Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34306
View
145
Reply

Kelebihan Si Tangan Kidal = Kelebihan Si Otak Kanan

  [Copy link]

Author: MATBAGERO       Show all posts   Read mode

Post time 14-9-2011 09:59 AM | Show all posts
aku pon kidal gak...
nk pgang apa2 bnda confirm sumer kiri...even time mkn pon..tpi kalo pkai sudu la kan..
kalo mkn pkai tngan, haruslan kanan..
now aku dh 29tahun, ada skali tu dtgur sowang mkcik ni..katanyer "eh..x baik mkn guna tngan kiri..xmurah rezeki tu kang"
ayooo..malu ada,sentap pon ado!tpi nk buek cmno..aku jwb jerler.."saya kidal mkcik..tpi kalo guna tngan,saya tetap gunakan yg kanan" (sabor jerla aku...)
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 10:36 AM | Show all posts
lefty sll kantoi kl guna pen dakwat basah..rilek sapu..tpksa jungkit tgn sket{:1_137:}
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 10:45 AM | Show all posts
Ada sepupu aku mmg lahir tak kidal...tapi time dia nk PMR dulu dia accident...tangan kanan dia patah...so dia force tangan kiri dia untuk menulis...hasilnya bila dia da pulih dari patah tangan...tangan kiri dia da boleh guna utk mcm2...mcm org kidal gak...tp paling best mase time PMR tu...dia dpt buat kt bilik sakit...pastu dpt extra time lg mase PMR...skrg ni bila da kerja dia masih bleh maintain tulis tangan kiri ngn kanan...kalau kitorg men badminton ke bowling ke...dia boleh tukar2 tangan & 2-2 masih lagi boleh bagi hasil yg bagus...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 11:38 AM | Show all posts
Aku pong kidal,

tak sangka ramai forumer sini kidal.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 12:27 PM | Show all posts
Aku tak kidal kenapa tulisan aku buruk?
Sufive Post at 19-8-2011 14:46



    hehe~!statement tak hengat klako!
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 12:46 PM | Show all posts
worang kidal kantoi  masa mkn steaksetaw haku,kidal neh bmaksud worang yg mmg mlakukan mcm2 pka ...
bluezink Post at 19-8-2011 11:46



    btul ke?ank sy baru setahun lebih.tp mmg kidal gayanye..umur 3 thn nti baru tau result dia ek?
bukan pe,jenuh ajar makan tgn kanan tp tak mo jugak.lebih selesa suap pki tgn kiri.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 12:55 PM | Show all posts
aku kidal...sume perkara gune tgn kiri..pgg mouse pon kiri..sudu laa...just nk mkn jer gune tgn kanan...sume pelik biler tgk aku pakai tgn kiri pgg mouse..dorg xpenah jumpe tek..haha
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 03:55 PM | Show all posts
ayah aku kidal, tulisan cantik tp semua besau2..
boy aku kidal, tulisan..er not bad..
adik pompuan aku, x kidal, tapi tulisan masyallah 'very nice'
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 04:02 PM | Show all posts
tumpang lalu..

aku pulak kalau nk wat perkara yg menggunakan tangan msti pkai tngan kiri (kcuali mkn ngan tngan)

tp yg peliknya kalau aku tendang bola ke pe je yg guna kaki sume pakai kaki kanan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 06:02 PM | Show all posts
Reply 49# aspire4535


   hehe kite same.. saye pown kidal. dan satu2nye ahli kidal dlm keluarga saya. mane datang kidal ni pown saye xtau. Mcm ade forumer cakap, kidal ni leceh bile nk menulis gune pen dakwat basah. Nak2 tengah syok2 tulis dekat atas kad raye. Bile tgk balik, hambik kau... meleret2 tulisan kene sapu dek tangan kiri.
saya kidal dari kecik. Mase kecik, saya makan gune tangan kanan.. tp 2tahun lepas, tibe2 saye termakan pakai sudu gune tangan kiri. Terasa yg amat selesa skali. Sejak aritu, saya makan gune tangan kiri klu xsedar. n tangan kanan terus xpakai hatta garpu skali pown.

