CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 7263|Reply: 7

Hukum jual beli barangan dari sumber yang tak pasti...

[Copy link]
Post time 30-6-2011 10:12 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum, saya tak pasti dah ada ke belum thread ni... x pasti perlukah bukak thread sbb nak tanya soalan..kalau salah tempat tolong pindahkan..

Saya ingin bertanya... ada sesetengah pemborong mengambil barang jualan, cth jualan barang terpakai dari pusat2 yang dikendalikan oleh pihak dari persatuan agama lain.. sebagai contoh 'salvation army'- agama kristian dan sesetangah persatuan agama buddha..

Barangan tersebut asalnya merupakan barang2 yang didermakan oleh org ramai kepada persatuan2 tersebut supaya dapat dijual/ didermakan kepada org yang memerlukan bagi mengumpul dana bagi menampung kos aktiviti yang mereka jalankan.

Antara aktiviti yang dijalankan termasuklah aktiviti keagamaan mereka, aktivi sosial- membantu anak yatim/ org kurang upaya/ org2 tua dll.

Soalan saya, bolehkah peniaga Islam mendapatkan sumber barang jualan dari pihak mereka bertindak sebagai pengedar..sedangkan kita tahu ada kemungkinan wang tersebut sedikit sebanyak akan digunakan dalam aktiviti dakwah agama mereka...?

Atau bolehkah peniaga Islam menjualkan barangan tersebut dengan niat agar duit itu disalurkan utk tujuan sosial lain..(aktiviti lain seperti bantuan ank2 yatim/  org kurang upaya/ org2 tua)--- namun xpasti ke mana akhirnya duit tersebut disalurkan?

Apa pula hukum org2 islam yang menjadi pembeli kepada barangan tersebut?


Sebagai cth: Ada trend menjual barangan bayi terpakai sekarang... sy pernah membeli dah saya dapati ada sticker 'salvation army' pada barang tersebut..saya berasa amt berat hati sekarang..tlg nasihatkan...

Cth kedua: Ada trend menjual basikal terpakai dari Jepun sekarang... ada rumor mengatakan...sebenarnya basikal tersebut 'direcond' dan diderma oleh warga Jepun utk kegunaan negara dunia ketiga..cth cambodia/ myanmar tetapi ada pihak yang mengambil kesempatan memborong dan menjual kepada warga Malaysia...

Begitu juga dengan sesetengah 'pakaian bundle' yang diimport. (bukan semua)


Saya pasti ada yang menjawab ia adalah kategori syubhah..namun bagaimana pula jika niat kita adalah utk membantu secara sosial.. Kerana Islam itu tidak menghalang jika kita ingin membantu org2 yang berlainan agama sekalipun...



Oleh itu jawapannya... adakah dibolehkan...atau seboleh-bolehnya dielakkan..?  Kalau boleh sila berikan sedikit pencerahan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2011 10:27 AM | Show all posts
hukumnya Haram..

barang kegunaan penyembahan agama adalah syubhah kepada syirik..

menjual barang yg di sedekahkan secara percuma adalah dilarang..

fatwa bukan dari mufti..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-6-2011 10:38 AM | Show all posts
hukumnya Haram..

menjual bara ...
darkcloud Post at 30-6-2011 10:27


Betul ke.. xkisah la fatwa mufti ke tak? Pernah tak org sentuh hal ni dalam.. ceramah agama?

Sy tak kisah dah diwartakan jd fatwa ke belum..asalkan dah ada org bagi ceramah ttg hal cmni pun dah cukup..



sebb dalam kes yang di Malaysia ni..kat area saya ada satu 'company/ persatuan' guna nama Kifayah.. yang tu apa ye?

Diorang pun jual/ recond barang yang org dermakan..cmne tu?
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2011 10:48 AM | Show all posts
Haram menjual patung2 dan juga gambar penyembahan tuhan mana2 agama.. membawa kepada syirik yg seolah-olah mengiktiraf agama mereka..

Kifayah dlm bahasa melayu bermaksud "cukup" dr perkataan al-kafaf..

