Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35082
View
116
Reply

Pengalaman yang pernah / tengah mengalami kanser payudara

[Copy link]

Author: khairina07    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-3-2013 09:32 AM | Show all posts
Akak pun kini masih dlm pemerhatian doktor...every 6 months kena jumpa Breast surgeon, Oncologist & Gynea juga...kena makan "tamoxifen" utk selama 3 tahun lagi...  cuma nak share tentang perasaan akak yg kadang2 agak sensitif, cepat terasa dgn ahli keluarga  - terasa kadang2 mereka ni tak faham yg kita ni sedang berjuang  - selalu sakitkan hati kita...lagi satu, immune system kita pun agak lemah...bila kena demam jer, agak lama....
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2013 11:39 AM | Show all posts
takutnya..naniey pulak rabu ni nk g buat ultrasound tp rase takut sangat..kalau tetibe positif mcm mane ..naniey nak kawen pertengahan tahun ni. Mase tahun 2007 dekat areola tu tetiba keluar cecair mcm nanah n gatal..pergi jumpe doktor, doktor bg ubat dan pegang dkt breast, dr cakap takde ape-ape ketulan dan jangan risau bukan kanser.. pastu sampai sekarang sy punya bahagian dekat areola tu mcm berkedut sikit.. nipple x sama saiz dengan sebelah kanan..tapi memang setiap kali buar pemeriksaan sendiri memang tak ade benjolan... dari bacaan saya tanda2 kanser tu nipple akan masuk kedalam... sy punya nipple x mcm tu cuma saiznya yg x sama dgn sebalah kanan.. tp akhir2 ni rasa ngilu di bahagian breast kiri..plg kerap rase dekat nipple..for info, antibody saya sangat kuat sebab dah bertahun2 saya susah demam..sampai sekarang.
kakak-kakak yang pernah kena kanser payudara ni, selalu senang kena demam ke mcm mane ek? sy takut sangat nk buat ultrasound tu..tido malam pun x lena
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 04:32 AM | Show all posts
dah selesi menjalani pembedahan right  mastectomy with  axiliarry Clearance pada 28 Mac lepas, dan baru discaj dari PPUM semalam.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2013 04:56 AM | Show all posts
meowyz79 posted on 1-3-2013 02:42 PM
Assalam semua, saya berumur 34 and baru di diagnos BC. My history, i pernah buat fibroedenoma remova ...

bergantung pada regim ubat kimo yang diberi.  saya terima regim FEC untuk 6 cycle.  
kesakitan terasa masa buat line(masukkan jarum IV ke dalam salur darah) sebab salur darah susah nak dicari.   pada yang salur darah senang nak jumpa atau atau guna kimo port mungkin tak ada masalah.

disebabkan bilik rawatan kimo tu terlalu sejuk, ubat kimo yang masuk pun terasa sejuk.  effect yang paling cepat terasa lepas selesai kimo ialah pening2 dan loya.  diikuti dengan demam pada hari yang ke 10 selepas kimo (setiap cycle).   kemudian rambut mula gugur serta ulser pada lidah yang agak besar pada minggu keempat selepas kimo bermula.  sekarang rambut dah mula tumbuh balik.  saya hanya muntah dua kali sepanjang rawatan kimo.  selera makan tidak terjejas.  Maklumkan pada doktor sekiranya berlaku ulser atau ketidakselesaan yang berlaku supaya doktor boleh beri ubat.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2013 12:17 PM | Show all posts
nak share jugak kat sni..one of my auntie bru je dpt BC Stage 2..huhuhu..cian dia..dah la lemah je..
Mak I suggest dia suruh cari daun Belalai Gajah or Sabah Snake Tea..ni cara rawatan tradisional..
InsyaAllah...dengan izin Allah, apa-apa penyakit pun boleh sembuh, kita berusaha ja..
Boleh google pasal daun ni..
Sekian..
Sharing is Caring
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 12:12 PM | Show all posts
nanieygene posted on 4-3-2013 11:39 AM
takutnya..naniey pulak rabu ni nk g buat ultrasound tp rase takut sangat..kalau tetibe positif mcm m ...

