Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34941
View
116
Reply

Pengalaman yang pernah / tengah mengalami kanser payudara

[Copy link]

Author: khairina07       Show all posts   Read mode

Post time 19-10-2011 10:51 AM | Show all posts
naUzUbillah...
mntak d jaUhkn dr kU dan slUrUh fmly kU..
amin...

barU nih,mmber akU mnggal bab kanser payUdara.umOrnye 33 thn.
ank sOrang umOr 4thn..mngidap 1 thn yg lalU..
kanser mrebak smpai ke hati...
perOt bUncit cam bUsOng+mata kUning+badan kUning..
mmng sedih ngt bab lama trpisah slepas SPM n jUmpe kt fb sthn lalU..alih2 pat khabar berita dier kna kanser..penah gk jUmpe masa kndUri kawin mmber..
masa taw dier kna kanser...brUbat x pUtUs,mknan jga,ubt mkn slaU...
p ALLAH lbh syngkan dier,dr dier trseksa biarlh dier pegi ngn aman..
mg arwah d tempatkn d kalangn org2 yg beriman
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 05:42 PM | Show all posts
Salam.... mak Nur ada kanser payudara gak belah kanan dah buang skali ngan kelenjar bawah ketiak.... Mak  nur ni detect  kanser dia lambat gak. dah besar baru nak gi jumpa Doktor..... x sakit .... tau2 dah besar... Mak Nur ni menyusukan 9 org anak, tp dah tersurat Allah nak bagi nak wat camaner?.... adik mak pun kena gak belah kiri lg teruk walaupun detect early, kanser dia sgt2 active Dr terpaksa buang ... skang dia baru operate belah kanan lak, x buang suma...takutnya......... makcik ni dia kena sihir masa muda2 dulu.... berkait ker ngan kanser ker?....
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 08:15 PM | Show all posts
kanser yea

dalam family ana mmg ada yg alami kanser payu dara
kanser ovari
kanser otak
kanser hati
kesian tgk penderitaan diaorg, asyik makan ubat aje, ada yg pernah lalui rawatan kemo, rawatan radio dan ada gak yg melalui tradisional
namun masih belum sembuh sepenuhnya
apa yg penting adalah org sekeliling yg kena bagi sokongan moral kat pesakit2 kanser nie sbb klu dibiarkan diaorg akan murung dan x bersemangat
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 11:10 AM | Show all posts
Reply 23# fatehana


   sesiapa yang ingin mendapatkan penawar/ubat kanser boleh dapati daripada saya.

Produk untuk penawar kanser
1. B17 (Nitrilosides/Laetrile/Amygdalin)- ekstrak biji aprikot - agen pembunuh sel-sel kanser
2. Bromiline - ekstrak buah nenas - agen pemecah dinding sel kanser untuk membantu B17 bertindak lebih efektif
3. Graviola - ekstrak buah durian belanda - agen kemoterapi semulajadi, 10000 kali lebih kuat daripada dadah kemoterapi

Sesuai untuk semua jenis kanser tak kira tahap (stage) berapa.

Call 019-9362993
Shahril
Group FB: PENAWAR/UBAT KANSER

JENIS-JENIS KANSER YANG BOLEH DIRAWAT

KANSER PAYUDARA
KANSER RAHIM
KANSER PROSTAT
KANSER PARU-PARU
KANSER USUS BESAR
KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
KANSER PUNDI KENCING
LEUKIMIA
KANSER REKTUM/DUBUR
KANSER TULANG
KANSER OTAK
KANSER OVARI
KANSER HATI
KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
KANSER KULIT
KANSER MULUT
KANSER HIDUNG
KANSER TIROID
KANSER TEKAK
KANSER TESTIS
KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
KANSER PERUT
KANSER PANKREAS
KANSER PITUITARI
KANSER KELENJAR LIUR
KANSER VAGINA/FARAJ
KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
DAN LAIN-LAIN KANSER

B17 Amygdalin/Nitrilosides/Laetrile

Laetrile, Vitamin B-17 atau Amygdalin merupakan kimotherapi secara semulajadi dan boleh di dapati pada 1,200 jenis tumbuh-tumbuhan terutamanya pada biji dan buah seperti apricot, pic, buah plum epal dan lain-lain. Ia terdiri dari komponan glucocide dan radikal sianida bio- accessible. Ini bermaksud ia dapat menembusi membran selular sehinggalah kepada intrasel dengan tepat dan mudah.Sel-sel kanser, tidak kira jenis kanser, dikenali sebagai Trophoblasts.

