Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
438837
View
1799
Reply

Panggilan Telefon Misteri

   Close [Copy link]

Author: cik_es       Show all posts   Read mode

Post time 4-5-2011 07:12 PM | Show all posts
TT telah mempermainkan prasaan kami sume
TT !!!!! :@
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:03 PM | Show all posts
laaa, sampai page 5 TT tak masuk lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:37 PM | Show all posts
Reply  pashminamerah


    Saya pun ada gak kes macam ni cuma lain sikit jer....

Dulu selalu  ...
Fieza-mira Post at 4-5-2011 18:33



    Opis ko ada tikus kot..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:38 PM | Show all posts
mana nk cari??nk iklankn ke??
aechae Post at 4-5-2011 16:40



    leh gakkkk......meh kite sesama pikir2kan sementara nk tgu tt ni hapdet citer die....aku nak ngantuk ya hamat dah ni tgu citer tt.....meleleh2 ayo liur nih......jgn sampai aku kempunan nk bc citer tt udah ler.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:44 PM | Show all posts
mungkin no. telefon restoren tt adalah nombor recycle anak nenek tua ni...
d_anne04 Post at 4-5-2011 09:20



Ya mungkin

dan boleh jadi gak(?) dah setaun nek cuba nak order fud delivery tapi tak dipahami derang kat restauran tuh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:44 PM | Show all posts
tt hei pintow
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:54 PM | Show all posts
Mana TT..... X menyabor dah ni......
Pe jadi kat nenek tuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 10:38 PM | Show all posts
leh gakkkk......meh kite sesama pikir2kan sementara nk tgu tt ni hapdet citer die....aku n ...
suatumasa Post at 4-5-2011 21:38



   main spirit of the coin kt tepon..pastu seru hntu atuk bleh???eh, tp x konpem lg nenek tu antu plak kn ...hmm. aku penasaran sgguh tggu smbungan cite ni..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 11:03 PM | Show all posts
mn TT ni....cptla sambung cite...xsabar nk tau...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 11:31 PM | Show all posts
TT sebOk sgt ke ??? cpt la smbg cite ... SR cm aku pon dh x sbr2 nk tau smbgn nye ....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 12:16 AM | Show all posts
TT lupa nak update kot... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 01:00 AM | Show all posts
salam semua forumer

dari page 3 sampai 6 tak banyak info kecuali posting minta TT sambung cerita cecepat

cuba bawak bersabar semua dan tolong la jgn buat posting kosong mintak TT sambung cerita

bukannya apa nanti banyak yg sembang kosong dari posting yg berisi

kerjasama forumer semua amat la saya hargai

terima kasih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2011 01:24 AM | Show all posts
Hoih korang,terperanjat gila aku korang dah speed sampai page 6, last aku lepak sini,masih page 2 lagi... Adoi, sorry sangat2 aku tak sangka pulak korang tunggu sampai mcm ni. Aku sibuk sikit ni,balik umah habis keje,dah free dah... laptop plak takde.. ni abg aku baru je balik dari lepak, laptop dlm kereta bukannya pakai pun, nak jugak bawak keluar..kalau tak, lepas aku keje tadi confirm dah banyak sambungan nih.. :@

K lah aku tak nak merepek panjang.. Jom,layan sambungan seterusnya..

Lepas aku buat nenek tu menangis, aku makin "rapat" dengan nenek tu. Selalu kalau die call, aku memang dengar je die nak cakap pe. Sampai aku selalu ulang-ulang sebut nama aku sendiri kat nenek tu. Bila dia call, aku selalu ckap "Ni aishah.... Ini aishah cakap... aishah ni...." Nenek tu tak layan pon, dia teruskan dengan cakap hokkien nya tu.

Ada la 1 hari tu, nenek tu call, tapi account clerk tu yang angkat. Clerk ni wktu tu busy buat kitorang punya payment schedule,jadi bila dia dengar je suara nenek tu, die letak fon... Asal nenek je,letak fon. Nenek tu bengang ar,mula lah die call bertubi-tubi tu sampai clerk tu cabut wayar telefon untuk 10 minit. Lepas 10 minit, pasang balik. Masih nenek tu call, tapi dah tak marah, dengan nada sayu je.. Yg clerk tu terkejut sangat, nenek tu sebut nama aku.. Lebih kurang mcm dia tanya "Aishah mana?" tp dlm bahasa hokkien la, tune nenek tu mcm bertanya aku mana (dah aku selalu sgt ckp nama aku,nenek tu dah tau).

"Nenek tu sebut nama akak ah,biar betol" Clerk tu cakap. Aku pun amik telefon tu, cakap hello, nenek tu sembang balik mcm biasa. Tp aku tak pernah pulak dengar nenek tu sebut nama aku pun.

Ingat lagi tak aku cakap aku nekad nak cari sesiapa yang fasih bahasa hokkien, aku memang gigih lah mencari,hahaha. Asal ada customer cina, aku tanya2 la dorang ni Cina Hakka ke, kalau cina hakka, memang la cakap hokkien ka. Tapi, tak jumpa langsung. Susah sangat2 nak cari. Staff aku yang pandai cakap mandarin tu, reti sikit2 je, tapi kalau nak cakap,die tak reti. Cuma boleh dengar dan faham sikit2 tu pun memang sikit gila ah, dlam 5% cmtu kot,sebab die tak faham sgt pun nenek tu cakap pe.

