Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
16806
View
39
Reply

asal kek lapis hakcipta dan warisan bangsa Melayu Sarawak

[Copy link]

Author: terubok       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-6-2011 04:30 PM | Show all posts |Read mode
dari kecik kita dah nangar dan dah merasa kek lapis.

mun dolok2 mensia kek lapis tok timbul waktu raya, sabagai hantaran kawen dan time ada kenduri kendara.


Asalnya dolok marek kek lapis ya sik la secanggih kinek tok brlapis-lapis dan brbentuk2 rupanya.
dolok marek simple ajak..

kek lapis telah mengalami pekembangan jaman berjaman dan golongan muda semakin kreatif mewarisi dari mak, nenek,
mertua dan gologan kita kinek tok telah menjadikan kek lapis tok bermacam2 rupa dan nama.



dolok mensia sikda orang nyebutnya kek lapis.
coba ktk tanya nenek ktk siknya tauk apa kek lapis ya.
camne sidak nyebut kek lapis.. nama kek lapis ya wujud jaman moden kta kinek tok

sidak urang tua dolok-dolok marek nyebutnya kueh lapis. pkataan kek ya pkataan moden..



jadi asal usul kek lapis tok ialah dari kueh lapis..
dari tinjauan ringkas kmk nemu asal kuih atau kek lapis tok ialah dari bangsa Melayu Sambas
bukan melayu brunei, bukan melayu deli, melayu aceh atau melayu palembang.

Mun ktk pgi ke Sambas sebelah Kalimantan nun sidaknya pun ngidang kek lapis mun ari raya
sidaknya nyebut ya kuih lapis. walaupun sesetegah rumah di Brunei ada ngidang kek lapis time raya
tapi asal sebenarkek lapis tok ialah dari orang kita Melayu Sambas yang kebanyakan melayu sarawak
berasal dari Sambas,, hA.. bahawa melayu Sarawak pun ada sama dengan Melayu Sambas dan sikit2 sama dengan
Melayu Brunei,.menurut kajian juak Melayu Sarawak dan Brunei serumpun asal dari Melayu Sambas..
Ya serba sedikit kajian yang kmk jump... kmk ada simpan foto kuih lapis dari Sambas, kalimantan.

Jadi perkembangan dan perubahan kek lapis dari jaman mensia sampe kinek tok kita harus kekal dan kembangkan
ya sgt baik krana kek lapis tok salah satu warisan bangsa Melayu Sarawak

Ia tetap diteruskan dan ingin dikekalkan
sebagai hakcipta dan identiti Melayu Sarawak

cerita bubur pedas pun sama mun nak tauk.. asal dri Melayu Sambas ke melayu Sarawak ke Melayu Brunei..
kita dari asal yang sama...{:1_125:}
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-6-2011 10:29 AM | Show all posts
nak makan kuih rasa Horlick yaa...
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 11:34 AM | Show all posts
tauk x gne petua mok polah kek lapis ya rata..mek polah mn nipis2 salu tbiut2 xrata glak..mn tebal2 bok nampak rata halus jak..??

ow...kiranya da sala2 sipik2 dr indon lah??/
kwn kmk gbandung da nemu kek lapis..ng exectly cm kek lapis swk..p rasa nya merinsak sikit..maybe sebab org indon polah resepi xsama dgn kt..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 12:27 PM | Show all posts
tauk x gne petua mok polah kek lapis ya rata..mek polah mn nipis2 salu tbiut2 xrata glak..mn tebal2  ...
ogata Post at 8-6-2011 11:34



    Senang cita, bli jak.. ...carik jenis nak nyaman kit...choc cheese..lileh aik lio..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 12:31 PM | Show all posts
Reply 4# epysha

adeh..kmk ambikupah plh kek swk mn ada tempahan..ylh mok tauk gne nak plh nya btl2 kacak n halus..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 12:42 PM | Show all posts
Reply  epysha

adeh..kmk ambikupah plh kek swk mn ada tempahan..ylh mok tauk gne nak plh nya btl2 ...
ogata Post at 8-6-2011 12:31



    la...mun ktk ada kursus tentu dah pakar nak??..mcm kmk pakar mkn jak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 12:49 PM | Show all posts
Reply 6# epysha


    kmk xpnh khusus..just suka buat kek ya..prektis make perfek kata urg tek..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 02:11 PM | Show all posts
Reply  epysha


    kmk xpnh khusus..just suka buat kek ya..prektis make perfek kata urg tek..
ogata Post at 8-6-2011 12:49



    bagus2..mun dah perfek kelak iklan sitok..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2011 11:31 PM | Show all posts


