Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34304
View
145
Reply

Kelebihan Si Tangan Kidal = Kelebihan Si Otak Kanan

  [Copy link]

Author: MATBAGERO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-8-2011 10:54 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by cinta_ungu at 29-8-2011 14:50






Hubungan kidal dengan otak


   




Secara amnya kidal juga bermaksud lebih menguasai otak di sebelah  kanan. Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu  otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan  dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di  sebelah kiri. Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan)  menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan  sains.  Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai  kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan  kebijaksanaan.Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal  lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg.  menggunakan tangan kanan.   


Rumusan   


1. Secara kasarnya sekitar 10-15% drp. penduduk dunia adalah kidal.   

2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yg. juga kidal.  

3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yg. dpt. mendefinasikan  mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yg.  mengaitkan orang kidal dpt. dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan  didalam sesebuah keluarga.  

4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke  kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yg. ingin membacanya  terpaksa menggunakan cermin utk. menterjemahkan mesej-mesejnya.  

5. Hari istimewa utk. orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yg.  disambut pada 13 Ogos setiap tahun.(ni budaya orang barat-tak perlu  ikut..huhu)  

6. Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 11:46 AM | Show all posts
worang kidal kantoi  masa mkn steaksetaw haku,kidal neh bmaksud worang yg mmg mlakukan mcm2 pkara lebeh pada anggota kiri....kaau satu2 pkara jer...masih dianggap tak kidal g.....biasanyer kanak2 tak menunjukkan kecenderungan kanan/kidal sehingga umo 3 tawun.kalu umo setawun die kidal,maybe kemudian die tak kidal.n vice versa.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 11:56 AM | Show all posts
org kidal selalunye mudah nk menyesuaikan diri dgn persekitaran sekeliling..sbb setiap perkara @ or benda didunia ni dimonopoli org tangan kanan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 11:59 AM | Show all posts
adik aku plak ada kelebihan guna kedua2 tgn utk menulis...
bila dia penat tulis tgn kanan dia tukar pensil ke tgn kiri...
sb jadi mcm ni...ms dia umur 2 thn dia start nk pegang pensil
dia amik guna tgn kiri n conteng2 guna tgn kiri
mak aku mrh dia xbg guna tgn kiri utk menulis jd mak aku akan ketuk jari dia bila dia guna tgn kiri dia (nk suap ns pun guna tgn kiri)
so bila msuk tadika dia dh start ada keje sekolah
ms wat keje sekolah br kitorg perasan bila tgn knn dia penat dia tukar tgn kiri utk menulis
n kelebihan ni kekal kt dia smpai skang dia dh form 4 pun
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 12:02 PM | Show all posts
satu lg yg aku perasan...
org2 kidal jgn marah aku ek..
tulisan org kidal ni kurang cantik sikit kalo dibandingkan ngan org normal
betul ke?ramai yg aku jumpa tulisan diorg mmg kurang cantik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2011 12:19 PM | Show all posts
Reply 4# malaygirl


   
BEST NYA MCM ADIK KO...
SIAP LEH TUKAR TANGAN AG....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 01:24 PM | Show all posts
aku kidallllllllllllll
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 01:43 PM | Show all posts
Reply 5# malaygirl


   
tulisan org kidal ni kurang cantik sikit kalo dibandingkan ngan org normal
betul ke?ramai yg aku jumpa tulisan diorg mmg kurang cantik...

jgn ckp kuat2 uolzz
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 01:44 PM | Show all posts
Reply 7# rimau_belang


    aku pn kidal jegek
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 02:20 PM | Show all posts
aku...hanya menulis sahaja tangan kiri....apakah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 02:30 PM | Show all posts
i kidal jgk..tp rase tulisan i dgn my bro cantek
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 02:46 PM | Show all posts
Aku tak kidal kenapa tulisan aku buruk?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-8-2011 03:25 PM | Show all posts
Reply 12# Sufive


   
tu mmg jenis yg tak ada seni la kot...
huhu
jgn mare
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 03:29 PM | Show all posts
org kidal nie jiwanya sentitip~
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 04:21 PM | Show all posts
Reply 13# MATBAGERO

Eh tak marah pun laa...























:@
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 07:14 PM | Show all posts
Reply 4# malaygirl


   

Ambidextrous

Kebolehan menulis dengan kedua-dua belah tangan.
Chris Martin lead singer Coldplay ambidextrous gak

Die menulis ngan tangan kiri, main gitar ngan tangan kanan

hehe

Aku boleh je menulis tangan kiri, tapi sedikit hodoh berbanding tangan kanan punya tulisan
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 09:01 PM | Show all posts
i kidal jgk..tp rase tulisan i dgn my bro cantek
chubbyza Post at 19-8-2011 14:30


agaknyer org2 kidal keliling aku je kot tulisan depa kurang cantik
xsemua org kidal tulisan xcantik
n xsemua org xkidal tulisan dia cantik
betul x  
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 09:41 PM | Show all posts
ayah aku dah bt eksperimen tentang kidal ni..hasilnyer adik aku yg no 2 and no 4 kidal..no 1 3 and 5 righthanded..hihihi..
ayah aku cakap ade org tua ajar die..
kalo mase bidan bg uri wife mase lepas bersalin tu untuk ditanam, kiter ambik uri dengan tangan kanan,maka righthanded la anak tu,kalo amik dgn tgn kiri jadi lefthanded la anak tu..
yg pasti ayah aku dh bt..mmg btol atau kebetulan Wallahualam la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 09:56 PM | Show all posts
aku boleh tulis dua3 tangan... masa dulu aku pakai tangan kanan pastu aku terbaca ada org boleh tulis dua3 tangan, so aku try tulis tangan kiri... skrg dua3 tangan boleh tulis and tulisan tu org leh baca...

p/s: rmai ckp tulisan aku cantik, jika org xthu mesti ingt tulisan gurl
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2011 09:57 PM | Show all posts
aku berminat betul pasal otak kanan dan otak kiri, peta minda adalah satu cara untuk kita meransang otak kanan dan otak kiri...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095139s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list