Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
80950
View
1708
Reply

Perbelanjaan Keperluan Isirumah Yang Semakin Bertambah - Cara Nak Berjimat?

  [Copy link]

Author: cmf_blingblings       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-5-2011 03:43 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by cmf_blingblings at 20-5-2011 17:19

Salam semua,
Kakak Bling bukakan topik ini lagi sekali kerana nampak relevan kepada masalah ekonomi sekarang. Sila berikan pandangan anda, sila kongsikan pengalaman anda dan kalau ada yang punya idea menarik untuk menjana kewangan tambahan bagi keluarga kongsikan juga. Kita nak tahu kesusahan kawan-kawan, kita nak lihat kalau-kalau ada idea-idea yang boleh diterima pakai. Lain tempat lain masalahnya, kita kata kita susah ramai lagi yang lebih susah, mehh kita ambik iktibar.

Di minta jangan hantar posting yang bermaksud riak. Kalau nak menunjukkan jalan kepada yang susah menjadi lebih senang sangat-sangat dialu-alukan.

Sekian terima kasih.

Mod Parin, kalau nak bagi nasihat atau sepatah dua kata amat-amatlah dialu-alukan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 03:49 PM | Show all posts
Rasanya bahang kenaikan harga barang keperluan rumah akan dirasai oleh surirumah dulu sebab mereka ini dari golongan yang cermat dan selalu membuat perbandingan harga sebelum membeli.

Kalau dulu suami bagi seribu untuk makanan dan keperluan dapur, sekarang terpaksa buat belanjawan baru. Kalau setakat itu saja suami mampu beri, apa ikhtiar isteri? Yang bekerja mungkin colek sikit duit kita tapi bagi yang surirumah sepenuh masa mana nak cekau duit lagi?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 03:51 PM | Show all posts
Mungkin bagi yang ada ruang kat luar rumah boleh letak pasu-pasu sebiji dua, kita tukarkan pasu bunga jadi pasu cili atau tomato.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by wanitajelita at 20-5-2011 16:03

aku cut cost pada semua aspek... bukan tumpu pada bil elektrik semata2 tapi semua segi iaitu sewa rumah (nak beli belum mampu downpaymentnya), jarak ke tempat kerja, dan daily spend (meal). prepaid aku tak beli sebab company provide handphone (celcom jugak)


dapat gaji aku terus pergi 99 speedmart beli barang kering utk kegunaan sebulan iaitu hanya beras 5 kg, minyak masak 1 kg, tepung gandum 1 kg = 30 ringgit. barang anak cuma pampers Hey baby 2 pack, susu ducth lady 1-2-3 2 kg = 100. seterusnya kalau ada toiletteries yg dah habis. kalau tak habis, TAK BELI.  so sekali aku shop groceries cuma 130, paling banyak 150.


barang2 lauk aku beli di kedai runcit seminggu sekali utk masak BEKAL pergi kerja. seminggu cuma 13 ringgit. itu ajelah daily spend aku...


nak merasa makan sedap waktu company ada entertain consultant dan sebulan sekali bos akan bagi duit makan kat alamanda. dapatlah merasa makan Nandos, Black Canyon, Kelab Tasik Putrajaya dll.. thank u bos


mula2 rasa tertekan tak dapat shoping mcm org lain... tak beli megi, kek, frozen food, biskut oreo.. lama2 dah biasa. lagipon aku dlm proses diet. since 2 bulan ni, aku mula notis aku ada duit lebih dlm 900-1,100... betol tak tipu. tapi kena BAWAK BEKAL pergi kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:00 PM | Show all posts
Reply 1# cmf_blingblings


    payahlah sket..sbb baru tgh susun ayat nak meriak...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:04 PM | Show all posts
kaka.. sekarang sampah2 kat rumah leh tukar duit..
cloudy tengok macik2 cleaner kat opis rajin jual kertas ngan botol plastik..
satu hari tu cloudy cuba la ngan hubby kumpul balik kotak2, kertas ngan botol plastik tak pakai.. campur barang letrik, radiator kereta yg dh rosak..  dapat la dalam rm60++  untuk sekali kumpul..

