Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
80945
View
1708
Reply

Perbelanjaan Keperluan Isirumah Yang Semakin Bertambah - Cara Nak Berjimat?

  [Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2011 05:24 PM | Show all posts
Reply  lonelyme


Oklah tu.. dari saya ni sampai nak kena minum weight gain sal nak gemuk.. beli ...
Rindianiey Post at 20-5-2011 17:20


uiii takbole2..semua dh nmpk cam kena pam2..makanan segar dari dapo umah..hihihi..mana taknya..bekal utk makan pagi plus lunch..balik masak makan malam lagi..anak time tu pun mmg chubby..kalo umo 1 2 thn mmg suka la tgk chubby2 kan..skang ni nasib baik kurus jahh..hahha..maknye plak ngembang balik..sebab peknen kekekek..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:25 PM | Show all posts
Reply 59# cmf_blingblings

Ni esok nak g PD ni rin bawak bekal sandwich la.. buat makan dlm keta.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:26 PM | Show all posts
Reply  estrellas


Masak malam terus siap2 letak dlm tupperware pastu simpan lam peti ais ke?? p ...
Rindianiey Post at 20-5-2011 17:18


kalo saya dulu malam2 tu masak siap2 utk bawak bekal esoknya..tp kalo bekal bihun ke mee ke seangkatan..pagi2 tu la masaknye..anak pun masa baby bubur nasiknya masak pagi2..tapi skang ni idak le rajin dahh...hahhaha
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:26 PM | Show all posts
Reply 61# lonelyme

Hehhehee lucu pulak  baca.. nak berjimat kekdahnya tapi lain plak jadinya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:33 PM | Show all posts
kak bling2,

tak reti nak bagi tips pasal jimat keperluan dapur lagi.. tapi nak share la...

s ...
cn7 Post at 20-5-2011 17:23
betul-betul  mmg bagus lah , lepak sampai kul sembilan dapat beli roti 50%, anak akak blings mesti beli punya..tapi kakak bling tak pi supermarket kerap, sebulan sekali dua aja..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:35 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

Ni esok nak g PD ni rin bawak bekal sandwich la.. buat makan dlm keta.. h ...
Rindianiey Post at 20-5-2011 17:25
drive elok-elok, jangan fikir macam-macam
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:36 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_iddine at 20-5-2011 17:38

nak berjimat brg dapur dan makan memang susah. sebab keperluan.yang boleh berjimat ialah dari segi shopping baju anak2.klu dulu setahun 3 kali sekrg ni masa raya je. baju2 hands down from anak sulung kepada adik yang dibawah. so dptlah berjimat. lebih2 lagi jeans budak2 sekrg ni mahal klu dulu beli sampai empat lima pasang setahun sekrg ni beli 3 pasang je. lagi 2 pasang pakai abang2 punya yg dulu dan masih elok sbb beli yg berkualiti jadi tahan lama. baju beli masa sale saja. klu dulu beli kat mother care, osh kosh, guess sekrg ni down grade jenama kiko, anakku, poney. kasut anak saya beli kat bata, bubble gummers atau pun kiko.takde lagi osh kosh, mother care,timberland. saya dah stop beli baju branded tuk anak2 sejak 4 tahun dulu.jenama local memang ok dan cantik2 pun. kdg2 kalau teringin sangat beli jugak tapi sepasang je lah setakat nak merasa tu pun masa sale tak mcm dulu2. klu kasut, saya sendiri beli masa warehouse sales contoh clarks warehouse  sales.setahun sekali je beli kasut baru.kereta saya dan husband habis tahun depan.kita org  bercadang tak tukar kereta. releks dulu dlm beberapa tahun sbb tak tahu ekonomi macamana dengan inflation rate yang semakin naik.hasrat utk renovate rumah mmg kita org pendamkan saja. saya selalu cakap dlm hati at least kita ada rumah dah memadai. susu anak memang mahal tapi tak bleh buat apa sbb keperluan. anak saya 6 orang semua minum susu dan suami spend beratus ratus sebulan. baby yg 6 bulan minum mamex gold, anak umur 4 tahun dan 2 tahun minum susu promise gold. yang tingkatan satu sampai tahun 2 minum susu nespray. mcm elektrik waktu malam pakai aircond tapi utk beberapa jam sahaja lepas tu off. hari tu saya makan nasi kerabu kena rm8.50 terkejut saya. org tu cakap sekrg ni dah naik harga. mmg makanan sekrg mahal tak de lagi lauk campur rm3.00. biasa2 pun dah rm6.00. nak buat camana. klu sempat bawak bekal ke ofis klu tak sempat belilah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:42 PM | Show all posts
bab berjimat ehh... Nih cara aku berjimat

cam aku dah penah tulis kat thread apentah tadik.. banyak gilos aku dah jimat dari dulu. Dulu, slalu makan luar, skrang ni jarang2. Teringin nak makan cam pizza or makanan western, kitorang buat sendiri. Luckily I am blessed with hubby yang pandai masak, so dia yang slalu start belajar masak, then aku blajar dari dia. Stakat ni, blajar buat kek, pizza, roti, burger nandos, roti canai + dal, nasi mandi + ayam dia, tortilla etc, takyah kuar n spend alot on minyak, tol n of course service chargenye.Kalau trase nak makan sushi, takde nak g sushi king dah. G jusco je memalam, de diskaun. Makan kenyang, and a fraction of the price makan kat sushi king. Jimat wooo

Anak2 aku lak... memang aku galakkn minum air kosong. No milo, no air horlicks, no vitagen dll. Kalau nak merasa minum manis2, ialah bila diorang umah orang lain tuk kenduri or balik kampung je. Sama cam gula2, jajan, or coklat. Sume tunggu org sponsor (a.ka kenduri). Mainan dah takde beli dah. Guna the laptop n main game online yang free je..

