CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5108|Reply: 24

Lat Kampung Boy The Musical

[Copy link]
Post time 21-3-2011 10:50 AM | Show all posts |Read mode
Lat Kampung Boy The Musical

Petang sabtu tu aku pergi tengok, first time tgk teater mcm org bodoh... hahaa
well berbaloi juga ler bayar tiket beratus.. dpt duk kat kawasan royal circle huhu view jauh tp okay lah...

Teater muzikal ini berkisarkan tentang kehidupan Kartunis datuk lat dari die kecil smpi ler dia dah berumahtangga.. dan banyak berkisar ttg jatuh bgn dia dlm kerier dan rintangan serta dilema dia sebagai kartunis dlm perjalanan mengharumkan nama negara menerusi karya kartunnya, kampung boy.

Awie (aku tak minat) telah berjaya membawakan watak Lat dgn baik.. sgt baik in fact dan gandingan dgn atilia juga berkesan..
tp the most aku respect ialah budak yg jadik lat waktu kecil... sgt berbakat...
citer nya adalah dlm 2 jam lebih... sgt kelakar, komedi dan penceritaan yg ringkas tp menarik sgt ttg lat nie..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-3-2011 10:53 AM | Show all posts
seriously klo korg ada duit lebih gi la tgk...
aku dulu tak dapat nk tgk gunung ledang, so yg ni aku cuba gak utk pergi...
this is one of our malaysian proud
teater ni juga dimasukkan ke dalam kalendar tourism malaysia utk bulan ini...  
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 01:00 PM | Show all posts
wahh..surfinv dh gi tgk ke?nana dh beli tiket,nk tgk hari sabtu ni.rasanya beli seat kat area yg surfinv duduk tu la (tiket rm70 ke??hehehe)..tak sabar nk tgk ni.hehehehe.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 01:43 PM | Show all posts
Dh beli tiket dh.. tp tgk on d 2 april.. nk pegi awal, weekend nye activity dh penuh.... x sbr ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 02:22 PM | Show all posts
kwn sy dah tgk teater muzikal Lat ni....dia ckp okla cuma lagu2 tak brp umpphh...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:12 PM | Show all posts
ceritanya best.tp lagu2 nye kureng sket.mungkin dr segi kejelasan suara n melody x berape mesra telinga.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-3-2011 04:29 PM | Show all posts
sebnarnya citer ni just perfect... pasal lagu tuh sbb dlm teater nie dia lebih nk menunjukkan tentang kehidupan lat dan lagunya tu kebykkan di garap mengikut setiap suasan dan tahun.. klo perasan laa.. mmg lagu2 tu bukan lagu uptodate tp lagunya byk berkisar ttg zaman lat muda so iramanya pun lebih kurg ala dulu2...

saya beli tiket rm100

tp mmg puas hati.. cuma sy tanak citer lanjut nt korg dah tahu hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 11:51 AM | Show all posts
sebnarnya citer ni just perfect... pasal lagu tuh sbb dlm teater nie dia lebih nk menunjukkan tentan ...
surfinv Post at 21-3-2011 16:29
hmm....mgkin betul ape yg awak ckp tu...tp kita sedia maklum mana2 pementasan teater muzikal mmg menggunakan lagu2 baru kecuali Terima Kasih Cinta dulu dimana pendekatan mereka menggunakan lagu2 popular yg sedia ada dikira berjaya jgk...
kwn saya tu pengunjung tetap IB, so bila dia komen camtu saya pun cam terbantut keinginan nak tgk Lat The Kampung Boy ni...malahan wartawan2 di akhbar pun memberikan kritikan yg sama iaitu lagu2 yg tak brp best...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-3-2011 07:50 PM | Show all posts
Reply 8# forselab