Sel-sel trophoblasts ini mengandungi satu enzim dipanggil Beta-glucosidase, B17 (Amygdalin) merupakan sebuah alat untuk membuka kunci enzim ini . Bila B17 ini berjumpa dengan enzim beta glukosidase, B17 terurai untuk membentuk dua molekul glukosa, satu molekul benzaldehid dan satu molekul hidrogen sianida (HCN). Untuk pengetahuan anda hanya badan atau tubuh manusia yang mempunyai sell kanser sahaja mempunyai enzim ini ( Enzim Beta-glucosidase ). Sedangkan pada tubuh manusia norma enzim ini tidak ada. Enzim ini akan terbentuk di sekitar dinding sel kanser, enzim ini amat di perlukan oleh sel kanser untuk proses pembesaran. Sel kanser tidak dapat hidup jika tidak ada enzim ini.


Amygdalin akan lebih berkesan jika di gabungkan dengan Pancreatic Enzymes Univase Forte dan Biji Apricot

Jika tiada sel-sel kanser dalam badan, tiadalah beta glukosidase. Jika sekiranya tiada beta gllucosidase, tidak HCN akan terbentuk dari Laetrile, B17 atau Amigdalin. Sel-sel normal dalam organisma kita mengandungi satu enzim dipanggil Rodhanese yang "meneutralkan" Amygdalin. Enzim ini tidak membenarkan Amygdalin untuk membebaskan sianida. Dalam cara ini, Amygdalin cuma digunakan sebagai glukosa untuk sel-sel yang sihat dan menyediakan tenaga.


Rodhanese dari sel normal berfungsi untuk meneutralkan Hcn yang di bebaskan oleh B17 akibat bertindak balas dengan enzim Beta-glucosidase yang hanya boleh di jumpai pada sel kanser. Kita juga tahu B17 terurai untuk membentuk dua molekul glukosa, satu molekul benzaldehid dan satu molekul hidrogen sianida (HCN) setiap kali bertemu dengan enzim Beta-glucosidase. Dua molekul glukosa yang di uraikan ini akan di serap oleh sel normal, kesanya sel normal akan menjadi lebih bertenaga sedangkan benzaldehid dan satu molekul hidrogen sianida (HCN) tadi di naturalkan oleh Rodhanese.

Sel-sel malignan ( kanser ) tidak mengandungi enzim Rodhanese ini. Oleh kerana sel malignan tidak ada enzim Rodhanese makan HCN tidak dapat di naturalkan. B17 di aktifkan untuk membebaskan HCN. HCN terus memusnahkan sel malignan. Dalam situasi tidak di lindungi oleh enzim Rodhanese.
HCN yang telah di naturalkan oleh Enzim Rodhanese akan melalui proses Penyahtoksin, melalui kemampuan tisu mamalia dengan kehadiran sebatian sulfur menukarkan sianida kepada tiosianat. Dan di buang melalui sistem perkumuhan mamalia.

Bromiline

Bromelain adalah satu enzim iaitu dikeluarkan daripada batang dan buah nanas. Ia adalah digunakan bagi membantu mengurangkan keradangan dalam badan, mempercepatkan penyembuhan luka-luka dan lebam-lebam, dan membantu dalam penghadaman protein-protein. Kajian menunjukan berfaedah dalam membantu untuk melawan penyakit kardiovaskular dan kanser.

Bromelain adalah diterima dengan meluas sebagai satu rawatan berkesan untuk sakit dan bengkak disebabkan secara cedera (termasuk kecederaan sukan-sukan, pembedahan, dan jangkitan). Banyak kajian telah berkali-kali ditunjukkan bromelain bantuan keupayaan badan pulih daripada kecederaan dengan cepat lebih oleh mencegah pengumpulan fibrin dan bahan-bahan menghasut yang kuat, ibarat leukotrienes. Panel Pakar Jerman (Mentauliahkan E) telah diluluskan bromelain untuk rawatan bengkak dan kecederaan olahraga, dan mengesyorkan satu dos 80 untuk 120 miligram dua untuk harian tiga kali.

Terdapat bukti yang kukuh bahawa pengambilan 1,200 hingga 1,800 miligram bromelain satu hari boleh membantu mengenangkan kembali kesakitan akibat keradangan dan kanser dalam yang yang sengsara dengan artritis reumatoid.

