Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32563
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 23-8-2011 01:55 PM | Show all posts
qiqi....ko kena minta gak kt suami brg seratus 2
takkan takde bg langsung?
korg suami isteri kontrak waktu mlm ja ka?
sori kalau laser tp makcik aku mmg sound mcm ni kt anak pompuan dia
sbb menantu mmg takde keluarkan apa2 perbelanjaan utk anak isteri
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 02:10 PM | Show all posts
Reply 141# tennis

penahla dia bg jugak walaupun sikit,tp xselalu jela (dh lame xbg pn)...kontrak malam??hehe sebulan satu malam je kot...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 02:24 PM | Show all posts
wpun kita ada pendapatan sendirik...hubby ttp bagi belanja..paling tidak seratus dua, pastu time beli brg dapur yg ciput2, bley claim balik..kita x mintak...tp dia nak bg, kita amik ar..heheh
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 02:26 PM | Show all posts
qiqi
jangan amik mudah bab nafkah yang sepatutnya suami keluarkan
byk dah kes kat FD ni, bila dah ada masalah dgn suami baru nak ungkit segala pengorbanan yg dibuat, nafkah suami tak bagi dan sebagainya
bukan nak cucuk atau jadi tanduk tapi fikirkan betul2
time sayang ni memang kita redha & terima je
ada ka barang baby pun suami tak keluarkan bajet?
kot ye pun suami bergaji kecil, itu bkn alasan utk dia tak keluarkan bajet
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 02:43 PM | Show all posts
Reply  Hana

aku mg penah suarakan hal tue hana,tp jawapan dia "xyahla membazir"....brg2 keperlua ...
qiqi_cat Post at 23-8-2011 13:37



baby sentiasa membesar. sentiasa mintak duit utk pampers, susu (kalau tak BF) dan baju baru. mulut kena bersuara.

Kalau dia gomen lagi bagus, report kat ketua dia kalau dia culas sgt2 hal duit2 niehh..


note - kalau gomen, duduk 1mlm ajer lah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 03:05 PM | Show all posts
Reply 145# Hana

boleh ke sampai report kt bos dia??mulut aku ni bknnye xpenah bersuara,dh berbuih2 dh tp end up dgn sia sia je..sekali mintak dia hulur la jugak,tp xkan tiap2 kali asyik aku nk mintak je..dia patutnya sebagai suami kena sedar la 2 kewajipan dia,xperlu aku mintak2...1lg hal yg watkan aku mls nk mintak sgt sebab gaji dia jauh lebih ciput dr aku (aku pn ciput jugak)...bab2 duit ni mg selalu watkan kitorg bergaduh,kekadang aku rasa baik single je drpd berlaki.. tp dh nk dpt anak pn,nk reverse pn dh xleh
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2011 03:33 PM | Show all posts
Reply 13# dhani80


   same la kita...x sampai hati nak mintak duit belanja lagi sebab tau duit dia habis bayar expenses rumah..tapi bila ada bonus atau dapat honororium dia akan bagi nafkah secara pukal
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2011 03:16 PM | Show all posts
hb aku mmg tak pernah kasik duit. expenses rumah semua dia bayo. aku buat tatau jek. gaji aku bayo kereta yg aku beli sblm kawen n guna sekeluarga skrg pastu kasik mak abah. yg lebih aku simpan skit, beli baju anak n beli pokok bunga n novel . aku tak kisah hb tak kasik duit janji semua expenses dari poket dia. tambah lagi gym yg dia bukak masih slow so aku tak expect mcm2.

mmg ada duit saving aku yg hb guna tapi dia dah maklum duit aku yg dia pinjam semua kena bayar balik tak kira camner pong. hb kalu ada duit mmg dia tak kedekut. apa saja nak dia belikan. bw g jalan2 jadi aku pong takde nak berkira sgt kalu dia tak kasik duit cuma bab hutang jek aku kira
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 10:55 AM | Show all posts
Ermm...

Ikut kefahaman saya, "nafkah duit" tu sebenarnya boleh ditranslatekan kepada untuk nafkah makan minum, pakaian, etc.

Contoh; gunakan nafkah duit tu untuk membeli pakaian, dan makan minum untuk si isteri.  Ya lah, sesekali isteri pun nak jugak teringin makan-makan yang sedap2...ikut taste dia kan..jadi dia gunalah 'nafkah duit' yang suami dia berikan setiap bulan tu...walaupun suami dah belikan/sediakan makanan di rumah.

