Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
8111
View
32
Reply

mirrorless

[Copy link]

Author: cabang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-4-2011 10:14 PM | Show all posts |Read mode
Hi...saya baby baru d sini,....dulu pernah pakai SLR masa blm ada digital, pah tu beli digital Nikon...RM500[bukan SLR].

Tapi sekarang nak main DSLR pula...Cumanya dengar2 orang kata mutu gambar camera mirrorless sperti gf1,pl1 or Nex-5 lebih kurang je gn DSLR ...betul ke,...??

i jd minat mirrorless ni pasal dia kecik , mudah di bawa....

Apa pandangan kawan2 baru ni????

TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2011 10:43 PM | Show all posts
Macam nih...setiap kategori (normal DSLR and mirrorless DSLR) ade kekurangan dan kelebihan masing2...

Sebagai contoh mirrorless dslr lebih compact dan ringan...tidak memerlukan ruang yang banyak macam bulky dslr...dan mirrorless xde shutter cycle seperti mirror dslr yang biasanya boleh withstand 200 000 shots(note that Canon 7D achieve 300 000 shots)...btw bile dah habis shot sila tukar mirror ribbon...

Tapi mirrorless dlsr xbleh capture fast speed action seperti mirror dslr...mungkin mirrorless dslr tak praktikal nak tangkap gambar speeding superbike...dan masa untuk mirrorless dslr untuk fokus plak lebih lama berbanding mirror dslr...setakat ni pun,setakat yang aku tau) canon dan nikon blum develope mirrorless single lens reflect...

kualiti gambar mirrorless dan mirrored dslr lebih kurang jer,generally...imho mirrored dlsr is better sebab  mirrored dslr ade banyak lens choice...from 800mm supertelephoto to 10-22mm super wide...tu blum cakap lagi pasal aksesori-teleconverter,filters,flashguns etc...

Its your choice...just my 2 sen...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2011 08:58 AM | Show all posts
aku setuju...lens choices dia limited....samer cam sony... kalo sony sendirik susah nak pelbagaikan dia nye lens, apatah lg 3rd party maker pon susah nak keluarkan lens utk mounting sony... huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2011 12:30 PM | Show all posts
ooooo g2,memang semas i g kedai kamera....salesgirl tu kata '"baik abe beli DSLR, xkan menyesal"... tp bg i , malas nk bwa kamera besar ,terutama  masa travel...so i x jd beli[niat dlm hati nak ambil samada gf2,pl2 or nex5]
'"abe balik dulu...pk  dulu....".
sebab tu forum di cari ni.
Budget 2k -2.5k rm

Ada idea lagi....TQ
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2011 04:00 PM | Show all posts
nak senang bawak travel...amik laaa kamera compact hi-end....

Nak puas...amik laa DSLR Hi-end with lens power....

beli jew dedua...ahaks!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2011 12:02 AM | Show all posts
budget 2k-2.5k je... mana boleh dslr hi-end...entry boleh la..tp kalu compact hi-end tu...boleh try.

Compact hi-end boleh bokeh ke?...i paling suka ambil portrait.
kalu boleh bokeh..model mana ???

TQ very2 much.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 08:29 AM | Show all posts
adusss...malas maw citer banyak kali.....sila check thread nie......

BACER SINI
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 10:08 AM | Show all posts
Seang citer...kalau TT ni tak terlalu mementingkan kualiti gambar dan just nak snap general photography,go for mirrorless camera...dari tiga kamera yang kau mention tu panasonic GF2 is the best mirrorless sebab die ade HD video capture ( mirrorless lain xde HD video capture) dan saiz die pun  kecik...

tapi hiccup die ialah dari yang aku tau sensor panasonic/lumix ni memang banyak noise/grain kat gambar,especially kalau snap waktu malam...

