Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
22704
View
369
Reply

Soal Jodoh : Mak tak terima menantu askar [MERGED]

  [Copy link]

Author: eymazaki       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 30-5-2011 04:00 PM | Show all posts
Reply 19# nuryakmal

pangkat dia eh?xtau sgt..tp mcm dh stabil jg la...sy xbyk tnya sgt psl keje dia...setakat tau,dia keje bhgn perhubungan.dh 6thn keje..nape eh nryakmal?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:01 PM | Show all posts
hmmmm
umo awk brp neh???
baru jahs kenal 3 bulan khen..xkan dah nak kawen..kawan2 jahs la dulu..bole gitu
awk kene pepandai la suh bf awk tu amik hati mak awk
awk yakin ke abe tentera tu ikhlas dengan awk?
kalau betol jodoh awk sama dia..kawen jugat  nanti walaupon dpt tentangan yg hebat..
hmmm abe tentera tu tentera bese jahs ke?ader pangkat??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:02 PM | Show all posts
baru 2 kali jumpa dah nak kawen?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 04:06 PM | Show all posts
Reply 23# cik_kiah

cik_kiah...xboleh eh baru jmpa trus nk kawin,Islam kn xboleh jmpa sllu tnpa sebarang ikatan yg sah?
actually,sy phm maksud cik_kiah tu...sy bkn pk sgt ttg kawin.yg sy hrp cuma restu dr mak..kami br nk bina hbngn,sbb tu prlukn restu..tp mak sy awal2 dh tentang..mak dia ok...dh restui hubngn kami...

ttg ikhlas tu..insyaAllah,dia ikhlas,sbb dia jg buat istikharah,n dia awl2 kwn dl nk dtg jmpa mak sy mintak izin,sy je xbenarkn...

ttg keje,pangkat n gaji dia,sy xbrapa pasti..tp stakat sy knl dia,hdup dia mmg dh stabil...insyaAllah...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:08 PM | Show all posts
Reply 21# eymazaki


    kenala amik tau  semua sekali. kata nak jadi bakal laki. ni takat i lebiu i lebiu mana boleh.. kena tau la betul2. elok tak dia ni, agama nya , mak ayah nya, bila dia jumpa awak, dia perlu mintak izin . mana la mak awak tak bising. jumpa sembunyi2. pulak tu baru 3 bulan jah kenal. kompem ke solat cukup? mana awak tau? awak dok dengan dia ke? tak kan.. kompem tak merokok? mana awak tau? kot2 lepas kuar dia hisap rokok ke..
kawin ni ingat semuanye indah ke? tak tau. awak perlu cakap kat dia, kalau betul nak kat awak, bawak dia jumpa famili awak. kalau konpem tunang la. kata kawan berlandaskan islam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:13 PM | Show all posts
Reply 24# eymazaki


    hehe
yela..betolla..islam xmenggalakkan jumpa selalu tanpa ader ikatan yg sah...tp bg sy,sy kene jumpa selalu untuk lebeh mengenali gitu..
hmmm kalau awk yakin dengan dia..dia yakin dengan awk..ok la...skrg masalah nak restu dr mak awk ajer kan..kene wat solat hajat selalu la..mitak hati mak awk lembut
yg pasal pangkat dia tu..xkisah la...yg penting dia cukup ciri2 lelaki idaman awk..awk yg nak kawen ..awk la yg berhak pilih sape yg awk rasa boleh ngam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 04:13 PM | Show all posts
Reply  eymazaki


    kenala amik tau  semua sekali. kata nak jadi bakal laki. ni takat i ...
nuryakmal Post at 30-5-2011 16:08


pedasnya bhsa awk eh..pepun,sy terima..tq byk2 sudi respon..really appreciate it...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2011 04:16 PM | Show all posts
Reply  eymazaki


    hehe
yela..betolla..islam xmenggalakkan jumpa selalu tanpa ader ikatan yg ...
cik_kiah Post at 30-5-2011 16:13


cik_kiah,rasa terubat dgn nsihat n pndgn dari awak...rasa lega sgt,..dia bkn lelaki idaman sy,tp sy trma dia sbb dia memenuhi ciri2 yg mak sy pinta..tp skrg mak xblh trma sbb keje dia sbg askar..btul kata cik_kiah,sy prlu buat solat hajat mntak Allah lembutkan hati mak kan...jika benar dia jodoh saya,psti Allah akan lembutkan hati mak kan...trma kasih byk2 cik_kiah,cik_kiah doakan jg utk sy ya..tq byk2...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:20 PM | Show all posts
Reply 28# eymazaki


    ok..sama2
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:38 PM | Show all posts
Reply 27# eymazaki


    tak pedas pun, takde maki2 takde guna kesat2, takde kau aku.. saye guna bahasa biasa jah..nak pedas cer letak prob awak fat fd.. haaa.. kalau kat sane, gamaknya berpages2 kena ngan otai fd sana
betul islam tu tak suka kita ni bercampur gaul. awak boleh jek ajak kawan teman bila kuar dengan dia, kan .. amik masa, untuk kenal hati budi. bukan tergopoh gapah..
ada orang kate lepas kawin baru nak bercinta, which is sometimes true and mostly not true. bila da kawin baru terserlah yang buruk2 tentang pasangan.. taim tu nak menangis air mata darah pun tak guna... kalau mak tak berkenan , tanya mak kenapa. apa yang boleh dia betulkan. kalau mak pikir pasal kerja tentera (yela keja tentera kan kena travel kem sana sini) cakap kat mak dia keja pr jah. dok setempat. takde nak pindah2. gaji nah 4k, rumah da hade, kereta hade, solat tip top, muka bersih macam astrap muslim (jual la minyak sikit kat mak). and saye pesan, awak jangan sesekali cakap awak da jumpa mak bf awak tu.. nanti mak awak kecik hati. sampai hati anak aku belakangkan aku and jumpa mak dia dulu.. haaa lagi haru

