JAWATAN KOSONG DIPERLUKAN SEGERA! Jana pendapatan dari rumah sebagai penulis freelance kami. Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
31701
View
116
Reply

Pengalaman yang pernah / tengah mengalami kanser payudara

[Copy link]

Author: khairina07       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-5-2011 10:45 AM | Show all posts |Read mode
As salam....tujuan saya buka thread nie nk kongsi maklumat tentang kanser payudara..kepada sesiapa yang pernah mengalami dan sembuh dari penyakit itu atau masih mengalami..share la kat sini...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 01:48 PM | Show all posts
I tidak mengalami kanser payudara , cuma ada sedikit ilmu untuk di share . apa yang nak di sharekan ?
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 01:51 PM | Show all posts
Kanser Payudara - terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak , menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar , pembuluh darah dan salur limfa .

Kanser payudara meyumbangkan % tertinggi bagi penyakit kanser di kalangan wanita dan merupakan penyumbang utama kematian akibat kanser di kalangan wanita. Risiko  mengidap kanser payudara sebanyak 1 dalam 8

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 01:52 PM | Show all posts
aku xd experience

tp ni cte jiran aku la.
mula2 die sakit kt bhgian breast,buat operation bpe kali da last2 tuhan lebih sygkan die
die xdpt di selamatkan
-al fatihah-
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 01:57 PM | Show all posts
Tanda Kanser Payudara

1-Pembentukan gumpulan . Sakit pada gumpulan merupakan gejala kanser payudara di peringkat awal.
2-Kemudian tanda-tanda radang seperti sakit, panas, kemerahan atau bengkak akan berlaku.
3-Rupa payudara juga akan bertukar melalui penebalan atau pertambahan saiz dan bentuk. Kulit payudara mungkin kelihatan seperti lekuk .
4-Puting mungkin terpusing ke dalam, menjadi merah atau bersisik atau mempunyai lelehan yang abnormal.
5-Apabila ia merebak ke kawasan lain, akan menjelma tanda seperti demam, seram sejuk, sakit tulang dan sendi, sakit kuning, gejala neurologi .

Sukar di kesan jadi perlu ada pemeriksaan payudara setiap tahun .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 02:02 PM | Show all posts
Selain dari rawatan medical , kemoterapi , pembedahan dan homoeopathy , rawatan cara islamik dan ayat quran juga boleh di amalkan walo tak alami penyakit ini .
Nanti I akan letakkan ayat untuk di baca dan di amalkan .
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 02:12 PM | Show all posts
tengs mod cinta
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 02:16 PM | Show all posts
Apabila menerima berita penyakit kanser , janganlah berputus asa atau murung . Percayalah, penyakit  kanser payudara yang dihadapi hanyalah sebahagian dugaan Allah swt dan boleh diubati dengan izinNya

Punca utama penyakit kanser payudara adalah dari pemakanan yang tidak seimbang antaranya kekerapan memakan dengan berlebihan daging ayam memberikan kesan tidak baik dalam perkembagan sel-sel dalam  badan seseorang .

Selain dari itu kanser juga disebabkan oleh badan tidak direhatkan dengan betul ketika badan memerlukan rehat .
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 02:33 PM | Show all posts
Sejak beberapa bulan kebelakangan ini pakar universiti Rochester mengakui pengubatan menggunakan bahan kimia nampak negatif berbanding positif . Terapi suara merupakan alternatif yang kekal dan ideal .

Bacaan al quran adalah frekuensi suara yang terkumpul dan berpindah ke sel-sel otak dan pengaruh istemewa untuk penyembuhan

Ayat yang sangat sesuai untuk penyakit ini adalah surah Yunus ayat 81-82

"Setelah mereka campakkan (benda-benda itu), Nabi Musa berkata: "Apa yang kamu datangkan itu, itulah sihir sesungguh Allah akan mendedahkan kepalsuannya (dengan mukjizat yang dikurniakanNya kepadaku) sesungguhnya Allah tidak akan menjayakan perbuatan orang-orang yang melakukan kerosakan."Dan Allah juga sentiasa menerapkan perkara yang benar dengan kalimah-kalimah perintahNya, walaupun yang demikian dibenci oleh orang-orang yang melakukan dosa" .

"When they had had their throw, Moses said: "What ye have brought is sorcery: Allah will surely make it of no effect: for Allah prospereth not the work of those who make mischief.And Allah by His words doth prove and establish His truth, however much the sinners may hate it!"
   