Then, baju2 sefamili mmg beli 2x stahun je.... beli pun yang paling murah leh dapat. Pastu, pakai la sampai koyak. Koyak pun jahit... sampaila lusuh gle atau dah kecik... baru tukar.  Handbeg? Aku mintak dari adikbradik aku je hahaha

Ubat2 aku ... (I am diabetic... tapi umur muda, baru 30++) dah tak ambil kat klinik... aku beli kat farmasi je... lagi murah.. Nak lagi murah, aku tapau ubat dari MIL aku yang amek kat klinik kerajaan hahah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:42 PM | Show all posts
nak berjimat brg dapur dan makan memang susah. sebab keperluan.yang boleh berjimat ialah dari segi s ...
cmf_iddine Post at 20-5-2011 17:36
rasanya nasi kerabu harganya dalam RM3.50 je tau tapi bila kita tambah ikan tepung ke, daging panggang ke, telur masin ke, mak ai. Akk pernah kena sekali, bulan puasa. Berpeluh nak bayar RM21.00 utk tiga bungkus..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:48 PM | Show all posts
bab berjimat ehh... Nih cara aku berjimat

cam aku dah penah tulis kat thread apentah tadik.. bany ...
shahilashaari Post at 20-5-2011 17:42


Dulu-dulu kakak blings selalu spend dalam dua ratus setiap bulan sebab bawa mak gi check diabetic dan darah tinggi + ambik ubat kat klinik pvt..Bila mak balik kg tak ada siapa nak manage dia, abang, adik dan kakak aku masing2 sibuk ..sian mak aku jln kaki berkilometer gi ambik free medicine dr hospital, nak minta anak hantar semua tak ada masa..maklum masa yg mak minta tu odd sgt..sekarang kalau mak dtg sini akk bawa gi hospital kerajaan aja, save duit, ubatnya sama ja..consultationpun free
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:52 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita


awak bangun kul berapa nak masak bekal pergi kerja tu? dan bekal apa awak  ...
Rindianiey Post at 20-5-2011 17:04


bangun pukol 6. menu selalunya buat nasi campur, pernah buat nasi goreng tapi tak lalu makan sebab sejuk dahh

cth

nasi putih + ikan sambal + bayam rebus

nasi putih + tempe goreng + kangkung goreng + kari daging

nasi putih + gulai lemak cili api + peria goreng
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:53 PM | Show all posts
of topic sat naa....

kaka bling... jetty teluk baru tu kat area mana di langkawi yerk?

panggung wayang ada di mana pulak?
nk tgk pirate of the carribean la kat sana....
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:54 PM | Show all posts
rasanya nasi kerabu harganya dalam RM3.50 je tau tapi bila kita tambah ikan tepung ke, daging pangga ...
cmf_blingblings Post at 20-5-2011 17:42



    nasi kerabu rm3.50 tambah telur masin 0.50 sen dan tambah sotong basah 3 ketul rm4.50. sotong basah hidup tu size kecik je jenis masak sambal sotong, bukan macam yg selalu jual kat kedai mamak masak goreng kunyit yg besar tu. kira seketul rm1.50.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:55 PM | Show all posts
aku tengok rata-rata org kerja pejabat di bandar-bandar mesti pakai kain baju mahal, beg kasut jenam ...
cmf_blingblings Post at 20-5-2011 16:38



    aku rasa diorang yg kerja kat bandar2 tu sumer beli baju branded time sales.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:56 PM | Show all posts
aku selalu kena bebel2... supaya jimat... jimat.... jimattttttttt!

sampai aku x tau nk berjimat kat mana lg...
ikan selar dh potong 3
udang msk sejemput ajek
shopping bila perlu (raya jek)
mekap x pakai sgt
jln2 pun x kemana.... melawat sedara mara byk kali lah
mkn luar.... boleh kira dgn jari
n etc....

stress aku lah!
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:57 PM | Show all posts
bangun pukol 6. menu selalunya buat nasi campur, pernah buat nasi goreng tapi tak lalu makan seb ...
wanitajelita Post at 20-5-2011 17:52



    sedapnya menu u terliur saya. ni klu beli luar confirm rm5.00 ke rm6.00 kat tempat keje saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:57 PM | Show all posts
of topic sat naa....

kaka bling... jetty teluk baru tu kat area mana di langkawi yerk?

panggun ...
afja Post at 20-5-2011 17:53
jetty mana? yg datang dari mainland ke? Kuah aja yang, kecuali naik starcruise. Panggung kat Pekan Kuah, bangunan Langkawi Parade atau orang sini panggil Teh Soon Huat, nama baru tu Parade lah..up colour sikit
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:58 PM | Show all posts
Reply 45# ajis_kg

eeee yekkkkkkkk!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 05:59 PM | Show all posts
bangun pukol 6. menu selalunya buat nasi campur, pernah buat nasi goreng tapi tak lalu makan seb ...
wanitajelita Post at 20-5-2011 17:52
kalau kau buka kedai atau gerai makan laris ni, nampak mmg sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 05:59 PM | Show all posts
kaka bling..haku dulu blaja kat l'kawi...kira murah lg masa tu..cuma cab mahal la...tp kete murah kan kaka...tax takde kan..murah tul...seafood murah...dah lama tak p l'kawi..kaka rekemen la katne chalet yg murah?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079182s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list