sekarang tengah kumpul lagi kotak2, botol minyak masak, botol sabun dan segala macam sampah lagi..  harap2 hasilnya lumayan lagi..  tambah lagi dapat kitar semula..

selalu kalo tukar parts kereta, parts yg lama jangan tinggal kat mekanik.. amik..
nanti leh jual..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:06 PM | Show all posts
aku cut cost pada semua aspek... bukan tumpu pada bil elektrik semata2 tapi semua segi iaitu sewa ru ...
wanitajelita Post at 20-5-2011 16:00


Wow! aku rasa tak ramai yg boleh ikut cara kau, disiplin kena betul-betul kuat, tak boleh tergelincir dek nafsu. Tapi kalau nak buat seribu daya, betuk tak? Bagus sangat!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:06 PM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


    payahlah sket..sbb baru tgh susun ayat nak meriak...
hereana Post at 20-5-2011 16:00


Sikit boleh ahh
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:06 PM | Show all posts
aku cut cost pada semua aspek... bukan tumpu pada bil elektrik semata2 tapi semua segi iaitu sewa ru ...
wanitajelita Post at 20-5-2011 16:00



sangat sokong..aku pernah try bawak bekal g keje selama 2 minggu...sbb makanan kat tpt keje aku ni mahal nk mati ..mmg bleh jimat..biasa satu meal kat tpt keje aku ni cost rm7-10 ringgit kalau balik keje aku feferling penat...beli lauk lg..takpon nasik goreng..dah berapa dah utk seminggu..

kalau bawak bekal..sekali masak utk makan lunch dan dinner..so mmg bleh jimat byk sangat..

tp kena berkorban bgn awal la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:09 PM | Show all posts
kaka.. sekarang sampah2 kat rumah leh tukar duit..
cloudy tengok macik2 cleaner kat opis rajin jua ...
cloudy_83 Post at 20-5-2011 16:04


Kat bandar besar semua ni jadi duit, kat tempat aku jgn harap, hari tu tangga besi bertingkat jiran yang kami pinjam terbengkok sebab laki aku naik... Kena ganti balik baru RM120.00, nak suruh perbaik tangga tu dia org tak nak, masa orang kutip barang2 tu  datang dia beli RM4.00 aja ..kalau kat K.L ke  Penang mahunya RM50.00 lebih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:11 PM | Show all posts
sangat sokong..aku pernah try bawak bekal g keje selama 2 minggu...sbb makanan kat tpt keje ak ...
siputsedut Post at 20-5-2011 16:06
betul, kos nak masak tu berapa sgt, lainlah kalau bawa lamb chop ke steak gi tempat kerja, nahaslah
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by hereana at 20-5-2011 16:13

tips & cara2 utk berjimat nih..dah byk kali dihilite kat fd nih..ada yg praktikal ada yg tak boleh diimplement lgsung..
spjg aku kt sini..dah byk kali tred psal bjimat cermat nih..payah...
anak2 ttp nak sekolah..nak makan minum..nak berpakai segala..
pd aku..utamakan yg asas2 ni dulu..pastu ada lebih baru boleh consider bab2 lain..

tp aku paling kurang setuju bab2 nak carik extra income..
expecially yg melibatkan suami isteri yg bkerja..sianlah anak2..
siang mak pak kije...mlm2/wiken pun kena tinggal sbb mak pak sibuk carik extra income..

tulah..pastikan perkara2 asas fullfilled..tang kehendak tuh..pandai2 ler bdekit..
tggu bonus ker..incrmt backdated ker..

fikirkanlah jg dev anak2..bukan psal keselesaan idup jer..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:13 PM | Show all posts
Reply 4# wanitajelita


wa ..  byknye saving tuh..

