Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
434313
View
1799
Reply

Panggilan Telefon Misteri

   Close [Copy link]

Author: cik_es       Show all posts   Read mode

Post time 3-5-2011 09:11 PM | Show all posts
ntah2 nenek tu halimunan tak.. die tggl kat dlm restorent TT.. pastu tepon tu die yg angkat.. hahaha.. sambung lg TT...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 09:31 PM | Show all posts
................hantu cina tua,mcm antu tua yg naik lif tu.........
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 09:45 PM | Show all posts
laaaaa.....mana tt nih...bersemangat nih.....semangat waja,semangat wira,semangat satria,semangat inspira......
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 09:48 PM | Show all posts
tt on9 kat opis je kot
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 10:57 PM | Show all posts
x sabar nak tunggu sambungan...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 12:13 AM | Show all posts
samungan puhlisss  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2011 12:30 AM | Show all posts
Sorry semua ... tadi memang online kat tempat kerja, jadi on-off pulak sebab ramai customer, terpaksa stop. Ni hah, tengah2 malam pulak nak sambung, baruk balik dari shopping tadi nih,baru ingat pasal board ni, nak wat sambungan lagi. Ok layannn...

Bila balik dari keje (restoren tempat aku keje ni,tak bukak malam - operation hour 7am to 7pm sahaja), aku pun lepak la dalam bilik lepas makan malam. Disebabkan masih terganggu dengan apa yang berlaku petang tadi tu, aku ambik keputusan untuk tak fikir panjang, mungkin handphone aku ke yang silap, aku salah tekan nombor ke apa. Padahal nak sedapkan hati sendiri je lah.

Keesokan harinya (3 hari sebelum restoren buka secara rasmi),aku pergi kerja la macam biasa. Jaga budak2 yang wat renovation tu, test product bla bla bla, then waktu supplier datang, dia bagi lah invoice nak suruh chop and sign. Chop company pulak dalam opis, aku ni tiba-tiba rasa takut pulak nak masuk bahagian opis disebabkan aku teringat pasal telefon tu. Untuk pengetahuan korang, opis kitorang ni dalam restoren, kiranya kalau kau masuk ke dalam restoren, ada satu lagi bilik kecik untuk opis la,share dengan bahagian account. Nak tak nak je aku pegi amik chop tu dengan harapan jangan lah nenek tu call pulak waktu2 mcm ni. Ngam2 pulak waktu aku nak ambik chop tu, telefon tu berbunyik, eh dalam hati aku dah menyumpah dah ni, terkejut siot.

Aku angkat je lah tapi kali ni official sikit sebut nama company. Sorry ya tak dpt nak reveal nama company kat sini so lebih kurang aku jawab mcm ni lah.

"Morning, restoren ABC, Aishah speaking" (Nama aku aishah ok )

"Halllaaaoooo.....halllaooooo"

Ya ampun berderau darah aku siot. Nenek tua tu call lagi lah. Aku pun terus letak,tak cakap apa2 dan nenek tu tak call balik. Setiap kali dia call, mesti dia akan sebut "Hello" tu dengan nada yang panjang dan seram (tak tau mcm mana nak terangkan),sebab tu la aku seram nak angkat, dah la dia cakap ape pun sepatah haram aku tak faham.

Dipendekkan cerita,beberapa hari kemudian, restoren kitorang pun bukak la secara rasminya. Disebabkan kesibukan bekerja, aku hampir lupa pasal kejadian tu sehingga lah account clerk aku mengadu pasal hal yang sama, diganggu dengan panggilan misteri nenek tua tu, semakin kerap dia call. Kadang2 ada sampai satu tahap tu, nenek tu akan call dalam setengah jam sekali lepas tu cakap cina, bla bla bla, tak faham apa yg dia nak sebenarnya.

Bila dah terlalu kerap terima panggilan tu, account clerk tu pun dah biasa. Dia yang paling selalu jawab fon sebab memang sentiasa duk lam ofis, aku ni lain lah sebab selalu duk jaga operation restoren kat luar. Waktu hujung bulan je aku banyak lepak kat ofis buat monthly report and paperwork segala & terpaksa bertahan dengan panggilan nenek ni. Kalau nak ignore,memang tak boleh sebab kitorang cuma ada 1 talian & selalu customer call utk reserve table/order.

Nak dijadikan cerita,ada lah satu hari tu, bos aku ada ambik staff baru. Berbangsa Bidayuh tapi pandai cakap cina. Kebetulan pulak lah nenek ni call, waktu tu staff baru ni ada dlm office sebab mintak panadol. Aku dengar staff tu pandai cakap cina sebab dah beberapa org customer cina dia serve,lancar je cakap cina. Aku pun plan lah dengan dia, tolong cakap dengan nenek ni, tanya apa dia nak..dia dari mana...

Aku pass je fon tu kat staff ni untuk cakap dengan nenek ni, staff tu pun start la tanya. Tiba2 staff ni kerut2 dahi. Geleng-geleng kepala pulak, aku dah nervous, si account clerk yang penakut tu apatah lagi, smpai nganga2 mulut dia tu ha.

"Kak .... sy rasa nenek ni cakap hokkien kak, bukan mandarin... sy mana reti sangat. Sy reti cakap mandarin je"

Aisehhhhh spoil lah pulak. Kecewa pulak rasanya sebab aku betul2 nak tau nenek tu nak apa sebenarnya.

Bersambung...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2011 12:37 AM | Show all posts
hehe seramm.nenek tue pakai phone kedai ko..lalala
mesti die sanagt happy sebab boleh menyambut sem ...
dorby Post at 3-5-2011 17:46



    hhahahahhaa..siot je...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 12:54 AM | Show all posts
jgn lupa samung ye kak ecah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2011 01:14 AM | Show all posts
Post Last Edit by cik_es at 4-5-2011 01:18

Sambung ..

