Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22695
View
369
Reply

Soal Jodoh : Mak tak terima menantu askar [MERGED]

  [Copy link]

Author: eymazaki       Show all posts   Read mode

Post time 30-5-2011 06:58 PM | Show all posts
3 bulan baru?rilek la..knal2 dlu la baru best.masa depan kita x tau apa jadi...kalo rasa btoi uat ja.gud luck!
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 07:22 PM | Show all posts
for me mom stil yg teratas
so sbaiknya dptkan la restu dr ibu TT
plissss.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 07:40 PM | Show all posts
iols lak rasa mak TT bkn tolak sbb keje tentera sajork..
maybe ada benda lain yg dia risaukan...

cuba slow talk ngan mak uols...
tanya dia apa yg sebenarnya yg dia tak berkenan...
pompuan nih bila dah jatuh cinta semua nampak elok jah...maybe mak kita perasan something wrong somwhere...

ajak la bf tuh jumpa mak uols dulu..
kot2 lps jumpa trus dia ok ker..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 09:12 PM | Show all posts
kenal la dulu hati budi bf tu cmne.. at least setahun.. jgn nnt, da le x dpt restu.. pastu bile da kawin br tau true kaler bf, kot la perangai x semegah mane.. kang kate dpt balasan akibat lawan ckp makn pulak...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 09:46 PM | Show all posts
Reply 39# faraway1


    yela..kalau jodoh xkemana khennn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 11:39 PM | Show all posts
Reply  eymazaki


    tak pedas pun, takde maki2 takde guna kesat2, takde kau aku.. saye guna ba ...
nuryakmal Post at 30-5-2011 16:38


ye nuryakmal,mmg xpedas pon,mgkin sbb sy tgh emosi..maaf ye..

btw sy trma cdgn pe yg nk ckp kat mak kalo sy btul2 seyes dgn dia..trma kasih ye...sy jd gni sbb sy trlalu lama mendamba bahagia,bila ada org sygkn sy,sy jd tut khlngn dia,sbb sy xdpt kasih syg dlm kuarga....

trma kasih skali lg ats respon dan pandgn dr awak...sy doakan awk bhgia dgn khdpn awk skrg...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 11:41 PM | Show all posts
Reply  eymazaki


    tumpang nanges bace.......sedihnyaaaaa
idakamaruddin Post at 30-5-2011 16:55


idakamaruddin>mmg sedih kn,smlm dr pkul7.45 smpai 2.45 sy nangis non stop...
trma kasih ada jg yg sudi kongsi rasa..tq
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 11:52 PM | Show all posts
itu jugak point I awal2..tunang 3 bulan dah nak kawin...pada hal sebelum ni dia kata...dia susah ...
Anak_Nogori Post at 30-5-2011 17:05


tq Anak_Nogori..prihatin dgn prasaan sy..mmg sy sgt sensitip..org yg masuk bersamamu tv3 tu ramai yg simpati even deorg hdup susah sgt..tp sy xde tmpat ngadu pon...mmg sy kurng keyakinn diri,sbb sy xde klbhn lgsung...sy dh dewasa,sy dh jmp ramai org,dh lalui mcm2..n realitinye sy bkn cmni...cuma kat cni je sy luah sume..mmg thread yg dl sy ngadu mslh kuarga,n skrg bnda ni cut tibe2...sbb dl tu kami br kwn n blum 'declare'....

ttg br kenal trus nk kawin..mf sy tnya,ada ke sy ckp sy nk kawin trus ngn dia eh?kalo de mybe sy trsalah..sbnrnya sy hnya nk mntk restu mak..sy br sekali ckp kat mak sy dh ada kwn,gni2....tp mak trus bebel mcm2...n smlm kami kbtln lalu kat kg dia n dia amik ksmptn tu jmpa mak...tp mak tak pandang dia,respon dr mak sy tu yg buat sy benar2 sakit...hrp x salah fhm..n sy mntk maaf byk2 kalo ada trsalah cakap...

btw tq 4 everything...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 11:55 PM | Show all posts
kalau nak jumpe ajak mak sekali bukan salah pun... asalkan bukan keluar berdua.. so biar bagi space  ...
gujiwa Post at 30-5-2011 17:09


gujiwa>btul ye mak sy bkn xsuke sbnrnye..juz n menguji n sume ni take time??
trma kasih ats respon dr awk ye..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 11:57 PM | Show all posts
Reply 46# eymazaki


