Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
80956
View
1708
Reply

Perbelanjaan Keperluan Isirumah Yang Semakin Bertambah - Cara Nak Berjimat?

  [Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Post time 20-5-2011 04:31 PM | Show all posts
Salam semua,
Kakak Bling bukakan topik ini lagi sekali kerana nampak relevan kepada masalah ekonomi ...
cmf_blingblings Post at 20-5-2011 03:43 PM


slm,
actually kak bling, mende ni dah start since early last year, tapi pengguna2 tak  "nampak" sgt. Kalo kite terlibat with certain kind of business mmg boleh nampak.....my bis partner dah warning pasal ni, tp we all go on jugak...& it's true, daya membeli semakin berkurang.....dan sekrg baru keterasaannya bertambah ( utk mid-low income)....utk yg stabil/high income mungkin  tak terasa sgt....

dulukan, shopping groceries, 1 troli, max dlm rm200++, sekrg ni rm300++...itu mmg bende2 yg selalu anak2 mkn ler...
Mcd ..dulu rm30 cukup 1 family, sekrg koman2 kene ade rm50....
fresh foods, like fish, fruits..semua dah naik rege...pstt..ada sesape tau camne nak tanam buah naga?

Suze Orman dah cakap(berbuih2 mulut dia)...., kalo tak bleh tambah income, kurangkan perbelanjaan....as simple as that......tapiiiii nak kurangkan perbelanjaan tu mmg susah.....nak ikut cara dia..asing2kan duit tu, tak jadi2 lagi haihhhh......

me ada cadangan, sesape ade modal..jual le tudung pearl haya, pastu bagi diskaun 30% including postage....confirm ramai yg membeli, termasuk org yg bagi cadangan ni hehehehhehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:33 PM | Show all posts
beg keja aku edisi beg free kedai emas..now ni jer pakai beg silih ganti koz maid rajin bagi



    Aku pon beh kurang.. bawak paper bag je pergi kerja, utk isi bekal makanan dan purse
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:36 PM | Show all posts
[b]Suze Orman dah cakap(berbuih2 mulut dia)...., kalo tak bleh tambah income, kurangkan perbelanjaan....as simple as that......tapiiiii nak kurangkan perbelanjaan tu mmg susah.....nak ikut cara dia..asing2kan duit tu, tak jadi2 lagi haihhhh......[b]

mmg nampak simple you tapi selera tu kalau dah biasa makan nasi lauk tiga jenis nak jadi sejenis rasa tak tertelan agaknya..

Betullah, aku ada kucin 3 ekor, tadi rasa macam nak kasi orang tapi takut orang aniaya pulak, kos tak tinggi tapi kalu dia org tak ada mmg aku boleh berjimat banyak gak tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:37 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


       kos melepas pun..kena ensure berbaloi tak..setakat nak extra rm2,3 ratus sebulan..anak2 terabai barai..hu..hu..
tp nak wat camner...inilah keadaan yg perlu kita facing...
hereana Post at 20-5-2011 04:29 PM


kos melepas ni payah sket....nak kene duduk, tenung dalam2 baru bleh pikir baloi ke idak ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:38 PM | Show all posts
Aku pon beh kurang.. bawak paper bag je pergi kerja, utk isi bekal makanan dan purse
wanitajelita Post at 20-5-2011 16:33
aku tengok rata-rata org kerja pejabat di bandar-bandar mesti pakai kain baju mahal, beg kasut jenama, kalau tak berjenama nampak hina ke?
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:39 PM | Show all posts
Reply 10# cmf_blingblings

kaka duduk mana.. kita duduk pekan je.. parit raja...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:41 PM | Show all posts
ada lagi.. kalau boleh setiap bulan kena bersedekah, walaupun sedikit.. sebab sedekah itu membawa berkat..  tak kira berapa janji ikhlas..
insyaallah rezeki akan rasa cukup je tiap2 bulan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:42 PM | Show all posts
kaka bling2..rsnya ada jugak kudajantan77 bukak thread yg sama tp lain tajuk la...

apple dlm hal penjimatan nie rsnya dh saving sikit tp lom ke max lagi....tp tgkla dulu kalo dh tak dapat saving mcm biasa, kene jugak kurangkan perbelanjaan..

so far skrg masih blh makan kat luar sama2 dgn maid skali seminggu skali, tgk wayang pun yg rega tiket rm5 (sebulan skali).sekali skala ada gak beli chocolate dan kek utk jajan kat rumah.beli baju dlm 2 bulan skali, hubby plak 5 bln skali(bj laki mahal)

skrg byk spend duit dgn bby:perbelanjaan sebulan-->
pampers 3 paket bsr hey baby=rm27.90 x 3 =rm83.70
susu duth lady langkah 2, 8 bungkus (1kg)=rm24.90 x 8=rm199.2
nestum setin besar 2 tin = rm10.90 x  2=rm21.8
side food baby(mcm heizn bby food, bovril) = rm50
baby guide sepack seminggu = rm6.5 x 4=rm26
total = rm380.7 per month
(lom masuk bj baby & perubatan)

lgpun apple ada part time keje sikit...jarang2 la tp ok lah jugak payment nya.juga membantu menambahkan saving apple..

