CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 19731|Reply: 75

Mertua Slalu Datang Umah Kitorang - Takde Privasi

[Copy link]
Post time 12-5-2011 09:31 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by ParinAmat at 13-5-2011 15:55

lepas kawen gan hubby..kitorang dok kat umah yang mertua watkan laa
al kunun umah tu akan diwariskan utk hubby (anak 1st la katakan)
masalahnye...kami tak penah pon rasa cam dok umah sendrik
kecuali kalo dok bilik je..kitorang rasa ley wat sesuka hati
kalo luar dari bilik...cam semo tak ley...nak tgk tv sesuke ati..mimpi laaaa
pastu kalo nak dok bilik sesuke hati pon jgn harap laaa
lama sket dok bilik...stat la ada yang ketok2 pintu!

ok..mertua slalu dtg umah tu...maksudnye dorang mmg ada umah kat hometown dorang
tapi ntah nape dorang slalu dtg umah ni...rifaa tak kesah laa
tapi jadi kesah la kalo skali dtg 2-3 bulan...pastu balik hometown 1bln...dtg lagi
hrmmmmmm kat mana privasi kitorang sbagai kuarge?

banyak kali dah rifaa rasa...mungkin kitorang ni penjaga umah je kot
mungkin slagi dia tak mati...jangan harap la dia nak kasi hak spenuhnye
cube korang bayangkan....kalo rifa wat ubah suai skit kat bunga2 ke apa
tak lama lepas tu...mesti mil akan ubah balik...ermmmm
sampai satu tahap tu...ko wat la sendrik
kalo dia nak renovate ke hape..sesuka hati dia je la
me and hubby just tengok je laa...mungkin sebab dia tak mintak duit kat kitorang kot
tu yang rasa dia berkuasa penoh kat rumah ni

lepas 5 taun kawen & jalani hidup gan dorang...rifaa rasa bosannn sangat!
bab negatif lain usah cite laa....maklum la dapat mertua kaya...biarlahh ALLAH yang balas

masalah ni senang je nak setel kalo diikutkan
kitorang hanya perlu pindah je untuk setel
tapi masalahnye...kitorang macam tak jumpe pintu nak kuar
ntah la..asal kite utarakan hasrat ni..so dorang pon wat la merajuk/marah2 kunun tak kenang budi la
my hubby mungkin tak terasa cz mertua takan bebel kat anak dia..mostly tunjuk prasaan kat rifaa je
itu sikap dorang...anak sendrik betol saje!

next week dorang nak dtg...after 1 stgh bulan dok hometown
rungsing sgt hati rifaa kalo kenang dorang nak dtg

emmmmmmmm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-5-2011 10:19 PM | Show all posts
fhm sgt dgn situasi TT ni. perasaan tu mcm sedang memikul batu yang besar kat belakang. silap je langkah, kite yang tetimbus.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2011 10:58 PM | Show all posts
hadoi, susahnya camtu. tak reti nak cakap pe.

sabar ye TT.
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2011 11:02 PM | Show all posts
mertua kaya pn bermasalah...............igt bleh tumpang senang. tapi cam x ikhlas.....nk kite jd pak turut plak. tensionnyaaaa.......

sabar la tt. jgn berhenti berusaha
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2011 11:03 PM | Show all posts
hai rifaa.
so u know la maybe the (only) solution nya ialah pindah rumah kan. tapi u sendiri mention nak pindah rumah bukan benda yang mudah. yelah hubby pun tertekan kan.

err tak tau la nak dibuat camne. nak tak nak kena sabar je la.

apa kata bila2 time weekend ke sebulan sekali ke u dengan hubby pergi melancong? takyah jauh2, dekat pun takpe, asalkan dapat masa untuk u dengan hubby, takyah tengok muka MIL tuh.
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2011 03:54 PM | Show all posts
Reply 1# rifaa


    senang je.. nak pahala or taknak..

bila tamu bertandang sebenarnya dorang bawa rahmat Allah.. cuma kadar kekerapannya yg membuatkan korang rimas kan..

asanya famili kecik korang dah cukup beruntung dapat umah free tak yah risau bayar loan bank..
kalo benar2 tensi, pekata korang cari umah area dkt tmpt keja korang.. umah tu kira rumah singgah le kalo dorang nak mai visit anak2.. disebabkan laki ko takkan dibebeli, maka gunakan laki ko utk utarakan hasrat tu.. mana la tau terbuka hatinya utk memahami situasi ko yg nak kena masak2 kemas umah dan takde privasi tuh..