Apabila digabungkan dengan antibiotik, bromelain boleh juga membantu mengurangkan keradangan yang menemani sinusitis. Kajian-kajian telah menunjukkan bahawa bromelain adalah baik untuk penurunan bengkak payu dara dan meningkatkan khadar pernafasan.


Bromelain menyekat pengagregatan (berkumpul) platelets, dan ia sangat membantu mencegah penyakit jantung disebabkan oleh pembentukan plak yang akan membawa kepada serangan jantung.

Ia sangat berkesan dalam merawat angina dan Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD),
Bromelain dapat meningkatkan penyerapan beberapa dadah, termasuk antibiotik, ubat-ubat kemoterapi, dan tekanan darah tinggi. Bromelain boleh membantu rawatan-rawatan kanser menjadi lebih berjaya.

Bromelain boleh meningkatkan kesan-kesan ubat-ubatan lain juga, Seperti warfarin (Coumadin); anti Motrin, Advil, naproksen, dan aspirin; antiplatelet dadah clopidogrel (Plavix); herba-herba, ginkgo, latau bawang putih; dan dos vitamin tinggi E.

Bromelain boleh membantu yang menderita sindrom prahaid (PMS) oleh halangan prostaglandin hormon-hormon yang punca kejang prahaid, walaupun beberapa kajian telah menunjukkan bahawa bromelain boleh sebenarnya meningkatkan berdarah semasa haid.

Beberapa pakar mencadangkan mengambil bromelain di satu perut lapar.
Magnesium , kentang dan soybeans boleh mengganggu penyerapan bromelain.
Elakan bahan ini agar proses penyerapan Bromelain menjadi lebih bekesan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 03:39 PM | Show all posts
hai... wani adalah bekas pasakit kanser payudara... selepas sethn nie...rase alhamdulillah... pada u ...
wani_ta Post at 17-10-2011 10:56 AM



    wani dah kawen?? dah ade anak??

    alhamdulilah...moge2 sehat seperti sediakala..
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2012 04:52 PM | Show all posts
Daun belalai gajah atau Sabah snake grass pengubat kanser - try google it!!!
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2012 11:30 AM | Show all posts
Reply 20# wani_ta


    salam wani, tahniah kerana tabah menghadapi ujian Allah.. nk mtk share sikit boleh tak? ape tanda2 awal yg wani boleh detect ada b.cancer? sy ada rase sakit2 kt bahagian ketiak n B.. kt tgn pon lenguh2 jer.. tu tanda2 ker?
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2012 02:07 AM | Show all posts
hai... wani adalah bekas pasakit kanser payudara... selepas sethn nie...rase alhamdulillah... pada usia yg muda dah kene iaitu 25thn... wani sarankn utk kaum wani tan menjaga kesihatan tp kadang2 Allahnak menguji kite.. hadapi semua dgn tenang sbb Allah lebih mengetahui n percayalah ade hikmah disebaliknye...


salam wani...nk tya...kanser wani pd stage 2 kn time dapat tau tu...cmner ble tau sal i pon baru dpt tau i ada kanser payudara in stage 2...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2012 02:14 PM | Show all posts
wani nak tau gak mcm mn leh tau cancer stage 2...n doc operate buang semua ke atau buang ketulan tu jer...tkt gak nie coz terasa ada ketulan kat belah kanan nie besar dr biji guli rsnye...
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2012 12:03 PM | Show all posts
salam

boleh mencuba produk apricon farmashealth.. membantu mencegah dan merawat semua jenis kanser..termasuk kanser payudara.. 100% dr biji aprikot yang mengandungi B17..sudah ramai yang mencuba dan mengamalkan produk ini mendapat keberhasilan..

terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 11:43 AM | Show all posts
ina,

saya pon ada ketulan sebesar guli kt bahagian bawah breast sebelah kiri. semalam g check kt klinik swasta pastu dia suruh refer kt hospital putrajaya sebab kt klinik tu x de scan utk breast. pagi ni pergi hospital, x bleh jumpa doc lg cumanya ambik tarikh aapoinment jumpa doc dulu 20.12.2012 ni. adoiiiii lambatnya.........adakah ketulan itu hanya ketulan susu bakir kerana sekarang saya full breastfeeding kt baby umor 4 bulan.
agak2 klau g wat scan kt klinik swasta lain mahal x kos kena bayar?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 12:19 PM | Show all posts
wani_ta posted on 17-10-2011 10:56 AM
hai... wani adalah bekas pasakit kanser payudara... selepas sethn nie...rase alhamdulillah... pada u ...

