Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
81022
View
1708
Reply

Perbelanjaan Keperluan Isirumah Yang Semakin Bertambah - Cara Nak Berjimat?

  [Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2011 06:20 PM | Show all posts
Reply 91# cmf_blingblings

tu la. kalau hana dengar ada orang tu suka masak2..hana misti ckp - "ko buatlah bisness delivery makanan"  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 06:21 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


ku dok bella vista hotel (ok ke hotel tu)

kena tanya derang la pick  ...
afja Post at 20-5-2011 18:17
oh duduk bella vista, kuah lah tu dekat aja ke Parade jalan kaki ja...keluar jalan besar tu belok kiri, nampaklah parade tu, marry brown kat bawah
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by wanitajelita at 20-5-2011 18:23
maid aku sibuk klu dia nak masak kena bangun pukul 5 pagi. hari dia senang bangun awal mmg ...
cmf_iddine Post at 20-5-2011 18:15



    hah aku faham.. sebab anak aku pon breastfeeding jugak.. semua kerja tak menang tangan nak buat sb takleh tinggal anak... dan aku rasa kalau anak nak masuk dua MESTI ada maid...


aku bangun pukol 6 masak dan buat bubur anak aku sekali sambil kemas2 sikit. habis masak pukul 7. bf anak aku kejap, pastu iron baju, mandi, siap2, dan breakfast herbalife shake... then pukul 7.40 aku dah keluar rumah hantar anak ke taska. then shoot ke tempat kerja.


aku masuk kerja pukul 8.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:23 PM | Show all posts
Reply 102# cmf_blingblings


thanks kaka...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 06:24 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

tu la. kalau hana dengar ada orang tu suka masak2..hana misti ckp - "ko b ...
Hana Post at 20-5-2011 18:20
itulah, kakak blings pun boleh masak, dulu tinggal lama di Pg, tuan rumah ajar masak sbb dia buat catering, kalaulah ditakdirkan jobless, itulah business yang aku nak buka, tapi nak cari kedai gak..dlm proses ni, nak merge dengan husband punya next projek. akk masak nasi lauk, dia buat western, dessert dan pastry insyaallah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 06:25 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


thanks kaka...
afja Post at 20-5-2011 18:23
selamat bercuti.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:25 PM | Show all posts
masak sikit sikit jer la.. sekali masak .. lunch + dinner sekali .. makan sayur jer la..senang .. macam i ..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:28 PM | Show all posts
pampers 3 paket bsr hey baby=rm27.90 x 3 =rm83.70
susu duth lady langkah 2, 8 bungkus (1kg)=rm24.90 x 8=rm199.2
leylapple Post at 20-5-2011 16:42



    hello apple..


u beli barang2 tu kat mana? barang2 u hampir sama dgn i tapi i beli dapat murah sikit.


pampers paket bsr hey baby= rm25.90

susu duth lady langkah 1-2-3 (1kg)= rm21.90


kalau nak dapat harga macam ni, sila beli di 99 Speed Mart atau Mydin
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:29 PM | Show all posts
Reply 107# cmf_blingblings


insyaAllah next week...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:41 PM | Show all posts
Utk aku, bawak bekal is completely out of question. So, untuk cut cost, aku sekalikan minum pagi dan makan tengahari... dlam kul 10.30 @ 11 am aku kuar gi beli makanan, selalu waktu ni lauk tengahari dah mula dihidangkan. Aku tapau, makan kat opis, air amik kat pantry .... kos makan bila bekerja: RM 4.50 - 5.00 sehari, bergantung kepada jenis lauk. Rasanya jimat kan....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 06:41 PM | Show all posts
Adoiiii...memang terer tol kaum pompuan berjimat yea.....

Dalam banyak-banyak komen.... 1 mende yang aku tak suka....tolong  jangan cite pasal rokok....

Orang tak isap rokok pon tak kaya juga taw....

I kaki isap rokok.... kira macam serombong kapal.... 3 kotak sehari.... tapi I berjimat lah juga.....sebab dari dulu isap rokok seludup.... hmy3:

Tapi memang la terasa.... banyak no perbezaannya.... dulu pakai petrol yang mahal tu.... la nie pakai ron 95 jeak...isap rokok pun dah kurang.... 1 kotak jea jah oiii....

Nasib baik bini aku dan bakal no 2 aku nie pandai berjimat.... pagi-pagi buta dah masak....kol 5 gitu....

sayur dan ikan gi kat pasar borong.... humban untuk 1 minggu.... boleh jimat RM 50-100 seminggu... peti ais penuh.... isteri dan bakal isteri suka.....

