Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
21590
View
7
Reply

Daftar business di sabah- SSM nda terima

[Copy link]

Author: happydot       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-6-2011 12:45 AM | Show all posts |Read mode
Saya ni berniaga kecil2an, gerai jer. So tak daftar la. Tapi lately, business makin bagus, so nak kembangkan lagi. Tergerak hati maw daftar. So tadi pagi, pigi la di SSM, wisma MAA... rupanya nda boleh. Di sana hanya terima pendaftaran syarikat sdn bhd jer. Katanya, sabah guna akta lain dr semenanjung. Takat kecil2,enterprise/trading ni, SSM tak main ler, kena gi DBKK. Bila gi DBKK lak, org kat sana kata kena daftar di majlis daerah tpt perniagaan dijalankan... bengang nyer pasal, terus gi jalan2 & shopping di centre point tu.
Huh, napa lak guna akta lain yek? Sabah bukan dlm Malaysia ka? Dulu time2 belajar Company Law (tahun 90-an dulu), rasanya takde lak jumpa pengecualian ni. Nda pasti la, kut saya tidur masa tu or ni undang2 baru. Tapi bila cari dlm internet, rupanya mmg if nak daftar perniagaan di sabah/sarawak.. ada masalah, esp if tiada alamat perniagaan (alamat rumah tak leh). Habis tu, if business online lak, takkan nak tulis 'tempat perniagaan - ip no, alam maya'. Betul tak?

Ni tak tahu lagi ni. Esok baru nak gi majlis daerah. Tak tahula apa kerenah kat cna lak nnt. Alamat fix perniagaan mmg tak ada pun buat masa ni, maklumlah gerai, kadang2 pindah2 gak. So terpaksa guna alamat perniagaan adik (nasib baik ada).  Harap2 cepat leh siap. Hish, nak berniaga ikut undang2 pun susah...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 02:53 PM | Show all posts
mimang d sbh klu trading apply d majlis daerah tmpt mo bejual..semenanjung pun sm jg..byr dlm rm25 nda silap..klu mo bejul mcm gerai2 ni apply sm majlis daerah kwatim..lain lah buka bisness besar sdn. bhd.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2011 02:54 PM | Show all posts
mcm sia bukak kadai d slh sebuah daerah d luar kk apply lesen sm majlis daerah ja..nda smp seminggu pun setel...sia apply lesen trading ja..nda pyh pigi ssm sana buang2 duit paking..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2011 04:42 PM | Show all posts
Pigi sudah...tapi bukan di majlis daerah pulak... kena pigi di Pejabat Daerah. Ingat maw ambik borang dulu sbb mmg ada hal lain. TApi salah tempat lagi...
Pusing2 org jadinya...

Iya, mmg senang klu tau procedure dia. Tapi cam sya nda taw, pusing2 la jawapnya.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2011 08:46 PM | Show all posts
Reply 4# happydot


   yala..sabar lah..dugaan mo bisnes mimang mcm tu..gudluck btw..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2015 12:27 AM | Show all posts
haloo..saya mau buka syarikat macam kamu jg ba..cuma saya tiada alamat ni..ada sapa2 yg blh membantu..tq
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2017 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Hello....minta bantuan....bolehkah ambil lesen trading tanpa premis di sabah....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2017 11:24 AM | Show all posts
kamarulhizam replied at 28-4-2017 08:20 PM
Hello....minta bantuan....bolehkah ambil lesen trading tanpa premis di sabah....

Tuan kamarulhizam, saja mau tahu  apa perkembangan pendaftaran perniagaan trading ..tuan.
boleh kah daftar dengan alamat rumah.
Sepatutnya ada rule baharu yg bolehkan tuan daftar..Pihak Majlis/Pejabat Daerah mesti sudah upto date
sebab skrg era internet ..kita banyak buat bisnes online dari rumah.
so apa pengalaman Tuan mendaftar.. pohon share. TQ
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099380s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list