hebatnye... my family br me, hubby & the twins...tapi sbbkan the twins, i have 2 include a maid, PIL or my parents into the scene.  during working day, kitorang keje, parents/PIL with the maid... yg tang parents tu diorang rotate every 2 weeks utk take care the babies.  dan disebabkan itu, perbelanjaan utk keluargeku menjadi seolah2 kami menyara seluruh ahli keluarga tambah maid... haissh.... demi menjaga budak kecik 2 org tuh... mummynyer punyer expenditure sgtla x keruan...walaupun ckup...tp x dpt nk saving...every single month ckup2 je utk sare seluruh ahli keluarga yg besar nih...  klu mcm ni smpi bile nk ade saving??? HELPP!!!

dah le maid pn makan byk nih...huhuu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:14 PM | Show all posts
brg dapo beli kat mydin..
pet-pet anak beli kat mydin
baju anak beli kat kedai2 biasa..mostly baju anak aku tader brand..

baju keja aku semua edisi 10thn++...
beg keja aku edisi beg free kedai emas..now ni jer pakai beg silih ganti koz maid rajin bagi

tapiiiii....edisi wajib..tiap kali deliver newborn..5k starting saving for each anak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:15 PM | Show all posts
tips & cara2 utk berjimat nih..dah byk kali dihilite kat fd nih..ada yg praktikal ada yg tak boleh d ...
hereana Post at 20-5-2011 16:11
kalau keadaan memaksa mmg ramai yg terpaksa berkorban masa, macam kos melepaslah, ini dapat itu terlepas...selagi boleh mengawal keadaan ok lah..banyak cara nak cari duit yang tak perlu kita buang masa kat luar..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:16 PM | Show all posts
Reply 7# cmf_blingblings


    memang susah nak buat pon.. tapi sabar je lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:18 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita


wa ..  byknye saving tuh..  

hebatnye... my family br me, hubby  ...
sahidah Post at 20-5-2011 16:13
alhamdulillah dapat twin, rezeki tu, dengan adanya anak-anak kita akan lebih gigih mencari rezeki..kita tanya kawan-kawan yg lain, mungkin ada yang boleh bantu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:20 PM | Show all posts
brg dapo beli kat mydin..
pet-pet anak beli kat mydin
baju anak beli kat kedai2 biasa..mostly baju ...
koko2 Post at 20-5-2011 16:14
Wah, ni memang hebat!
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2011 04:29 PM | Show all posts
Reply 15# cmf_blingblings


    kos melepas pun..kena ensure berbaloi tak..setakat nak extra rm2,3 ratus sebulan..anak2 terabai barai..hu..hu..
tp nak wat camner...inilah keadaan yg perlu kita facing...

antara tips bjimat cermat...maybe kaum bapa...adalah insan yg paling kena bijak dlm menangani hal ini..sesapa merokok..tlg lah berhenti merokok..carilah ubat hilang ketagihan nikotin..dptkan consult dr memana klinik/dr..
kaum ibu..pastikan anda bsikap tegas dlm hal ini..lancarkan perang dingin/panas demi utk merebut balik hak anda & anak2 drp muncung rokok itu..
kenapa sibuk nak bgkus kerepek,kutip kotak,tin susu..tp sang laki sedap2 mghembus asap duit yg dibakar bsama tembakau..
anak bini..mcm nak mati berdekit2..tp bapaknya syok2 bakar duit..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2011 04:30 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_blingblings at 20-5-2011 16:33
Reply  cmf_blingblings


    kos melepas pun..kena ensure berbaloi tak..setakat nak extra rm2,3  ...
hereana Post at 20-5-2011 16:29
Yg ni satu hal...rokok pulak bukannya murah, naiklah duty import 150 % ke hapa, nak juga merokok..kalau dah ketagih sangat boleh bertukar ke rokok daun, seikat 50 sen kat kg aku,
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.099409s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list