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:55 PM | Show all posts
Reply 1# eymazaki


    tumpang nanges bace.......sedihnyaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:55 PM | Show all posts
Reply  eymazaki


    tak pedas pun, takde maki2 takde guna kesat2, takde kau aku.. saye guna ba ...
nuryakmal Post at 30-5-2011 16:38


Nur kena faham..try baca thread awalnya..tu thread bulan march hari tu..rasanya dia agak sensitip sikit..

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=532630&extra=page%3D1
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:00 PM | Show all posts
Reply 32# Anak_Nogori


    da baca that thread before. ekceli she has low self esteem. tapi tak boleh la bila da 3 bulan kenal, 2 kali jumpa tup tup nak kawin, mak mana yang nak macam tu.. walau pun takde cut of date untuk kenal hati budi sesorang, jangan jadikan pasangan tu tiket untuk lepaskan diri dari masalah keluarga. lelaki tu harus tahu bakal isteri yang dia kahwini ada masalah macam ni.. begitu juga pihak perempuan. tu yangi maksudkan. bukan jadi rebound..nanti sesia bila hubungan tak menjadi.. yang sedih dia, bukan kite... thats my 2 sen..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:05 PM | Show all posts
Reply  Anak_Nogori


    da baca that thread before. ekceli she has low self esteem. tapi tak bo ...
nuryakmal Post at 30-5-2011 17:00


itu jugak point I awal2..tunang 3 bulan dah nak kawin...pada hal sebelum ni dia kata...dia susah nak cari and lebih low self esteem...memang I hairan lah...

I think memang keyakinan dirinya sangat kurang..disebabkan kekurangan dirinya..that why I pun nasihatkan dia..jangan desprate sangat..takut akhirnya akan memakan dirinya sendiri kalau dia tak berjaga2...dunia ni sebenarnya penuh ngan manusia zalim..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:09 PM | Show all posts
kalau nak jumpe ajak mak sekali bukan salah pun... asalkan bukan keluar berdua.. so biar bagi space ur mum dengan pasangan u...

suruh la... pasangan u tuh rajin2x call ur mum tanye ape yang patut borak2x kosong.. lawak2x sket.

but amalan jangan la tinggal...
all the best TT>.

actually ada juga dengar ceramah pasal mak ayah tak suke pasangan yang kite pilih.. mak ayah bkn tak setuju mungkin dia nk effort atau care kita ambil hati dorng itu yang penting..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:37 PM | Show all posts
Reply 15# ketupat79


   
patut dah tau cam ni...jgn tunjuk kat mak dulu...suh la secara kebetulan kekonon mak terserempak kat mana2, selamat kan dia ke apa ke..haha mcm cite prof meden tu. tp takut nanti mak pulak bekenan nak wat calon suami...melepasle kome.


XLEH TAHAN STATEMENT TU.....
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:39 PM | Show all posts
Reply 25# nuryakmal


   
kenala amik tau semua sekali. kata nak jadi bakal laki. ni takat i lebiu i lebiu mana boleh.. kena tau la betul2. elok tak dia ni, agama nya , mak ayah nya, bila dia jumpa awak, dia perlu mintak izin . mana la mak awak tak bising. jumpa sembunyi2. pulak tu baru 3 bulan jah kenal. kompem ke solat cukup? mana awak tau? awak dok dengan dia ke? tak kan.. kompem tak merokok? mana awak tau? kot2 lepas kuar dia hisap rokok ke..
kawin ni ingat semuanye indah ke? tak tau. awak perlu cakap kat dia, kalau betul nak kat awak, bawak dia jumpa famili awak. kalau konpem tunang la. kata kawan berlandaskan islam.


UOLSS GARANGNYAAAAA
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 06:20 PM | Show all posts
Reply 37# idakamaruddin


    Tu baru suam2 air teh jah..jgn takut.. Iols hepi go lucky
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 06:48 PM | Show all posts
baru 2 kali jumpa dah nak kawen?
cik_kiah Post at 30-5-2011 03:02

me pun jumpa dua kali aje laki sebelum kahwin dalam setahun kami kenal
masuk 6 tahun dah, ok aje..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 06:52 PM | Show all posts
adik me kahwin dgn tentera, ok aje,
satu lagi me perasan, adik ipar ni bijak atur hidup,
walau dia masih tak pencen, dia beli tanah kampung,
dia pi tanam pokok getah,
lepas tu dia pi tanam entah apa nama pokok tapi katanya
kalau ditoreh, wangi aje.. so me tau satu kat sini,
kalau dia pencen, dia akan jadi penoreh getah, so ada rezeki dah kat situ..
and my sis cikgu sek men...

bf u ada tanda rajin mencari rezeki, ada back up plan
kalau dia bersara awal.. suh dia pikir,, dan
suh dia bagitau mak u pasal apa rancangan dia nak menyara
u sampai mati, so tugas u pastikan mak u nak jumpa mamat tu lah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084846s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list