hye wani...
tahniah coz da sembuh dr penyakit ni...
nak ty pengalaman wani la...mula2 tahu dpt breast cancer ni check kat
klinik kesihatan biasa,hospital kerajaan@hospital @klinik swasta yer?
me ingat nak g check coz kenkadang me ada rs denyut2 kat breast sebelah kanan ni..
cer citer pgalaman wani dr 1st check kat mana,rawatan susulan camner...kenkadang
ader pembaca sni jenis SR jer n segan nak bertanya...hope blh bantu kaum hawa kat sini coz wani pernah
alami penyakit ni dl...thankz...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:33 PM | Show all posts
adifrs posted on 19-1-2012 03:39 PM
wani dah kawen?? dah ade anak??

    alhamdulilah...moge2 sehat seperti sediakala..

salam... maaf la lmbt reply.... wani lom kawin lg.... amin. terima kasih....
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:37 PM | Show all posts
cincancun posted on 31-5-2012 11:30 AM
Reply 20# wani_ta

salam... maaf lmbt reply.. xtau plak ade yreply mesej wani nie... wani sblm kena mmg byk kali demam, mgkin sbb antibodi x kuat kot... tp mase tu x perasan sbb sibuk pasal H1N1... pastu wani perasan kat area ariola ( erk, btl ke aku eja ni) ni start gatal2 n kulit jd b'kedut n b'kuping @ mengelupas... tu lah tanda2 awal...


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:39 PM | Show all posts
ctirawafie08 posted on 24-10-2012 02:07 AM
hai... wani adalah bekas pasakit kanser payudara... selepas sethn nie...rase alhamdulillah... pada u ...

salam.. cttirawafie08, harap tabah menghadapi dugaan,, take it easy n relax.. semuanye ade penyelesaian... byk2kn b'doa... wani doakn cpt sembuh yea n jgn give up.. if perlukn support bgtau lah.. insyallah, ape yg wani blh bantu, wani bantu k....

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:42 PM | Show all posts
ina_na posted on 14-11-2012 02:14 PM
wani nak tau gak mcm mn leh tau cancer stage 2...n doc operate buang semua ke atau buang ketulan tu  ...

salam ina_na, peringkat wani kena buang semua... ina_na dah g cek ke? kadang2 bkn kanser cume cyst @ ketulan air kat breast.... cube buat pemeriksaan lanjut yea. kalo nak cpt cube g hospital swasta @ pergi ke persatuan kanser kebangsaan....

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:44 PM | Show all posts
oriza posted on 21-11-2012 11:43 AM
ina,

saya pon ada ketulan sebesar guli kt bahagian bawah breast sebelah kiri. semalam g check kt  ...

salam oriza... cube g wat mammogram... kat hospital swasta wani x sure brape hargenye tp kat persatuan keanser kebangsaan hargenye dlm RM280. kalo ade pape ketulan diorg ade dokter b'tauliah....

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 03:58 PM | Show all posts
wani persatuan kanser kebangsaan kat mana...saya baru balik jb...rumah pun tak  kemas abis lagi...blm sempat nak pegi chek lg...skrg nie saya ambik agar2 rumpai laut tepek kat breast,dada n belakang dada...dah 3 ari duk tepekkan seaweed tu rs kat breast kanan dah kurang bengkak tp benjolan tu ada lg lar...tp tak sekeras sebelm nie...suami saya suruh cuba tengok sebulan dulu...rs tkt nak operate mesti sakit gile kan lps bius abis...teringat ms bius abis ms bersalinkan anak ari n operate gigi bongsu tido nak kuarkan dia adoiii punya la sakit...kalo operate besar2 lg teramat sakit kan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 04:12 PM | Show all posts
PiSanG_KaKi posted on 21-11-2012 12:19 PM
hye wani...
tahniah coz da sembuh dr penyakit ni...
nak ty pengalaman wani la...mula2 tahu dpt b ...