Pernah taun lepas, saye ikut member balik kampung. Mlm tu die ajak pergi mkan kt restoran. Tgh syok2 makan, saye terperasan smue orang tgk saye makan pakai sudu tangan kiri. Pastu ayah member saye ni cakap: "Oww ngiri rupenye".. Saye iakan aje. hehe

Saye smue gune tangan kiri. dari tulis, smapai pegang tukul. Kadang2 seriau ayah saye tgk saye pegang tukul tangan kiri. mcm xkompiden je.

Tapi satu je, saye leh tukar2 tangan utk main badminton. haha sbb anggota belah kanan saye lg bertenaga. So utk bola biase2, saye pakai tangan kiri dlu. Kemudian bile smpai bola nk smash, saya pakai tangan kanan. Kemudian tukar balik tangan kiri. Recharge balik tenaga tangan kanan. hehe kadang2 saye pegang dua raket kiri kanan saje nk kompius kn member saye. haha

Tapi utk main bola, saye dominan kaki kanan sahaja. Kaki kiri x accurate langsung. huhu xtau knape.

family saye dlu ade gak ajar suh gune tangan kanan. Tapi sbb dh xleh ubah, diorang biarkan saje. Lagi pun saye selesa tangan kiri.

Pasal kreatif2 ni. Kadang2 ade btul gak. Idea saye slalu mencurah2. N saye mmg suke melukis. Dari buku teks sekolah, smpai ke note2 Universiti, smpai ke kertas order makan old town. Semua ade je bahan karya saya. hehe

Best jadik kidal ni. Sbb terasa special wahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 06:46 PM | Show all posts
pon kidal gak
dlu mse kecik2 zmn skola terasa diri ni weirdo sbb xramai kidal
napa tah bleh kidal x perasan bile
tulis kidal la
tapi kalo on whiteboard or blackboard zmn skola dlu
cantik je tulis kai marker or chalk
kai tgn kanan r selesa..
siap ble tulis sambung2 lagi lukis etc
aku x pandai lukis
tapi ble r bab fotografi
seni kt situ la
org ckp aq pandai tgkap gambar
tau nak imagine where and how
ye r kot
tp x reti main music instrument
sebab xpenah dicuba
rasanya kalo zmn kecik mak pak anta g kelas music ble r kot
main badminton ble gune 2-2 tangan
preferable tgn kiri
tulis atas kertas due2 pon bole
sebab zmn kecik selalu praktis
tp dominan kiri la
makan ke ape kanan la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 08:41 PM | Show all posts
Aku pon kidal.tulisan x cantek..tapi kalu aku tgk org kidal buat kejer mcm kekok je.hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 08:43 PM | Show all posts
Aku pon kidal.tulisan x cantek..tapi kalu aku tgk org kidal buat kejer mcm kekok je.hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 08:43 PM | Show all posts
Aku pon kidal.tulisan x cantek..tapi kalu aku tgk org kidal buat kejer mcm kekok je.hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2011 11:58 PM | Show all posts
aku kidal, ye, aku akui tulisan aku buruk.. klu org tgk mesti ingat budak2 yg tulis @ conteng
untuk makan, gosok gigi & main gitar aku gunakan tangan kanan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 12:09 AM | Show all posts
satu lg yg aku perasan...
org2 kidal jgn marah aku ek..
tulisan org kidal ni kurang cantik sikit k ...
malaygirl Post at 19-8-2011 12:02



    tulisan aku cantik...bersambung sambung senget belah kanan....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 12:14 AM | Show all posts
aku pun kidal tapi semua peralatan org tangan kanan aku boleh guna mcm pembuka tin, pulas tombol pintu, kacau air, guna cutleries..semua boleh adapt..no hal la...satu je kecuali menulis memang tangan kiri..lain lain boleh guna tangan kanan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 09:39 AM | Show all posts
aku rasa org kidal memang special xtau nape... abg dan adik bongsu ku kidal... masa adik kecil aku selalu latih dia guna tangan kanan utk menulis supaya dia bole guna kedua2 belah tgn..

skrg aku dah kawin my 1st baby pun kidal.. mkn, tulis semua tgn kiri... dia belum pandai mkn nasi dgn tgn lagi.. so dia suap dgn sudu pakai tgn kiri... xsangka lak anak aku kidal.. special sgt rasa nya kalau jumpa org kidal ni...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 09:52 AM | Show all posts
anak sy pn kidal.......
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2011 10:37 AM | Show all posts
klu den nulis tgn kanan..tp main badminton, pingpong n gitar kidal...adakah den semi-kidal?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083453s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list