Lepas tu, baru aku tahu yang nenek tu cakap dalam bahasa cina hokkien. Aku tak kenal pun sesiapa yang boleh cakap dalam bahasa hokkien sebab kalau dekat tempat aku, yang pandai cakap mandarin banyak la.

Hampir setahun berlalu, percaya atau tak, takde satu hari pun yang kitorang lalui tanpa menerima panggilan misteri nenek tu. Aku pun dah biasa, menerima panggilan telefon dia setiap hari. Smpai aku dah hafal "jadual" nenek tu telefon. Selalunya nenek tu akan call pada waktu pagi, dalam pukul 8 pagi.. Lepas tu waktu tengahari, dlm waktu lunch mcm tu.. Lepas tu, petang-petang sikit dalam pukul 3 ptg mcm tu dia akan call lagi... Then takde dah call, setiap hari memang mcm tu.

Aku dah tau habit nenek ni, kita kena layan dia cakap, sampai dia sendiri letak fon. Layan je la apa pun, cakap ok ok ok ke, atau dengar je ke sampai dia letak fon (memang tak lama,tp dia mcm bersembang & seperti bertanyakan sesuatu). Let say lah aku malas nak layan kan, aku yang letak fon dulu, confirm nenek tu akan kol balik bertubi-tubi (ni memang tension gila)... terpaksa la aku tunggu nenek tu letak fon dia, and dia takkan telefon lagi dah sampailah ke "shift" seterusnya yg mmg waktu dia call.. Benda ni dah jadi rutin harian plak, tiap kali fon berbunyi, mesti staff aku cakap "Hah,angkat telefon oi,nenek kau dah cari tuuu"

Bila perkara ni berlarutan selama setahun lebih, adalah satu hari tu, nenek ni call lagi. Waktu ni aku agak tertekan sebab bergaduh dengan rakan sekerja & bos pulak waktu tu mcm carik salah aku. Serius memang tertekan sangat, bila nenek ni call, aku yang tengah mood x elok, aku tengking nenek ni dengan bahasa kasar,sesuatu yang tak pernah aku buat selama setahun lebih nenek tu setia call setiap hari.

Nenek tu terdiam, tiba-tiba aku terdengar nenek tu menangis. Aku tak tau kenapa aku rasa tersentuh hati sangat, aku rasa betul2 bersalah sebab nenek tu nak bercerita, aku pulak tengking dia dengan bahasa kesat. Nenek tu menangis sayu,sampai aku mcm tak percaya aku menangis sama.

Aku cakap kat nenek tu "Nekk...sori nek,sori ya...sori...." aku tak sure nenek tu faham ke tak apa aku cakap, nenek tu terus cakap "Kamsiaaaa... Kamsiaaaa..." perkataan tu aku dengar dengan sangat jelas. Nenek tu terus letak fon & dah tak call lagi selama beberapa hari. Merajuk mungkin?

Disebabkan petang tu aku agak free,jadi aku pun google la tentang bahasa hokkien.. Rupanya "Kamsiaaaa" yang nenek tu sebut berulang kali lepas dia menangis kena tengking aku tu, bermaksud "terima kasih"... aku rasa mcm kena tampar, dah la aku tengking dia, dia terima kasih plak...

Dari situ lah aku bertekad nak mencari org yang dapat berbahasa hokkien untuk membantu aku cakap dengan nenek ni...

Penyiasatan aku pun bermula ...

Bersambung...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 01:25 AM | Show all posts
misterinya... sapakah gerangan nenek tua cina tuh yerkk...


sambung, jangan x sambung...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 01:46 AM | Show all posts
yang staff TT orang bidayuh tu x paham langsng ke pe nenek tu cakap? sikit2 pon x bley agak ke ape nenek tu cakap?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2011 03:31 AM | Show all posts
yang staff TT orang bidayuh tu x paham langsng ke pe nenek tu cakap? sikit2 pon x bley agak ke ape n ...
arm_run Post at 4-5-2011 01:46


staff tu cakap dia boleh agak itu hokkien sebab ada sebut perkataan kamsiaaa tu, itu je perkataan paling jelas....bukanlah dia tak faham langsung,tp masalahnya nenek tu bercakap style die mcm org x de gigi tu bercakap,susah nak detect perkataan pe nenek tu sebut..klau aku dengar nenek tu ckp, memang aku dgr bhs cina je tp sepatah haram x berapa dpt nak tangkap...aku ingat klau dpt dengar die ckp dengan jelas,nak google je terjemahannya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-5-2011 03:35 AM | Show all posts
Sambungan esok ye, dah pukul 3.30 am ni.. nak tido dah.. jangan lah nenek tu wat hal telefon handphone pulakkkk
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 08:29 AM | Show all posts
wah best...
sila bentangkan hasil siasatan anda
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 08:40 AM | Show all posts
Banyk duit nenek ni bayar bil tepon ye. Telekom dapat pendapatan banyak dari hasil panggilan nenek ni la. kekeke...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 08:50 AM | Show all posts
nenek ni kurang kasih syg mungkin?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 08:54 AM | Show all posts
nenek2 sibongok tiga..siang mengantuk mlm berjaga..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:16 AM | Show all posts
TT,tolong sambung lekassssss storiiii...very2 suspenda nihh....
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2011 09:20 AM | Show all posts
mungkin no. telefon restoren tt adalah nombor recycle anak nenek tua ni...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082428s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list