Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34341
View
146
Reply

Kelebihan Si Tangan Kidal = Kelebihan Si Otak Kanan

  [Copy link]

Author: MATBAGERO       Show all posts   Read mode

Post time 16-9-2011 10:23 AM | Show all posts
teringat aku akan nama "man kida"
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 10:23 AM | Show all posts
aku kidal gak....
tp bukan setakat tgn jew... semua bhgn badan aku prefer bhgn kiri dulu br kanan.. ...
kelbros Post at 15-9-2011 19:43



    yer...kawan saya pon jeles  sbb saya boleh menulis sambil makan.
saya mmg lefty, sepak bola pon kiri...tinggal makan nasik ngan tgn je guna tgn kanan.....mak ayah saya tak pernah ketuk pon tgn saya bila saya guna tgk kiri.....kenapa sampai mcm tu hina sekali guna tgn kiri...kalu tade tgn kiri..caner nak cebok ?

bila saya pegi rumah mertua saya..and dia tgk saya potong sayur guna tgn kiri..dia tegur dgn muka mcm geli gitu la...pastu saya teringat cakap kakak saya...org tgn kiri lagi bagus...sbb bila potong bwang ke...botong buah ke..sayur ke....sayur tu di pegang dgn kanan manakala tgn kiri pegang pisau......

by the way...anak saya sorang lefty ngikut saya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 11:27 AM | Show all posts
aku pon leh tulis 2-2 belah tgn... haha...
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 02:40 PM | Show all posts
orang melayu basuh berak mesti kidal punya.... kalau tangan kanan tak cekap... cuba la..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2011 07:04 PM | Show all posts
Sebenarnya tak ada kelebihan antara kidal atau tidak, sbb pengawalan otak kiri ke atas anggota kanan dan sebaliknya adalah satu bhg lain dlm pembahagian khusus kiri dan kanan otak manusia. Sebahagian otak kiri bertindak sebagai perakam dan mainkan semula sementara sebahagian otak kanan bertindak sebagai Pusat kawalan kreativiti. Ini bermakna jika seseorang mencipta lagu dengan bermain piano, sudah tentu kreativiti datang dari otak kanan walaupun tangan kanannya yang bermian piano dan dikawal oleh otak kiri. Begitu juga setelah lagu tersebut dicipta dan dimainkan berkali, maka mainan selanjutnya adalah satu tindakan salinan atau ulang tayang yang sudah pasti dikawal oleh otak kiri.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 03:41 AM | Show all posts
Reply  malaygirl


   

Ambidextrous

Kebolehan menulis dengan kedua-dua belah tangan.
Ch ...
nameloo Post at 19-8-2011 19:14



    kalau makan dgn tangan kanan, tapi cuci lepas b*rak pakai tangan kiri.. itu tak leh di kira ambidextrous ke??
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 07:39 AM | Show all posts
aku kidal jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 01:11 PM | Show all posts
Reply 5# malaygirl


   nutty akuinya, kenkadang ape nutty tulis pon nutty tak bleh baca ;)
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2011 08:17 PM | Show all posts
my niece too. mak ayahnye kidal.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 06:48 AM | Show all posts
kata orang la.... almarhum sultan idris dulu bila cari tukang masak, cari yg kidal sbb org kidal ni bila menyiang ikan ke daging ker, guna tangan kiri
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 10:01 AM | Show all posts
aku pun kidal..
makan pakai tangan aje pakai tangan kanan
kalau pakai sudu atau nak ambik apa2, 85% aku guna tangan kiri jugak
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 12:57 PM | Show all posts
Saya pun kidal jugak. Tapi ada juga perkara yang saya hanya boleh buat guna tangan kanan dan ada perkara yang saya boleh buat guna dua-dua tangan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 01:06 PM | Show all posts
Paul McCartney (The Beatles),Kurt Cobain (Nirvana),Jimi Hendrix antara legendary yang kidal..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 01:08 PM | Show all posts
Paul McCartney (The Beatles),Kurt Cobain (Nirvana),Jimi Hendrix antara legendary yang kidal..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 01:45 PM | Show all posts
me kidal... hubby pun kidal... harap2 anak kidal gak....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2011 03:05 PM | Show all posts
Reply 32# winamp05


   sama la...me pun kidal, masa kecik2 dan da tuo ni pun kadang2 terbiasa pegang sudu guna tangan kiri, pas tersedah , cepat2 tikar sudu tangan kanan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 12:23 AM | Show all posts
Jadik same2 la kite menge"fan"kan diri di Komuniti Kidal Malaysia

http://www.facebook.com/pages/Ko ... sia/225592147471237

Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 10:09 AM | Show all posts
aku kidal gak tapi tulisan santekk..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 10:19 AM | Show all posts
arwah abah aku pun kidal....tulisannya mmg x cantik...tapi tang kemahiran memang tip top! memasak bole, bertukang bole, buat wirering bole...bak kata orang serba boleh lah...dan kalau buat keje memang kreatif..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2011 11:11 AM | Show all posts
dlm family nutty sorg je kidal, kebanyakkan activity mmg akan mendahulukan anggota kiri , kecuali makan guna tgn kanan

masa sekolah rendah ada rasa segan silu bila menulis, rasa mcm org cacat jer sungguh rendah self esteem, masa makan kat kantin klu mkn mee atau mkanan berkuah akan paksa tgn kanan dah r asek kena sound ngn member 'woi mkn pakai tgn kanan r' siot je

masa sekolah menengah br stabil sket, walo tulisan amat mengerikan
nutty suka subjek lukisan, tp nak melukis sgt fail, tp tang idea slalunye sgt mencurah2

makin dewasa ni makin bangga jd si kidal sbb unik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092565s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list