kalo aku kan, aku bior je dorang nak mai ke apa.. berbakti pada org tua selagi dorang idup.. lama mana la sangat ko nak terusan mcm ni.. pikir positip ekk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-5-2011 11:56 PM | Show all posts
Reply 5# cik.panda


   hai cik panda,kalo dia dtg memang rifaa jarang2 dok umah
hubby akan angkut rifaa pi opis dia skali (bisnis sendrik)
tapi kalo slalu sgt .. haruslah dia membebel
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-5-2011 12:12 AM | Show all posts
Reply 6# ParinAmat


   en parin...sape la tanak pahala, tapi dlm kes ni takot2 jadi bala je
rifaa mmg la besyukur dapat dok umah free sgala...malah dia penah ckp gan rifaa mase mule2 kawen dulu
'rifaa ni tak reti bsyukur ke?...org lain baru kawen dok umah 17-18 tingkat bla bla'  euwwww sampai skang masih terngiang2

sanggup ke en parin dok dalam sangkar emas?
semua dapat tapi segalanya di control? semua ok
temasuk anak kene benti skolah cz dia tak bekenan skolah tu..boley?

anak dia penah ckp pasal nak pindah ni
tapi ye la kitorng ni tak sekaya dia...so dia akan kondem la pilihan kitorang tu
rifaa siap kasi option kat hubby...kalo pon dia risau kitorang bazir duwet nak sewa2 ni
pekata kitorang dok kat umah sewa dia je..kite bayar la sewa kat dia cam org lain
my point is...rifaa tanak dok gan dorang! tu je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-5-2011 01:21 AM | Show all posts
iklan raya yg "nanti ayah jangan lupa pakai pampers,tau" ...best sangat kan?

antara iklan yg aku minat sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2011 10:45 AM | Show all posts
Lama sangat ke fil datang bertandang? Derang bukannya lama hidup.. Lagipun org selalu dtg Rumah bwk rezeki.. Kalau tak mo mertua dtg Rumah duduk negeri lain..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2011 11:16 AM | Show all posts
sabar ajelah sehingga mentua u meninggal dunia ke apa...
ialah yg tua ada hadnya...
lepas tu berajalah sehingga bosan napa tak da org dtg rumah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2011 12:50 PM | Show all posts
What if ur parents yg selalu bertandang ke Rumah.. Do u feel thE same?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 10:54 AM | Show all posts
Reply 8# rifaa


    cubalah belajar bersyukur, kurangkan rasa tak puas hati..
kalo dah rimas sgt suh je hbby ko masak kemas umah sume.. ko mogok, bleh?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 11:04 AM | Show all posts
hidup berkawen mmg ler gitu.
bukannya ko kawen dgn anak yatim piatu.

masa single, sebok nak kawen.
dah kawen, sebok nak privasi pulak.
malam2 tak cukup privasi lagi ke?
lagipun, mertua korang ganggu privasi malam2 korang ke?

dah kawen nie, privasi2 nie NO MORE already la.
kalau pentingkan privasi privasi nie masa SINGLE ajek.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 11:06 AM | Show all posts
What if ur parents yg selalu bertandang ke Rumah.. Do u feel thE same?
nuryakmal Post at 15-5-2011 12:50



mistilah TAK. mak sendiri ler katakann..

kekadang bila ada anak lelaki nie, takut betul time2 ada menantu kelak in future.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 11:07 AM | Show all posts
Reply 15# Hana


    tak pernah pulak ade mangkok2 yang bukak benang, mak ayah selalu bertandang-takde privasi yek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2011 11:14 AM | Show all posts
Reply  Hana


    tak pernah pulak ade mangkok2 yang bukak benang, mak ayah selalu bertandang-ta ...
nuryakmal Post at 16-5-2011 11:07



rasa2 mcm tak penah jumpa jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 11:16 AM | Show all posts
al kunun umah tu akan diwariskan utk hubby (anak 1st la katakan)
masalahnye...kami tak penah pon rasa cam dok umah sendrik
rifaa Post at 12-5-2011 21:31


sila beli umah sendiri dari harapkan harta jatuh dari langit.
dah duduk menumpang, mmg ler akan rasa gitu sket.


psst..psstt..agaknya kalau korang ada umah sendiri beli atas pendapatan sendiri, agak2 mertua selalu datang boleh lagi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 11:22 AM | Show all posts
ontah la ek,

klu aku pun kecik ati gak, rimas gak..
klu dpt situasi cenggini..

tp nk buat cmner, da terjebak, sabor jer la..

bg aku sama jer, parents sendiri atau parents in law ker..
akan ada jer benda x puas hati,
lepas kita da berkahwin, sb kita ada suami/isteri dah..

so better dok sendiri,
elak dari dok harta parents,
dok ngan parents,
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 05:02 PM | Show all posts
ok mcm ni la.ni pendapat sy.
mmg bagus mil dtg.tp kalo kerap sgt2 paham2 sendiri jelakan.
org yg xkene mmg bole ckp mcm2.tp cuba kita yg rs sendirik.
semua masalah bole dibw berbincang.cuba ckp elok2 dgn mil.kalo rs mcm susah gunakan org tgh.sy pun penah rs apa yg you rs.tp i terus trg je.tp cr terus trg ckp elok2.dr hati ke ati.kita ckp bkn xsuka.tp kdg2 ibu bapa perlu la paham.try la terus trg.cr tu leih elok.dr kita buat2 suka tp sebaliknya.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-12-2022 08:03 AM GMT+8 , Processed in 0.110361 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list