asal dapat saving 1k and more, apple akan stay dgn budget mcm nie
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:43 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings

kaka duduk mana.. kita duduk pekan je.. parit raja...
cloudy_83 Post at 20-5-2011 16:39
Kita tinggal di Pulau Lagenda, kerja gak..sini tak ada Tesco, Giant atau mana hyper market..beli lauk basah semua di pasar, segarlah baru naik dari laut, cuma di sini brg2 makanan kering, kopi, gula, tepung dll tu mahal dari tanah besar sbb kena naik tongkang/cargo. Kita tak ada public transport, jadi yg tak ada transport mmg tak boleh survive, mahal sangat nak ambil teksi.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:44 PM | Show all posts
Reply 20# cmf_blingblings


    suami/bapa yg merokok adalah org yg kejam & sgt pentingkan diri sendiri pd anak & isteri mereka..
apatah lg mereka yg hanya berpendapatan rendah...sanggup meletakkan kehendak sendiri mendahului kperluan anak2..
kehendak tu pula..kehendak yg mudarat..dimana hukumnya jatuh haram...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:44 PM | Show all posts
ada lagi.. kalau boleh setiap bulan kena bersedekah, walaupun sedikit.. sebab sedekah itu membawa be ...
cloudy_83 Post at 20-5-2011 16:41


Yg ni memang betul sgt...buatlah walaupun seringgit dua, tak kebulur kita insyaallah. Yg mudah sekali masak asam pedas hantar semangkok kat jiran..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:45 PM | Show all posts
aku tengok rata-rata org kerja pejabat di bandar-bandar mesti pakai kain baju mahal, beg kasut jenama, kalau tak berjenama nampak hina ke?
cmf_blingblings Post at 20-5-2011 04:38 PM


imho, lantak le org beli/pakai branded stuffs, asalkan tak mintak duit kat laki me........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:47 PM | Show all posts
kaka bling2..rsnya ada jugak kudajantan77 bukak thread yg sama tp lain tajuk la...

apple dlm hal  ...
leylapple Post at 20-5-2011 16:42
save 1K tu dah kira besar apple, ada org habis bulan tinggal sen aja..aku naik lemas bila ada org dtg minta berhutang sepuluh dua bila gaji lambat sehari:@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:48 PM | Show all posts
imho, lantak le org beli/pakai branded stuffs, asalkan tak mintak duit kat laki me........
MrsJohn Post at 20-5-2011 16:45


ialah kadang-kadang tu cara org lain berbelanja boleh mempengaruhi org lain, iman kena kuat..meleleh je nampak..tapi ada sesetengah org bijak sgt bergaya, semua barang dia pakai murah punya tp tetap nampak class..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:49 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    suami/bapa yg merokok adalah org yg kejam & sgt pentingkan diri sen ...
hereana Post at 20-5-2011 16:44
janji nak tinggal rokok itu dah masuk dalam azam setiap tahun, tp masuk lima belas hari baju dah start bau..kat rumah tak hisap, pandai!
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:51 PM | Show all posts
Reply 25# cmf_blingblings


    aku sejak akhir2 sebelum behenti kije..suka sgt beg kat my one shop tuh..
beg tu jenis jaring2..transparent..aku suka..dlm tu aku letak purse..surat2..bil2..hp..etc..
tup2 zip dia rosak..
tp baru2 nih mmg best giler...aku dpt beli beg charles & keith kat ebay..baru rm65...olalalala...

so..tips lagik nih..memandangkn aku dah jadik suri tak berapa suri nih..
kena pentingkan education anak2 dulu..
so,para ibu2 ..silalah skodeng mudah.com,ebay..utk beli/replace  brg2 yg kategori kehendak yer..
tp..tang keperluan..especially utk anak2..tak yah ler bdekit.. pastikan allocate awal2...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:54 PM | Show all posts
save 1K tu dah kira besar apple, ada org habis bulan tinggal sen aja..aku naik lemas bila ada org dt ...
cmf_blingblings Post at 20-5-2011 16:47



    betul2...

apple tak pakai jenama yg branded, bwk keta pun kelisa yg monthly 300+, beli rumah pun dibawah 1k monthly nya(tp skrg nie byr 1.5 sebab nak abiskan utang cepat...rimaslah dgn utang nie)

last week ada terbaca majalah bazaar time cuci rambut, apple heran mcm mana org2 muda remaja dapat beli bj branded dgn designer popular..min rega 5k plak tu...

apple plak just guna kasut tahapapatah jenama, beg pun jenis yg freegift dr perfume(DKNY apple-dh 3 thn pun).rs syg nak abiskan duit....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:54 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    aku sejak akhir2 sebelum behenti kije..suka sgt beg kat my one shop ...
hereana Post at 20-5-2011 16:51
Yg ni aku sokong sgt-sgt, bagi reta kat anak nak buat apa, tak sampai setahun tinggal temucut..baiklah bagi ilmu, boleh bawa sampai mati.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:56 PM | Show all posts
The first step: kebetulan est dan hubby satu jalan ke tempat keje..akan jumpe tempat keje hubby dulu..then baru est....so kitorang share kereta....dulu2 kitorang bawak 2 kereta ....
jimat perbelanjaan satu kereta (tol + minyak)...tol + minyak boleh divide by 2..banyak lah jugak jimaat ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:56 PM | Show all posts
betul2...

apple tak pakai jenama yg branded, bwk keta pun kelisa yg monthly 300+, beli  ...
leylapple Post at 20-5-2011 16:54
aku cukup sukalah beg free gift ni....bukan semua org ada
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.096104s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list