Tapi betul lah pepatah orang tua, kalau kita tak cari, haaa tu terpacak depan muka. Kalau cari, confirm takkan jumpa. Ni memang betul. Beberapa minggu lepas tu, restoren kitorang ni ada menu baru, jadi ada la bahan2 baru yang diperlukan. Disebabkan aku sangat berkira dari segi costing, aku tukar la kitorang punya supplier telur ayam sebab cina tu dapat bagi lebih murah tapi kualiti sama.

Waktu minggu pertama dia wat penghantaran stok telur ayam kat restoren kitorang, aku tak berapa nak bersembang sangat dengan supplier ni, sebab die tak reti sangat bahasa melayu dan tak reti cakap english. Yang basic2 die tau la, tapi kalau aku nak sembang dengan die,memang totally fail. Dipendekkan cerita, ada la satu hari ni, supplier ni (Madam Wong) tak dapat nak hantar stok dalam sebulan mcm tu sebab bercuti,anak die kahwin & majlis dorang wat kat shang hai sebab anak die kawen dengan orang shanghai.

Madam wong ni pun inform lah, die cakap anak saudara die yang baru habis belajar tu, akan tolong hantar dalam masa sebulan die bercuti tu. Ha, yang anak sedara dia ni ok lah sikit, at least boleh berbahasa melayu and english pun ok. Tak lah kekok sangat kalau aku nak berbual.

Minggu pertama anak sedara si Madam Wong ni ambik alih, aku banyak sembang dengan die. Die cerita la die baru habis belajar,ambik jurusan perhotelan bla bla bla. Waktu tu, die singgah makan kat restoren kitorang,nak cuba masakan melayu katanya, sebab jarang sangat makan masakan melayu. Aku pun joint la sekaki. Nota tambahan : Hensem gila anak sedara madam wong nih

Waktu kitorang tengah makan & sembang2 tu, tiba2 handpohone die berbunyik & die cakap2 lah dalam fon,dengan sapa ntah. Lebih kurang beberapa minit,die dah nak letak fon dah and tiba2 die cakap "Ok .. Ok .. Ok.. Kamsiaaa, kamsiaaa"

Nak terkeluar bijik mata aku renung die, sampai die pun pelik apasal aku tengok die sampai mcm tu.

"Awak ni Cina Hakka?"
"Ya, Hakka"
"Jadi, Mdm Wong tu Hakka jugak ke?"
"Bukan lah, dia kawen dengan uncle saya, uncle saya yg Hakka"
"Jadi... tadi tu awak cakap Hokkien lah?"
"Mana awak tau?"
"Tuhhh...kamsiaa kamsiaaa tu Hokkien kan?"
"Hahaha... ya la, Hokkien. Why? U can speak hokkien?"

Aku tak jawab pun soalan die, tapi aku terlalu excited sampei sebut Yes!!! Yes!!! berulang kali. Hahahha excited gila woh, korang bayangkan lah berapa lama aku mencari Cina Hakka ni, akhirnya ketemu jugak.. Dah la hensem, eh..

Ni dah pukul 1.22 pagi,aku memang nak sangat sambung,tp aku kena tido awal lah, esok nak bangun awal sebab orang reserve 12 meja untuk sarapan pagi, nak standby apa semua esok. Nak kena tido awal lah, dont worry, esok aku sambung ek!

Bersambung ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2011 01:38 AM | Show all posts
salam semua forumer

dari page 3 sampai 6 tak banyak info kecuali posting minta TT sambung cerita  ...
sepaileman Post at 5-5-2011 01:00


Terima kasih tuan,berita faham! Hehe

Sorry pada semua yang tertunggu update cerita ni, aku minta maaf sebab mungkin tak dapat nak sambung dengan kadar yang cepat, korang faham2 lah kerja mcm aku ni, kalau waktu kerja, memang banyak di restoren, takde mengadap pc sangat. Waktu malam je aku rasa selesa untuk update,sambil rilek2 tu,nak bercerita pun senang. Mungkin aku akan elakkan untuk update waktu bekerja sebab nanti aku rasa mcm rushing pulak, ye lah kan sibuk ke sana sini je. Untuk memastikan jalan cerita ni betul2 berkualiti, aku akan update waktu selepas kerja (selepas 9 malam mcm tu). Aku cuba k.

Cerita ni adalah berdasarkan kisah benar yang aku alami sendiri, aku akan ceritakan sehingga tamat, aku takkan biarkan cerita ni tergantung ke apa. Dont worry, cuma bagi aku masa, sebab cerita ni memang agak panjang dan aku tak nak cerita tergesa-gesa hanya kerana nak kejar ending, kang tak best plak, satu kisah yang misteri dan agak menyentuh perasaan. Thanks pada semua yang follow cerita ni, thanks sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 01:42 AM | Show all posts
jgn lah cik esah puji anak medam tu ehcem, abis kita org ni camner?...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 03:09 AM | Show all posts
waaa..best la cerita TT ni...
kamsiaa TT..kamsiaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:01 AM | Show all posts
buleh satu vocab ini hari.. Kamsia Kamsia...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:21 AM | Show all posts
buleh satu vocab ini hari.. Kamsia Kamsia...
matdue77 Post at 5-5-2011 08:01


nama kawan aku kamsiah tp ak panggil dia kham jerr......ada jugak maknanya dlm bahasa hokkien...
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 08:45 AM | Show all posts
kamsiaa..kamsiaaa.....TT sbb sambung citer....
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2011 09:10 AM | Show all posts
alamak... citer tengah nak masuk klimaks, bersambung plak..

Gua bing piak kosi.  Kamsia.. kamsia...

Mcm tere je aku ckp hokkien. padahal cari kat google tadi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087279s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list