mcm mana dgn result ultrasound tu?

saya pun ada ketulan dlm left breast.  dah buat mamo dan ultrasound minggu lps. ketulan yg agak besar 2.5 x 1.5 cm. doc kata 50/50 bahaya & tdk bahaya. tp doc ambil pendekatan bahaya adalah lebih dr tak bahaya, so boleh follow up. mmg sgt takut utk hadapi kemungkinan ini adalah cancer.  smlm saya jumpa doktor dan esok saya diberi appointment utk buat biopsy.  takut sgt.

samada cancer atau tdk, ketulan tu perlu dibuang segera.  keputusan biopsy menentukan cancer atau sebaliknya.  hanya doa yg dipohon moga dijauhkan penyakit ini. Allah saja yg maha mengetahui.


Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 01:15 PM | Show all posts
rosse pun baru jerr buat mamo & ultrasound kat tdmc last month 13/6 kat tdmc .. dlm radiology report tu tulis cenggini

mamogram: no stellate lesion, no microcalcification seen, no axillary nodes enlargement.

ultrasound: small 7.7 x 4.6mm fibroadenoma.

impression: hemogenously dense breast with no mamographic evidence of malignancy (category 0)

rosse dah tanya radiologist consultant alhamdulillah dr sahkan tak ada apa2 ...

krg2 yg masih belum buat psp tlglah pergi cek ok, mender nih penting sgt lg awal dpt dikesan lg cepat kita bleh dptkan rawatan ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 04:21 PM | Show all posts
http://youtu.be/DlE3cXoi0RE

Ni penerangan apa itu kanser

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2014 07:35 PM | Show all posts
Kiesh posted on 8-5-2011 02:33 PM
Sejak beberapa bulan kebelakangan ini pakar universiti Rochester mengakui pengubatan menggunakan bah ...

Terima kasih atas maklumat ni..saya disahkan menghidap kanser payudara stage 2..dan doktor menasihati supaya dilakukan surgery dengan kadar yg segera untuk membuang seluruh breast bahagian kanan. masih berfikir lagi untuk cari keadah yg terbaik untuk mengatasi penyakit ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2014 11:49 AM | Show all posts
lizaliza posted on 9-5-2011 12:58 PM
emm...benci sungguh dengan perkataan kanser nie..

nenek meninggal kanser kelenjar

hai lizaliza,

so ur family still suffering cancer ??
diorang ade take any alternative ubat x ??
ke makan ubat hospital je ??
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2014 12:01 PM | Show all posts
hye .. kat sini saye nak share 1 product nie

Niemans Feramilch adalah produk susu kuda liar yang pertama yang terbukti di bawah pengawalan khusus dan komprehensif Program Pengawalan dan Kajian Saintiffik Bioteknologi yang telah di jalankan oleh penyelidik dari Institut Pengajian Tinggi Awam Tempatan

Kandungan vitamin dan zat galian yang tinggi serta sifat anti kanser / tumor adalah amat berkesan untuk menanggani dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan darah dan jangkitan / serangan virus.
Niemans Feramilch Capsule Juga Berfungsi Sebagai Rawatan Kepada Penyakit Berikut :
-Kanser (Barah) - Payudara, Pangkal Rahim (Ovari), Tulang Usus dll
-Leukimia
-Denggi
-Gaout
-Alahan
-Annemia
-Artritis
-Asma
-Bronchitis
-Darah Tinggi
-Demam Kuning
-Hepatitis A/B
-Kanser Hati
-Kanser Otak
-Kanser Prostat
-Kencing Manis
-Osteoporosis
-Paru-paru Berair
-Rangsangan Hormon Untuk Zuriat
-Rangsangan Immune Untuk Tenaga Batin
-Reumatism
-Sakit Buah Pinggang
-Talasemia