Sama jugak dengan pakaian, dia gunakan 'nafkah duit' untuk belikan pakaian dia.  tak semestinya dia beli pakaian dia setiap bulan, tapi ada jugak beli untuk pakaian suami dan anak-anak...dan juga beli keperluan dapur dengan menggunakan 'nafkah duit'.

Tu lah yang saya faham...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 11:52 AM | Show all posts
hb x bg..tp gaji dia mmg bg perabih dulu utk byr sgl perbelanjaan..tp time bonus...mmg ade bhgn aku la..so..x bg bln2 xpe...setahun sekali dpt agak berbaloi gak..heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 12:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by elecom at 26-8-2011 13:25

saya dan husband bekerja..masing2 ada gaji sendiri. gaji kitorang x lah sebesar mana..husband byr semua keperluan cth sewa rumah,brg dapur etc...

duit belanja bln2 dia kasi...x ada la byk mana, ikut kemampuan dia bulan itu...aku suruh dia bank-in/online transfer walaupun seciput mana pun amount tu so that aku leh trace ( )..kalau dia terlupa nak kasi, dgn tanpa segan silu mmg aku mintak..hehehe

tp aku pun x adalah kejam sgt..duit yg dia kasi tu aku guna diam2 jer la belikan keperluan rumah mana2 yg terkurang or dia terlupa beli tu..tambah brg2 dapur ker,beli sabun2 basuh baju ker...

tp kalau sesekali makan kat luar ker, masa time nak byr tu aku offer gak la nak belanja sbb aku rasa bersalah lah sbb x masak kat rumah (walaupun kdg2 dia yg ajak mkn kat luar)...bertolak ansurlah...husband ku kata mulut ku laser, tp hati mulia. laser masa aku mintak duit belanja bulanan bila dia terlupa kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2011 03:06 PM | Show all posts
senang aje bg aku...kalau kita asyik dok fikir sgt ..kita akan tension..kita akan  compare dgn husband org lain kan. baik tak yah fikir..janji kita bahagia. dulu masa bercinta nak sehidup semati...kita tak fikir pun husband mampu bagi duit ka tak. ..gaji husband byk mana.  bg aku benda ni semua tak penting..selagi dia tak mengabaikan tanggungjawab sudah.
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 05:05 PM | Show all posts

Suami paksa isteri suruh kerja sbb utk meringankan beban suamiisteri pun ikut ckp suami..suami minta isteri membantunya dgn memberi duit yg tlh ditetapkan oleh suami sebanyak 50% dr gaji tiap2 bln dr gaji isteritp isteri tak ikhlasisteri rasa permintaan suami terlalu tinggi kalau xnak bg suami akan mengugut istericontohnya tiap2 bln makan pasir,tak pyh pakai kereta dll

suami ada buat bisnes dan bekerja tetapmmg duit mencukupi utk tanggung anak isteritp suami mintak juga isteri bekerja utk membantunyakrn mengikut kehendak suami si isteri bila nak sampai cukup bln takde duit belanja utk mkn..terpaksa korek sana sinikalau mintak kt suami bkn suami bg tp kena pinjambknnya isteri boros belanja tp kena byr duit PTPTN..beli brg2 keperluan kt umah sbb suami tak pernah belihbs tu anak2 nk mkn apa?

suami cuma bg mkn sehari skali jer..tu pun waktu mlmpagi & tghari pakai duit sndrbeli baju pun duit sndrbenda2 lain lg semua perlukan duitsi isteri tekanan takde duitbuatla small bisnesdptla untung skit2 buat la belanja hari2 dan blh la simpan skit2 dlm ASBAlhamdulillahtp suami dok nampak duit untung isterisuami dok korek2 tanya dh simpan brp bnyksi isteri ckp takdetp si suami tak pecayasi suami nak tau gak brp bnyk dh isteri simpan duitisteri siang mlm keje cari duit sbb suami taknak bg duit blanje skitbila mintak kena pinjamapa hukumnya pulak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 05:33 PM | Show all posts
Pegangan saya pulak... sebab isteri kata dia bekerja sebab nak tlg saya maka saya tak bagi dah duit belanja....habis duit dia tlg saya tiap2 bulan . tak tau la dia tlg saya ke dia tolong puaskan kehendak dia .
     kalo dia tak de mintak ,mmg x merasa la duit saya... Saya bagi syarat kalo dia nak keje sebab tolong saya,saya tak kan bagi duit belanja dah.kalo ada uztaz/ah kat cni sila komen
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 06:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by cmf_iddine at 21-10-2011 18:56