Puasa juga di nilai sebagai senjata nombor 1 yang mampu mengatasi penyakit seperti kanser .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 11:29 PM | Show all posts
aku ada sorang makcik yang kene kanser...

alhamdulillah la berkat kemoterapi dan tak lepas makan ubat2 tu, die makin pulih dan skrang dlm fasa pemulihan. tp masalahnye die ni tak jaga makan, semua jenis makanan die bedal tak kisah la bergoreng ke ape ke. masa raya tahun lepas die duk ngadu badan bengkak dan gatal2 sebab makan kuah kacang ngan ketupat. ntah kitorg nk simpati pun payah, sbb makan tak mo pantang...

aku tak pasti maybe makcik aku ni stress ke ape ke, tp pas die kene kanser payudara mulut die mak ooiiii makin celupar seh....ngan aku pun penah kene sekali ngan keceluparan mulut die. ntah le malas aku nak citer, but as i said, maybe die frustrated dgn life die, sbb die sorg je kene sakit ni. nk kata keturunan bukan plak.  so maybe die rasa die ade right to say whatever she wants to say, she's hurting and it's ok to hurt other people...maybe....whatever pun,aku doakan die cepat sembuh la....aku tak mo jaga anak2 dia...huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2011 11:38 PM | Show all posts
Reply 10# annehuda

bagi pesakit nie kena berpantang dari segi makan..mmg kena kawal..kalo x makin teruk jadinyer ha...herm mcm mne pandangan keluarga dekat die??
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2011 11:42 PM | Show all posts
Reply  annehuda

bagi pesakit nie kena berpantang dari segi makan..mmg kena kawal..kalo x makin t ...
khairina07 Post at 8-5-2011 23:38



    makcik aku ni memang garang, sebelum die sakit pun die mmg garang semacam. salah skit pang!!! kene tampor la anak-anak pompuan die.  skrang ni pun aku tgk anak-anak die mcm anti sosial tak rapat ngan sepupu sepapat. datang raya senyap jek....

sebab kegarangan ngan keceluparan mulut die tu, kami ni malas dah nk tegur, nnt melawan plak. nasib la ubat memang die tak lepas makan.

kesian gak ngan die. yelah, i'm not in her shoes, nauzubillah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 06:26 AM | Show all posts
Post Last Edit by faraway1 at 8-5-2011 18:53
makcik aku ni memang garang, sebelum die sakit pun die mmg garang semacam. salah skit pang ...
annehuda Post at 8-5-2011 10:42



    macam my mil...
serba salah nak pi rumah dia.. tapi pi gak sbb dah milkan..
sekarang dah 2 minggu meninggal dunia... rindu betul rasanya...
terasa sungguh kehilangan dia nak nak hari ni hari ibu..

me nasihatkan lupakan aje keceluparan dia tu,
dorang lebih sengsara dgn penyakit tu
dr apa kita rasa setakat keceluparan garang ke apa...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 07:13 AM | Show all posts
Reply 12# annehuda


    tension / tekanan juga antara punca kanser , kemungkinan makcik yue yang celupar ada masalah tekanan dalam keluarga
    yang kita x tau . tekanan dan stress kerja juga boleh menyebabkan timbul berbagai penyakit . jadi , pandai2lah hadapi stress
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 07:20 AM | Show all posts
mengikut rawatan tradisional pemakanan lain yang patut di elakkaan bagi pesakit kanser adalah organ dalam , acar , kekacang dan buah2an seperti nenas dan tembikai
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 12:52 PM | Show all posts
trimas mod hang
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2011 12:58 PM | Show all posts
emm...benci sungguh dengan perkataan kanser nie..

nenek meninggal kanser kelenjar
Bapa saudara meninggal kanser hati
mak saudara sekarang tengah menderita kanser hati...
mak saudara...pernah buang kanser payu dara
sepupu... makan ubat sepanjang hayat..kanser kelenjar..
boleh tak kanser nie pergi terus dari menggangu hidup manusia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 10:56 AM | Show all posts
hai... wani adalah bekas pasakit kanser payudara... selepas sethn nie...rase alhamdulillah... pada usia yg muda dah kene iaitu 25thn... wani sarankn utk kaum wani tan menjaga kesihatan tp kadang2 Allahnak menguji kite.. hadapi semua dgn tenang sbb Allah lebih mengetahui n percayalah ade hikmah disebaliknye...
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 11:10 AM | Show all posts
Kanser Payudara tk pnh lg... tp klu Kanser Serviks pnah! Cuma msa tu msh 'PRA' lg! So just jgn tinggal mkn n bubuh ubat yg dberi! So far so good!  
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2011 02:53 PM | Show all posts
Kanser Payudara tk pnh lg... tp klu Kanser Serviks pnah! Cuma msa tu msh 'PRA' lg! So just jgn tingg ...
BlueRose99 Post at 17/10/2011 11:10 AM



    alhamdulillah... hrp sihat yer.. .... wani kanser payudara waktu tu dah stage 2.. jd dokter nasihatkn utk buang semua... semua rwatan setel pun ngan kemo n radiotherapy... syukur..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082769s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list