    Allah da tetapkan ujian2 untuk  semua umatnya. Bezanya situasi, degree of difficulty n how u handle it. My life is alhamdulilah .. But we r not talking about my life, this is ur life, ur future. Awak sendiri da ckp kan based on ur own observation of ur siblings bila kawin Mak Ayh tak restu.. Hidup susah etc.. Ada reason y ur mom is being stubborn and it's not just ur bf tu tentera. Dig deep. Ni menangis jek macam mana nak jalankan plan pikat ur mother.... Think outside the box.. Ur a teacher for crying out loud ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:08 AM | Show all posts
adik me kahwin dgn tentera, ok aje,
satu lagi me perasan, adik ipar ni bijak atur hidup,
walau dia ...
faraway1 Post at 30-5-2011 18:52


faraway1>yeke camtu...bguskn adik ipar awk...sy pon harap dia cmtu..setakat knl ni,mmg dia dh cite plan dia bila pencen nnt...mmg perancangan dia dh tersusun gitu..insyaAllah sume tu menjamin..

skrg,tugas sy utk bgtau mak n jmpakan dia ngn mak?itu yg saya takut awak..takut sgt2..br sekali mak dh bebel pjg n sy senyap xbukak cite lg,kali ke2 kbtln singgh,dia nk jmpa mak,mak xpndng dia lgsung,jeling lg ada...lauk yg dia kirim mak xmkn lgsung...betapa sedihnye saya krn tu la semalaman sy nangis awak....bahagianya saya andai saya d tmpat adik awak....

btw trma kasih awak..really appreciate it...sgt3...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 12:10 AM | Show all posts
salam..seharian sy menangis,bagai nk kering dh air mata..xtahu mana lg nk mengadu selain dari Dia.so ...
eymazaki Post at 30-5-2011 12:20


err..askar kan kerja kerajaan jugak....yg prebet jek..besa pencen awal..yg berpangkat biasa ok jek...so tanya la..pangkat apa...pas tuh story la ngan mak TT...aku rasa mak TT berfikir berdasarkan pengalaman dia..so dia tak salah....kalau TT betul nak kawin ngan askar tuh....tanya betul2  apa pangkat dia..gaji dia...dan kemungkinan pencen bila dan lepas pencen nak wat apa...make sure semua ni jelas....

pas tuh..TT diskas la ngan mak TT...tanya mak TT betul2...ciri2 kerja kerajaan yg cam ne dia nak..kena bg ilmu kat mak TT..ttg keje tentera ni...pas tuh...tanya betul2 kat mak TT..kat mana tang tentera ni yg mak TT betul2 tak berkenan...cuba fahami dia...seek to understand 1st then to be understood...fahami betul2 apa yg mak TT nak...pas tuh fikir cam ne bg mak TT pulak memahami kehendak TT dan mak TT faham bahawa kehendak TT dan mak TT adalah sebenar2nya serupa...

pendapat aku..mak TT hanya salah faham sebab tak cukup ilmu...so TT kena cari ilmu cukup dan pas tuh br cerita sejelas2nya kat mak TT... lepas mak TT paham br la TT utarakan kisah nak kawin tuh...bila dah faham dan ada ilmu baru la..mak TT akan dapat berfikir dgn betul dan InsyaAllah dia akan setuju dan bg restu....cuba la ye....doa byk semoga berjaya....perkara yg baik..niat yg ikhlas...semoga Allah akan mepermudahkan usaha TT....aminnnnnnnnnnnn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:11 AM | Show all posts
3 bulan baru?rilek la..knal2 dlu la baru best.masa depan kita x tau apa jadi...kalo rasa btoi uat ja ...
john_pablo Post at 30-5-2011 18:58


ya..kalo btul buat je kan..tq john_pablo..i hope God will guide me to face semua ni..tq ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:13 AM | Show all posts
for me mom stil yg teratas
so sbaiknya dptkan la restu dr ibu TT
plissss.....
rozytiger Post at 30-5-2011 19:22