ALternatively,try Canon G12-premium compact camera-

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 10:20 AM | Show all posts
Sorry gambar x kuar...Canon G12
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 10:38 AM | Show all posts
kekeke...tak taw TT nk apew sebenarnya...kalo budget camtuh...RM2.5k... ko amik jew laa Sony a55 @ a580 nuh haa....dslr nye saiz kecik...on budget....
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 10:52 AM | Show all posts
kekeke...tak taw TT nk apew sebenarnya...kalo budget camtuh...RM2.5k... ko amik jew laa Sony a55 @ a580 nuh haa....dslr nye saiz kecik...on budget....sue_cinta Post at 6-4-2011 10:38



adakah aku sedang bermimpi?????
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 10:55 AM | Show all posts
kenapa bull? kenapew? salahkah ayat aku?
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 11:03 AM | Show all posts
Reply 12# sue_cinta

tak salah, tapi aku merasa takjub apabila seorang pengguna tegar nikon mencadangkan jenama lain....sony plak tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 11:22 AM | Show all posts
Reply 13# bulat

Hukalohh...udoh dia nk yg mirrorless...and nak yg budget RM2.5k...tuh laa dslr yg de compact size, power, mirrorless... so, itew ler suggestion haku...kekeke
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 11:30 AM | Show all posts
Reply  bulat

Hukalohh...udoh dia nk yg mirrorless...and nak yg budget RM2.5k...tuh laa dslr yg d ...
sue_cinta Post at 6-4-2011 11:22



a55 n a580 masih ada mirror, cuma a55 mirror dia transparent n tak flip, jadi kalau brand sony yg mirrorless model nex3 atau nex5,

harga pun dalam lingkungan 2.5k

beza sony nex ngan lain2 mirrorless adalah saiz sensor dia, sensor nex bersaiz apsc...yg lain2 mcm panasonic gh ke gf ke, olympus pen dll guna konsep micro four third (sensor lebih kecik)
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 11:31 AM | Show all posts
btw... tq sue sebab menyokong jenama sony
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 12:39 PM | Show all posts
Reply 16# bulat

hahaha...tanak amik taw pasal Sony...weeekkkkkkkkkkk~
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 02:38 PM | Show all posts
sori menyampuk kat sini tetiba (ahli baru le katakan)

saya salah seorang peminat mirrorless (lagi2 yang rekabentuknya retro)
dulu kumpul duit kaw2 konon nak beli OM-D , tapi belum sempat duit mencecah jumlah memiliki OM-D terus ku sambar Fuji x100. nice tak pernah menyesal amik fuji x100 (walaupun seminggu lepas tu kluar x100s).

mirrorless ni ada kelasnye tersendiri. aku minat fuji x100 yang fix lens yang selalu akan aku bawak kluar utk street fotografi. selain terasa stylo bawak kamera ni, aku jugak puashati dengan kualiti gambar fujix100 ni.

next target adalah OM-D EM10. sebab ada wifi. bini aku marah kenapa nak beli kamera byk2 ? dia xtau yg aku ada had penggunaan terhadap kamera mengikut tugas2nya. DSLR duduk kat umah je utk shoot produk dan model, dan action cam (Bukan GoPro) untuk action la kan. walaupun kebanyakkan masa aku hanya menggunakan lenovo (henpon) aku sebagai kamera dikebanyakan 'event' sebab ke wide an kameranya (P780). sekian perkongsian ahli baru ini.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2014 03:35 PM | Show all posts
wah ada thread pasal mirrorless ke?

saya guna fujifilm X-M1.. X-M1 ni kalau ikut review dikenali sebagai  low-end mirrorless camera. nak yang high-end, tak mampu. tapi dia kata, Low-End Doesnt Mean Low Quality. mula-mula memang teringin nak beli fujifilm x100, tapi kawan-kawan suggest ambil interchangeable lens cameras, nanti boleh tukar-tukar lens..

so ada 3 model dipertimbangkan, panasonic GX7, sony NEX dan fuji X series.. lepas baca review, tengok sample gambar, tengok budget dan bentuknya yang retro @ old school. last2 aku ambil X-M1.. cuma yang tak best, dia tak ada view finder. mula-mula tu kekok juga la sebab nak meneropong je..

hasil gambarnya puas hati dan boleh transfer gambar guna wifi ke handphone..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2014 04:27 PM | Show all posts
kalau newbie yang baru-baru berjinak mirrorless apa yang paling di recommendkan?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108114s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list