duit nafkah somi tak bagi tapi semua perbelanjaan e.g belanja dapur, belanja anak2 spt susu, diapers, bil2, rumah, kereta dia cover. saya bayar tuition anak2, insurans anak2 serta keluarga banyak jugak tu, kereta saya dan gaji maid....setiap tahun bila bonus suami bagi RM1k untuk belanja beli apa2 yang saya suka walaupun sikit tapi saya tak kisah..pada saya tu nafkah lah tapi dikumpul utk setahun..bolehlah...kena bertolak ansur sbb dia pun bayar banyak...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2011 11:28 AM | Show all posts
LHDN kata tak perlu.
sbb LHDN (income tax) pon tak kasik potongan cukai utk isteri yg bekerja.
kalo isteri declare tax die berasingan ngn somi.
dgn alasan..isteri bekerja..


kalo haku ar..hmmm..nak mintak nafkah cemana yer?
duit poket ke hape?
belanja umah ofkos aku mintak..
duit poket, brg personal, soping brg2 aku, kasut, henbeg, baju, buku,
aku gune duit aku sendiri jer.
sbb gaji kami org kurang lebey juge.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2011 11:43 PM | Show all posts
bg aku, walau aku bekerja.. aku tk la membebankan dia.. tp so far okay husb aku reti dan paham apa itu tggjawab tuw.. tiap bln ada bahagian aku..x byk pon sket.. duit gaji aku bleh le simpan sikit2
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 12:59 PM | Show all posts
pengertian nafkah ni selalu jek disamakan dengan somi bagi duit kepada isteri setiap bulan...salah tu...ulama' telah bersepakat mengatakan bahawa suami wajib memberi nafkah kepada isterinya selama tidak nusyuz , yang tidak wajib diberi nafkah ialah isteri yang keluar bekerja tanpa keizinan suami.

Jumhur ulamak berpendapat bahawa nafkah isteri (nafkah zahir) ialah segala keperluan hidup, seperti tempat tinggal, makan dan pakai. Anggarannya adalah berdasarkan kepada kebiasaan satu-satu negeri dan zamannya. Juga berdasarkan kepada kemampuan suami, susah atau senang.

Masalah: Jika seorang isteri tinggal bersama suaminya, dan tidak mendapat keperluan yang mencukupi kerana kebakhilan suami, bukan kerana kemiskinannya, maka isteri boleh mengambil wang suami tanpa izinnya sekadar yang mencukupi. Tidak boleh berlebih-lebihan.

Dalam hadis riwayat Ahmad, Bukhari, Muslim, Abu Daud dan al-NasaI dari Aisyah mengenai pengaduan Hindun tentang kebakhilan Abu Sufian yang tidak memberinya nafkah yang mencukupi. Lalu Rasulullah s.a.w. mengarahkan Hindun mengambil harta suaminya sekadar yang perlu untuk dirinya dan anaknya.

nafkah itu kalau disenaraikan ialah
1 . Makan minum 2 . Pakaian 3 . Tempat tinggal 4 . Pembantu/khadam/orang gaji. Ulamak bersepakat tentang kewajipannya bagi suami yang punya keluasan harta. 5 . Peralatan dapur, pembersih etc.

Pembayaran bil bulanan termasuk api dan air adalah sebahagian dari keperluan asas zaman sekarang.

apakah maksud wang. Apakah ia wang keperluan (dengan maksud nafkah) atau wang saku?

Jika `wang yang dimaksudkan itu adalah untuk keperluan sebagai ganti dari barang keperluan dapur, atau ganti dari wang perkhidmatan, atau sebagainya, maka suami wajib beri pada isteri.

Jika `wang yang dimaksudkan itu adalah wang saku, suami tidak wajib beri. Ia adalah pemberian di luar kewajipannya. Dan satu kebajikan kepada isteri. Wang saku ialah wang yang diberikan setelah semua keperluan nafkah isteri dicukupkan. Wang ini adalah untuk simpanan, membeli sesuatu di luar dari kategori nafkah. Untuk kesenangan, bukan keperluan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 01:00 PM | Show all posts
haaaa ingat kome semua...wang saku tu bukan nafkah yang wajib diberi oleh somi.kalau da dapt tu bersyukurrrrrrrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 05:01 PM | Show all posts
dah kawen nanti make sure hubby bagi duit 1/3 daripada income dia.. nisbah tu takkan berubah. jadi makin banyak income dia makin banyak aku dapat. takde chance dia nak buat tabungan utk perempuan lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.120671s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list