ...
ruffleen Post at 22-8-2011 15:06



    muka kena tunjuk wp muka separuh siap.
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:33 PM | Show all posts
tak salah tido hotel tp masih lagi involve dlm persediaan hari raya. pendekata hotel tu tpt utk tido & mandi manda je, lepak2 kat rumah nenek sampai lewat mlm, esok nya pagi2 lagi dtg breakfast...
bukan apa, kalau jenis rumah mentua kecik, memang tak sesuai la...mana aurat nak kena jaga, kalau yg ada anak dara, anak teruna tak manis plak tido gitu, walaupun ada partition...lepas tu kalau jenis yg ade satu dua je bilik mandi, camana, kuar bilik air tak leh nak pakai towel ajek, kena bawak segalak mak nenek baju kecik besar masuk bilik air, huhu...renyah beb

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:41 PM | Show all posts
mana aurat nak kena jaga, kalau yg ada anak dara, anak teruna tak manis plak tido gitu, walaupun ada partition...lepas tu kalau jenis yg ade satu dua je bilik mandi, camana, kuar bilik air tak leh nak pakai towel ajek, kena bawak segalak mak nenek baju kecik besar masuk bilik air, huhu...renyah beb
misy Post at 22-8-2011 15:33

hahal....best point ever!
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:47 PM | Show all posts
aku saluu jgk plan n berangan nak tido hotel..
kalo balik kg or gi umah2 org or gi travel mana2 laa..
payaaah woo duk umah org..
nak rebut2 bilik air
nak bertudung litup
nak pura2 rajin mencuci2 pinggan mangkuk
worse terpaksa plak masaaak bile sume sebok ngn anak2
yg tak de anaak laa sapuu sume.

tapi sampai hari ni tak pernah2 menjadi pong plan itu
sbb aku takut2 org tua terasaaa hati  plak..
rasa nye lagi gembira jd tamuu
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 03:49 PM | Show all posts
suami izzah mmg dah sound awal2 dia mmg x suka tido kat hotel2 kalau beraya rumah family dia.. izzah pening klu beraya kat kampung suami.. bilik terhad.. anak 12 org tp bilik 4 ajer.. 6 org dah kawin dan beranak pinak.. 2 bilik dah confirm dah berpunya maklumlah menantu tu banyak bg sumbangan dan 1 lagi bilik PIL la.. izzah dgn suami mmg ada bilik.. so kalau kita org balik mmg itu bilik kitaorg.. klu kita org x ada mmg jadi bilik adik2 dia yg lain la.. izzah masa kawin tu dah beli 3 bantal termasuk bantal peluk, conferter set.. bila balik semua lunyai.. terkilan jugak.. pastu kipas siling bilik izzah itu rosak.. izzah beli kipas stand fan untuk kegunaan bilik tu.. bulan dpn balik izzah tgk stand fan tu kat bilik PIL izzah... izzah mmg x selesa tido klu bersepah..  pernah tido sbb x ada bilik tp nyamuk x yah ckp la.. ipar duai izzah ramai lelaki.. nie nak balik beraya izzah nak risau ada kebilik untuk izzah.. bilik yg biasa izzah tido rasanyer dah jadi mcm stor.. semua sumbat kat bilik tu.. entah la.. lain org lain cara.. tp izzah mmg x biasa dan terpaksa biasa.. kebersihan pun pejam mata ajer.. ;(
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 04:37 PM | Show all posts
this year memang tak der bilik..sebab bilik kena kebas...rumah 4 bilik..satu anak sayang, 1 menantu sayang, satu MIL, satu lagi dah kena rebut. so MIL called hubby tanya bila nak balik, hubby cakap nak kena tempah dulu bilik kat rumah tumpangan...ala bukan jauh pon...seberang jalan je..alasan yang dia bagi...anak dah besar, bilik tak der...takan nak suruh tido kat ruang tamu, nak salin baju kat mana..takkan nak jadi tontonan awam kot!
Mil cakap...dia nak suruh new couple tu keluar dari bilik tu...so hubby cakap tak baeek buat gitu...tak pe..kitaorang beralah. Dalam hati aku...pehh!!! berbunga-bunga....adala peluang aku tengok astro...
esoknya MIL telepon lagi...janganla tido kat rumah tumpangan...MIL tido kat luar bilik kecik a.k.a tak best tu bagi kat kitaorang, mil sedih, ngapo tak sih tido rumah...buruk benar ko!alahai...tak per la....terus hubby tak jadi tempah bilik. aku yang sedih plak...alahai tak jadi...tapi tak per nak buat macamana...MIL pon dilanda krisis so hubby terpaksa menadahkan telinga untuk mendengar keluhan dan aku pulak bakal jadi pendengar untuk mengetahui kisah-kisah tersurat dan tersirat...he!!!!dok serumah...habislah...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 09:11 PM | Show all posts
Reply 24# leylapple


aku ada sebab yg kukuh nape nak tido 'umah bayar'..tp aku takut kantoi lak kalo tulis kat sini. buat nye laki den kaki forum gak mampos den !!~

sebab yg kukuh itu ada lah spt berikut (dah macam jawap soklan spm pulak ) :

1. cadar bilik MIL x penah bertukar yer. sejak wa start kawen ngan laki wa ni. cadar hijau x penah berganti langsung ! aduh... (harap2 laki aku x baca !!)

2. bilik MIL ni dia sendiri x penah tido pun. dia jenis tido depan TV. bilik nye hanya utk salin baju shj...so kipas yg ada sudahlah rusak sejak wa start kawen sampai sekarang x penah pun dia beli baru...(sampai wa dah beranak 2 ni bayangkan lah...)

3. tilam (matress) yg spring tu dah lunyai lembik rasa spring berbonjol2 kalo kite baring di atas tilam itu.   pun dia x penah nak ganti. (actually tilam spring ni dia ada beli baru waktu time kawen dlu tp dia dah swap ke bilik anak2 bujang dia, so tilam yg sudah buruk itu berada di bilik beliau)

4. dah xde dah...walopun MIL itu macam...tp dia tetap baik..spt : dia basuhkan baju wa dan anak2...heheh..dia yg sidai dia jugaklah yg lipat tau !

so macam mana nk ckp bebaik ngan dia hek...kami2 nak tido hotel tahun nih..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2011 10:49 PM | Show all posts
Beraya di kampung suasana lebih meriah berbanding di bandar. tapi sekarang ni macam ada trend pulak  ...
cmf_iddine Post at 21-8-2011 09:29


buat bazir duit jer----------
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080025s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list