Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
434466
View
1799
Reply

Panggilan Telefon Misteri

   Close [Copy link]

Author: cik_es       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-5-2011 04:38 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Santeira at 29-2-2012 20:47

Assalamualaikum / Salam Sejahtera ..

Sebelum sy bawa anda ke pengalaman misteri ini, sy ingin sekali membuat pengumuman bahawa sy (dengan nama pena Cik Es) mengakui bahawa keseluruhan cerita ini adalah asli, berdasarkan pengalaman sebenar yg sy alami sendiri. Jalan cerita telah diolah dalam bentuk penceritaan ala-ala novel, menggunakan bahasa santai bagi membawa anda "mengembara" ke pengalaman ini. Atas nasihat beberapa individu, untuk kebaikan bersama, maka sy sebagai pemilik sebenar/idea asal cerita ini, sama sekali tidak membenarkan cerita ini diolah semula untuk tujuan keuntungan, tidak kira sama ada diolah semula dari segi jalan cerita atau mengambil plot asal cerita ini, untuk mana-mana tujuan komersial tanpa pengetahuan dan keizinan sy.

Sy hanya membenarkan cerita ini "di copy paste", dikongsi di email atau mana-mana ruangan forum lain,atau mana-mana medium, dengan syarat meletakkan kredit asal pada link thread ini. Hanya ada dua syarat - bukan dengan tujuan keuntungan dan kredit pada link asal. Terima kasih atas sokongan semua yang menjadikan thread ni di antara yang menjadi pilihan utama pelawat Cari Forum. Sy pada asalnya tidak pernah menjangka akan sambutan ni.

Utk pengetahuan semua, sy bukan seorang penulis profesional. Sy hanya seorang gadis biasa yang bekerja di salah sebuah restoren yang menjadikan dunia penulisan sebagai minat utama sy. Moga cerita ini,akan jadi iktibar. Semua yang baik datangnya dari Allah Taala,yang buruk itu datang dari sy sendiri. Salam..



Ikhlas - Cik Es

PART 1





Kisah ni bermula hampir 3 tahun yang lepas. Aku bekerja di salah sebuah restoren,sebagai supervisor. Restaurant ni agak baru, pertama kali membuka cawangannya di tempat aku, jadi aku dah bekerja di situ sejak restoren ni masih belum buka lagi. Aku dengan seorang lagi partner bertungkus-lumus lah dengan renovation, cari staff, training staff dan sebagainya. Dipendekkan cerita, beberapa hari sebelum restoren tu dibuka secara rasmi, bos aku cakap dia dah tolong call Telekom untuk pasang telefon sekali dengan wifi semua. So aku pun stay je lah kat restoren tu, partner yang lagi sorang tu keluar sebab nak cari pisau pemotong roti, dia suruh aku duduk je dekat restoren yang dah 80% siap tu untuk tunggu budak Telekom datang.

Sebelah petang mcm tu, datang la budak2 Telekom ni,pasang wayar,pasang telefon,pasang modem untuk internet dan sebagainya apa yang patut lah. Sebaik je dorang habis siapkan, dorang pun blah. Tak sampai setengah jam selepas dorang blah, telefon tu tiba2 je berbunyi, aku pun rasa pelik la sebab setahu aku, telefon baru pasang, orang pun tak tau lagi berapa nombor telefon kitorang, so aku wonder jugak lah sape pulak yang call. Aku malas nak fikir panjang, aku angkat je lah.

"Hello"
"Ya...ya... hallloooo..hallooo... " itu je aku faham sebab perempuan tu cakap cina pulak.
"Sorry madam,i dont speak chinese. U cari siapa?" aku tanya lah jugak walaupun aku memang dah confirm dia salah nombor.
"Halloo....bla bla bla" masih lagi perempuan tu cakap cina, kalau dengar dari suara dia,aku dapat agak perempuan ni memang dah tua sangat, mcm nenek tua nyanyuk bercakap.

Berkali-kali aku cakap aku tak reti cakap cina,tapi masih lagi nenek tua tu cakap-cakap. Disebabkan aku bengang dah malas nak layan, so aku terus letak telefon dan aku tunggu lagi,kot2 nenek tu call balik, tapi takde. Lega.

Bersambung ..

Rate

1

View Rating Log

Related collections:

  • · angker|Threads: 7, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:44 PM | Show all posts
lagi tt..sambung2..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:44 PM | Show all posts
check in..new topic sambung lagi TT
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:45 PM | Show all posts
sambung plis
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:46 PM | Show all posts
silalah sambung lagi...TT
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:50 PM | Show all posts
helo helo..dia dah letak dah...ni TTmisteri ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 04:53 PM | Show all posts
cross line... baru itu hari aku kena gak.. tapi cross line kat henpon.. lagi kelakar. hahahah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2011 05:07 PM | Show all posts
Ok ok nak sambung lah ni, kot2 takde sambutan tadi ingatkan nak suruh mod tutup

Sambungan ...