hye pisang_kaki....
wani blm sembuh sepenuh sbb masih mkn ubat tp alhamdulillah appoiment hospital makin b'kurangan....
blh la wani share pengalaman yg x seberape nih.....
simptom2 utk diri wani mcm demam yg sgt kerap, area ariola ( xtau btl ke x ejaan nih) ade rase gatal2, pastu kulit area tu jd mcm kedut, mengelupas @ ade kuping2....
wani mula2 g klinik swasta sbb area tu mcm gatal2 takut sakit kulit ke hape, dokter bg krim utk lembabkan area tu, so dlm 2-3 ari sapu krim tu, kulit area tu makin ok cume benjolan kat area tu makin jelas...
lepas lbh kurang sebln lebih ketulan tu jd sakit, xde la mengganggu kerja cume bila nak meniarap tu mmg terasa la sakit....
wani pun g ke klinik kesihatan putrajaya, diorg kate xde pape, diorg kate benjolan tu mgkin disebabkan kelenjar peluh, diorg kate x pyh risau, nnt akan ilang n baik sndiri...
dlm 2 bln lebih wani biarkan n wani tgk benjolan makin besar n mcm merebak ke ariola..
wani g blk klinik kesihatan n tambah ckit2 cite n diorg pun buat surat referkn wani ke hospital putrajaya...
esknye wani terus pegi hospital putrajaya lah..
diorg buat 1 prosedure( lupe la name prosedure tu... sory sesgt yea) utk amik tisu kat benjolan tu. sakitnye giler! bkn niat nak menakutkan tp mmg sakit amat sgt smp x blh nak b'jln... 1 bdn rase pedih lepas dia amik tisu gune jarum...
kptsn keluar slps sebln...
lps sebln, wani g amik result, (mase ni wani demam lg)dokter kate xde pape.. so, dokter tanye ape yg wani nak buat... wani tanye ape pilihan wani ade. piliha yg pertama biarkn aje, dokter kate nnt baik sndiri. pilihan ke 2, buang ketulan. wani pilih utk buang, so set appoiment lg 2 minggu utk buat opeartion buang ketulan sbb wani demam.
ok, after 2 minggu, so, buang ketulan tu. dokter pun bagi mc seminggu. so, blk le kmpng dgn hepinye...... ok..
area yg dior operate tu dio tttp dgn plaster, bkn plaster yg luke kecik tu.. yg hospital punye la kan. yg tutup puting( bkn nak melucah yea) skali.. after 3 ari br blh bukak plaster tu.. after bukak tgk area operationnye mmg cntik la jahitnnye cume masalahnye puting x timbul....
bile usaha2 keluarkn time mandi pun x blh... pelik...
keptsn keluar lps 2 bln...pd hari yg wani g tu kptsn x keluar lg, lepas diorg call pihak2 yg b'kenan, diorg kate repotnye ade pd pihak dokter, x sain lg, so x blh release result... suspicious jgk la kan... tp x pe... esknye g keje hospital kol suruh dtg selasa minggu dpn.. so, dgn hepinye g hospital.. then jmp dokter, dokter kate... wani, its not a very good news smbil bg sekeping kertas repot yg ade name wani. wani bace n wani x phm le, maklum semuanye dlm bahasa dokter... wani tanye, ape berita yg x berape baik tu dokter... dokter kate: wani, its a cancer...

gitew le kisahnye.... so, lepas tu terus ttpkn tarikh operation, kemoterapi n radiotherapy....
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2012 04:21 PM | Show all posts
ina_na posted on 21-11-2012 03:58 PM
wani persatuan kanser kebangsaan kat mana...saya baru balik jb...rumah pun tak  kemas abis lagi...bl ...

kat kl ina_na... br pindah jb ke?...
wani bkn ape. awal bln 9 aritu mak ade mengadu gak kat wani dia kate breast dia sakit n rase mcm ade ketulan... kalo nak g hospital kerajaan mmg xdpt. bknnye x bgs tp org t'lalu ramai...so, wani pun buat appoiment dgn persatuan kanser kebangsaan pd 1 oktober utk mak... so, lps buat mammogram tu.. kitorg tunggu kejap. kalo xde masalah dia akan bg repot n terus blh blk tp mase tu mak kena panggil dgn dokter utk cek ketulan yg ade kat breast tu... kat situ ade mesin mammogram yg 3D, lebih canggih n lebih jelas... so, dokter dah cek2, tgk benda cume cyst... alhamdulillah.... tp disbbkn ade family history, dia suruh dtg n buat mammogram lepas 6 bln... tu jea lah...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078930s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list