CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3057|Reply: 16

Perlu Menipu untuk dapatkan hak/ ikut sunnah?

[Copy link]
Post time 27-4-2011 06:15 PM | Show all posts |Read mode
perluke laki menipu untuk mendapat hak dia bekawen lagi
coz kalo bagitau bini awal2 confirm bini tak mau?

betol ke tindakan itu?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-4-2011 06:21 PM | Show all posts
Reply 1# rifaa


    Menipu macamana tu?

Setahu aku, ada jer negeri kat Malaysia nih yg tak perlukan kebenaran isteri untuk berkahwin. Tapi, perkahwinan memerlukan kejujuran. If you do something behind the wifey's back... Be prepared lah for all kinds of consequences. Berbaloi ker kawin lagik satu dgn risiko kehilangan isteri dan anak2(kalau ada la)???
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 08:53 AM | Show all posts
Post Last Edit by kopisuam at 28-4-2011 08:55
Perlu Menipu untuk dapatkan hak/ ikut sunnah?
perluke laki menipu untuk mendapat hak dia bekawen lagi
coz kalo bagitau bini awal2 confirm bini tak mau?
betol ke tindakan itu?
rifaa Post at 27-4-2011 18:15



Salam....

hmmm, kalau ikut sunnah, kena tak bagitau isteri sebelum bernikah 2,3 atau 4...?


p.s Aku hanya menyokong suami yg beriman, berilmu dan beramal....
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:48 AM | Show all posts
slalunyer laki yg kurang iman ni suka benor ikut sunnah yg 1 tu... benda2 wajib atau sunnah2 yg lain xder pulak nak ikut.. hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:51 AM | Show all posts
bab kawen lebih jek theyols quote sunnah.. bab sembahyang, puasa, tak de pun ikut sunnah....
hak mendenye............
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 02:01 PM | Show all posts
Post Last Edit by kopisuam at 28-4-2011 14:02
bab kawen lebih jek theyols quote sunnah.. bab sembahyang, puasa, tak de pun ikut sunnah....
hak me ...
nuryakmal Post at 28-4-2011 11:51


slalunyer laki yg kurang iman ni suka benor ikut sunnah yg 1 tu... benda2 wajib atau sunnah2 yg lain xder pulak nak ikut.. hmmmmm
IceCream_Soda Post at 28-4-2011 11:48


Salam....

hmmmm...amacam hujah gini boleh kluar biler nak kawin 2,3 dan 4 aje...?
Apa kata kita apply hujah gini start biler nak kawin satu dulu, bukan setakat untuk lelaki aje, kita try juga untuk org perempuan....? Kalau lulus, insyaAllah banyak benda akan settle...

Soalan senario untuk bujang dan dara :

"slalunyer laki ( dan perempuan ) yg kurang iman ni suka benor ikut sunnah yg 1 tu... benda2 wajib atau sunnah2 yg lain xder pulak nak ikut.. hmmmmm"   :re:

"bab kawen lebih jek theyols quote sunnah.. bab sembahyang, puasa, tak de pun ikut sunnah....
hak mendenye............"  :re:

Kita tambah pulak soalan untuk org perempuan pulak, kenapa banyak2 sunnah, sunnah ni yg nak diikut...dah tutup aurat dgn sempurna ? Wajib dah dibuat ?, dan ilmu semua dah cukup ? Adakah bakal suami seorang yg beriman, berilmu dan beramal. Adakah bakal isteri itu seorang yg beriman, berilmu dan beramal ? Awak rasa awak cukup layak...? Awak rasa bakal suami awak layak tak berkahwin...?

Coba pikir2 bagaimana nak jawab yg tersurat dan tersirat ya...?


WA
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 02:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by nuryakmal at 28-4-2011 14:07

Reply 6# kopisuam


    :re:da kawen da pun dik.. so far alhamdulillah, my husband is a gift from Allah..
lagipun nak kawin ni, harus cari yang sekufu..harus pandai memilih yang mana elok yang mana tidak.. kite bila da kawin sesama mengingati tak kira yang wajib ke yang sunat ke.. nama pun perkongsian hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2011 01:01 AM | Show all posts
Reply 6# kopisuam

en kopi dah berkahwin?... kalau sudah, boleh tak sy tanya napa en kopi kawin?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-4-2011 01:14 AM | Show all posts
Reply  kopisuam


    da kawen da pun dik.. so far alhamdulillah, my husband is a gift from  ...
nuryakmal Post at 28-4-2011 14:05


islam menggalakan perkahwinan dlm islam utk mengelakkan umatnya dr penzinaan. kalau dh nafsu xleh tahan, kan dh wajib seorang tu berkawin utk mengelak dr membuat dosa.

kalau dh kawin tu, sama2 kita suami isteri ingat mengingati tanggungjawab kita sebagai seorang islam... xtau la kalo en kopi ni boleh tahan napsu tu

dh kawin satu, patut dh kurang or xder masalah nafsu ni... lagipun kawin 2,3,4 ni akan mendatangkan lebih masalah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2011 10:11 AM | Show all posts
islam menggalakan perkahwinan dlm islam utk mengelakkan umatnya dr penzinaan. kalau dh nafsu xle ...
IceCream_Soda Post at 29-4-2011 01:14



Salam...

hehehe, yang ingin saya tahu apakah ulasan dari Puan tentang senario dibawah ini berdasarkan komen Puan.....