Makan luar tak dea.... bukan tak mau.... tapi family suka makan kat rumah.... masak sendiri.....Kalo jalan jauh....baru makan kat luar....

Kalo shooping.... hantam ... janji cantik jah.... branded ke tak.... tak mau tau.... tapi tak pernah pakai kad kredit....

Tapi memang betul la.... nampak beno terasanya.....

I memang kaki kena teh malam-malam.... dulu.... pukul 12 malam masih penuh orang.... la nie sunyi..... den dengan kawan-kawan jea yang memenuhkan kedai...

Cuma den nak tanya sikit laaa.....kenapa jadi begini.....Den tak rasa sangat kesannya.... sebab dah lama bersedia....

Jawapannya..... ketirisan dan kelemahan.....

Siapa....

Bling.... the moment you ask this question.... you actually persuade me to trigger my very best bullet.... Economics instability.... who will suffer....

heh...heh..heh....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 06:50 PM | Show all posts
Adoiiii...memang terer tol kaum pompuan berjimat yea.....

Dalam banyak-banyak komen. ...
fcoy Post at 20-5-2011 18:41
gatai gak tu,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 06:50 PM | Show all posts
Utk aku, bawak bekal is completely out of question. So, untuk cut cost, aku sekalikan minum pagi dan ...
vuvuzela999 Post at 20-5-2011 18:41
mulut seorang ok tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 07:29 PM | Show all posts
belanja plg besar ialah anak2 rasanya,, bayangkan susu aje dah kat 8 peket sebulan, pampes 4 bungkus besar, babysitting cost mencanak2 naik
so mcm i, masa anak sorang mewah lg..susu mahal pampes mahal baju branded
masuk anak kedua..fully breasfeed (tp bukan sbb nak jimat, mmg rezeki dia) tp bila dia besar skit, makan susu murah, pakai pampes murah..baju recycle abang dia punya..kalo nak baru mama jahitkan aje..hehe..
nak masuk anak ketiga ni plannya..pakai cloth diaper..fully breastfeed (harap2 ada rezeki dia), baju pun byk gak bleh recycle sbb masih sejantina..beddings everything jahitkan sendiri aje.

tp bila anak terlebey besar sekolah pulak yg mahal, yuran, bas, duit saku, buku, aduhaii...agak2 pasni kena mikir buat homeschooling plak kot
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 07:35 PM | Show all posts
Reply 111# fcoy
erk..laki aku pong perokok tegar gak..
kalo aku balik kg die.sah2 die angkut 2-3 karton rokok.
aku daa fedap nak sound2 loud speaker sume..dulik lah.
kdg ade jgk aku ckp.."rokok byk2, cpt sket GOAL n buleh laaa haku sapu rete ko sume"..
tp ekcelI tadak rete pong.. .(adekah aku ter RIAK..??)

Daa tatau nak ckp ape daa...tp kekadang haku kesian gak
nengok nature keje die...

tp bab jimat ni...haku rasa2 ar...
sama je jimat tak jimat pong..tatau la kot tak kena gaya ke ape..
gamak nye kene SEDEKAH lebey SKIT KOT.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 07:35 PM | Show all posts
Akak tak terasa sangat sebab mungkin beli brg2 keperluan anak2 dgn suami....kita beli sekali harung dlm sebulan.....

Mcm makanan seharian...makan kira sekali sehari kalau hari kerja....sebab anak2 makan kat sekolah dah termasuk dlm yuran..balik jam 5.....suami masa ada maka masakla untuk dinner...kalau takde...lagi jimat...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 07:37 PM | Show all posts
Yg terasa pun masa nak buka sekola...yuran anak2...beli baju2 dan keperluan berkaitan.....

then masa raya....

masa lain2 tu alhamdulillah tak terasa lg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 07:40 PM | Show all posts
Reply 84# Hana


    haha hana...mana ada riak...tak ckp pun aku shopping kat mana....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 08:09 PM | Show all posts
aku rasa pasni pergi kerja nak bawak bekal bubur nasi je lah... jimat sikit beras, dan boleh diet
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 08:11 PM | Show all posts
Nak berjimat mungkin boleh kurangkan makan di luar.. sebab makan kat luar makin mahal sekarang, apatah lagi kedai2 tomyam, makan tiga orang boleh cecah hampir RM40.00
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080314s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list