ya..my mum still d first...mmg kerna restu dia yg paling sy hrpkanla,sy jd keliru n perlukn pndgn sume...trma kasih rozy tiger,,sy xmungkin belakangkn mak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:20 AM | Show all posts
iols lak rasa mak TT bkn tolak sbb keje tentera sajork..
maybe ada benda lain yg dia risaukan...
baby_pingu Post at 30-5-2011 19:40


ya..mybe baby_pingu btul...mmg mak sy ada ssuatu yg mnyebabkn xle trma dia...
utk slow talk,sy xmungkin lakukan itu..mak sy xsama mcm mak uols...akk sy yg sulung nk tlg ckpkn,tp sy xmahu,sbb hujung nnt mak jg yg akan terasa hati....
apapun  btul kata awak,kalo dh smpai ms,dia akan jmpa mak sy btul2...sblm nk jmpa sy  buat prtama kali,dia nk dtg umah...sy yg xizinkn,n byk kali dia nk jmpa mak,sy xizinkn jg..dh smpai ms nnt,sy akan terima prmintaan dia utk dtg jmpa mak sy..
tq byk2 awak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:23 AM | Show all posts
kenal la dulu hati budi bf tu cmne.. at least setahun.. jgn nnt, da le x dpt restu.. pastu bile da k ...
fcl29 Post at 30-5-2011 21:12


sy dh knl hati budi dia serba sikit...n utk truskn hbngn ni,sy nk mntk restu mak sy,tp mak sy mentah2 tolak dia...lawan ckp mak?xmungkin..sy tahu balasannya..sbb sy dh nmpak pe yg brlaku akibat kawin tnpa restu ibu...
fcl29>trma kasih byk2 ats pndgn awk..sy hrgai...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:25 AM | Show all posts
Reply  faraway1


    yela..kalau jodoh xkemana khennn
cik_kiah Post at 30-5-2011 21:46


ya la cik_kiah,,hrpnya adala jodoh antara sy dan dia....ameen...trma kasih lg cik_kiah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:28 AM | Show all posts
Reply  eymazaki


    Allah da tetapkan ujian2 untuk  semua umatnya. Bezanya situasi, degree of  ...
nuryakmal Post at 30-5-2011 23:57


ya..ujian demi ujian.."la yukallifullahu nafsan illa wus'aha"...
trma kasih skali lg...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2011 12:35 AM | Show all posts
InsyaAllah dia akan setuju dan bg restu....cuba la ye....doa byk semoga berjaya....perkara yg baik..niat yg ikhlas...semoga Allah akan mepermudahkan usaha TT....aminnnnnnnnnnnn
[akula203 Post at 31-5-2011 00:10


akula 203>sy baca sepatah demi sepatah ayat awk..berulang kali....sy rs itula yg trbaik...n sy rs smngt blk nk truskn 'hidup' ni...
trma kasih byk2...sy akan usaha n berdoa...moga Allah permudahkan semuanya..ameeeeeeeeen
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 12:57 AM | Show all posts
TT..berterusan buat solat istikharah..jgn give up
n masa buat solat tu, hati kena tenang n redha dgn ketentuan Allah..jgn berat sebelah..
sy nmpk TT tak keruan n runsing..byk2 kan baca quran n berzikir..
sy setuju dgn TT tuk pecepatkan kahwin (tak becinta b4 kawen) sbb tiada istilah becinta sebelum kawen dlm islam kan..niat TT da betul..
sbb kita hanya bleh menilai luaran seseorang..tapi dalamannya hanya Allah yg tau..

yg sy bleh nasihat, doa dan bezikir la byk2..bila hati tenang dr ctu kte bleh befikir dan membuat keputusan yg betul..sbb dgn keadaan TT skrg ni yg tak keruan, TT lebih betindak mengikut kata hati (lebih pada nafsu) dgn tanak kehilang laki ni..bila hati tenang n redha, kte bleh befikir dgn lebih rasional n dari ctu mungkin TT akan nmpk apa reason ibu TT tak restu n usaha akan bleh diteruskan..insyaallah..

apa yg penting..doa dan mohonlah pada Nya..jika dia jodoh yg terbaik utk TT, moga dipermudahkan, tp jika bukan moga jauhkanla dia n hilangkan rasa sedih ini..Allah mengetahui apa yg terbaik tuk hambanya..n Dia la pemilik segala cinta.. ^^

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078161s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list