"Salam....

hmmmm...amacam hujah gini boleh kluar biler nak kawin 2,3 dan 4 aje...?
Apa kata kita apply hujah gini start biler nak kawin satu dulu, bukan setakat untuk lelaki aje, kita try juga untuk org perempuan....? Kalau lulus, insyaAllah banyak benda akan settle...

Soalan senario untuk bujang dan dara :

"slalunyer laki ( dan perempuan ) yg kurang iman ni suka benor ikut sunnah yg 1 tu... benda2 wajib atau sunnah2 yg lain xder pulak nak ikut.. hmmmmm"   

"bab kawen lebih jek theyols quote sunnah.. bab sembahyang, puasa, tak de pun ikut sunnah....
hak mendenye............"  

Kita tambah pulak soalan untuk org perempuan pulak, kenapa banyak2 sunnah, sunnah ni yg nak diikut...dah tutup aurat dgn sempurna ? Wajib dah dibuat ?, dan ilmu semua dah cukup ? Adakah bakal suami seorang yg beriman, berilmu dan beramal. Adakah bakal isteri itu seorang yg beriman, berilmu dan beramal ? Awak rasa awak cukup layak...? Awak rasa bakal suami awak layak tak berkahwin...?

Coba pikir2 bagaimana nak jawab yg tersurat dan tersirat ya...? "
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2011 02:46 PM | Show all posts
kita ni manusia biasa.,apa sunnah nabi yg mampu kita ikut..kita ikut la..dapat pahala jugak kan?..ni sunnah nabi juga kan?

dan apa2 yg isteri2 nabi buat tu kalau boleh ikut, ikut juga la...
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2011 10:28 AM | Show all posts
Reply 10# kopisuam

komen utk soklan di atas

alhamdulillah kalau semua org mcm en kopi.. sebelum sibuk nak kawin, check dulu dh sempurna kah iman... dh tutup aurat? dah cukup 5 waktu solat?

pendapat aku, xsalah kawin if benda2 kat atas belum sempurna.. mcm aku kata, kawin utk men'channel'kan nafsu tu ke arah yg halal. sembahyang, solat etc semuanya akidah.. xbuat dosa sendiri tanggung, antara pompuan tu dengan Allah...

tp dosa zina ni melibatkan hamba Allah yg lain. lelaki yg berzina ngan dia pun dosa, kalau sampai mengandung? pikirkan nasib budak tu? biasalah masyarakat kita, mak bapak buat dosa, bdk xbersalah tu dihina, dikeji. kalau anak tu pompuan, xkesian ker dia bila nak kawin esok?

bila dh kawin ni, sesama2 lah laki bini ingat mengingati pasal dosa pahala ni... lagipun kan suami tu ketua keluarga.. maka tanggungjawab suami yg beriman tu utk didik bini solat, tutup aurat

sebenarnyer soklan ni bukan utk pompuan ajer, lelaki pun perlu post mortem diri, mampu ker didik bini pas kwin kalau before kawin solat sendiri pun xberapa nak cukup 5....
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2011 10:39 AM | Show all posts
kita ni manusia biasa.,apa sunnah nabi yg mampu kita ikut..kita ikut la..dapat pahala jugak kan?..ni ...
mancismana? Post at 29-4-2011 14:46


betul ikut sunnah kawin lebih dr 2... lebih bagus kalo ikut sunnah berlaku adil.. menjaga kebajikan semua bini/anak/keluarga lepas tu...
kalau boleh, insyaAllah isteri pun kena redha kalau laki nak kawin ramai...

walaupun personally aku against >1 - ok xyah lahar aku xikut sunnah psl ni sbb aku tau kemampuan laki aku zahir dan batin -

lagipun apa yg bini boleh buat kalo laki still nak kawin lebih? setakat tunjuk perasaan, merajuk, mintak cerai??.. akad/talak tetap di tangan laki kan? kalau betul nak jaga hati isteri xperlu ungkit segala sunnah nabi ni... kalau bini xkasi, xperlu buat.. kalau pun pastu bini kasi, hati dia dh separuh mati... xker sunnah nabi menjaga hati isteri yg anda kahwini??
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2011 09:54 AM | Show all posts
Reply  kopisuam

pendapat aku, xsalah kawin if benda2 kat atas belum sempurna.. mcm aku kata, kawin utk men'channel'kan nafsu tu ke arah yg halal. sembahyang, solat etc semuanya akidah.. xbuat dosa sendiri tanggung, antara pompuan tu dengan Allah...