mek kinek tok slalu meli kek lapis Mira...siney gik nyaman owh


Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2011 05:58 PM | Show all posts
Reply 5# ogata


    mun mok kacak berik bicu berik pupor , kacaklah jadinya
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2011 04:56 PM | Show all posts
Uiiihhh...semenjak dah duk smnjg tok lama dah kamek sik molah kek lapis..windu eh ngn kek lapis...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2011 08:16 PM | Show all posts
aihh paduhal ada juak bejakuk swak dlm cari.com tok .....cerita kek lapis tek oww?? kek lapis tok mun kukus dapat ka?? selalu org k tunok jak ya nya rata jak ya..... tp mbak kata TT tek, dari jaman dolok marek dah ada, retinya neda oven k sidak nunok nak??

p/s : pa gik semua....berporet la kita.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2011 09:38 PM | Show all posts
kmk suka makan kek lapis india yg ada cekelet cadbury ya... tp malas nak molah (nang dah namanya pemalas).. mun beli lak lom tentu nyaman
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 08:28 AM | Show all posts
rindok ati mauk makan kek lapis......kek lapis rah taka nyaman mek rasa.......
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 12:51 PM | Show all posts
ala.... tak paham la kenapa cakap sarawak...bg lag tramslation di bawahnya pula...

Ape ape pun saya minat gila kek lapis. Satu batang tu boleh habis sehari. Klu g sarawak borong habis kat DAYANG.


Tapi pastu gemuk, jgn risau boleh kurus balik, macam ni kat link ni http://azzaazman.blogspot.com/20 ... wer-saya-dapat.html
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2011 12:56 PM | Show all posts
Yeah baguslah kek lapis asal sarawak...biar orang sana yg berlagak tu sedar diri sikit..







http://azzaazman.blogspot.com/20 ... wer-saya-dapat.html
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2011 01:27 PM | Show all posts
maka oleh itu kita sokong la industri kek lapis..

sama-sama kita berpesan..
1.  promosikan produk kita dgn kwn2, kenalan luar Sarawak.
     mun ada pegi mana2 kluar sarawak ya mbak la sikit (yg rega RM10 pun ckup)
     sbg buah tangan kita membantu promosi.

2.  Beli kek lapis dari org kita BUKAN dr bakery (Mita, TAKA) sbg tanda support industri org kita dan menjadi kan nya hakcipta. Lagi pun dp yg 100% HALAL dan TOIBAN drp pengusaha Melayu. + dp pahala nulong bisnis sama kita. Teringat dolok skumpulan plancong luar dtg ke TAKA brebut2 meli kek lapis.. dlm ati kmk "kenak la pemandu pelancongnya sik ngembak ke kedai Melayu utk mendapt yg original HALAL dan TOIBAN"

Buat pelancong ke Sarawak DAPATKAN ORIGINAL KEK LAPIS SARAWAK DARI PENGUSAHA MELAYU SAHAJA... bukan kedai2 bakeri
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2011 03:07 PM | Show all posts
aihh paduhal ada juak bejakuk swak dlm cari.com tok .....cerita kek lapis tek oww?? kek lapis tok  ...
sym82ss Post at 10-6-2011 20:16


bukan cerita kek lapis ajak kelakar sarawak. dkt topik lain pun ada...mcm travel pun board. ada jak urang kita bila tauk nick id geng sarawak mmg hancur terus rumah ya.

btw...dolok2 sidak nenek datok kita sik ada oven tp sidak makei dapur arang. kamek mpun pernah dipolah nenek mek dapur arang makei tin roti nok besar ya. dikeratnya duak, isi pasir sikit....lps ya molah api atas pasir ya pakei lapisan pertama. untuk api atas, sidak makei zing/jeng yg besar sikit dr muka tin roti tadi. atas ya dipolah api dr arang agik...dh bara bagus baru muang api ya. jd kek kita makei bara atas zing/jeng tadi jak. nang seksalah molah kek makei dapur arang tok tp aroma kek nang best. malar jak niup bara ya jgn padam. mun posa nang aus menar tekak olehnya.

mun sik larat makei dapur tok....kukus jaklah kek ya. tangan kamek tok nasib dh hilang lepak kena wap kukus/tudung periuk.
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2011 03:08 PM | Show all posts
Reply 13# Esperanza

insyaallah mun meli dr kamek sik keciwa kitak makan
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2011 01:49 AM | Show all posts
aku mmg keje kt kuching skang....hujung mmgu ni aku balik kl...sape nak kirim, pm la aku....
ikan terubuk masin pon ada
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list