Setiap penyakit ada ubat nya kecuali mati
Kita perlu berusaha untuk kesihatan lebih baik dan ini merupakan salah satu dari alternative untuk melawan penyakit kanser , Insya Allah dengan izin Allah S.W.T..
Ini merupakan produk bumiputra dijamin halal dan selamat untuk digunakan.
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2014 12:18 PM | Show all posts
diana_manaf1011 posted on 19-12-2014 11:49 AM
hai lizaliza,

so ur family still suffering cancer ??

dah meninggal dah yang mn kena
yang ada lagi, 2 orang dapat detect awal


Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2015 11:42 PM | Show all posts
assalam,  nak share..
kalau kenal sesiapa yg mengidap kanser, boleh cuba dapat kan supplemen optiplus yang mengandungi anti-angiogenesis.. bunyik macam hebat aar
more info -> http://www.antikanser4u.com/
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2015 04:52 PM | Show all posts
Seperti mana yang sedia maklum..perempuan memang sangat takut dengan ' breast cancer'. Selalu dengar cerita even mereka buat pembedahan pon belum tentu akan pulih sebaiknya..Ada beberapa case sel kansernya kembali merebak dan tak mustahil bagi seseorang itu menjalani pembedahan payudara lebih dari sekali. Takut degar cerita-cerita ni..tapi saya pernah dengar cerita ada sorang pompuan ni dia kena breast cancer dan mengetahuinya pada peringkal awal..Kemudian dia cuba buat rawatan akupuntur dan herba dekat salah sebuah pusat akupuntur KL n sekarang kansernya semakin mengecut..dia buat rawatan kat sini


THE TOLE HERBAL AND ACUPUNCTURE CENTRE
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2016 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai masih active ke forum ni ...

Saya umur33 masih berdebar2 tggu

Yaallah jauhkan aku dari penyakit2 mer bahaya. Aminyaraballalamin
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2016 10:59 AM | Show all posts
cosign45 replied at 28-11-2012 08:46 PM
Klinik Kesihatan Komuniti seksyen 7 Shah Alam bagus, sebab ada perkhidmatan x-ray dan ujian darah  ...

saya baru terbaca...

dah lama rupanya sis pergi...

innalillah, alfatihah buat sis

Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 11:06 AM | Show all posts
msrosse replied at 8-7-2013 01:15 PM
rosse pun baru jerr buat mamo & ultrasound kat tdmc last month 13/6 kat tdmc .. dlm radiology report ...

boleh ke kalau saja2 nak buat untuk pengesanan awal? kena bayar berapa ye time tahun 2013 utk dua2 tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2018 11:09 AM | Show all posts
nanieygene replied at 4-3-2013 11:39 AM
takutnya..naniey pulak rabu ni nk g buat ultrasound tp rase takut sangat..kalau tetibe positif mcm m ...

walaupun thread ni tahun 2013 tapi nak juga reply sebab macam sama pulak tanda ni. sekarang ni belakang rasa sakit2. naniey dah buat ke ultrasound tu?
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
rina0602 replied at 10-2-2018 11:09 AM
walaupun thread ni tahun 2013 tapi nak juga reply sebab macam sama pulak tanda ni. sekarang ni bel ...

Lama dah buat. Alhamdulillah xde ape..berdebar mse nk buat tu. Syukur skg dah kawen anak.dua dah..hehe..mse tahun 2013 tu breast kiri yg sy suspek. Dr kata kalau breast cancer x mcm sy punya. Klu kita pegang dia rasa kasar dan menggerutu. Sy punya byk kelenjar kt situ sbb tu jd mcm tu..skrg dh ade anak dan menyusu bdn mmg breast belah kiri yg byk susu..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
nanieygene replied at 20-2-2018 01:55 PM
Lama dah buat. Alhamdulillah xde ape..berdebar mse nk buat tu. Syukur skg dah kawen anak.dua dah.. ...

Alhamdulillah..oo mcm tu ye.sekarang masih rasa sakit tak?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078937s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list