Menjual barang lama yg diberi secara percuma seperti "car boot sale" adalah bertujuan dari niat utk mendapat hasil wang jualan tidak dikategorikan sebagai "barang derma".. jika disalahguna barang derma utk mendapat keuntungan hasilnya adalah dilarang..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-6-2011 10:58 AM | Show all posts
Haram menjual patung2 dan juga gambar penyembahan tuhan mana2 agama.. membawa kepada syirik yg seola ...
darkcloud Post at 30-6-2011 10:48


ooh...



Tp yang salvation army n persatuan agama buddha tu bukan jual patung/ alat2 penyembahan... tp diorang jual barang terpakai biasa.. cth alat2 elektrik, mainan, toto,.. barang kegunaan seharian..



yang mana harga ditolak adalah sgt2 murah berbanding harga asal..kadang2.... 1/10 harga asal barang tersebut..

sebab tu ramai peniaga yang berebut nak ambil barang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2011 04:00 PM | Show all posts
salahkah kita beli barang dari kedai bukan Islam?... tak salah bukan!... apa bezanya kita beli barang dpd persatuan2 agama lain, dengan beli barang dpd pekedai bukan Islam!... begitu juga, salahkah kita menjual barang kpd orang bukan Islam?... tak salah bukan. apa bezanya, kita jual barang kpd persatuan2 agama lain, dengan kita jual barang kpd orang bukan Islam?
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2014 07:35 AM | Show all posts
Terpaksa up balik thread ni sebab nak tanya betul-betul boleh ke?
I study di oz, banyak sangat kedai Salvation Armt atau Salvos ni.  Memang nak beli pakaian dan peralatan elektronik berjenama pun boleh pada harga yang tak masuk akal.

Sedikit maklumat mereka:
What are the values and mission?
International Mission Statement
The Salvation Army, an international movement, is an evangelical part of the universal Christian Church.
Its message is based on the Bible. Its ministry is motivated by love for God. Its mission is to preach the gospel of Jesus Christ and meet human needs in his name without discrimination.


https://www.salvationarmy.org.au ... thevaluesandmission

ada juga yang suka pergi kedai ni.  Tapi memang ragu-ragulah ke mana perginya duit hasil jualan mereka.  Kalau tengok di oz ni, mereka salurkan juga kepada orang miskin dan anak yatim.  Tapi kalau mereka salurkan ke aktiviti missionary macam mana pula..

I nak tegur kawan-kawan yang pergi tapi i sendiri tak pasti betul tak Salvos ni ada sponsor missionaries..
Tapi bila tak tegur nanti makin lama makin ramai pula yang pergi situ
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2014 07:38 AM | Show all posts
How are donations used?
The Salvation Army helps people in our local communities.

Every dollar donated goes to assist families and individuals in need. Donations help people get back on their feet and become part of their community again.

The Salvos have very low administration costs; In the 2010/2011 year 15.19 cents for every dollar donated was used for administrative expenses.

The Salvation Army is committed to assisting all people without regard to nationality, race, belief, sexuality, ability, or judgement of behaviour.
Donations are used to fund the following programmes:

Aged care services
Alcohol detoxification facilities and services
Anger management programmes
Asylum seeker support services
Chaplaincy services
Child programmes & services
Community support programmes
Court and prison services
Crisis accommodation / Contact / Counselling centres
Crisis telephone support services
Critical incident counselling
Disability services
Disaster relief
Domestic and family violence services
Drug addiction detoxification
Drug and alcohol programmes
Emergency services
Employment training programmes
Family counseling & welfare services
Family crisis and transitional housing
Family tracing (missing persons)
Flying Padre and outback services
Food vans
Gambling counselling
Grief counselling
Health information exchange
Home and school support programmes
Homeless accommodation centres
Hostels for youth
Housing services
Human trafficking safe house
Marriage enrichment
Material aid
Meals programmes
Mental health services
Migrant and refugee services
Outreach services
Parenting skills
Recreation programmes
Refuge for victims of violence
Research and advocacy
Rural support services
Social policy and social justice services
Survivors of suicide counselling groups
Youth crisis drop-in centres
Youth support programmes
https://www.salvationarmy.org.au ... thevaluesandmission


kalau tengok kat FAQ, memang tak disebut bab sponsor missionaries.  Jadi boleh ke kita beli barang-barang  Salvation Army ni?

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 06:26 AM GMT+8 , Processed in 0.081880 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list