    tq... hmm mungkin kita kena tgk dari sudut artistik... mmg adakalanya kita kena ikut citarasa penonton...
tapi ini serupalah kisahnya macam MERONG. org kata citer tak baper sedap... sebabnya 80% dari penonton tak penah baca pun citer merong ni kat buku... kerana ini adalah kisah sejarah, kisah yg benar2 berlaku... serupa macam EMBUN, 1957 HATI MALAYA,
mmg nilai komersil dia kurang tpai nilai sejarah dan kebudayaan dia tinggi kerana dia menceritakan kisah yg sudah berlaku dan boleh djadikan panduan dan maklumat berguna pada masa akan datang... manakala citer yg ada nilai komersil tinggi hanya bagus dan kuat utk zaman nya sahaja ataupun pada waktu tu sahaja....sy cadangkan beberapa citer seperti TOMBSTONE vs INDIANA JONES, dua2 best tp tombstone adalah citer sejarah dan indiana jones adalah fiksyen.Dalam citer Pramlee, mostly citernya ada nilai utk kedua2nya
kerana dalam citer pramlee dia byk menyelitkan unsur sejarah tp tak ramai org perasan...

dalam teater pula... untuk muzikal, lagu2 yg diciptakan adalah untuk menggambarkan suasana , babak dan penceritaan ketika itu, didalam setiap lagu yg berada antara babak adalah untuk menyambungkan babak2 dan memberikan lagi maklumat lisan untuk penonton, kebaikannya citer panjang jadi pendek..dan mengelakkan pementasan menjadi bosan dan penonton letih...bila di selitkan lagu, minda penonton akan segar dan bersedia untuk babak seterusnya...

sy bukan ingin menyangkal kritikan tetapi berpendapat kritikan membina yg patut di beri...
ini bukannya persoalan lagu, tetapi persoalan penceritaan, sejauh mana teater ni dapat membawa penonton menyoroti kisah kehidupan kartunis lat dan menjadi kebanggaan negara sehingga kini. mcm merong , lagu dia best, sound effect dia best, hero hensem tp penceritaan lemah, yusri tak begitu berjaya membawa penonton mengenali siapa merong, dan apa tujuannya, yg byk ditonjolkan hanyalah usaha dia dan kehebatan dia sebelum bergelar raja... sapa pun tak tahu yg raja yg tulis cerita tu (mudzaffar shah) adalah descendent dia yg ketujuh (betul ke?) sblm kedatangan islam...yusri tak dpt nk tonjolkan kedua2 nilai, nilai sejarah dan nilai komersil semaksimum pada setiap babak... wlopun keseluruhan citer ini bagus..

berbalik pada Lat, ini kisah Lat, lagu yg dinyanyikan berbentuk scenery, suasana pada masa itu dan melodi lat...pada waktu sedih dan kecewa lagu yg sgt nyaring dan meresahkan (nyanyian atilia) hanya untuk menggambarkan situasi pae dlm rumahtangganya... itu lagu sedih klo atilia nya nyanyi stail komersil.. org akan suka tp gagal membawa experesi dan perasaan pae ketika itu...

antara lagu yg best, lagu kampung boy tu sendiri... dan lagu pekan boy tu mmg berbetnuk sindiran dan melodinya mmg melodi yg turun naik kerana ingin menunjukkan betapa lat tak suka keadaan frankie yg dah lupa daratan...dan lagu John Wayne jgn nangis dalah lagu berbentuk humor dan ringan kerana lagu ni dinyanyikan oleh apak  (ayah) lat utk lat , untuk memujuk lat dan memberi inspirasi kepada budak kecik.. klo di komersilkan dan digunakan melodi yg lebih berirama dan harmonik , agak pelik kerana lagu ni nk tunjuk babak ayah pujuk anak, adakah ayah kita akan pasang lagu rock or lagu ziana zain nk pujuk anak?

its less but bitter, sy adalah sgt susah utk dipengaruhi... klo bagus sy kata bagusm klo tak bagus sy kata tak... lebih baik pergi dan saksikan sendiri.. even sewaktu sy berada dalam tu, kesemua penonton byk kali memberi tepukan gemuruh, itu menandakan mereka semua terhibur dan mengikuti dgn tekun ...