tp dosa zina ni melibatkan hamba Allah yg lain. lelaki yg berzina ngan dia pun dosa, kalau sampai mengandung? pikirkan nasib budak tu? biasalah masyarakat kita, mak bapak buat dosa, bdk xbersalah tu dihina, dikeji. kalau anak tu pompuan, xkesian ker dia bila nak kawin esok?

bila dh kawin ni, sesama2 lah laki bini ingat mengingati pasal dosa pahala ni... lagipun kan suami tu ketua keluarga.. maka tanggungjawab suami yg beriman tu utk didik bini solat, tutup aurat

sebenarnyer soklan ni bukan utk pompuan ajer, lelaki pun perlu post mortem diri, mampu ker didik bini pas kwin kalau before kawin solat sendiri pun xberapa nak cukup 5....
IceCream_Soda Post at 30-4-2011 10:28



Salam...


"...lagipun kan suami tu ketua keluarga.. maka tanggungjawab suami yg beriman tu utk didik bini solat, tutup aurat..."  

Tanggungjawab mendidik ini bermula lebih awal lagi, bahkan sewaktu kecil lagi. Seorang ayah dan ibu harus mendidik anak2nya untuk mengenal Allah, untuk menjadi seorang yg bertaqwa dan seterusnya menjadi pemimpin keluarga masing2 masa hadapan. Saya rasa agak terlambat, kalau nak ditunggu sehingga selepas berkahwin barulah hendak di didik sang isteri oleh sang suami. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya, dan akhirnya jangan sampai seperti ketam ajar anaknya berjalan. Kalau nak selesaikan suatu masalah, hendaklah mula dicari akarnya. Bukan ambil secara jalan mudah dicatas ranting2nya. And it's good to begin with ourselves before blaming others.

Kalau orang bertanya "...awak kawin kerana apa...?"
Pada pandangan saya, kalau dijawabnya, "...saya kahwin kerana Allah...", maka orang yang kahwin kerana Allah akan mempersiapkan dirinya dan memastikan jenis pasangan yang dipilihnya adalah kerana agamanya. Dia akan kaji, mengikut aturan Allah dan mencontohi sunnah Nabi SAW seadanya untuk mendapatkan pasangannya.

Semoga kita semua sentiasa mendapat hidayah dan taufik dari Allah. WA.


p.s “Dunia adalah perhiasan, dan perhiasan dunia yang paling baik adalah wanita yang shalihah.” (Muslim, Ibnu Majah, dan Nasa’i). -
Aku hanya menyokong suami beriman, berilmu dan beramal, dan aku juga amat menyukai wanita yg solihah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 11:24 AM | Show all posts
Reply 6# kopisuam


    kalo nak diri istri baik, somi kena baik dulu kekdahnye.. somi kena flawless tahap imam muda baru leh citer hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2011 12:09 PM | Show all posts
Post Last Edit by kopisuam at 23-5-2011 12:14
    kalo nak diri istri baik, somi kena baik dulu kekdahnye.. somi kena flawless tahap imam muda baru leh citer hihihi
ParinAmat Post at 23-5-2011 11:24



Salam... {:1_134:}

Secara general it refer kpd sifat seseorang seperti kejujuran, akhlak yg baik, banyak melakukan amal shalih dan sebagainya. Namun sebagai manusia yg serba kelemahan, tetap ada kekurangan. Maka kekurangan dan kelemahan yg tidak kritikal ini tidak membatalkan kebaikan mereka yang banyak, sebaliknya menjadi motivasi untuk memperbaiki dirinya.

Bagi setiap bakal suami dan isteri hendaklah setiap seorang tu memilih bakal pasangannya yang baik. Namun sebalik kebaikan itu tentu wujud kekurangan yg tidak kritikal dan ini dimaklumi. Sebaiknya ia menjadi cabaran kepada setiap pasangan untuk saling memohon maaf, memaafkan dan berusaha untuk memperbaiki kekurangan itu secara bersama.

“Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji. Sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik". [Ayat 26 Surah al-Nur]  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-5-2011 01:33 PM | Show all posts
kena siasat gak kenapa somi terpaksa menipu..
karna takut keistimewaan/perhatian terancam?
takut reta dibahagi dua?
takut anak2 dibawak lari?

dan mentaliti istri2 hari ni akan menghalang sekerasnya, karna dirasakan cinta somi tak berhak diberi pada yg laen, wlhal somi duk sayang byk tu gak tak lebeh tak kurang..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 10:40 PM GMT+8 , Processed in 0.125274 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list