Partner aku yang sorang tu lagi pun sampai,lepas dia beli pisau pemotong roti. Jadi aku inform lah kat die, Telekom dah pasang dah line telefon dan internet sekali, aku bagi lah berapa nombor telefon restoren tu. Aku pun save jugak lah nombor tu dalam aku punya handphone, sebab keesokkan harinya aku plan nak pegi kedai yang buat namecard, nak masukkan nombor telefon restaurant sekali, sekali dengan nombor fax kitorang.

Keesokkan harinya, aku pun singgah lah kedai buat namecard. Diorang cakap diorang boleh siapkan after lunch jadi aku pun setuju lah, then diorang suruh aku isi satu form tentang maklumat yang nak tulis dalam namecard,warna,gambar apa dan sebagainya. Waktu aku nak isi bahagian nombor telefon tu, aku jadi tak pasti pulak berapa sebenarnya nombor telefon restoren tu. Untuk pengetahuan semua, hari sebelum nya tu, aku cuma buat missed call je dari telefon restoren ke handphone aku, ingatkan senang la nak save terus takyah tekan nombor, tapi aku boleh lupa plak nak save.

Kebetulan pulak dekat bahagian missed call tu, ada pulak beberapa nombor supplier lain, jadi aku pun confuse ar,mana satu pulak nombor restoren kitorang ni, kang salah tulis kat namecard,susah pulak. Aku call lah partner yang lagi sorang, aku kita gelar dia Mr L je lah k, aku call Mr L ni kira nak tanya berapa nombor. Tapi call punya call, tak angkat pulak. Aku agak2 lah mungkin die tak dengar sebab restoren tu tengah renovation,jadi agak bising. Aku pun call je lah nombor yang ada kat bahagian missed call,nombor yang aku rasa nombor restoren kitorang,kalau betul,confirm partner aku angkat punya la.

Percubaan pertama,salah. Aku call nombor supplier udang pulak,haha. Percubaan kedua ni lah yang mula menimbulkan misteri.

Mula2 tu takde orang angkat,aku mula cakap dalam hati, hahhh ni confirm lah nombor restoren kitorang nih, sebab telefon tu kat bahagian dalam,kalau orang nak angkat,ambik masa pulak sebab barang bersepah, ko nak masuk ke dalam tu lagi satu hal. Waktu aku tengah tunggu tu, aku dah nak letak fon dah pun sebab dah 2 kali call takde sapa angkat, baruuuu je nak letak, tiba2 ada orang angkat. Aku pun confident la ingatkan partner aku, rupa-rupanya ....

"Hallloooo...ya.... halllooo..."

Meremang bulu roma aku tiba-tiba waktu tu, sebab suara orang yang angkat telefon tu, adalah orang yang sama call restoren semalam, ala yang nenek tua tu. Aku tak cakap apa-apa, terus letak fon sebab bingung, kenapa plak aku call nombor restoren,tapi nenek tua tu yang angkat? Mcmana dia boleh ada kat situ? Ke aku salah nombor?

Atas rasa ingin tahu yang membuak sangat, aku call handphone aku punya partner tu, nasib baiklah dia angkat. Dia bgtau lah memang ada dengar telefon restoren tu bunyik tadi 2 kali, kali kedua dia nak angkat tapi tak sempat. Aku suruh la dia missed call aku guna nombor restoren,konon nak senang save. Padahal aku sebenarnya nak make sure, adakah nombor yang aku call tadi, betul2 nombor restoren atau sebaliknya. Kot2 aku terdail rumah orang tua ke apa.

Partner aku pun missed call, SAH memang nombor yang sama. Aku dah mula rasa pelik, perkara ni mengganggu aku sampai ke malam.

Ada sambungan lagi... (penat plak menaip ni) hihi...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-5-2011 05:12 PM | Show all posts
cross line... baru itu hari aku kena gak.. tapi cross line kat henpon.. lagi kelakar. hahahah
Caranthir Post at 3-5-2011 16:53


just nak bgtau kat sini, yang ini bukan setakat kisah cross line tapi ada kisah misteri lain di sebaliknya... tunggu aku habis cerita dulu,nanti bg conclusion ya...tp maaf sbb cerita ni memang agak panjang..aku akan cuba pendekkan...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 05:35 PM | Show all posts
sambung lagi
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 05:40 PM | Show all posts
sambong..sambong..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 05:46 PM | Show all posts
hehe seramm.nenek tue pakai phone kedai ko..lalala
mesti die sanagt happy sebab boleh menyambut semula aktiviti die yang tergendala sebelom telekom putuskan line sekarang line dah sambung semula..nenek akan teruskan aktiviti nenek....hikhik..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 05:59 PM | Show all posts
alamak.. saspen sudah....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 06:45 PM | Show all posts
menarik jugak
halo...halo...
mne TT ni?{:3_83:}
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 06:58 PM | Show all posts
hoho sape yg angkat tepon tu..saspen nie..TT cepat sambung lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 06:59 PM | Show all posts
TT sambung
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 08:02 PM | Show all posts
beshhh citer TT
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 08:13 PM | Show all posts
Reply 9# cik_es

cpt sambunggg tak sabar dah ni nak tau kesudahan
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 09:04 PM | Show all posts
sile sambung........
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2011 09:10 PM | Show all posts
br nak mensaspen kan diri.................

TT.. sambung la cepat..........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105781s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list