pada wartawan, sori to say, kita bleh pikir dan komen tapi mereka yg tulis skrip, mereka yg gubah not muzik, mereka yg menyanyi, sapala kta nk sangkal kerana itu kreativiti mereka, klo bukan org seni mmglah... (aku pun blajo wartawan jugek huhu)

bg saya mereka dah mencuba sebaik mungkin, sokonglah mereka.... klo tak sapa lagi
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2011 11:35 AM | Show all posts
hehe...saya hanye mengatakan pendapat kwn saya yg mengatakan lagu2 tak brp best...itu aje...bab penceritaan kwn saya tak ckp byk, dia just ckp ok...pjg lebar plak surfinv bg penerangan yek... thanks anyway...
bknnye taknak sokong...tp harga tiket pun bknnye murah...jd kena memilih jgk...huhu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-3-2011 05:51 PM | Show all posts
heheh saya tak marah aihh just sy mmg suka promote if benda tu bagus...
sy ni mmg nasionalis...
bukan dapat per pun gi promote citer dorg
cuma sy bila rasa sesuatu tu bagus n dtg dari kita  plak..
of coz sy akan tlg promote.. biar sumer org pun dpt....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-3-2011 05:56 PM | Show all posts
Semalam tgk berita..

PM kita datang tgk teater ni...
sgt beruntung dorg niee...

n baru tau teater ni merupakan teater yg mahal , kos nyer 8 juta
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2011 06:25 PM | Show all posts
kosnye mahal sbb set dia byk...sentiasa bertukar2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-3-2011 06:56 PM | Show all posts
tul tul, hmm dah gi tgk forselab?
Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2011 11:29 AM | Show all posts
blm lg...tgh tggu confirmation dr kwn...
salah 1 faktor penarik saya nak tgk teater Lat ni sbb set dia yg mahal tu la...saya mmg suka tgk sets & props masa teater esp. masa pertukaran babak...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2011 01:40 AM | Show all posts
aku baru balik dari tengok Lat ni...

best.. kelakar betul... start 830 habis dalam 1130 rasanya...

Awie tetap memancorrr
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2011 04:10 PM | Show all posts
dh tgk dh sabtu lps.mmg best la bg org yg first time tgk teater ni. sbb xterlelap. lagu2nya pun best. paling suka lagu DWYL-LWYD dgn lagu Frankie masa kat London tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-3-2011 04:29 PM | Show all posts
dh tgk dh sabtu lps.mmg best la bg org yg first time tgk teater ni. sbb xterlelap. lagu2nya pun best ...
hakunamatata Post at 29-3-2011 16:10



    hmm lagu tu mengingatkan aku pada buku aku baca semalam...
love what you do adalah kejayaan sebbenar
sbb kita perlu cinta benda kita suka buat
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 04:59 PM | Show all posts
dah tgk...and I agreed with my friend...Lat Kampung Boy Sebuah Muzikal mmg kurang ummpphh...kalau ada pementasan 2nd season...tak tgk dah kot, cukupla sekali...
kalau Tall Order Productions nak buat pementasan semula teater ni...saya cdgkan buat teater semata2 without musical...byk mende yg bleh diceritakan tentang kehidupan Datuk Lat ni, takyah nyanyi2 tu...& betul lagu2 kali ni kurang best...puas saya nak recall 1 lagu dlm teater ni tp tak dpt...infact yg terngiang2 terkuar dlm kepala ni lagu2 dr Siti Di Alam Fantasi la plak...hahaha ntah ape2...
1 kelainan yg saya suka dlm teater ni adalah sets & props yg dihidupkan melalui kartun Datuk Lat...kat lobi IB pun penuh sets...patutla kos teater ni tinggi...
smlm last show & Awie ada buat pengumuman yg Cuci The Musical 3rd Season akan dipentaskan lg thn dpn....baler baler...kena layan lg nampaknya...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2011 05:03 PM | Show all posts



sedikit gambar yg bleh dikongsi...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 04:09 AM GMT+8 , Processed in 0.113157 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list