Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32362
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 21-3-2011 03:14 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 21-3-2011 15:16
pernah terpikir tk masa isteri pergi kerja tu sebenarnya masa utk suami. masa yg sepatutnya isteri g ...
kelat Post at 21-3-2011 11:05



    TAK. takpenah terpikir pun. sana sini nak duit. nasib baik takyah ikat perut ajek lagi.
nak makan luar..anytime ajek wp tgh bulan ke.tepi bulan ke. 2 hari lagi nak dpt gaji ke..
eh. mmg ler kena makan luar sebab aku malas masak.
kalau dpt makan free pun kalau ada kenduri. tapi, jemula makan nasi minyak.
takder pulak kenduri orang sajikan KFC ke..macdonald  ke..
tapi, aku suka gi kenduri yang sajikan lauk tenghari ..bukan nasi minyak..
nasi ayam pun ok gak..

lain ler kalau aku nie marion counter rose. itu, maybe TERPIKIR ler jugak.

tapi, marion counter rose pun masih bekerja jugak. takder plak dia jadi housewife.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:25 PM | Show all posts
Post Last Edit by kelat at 21-3-2011 16:27

Reply 80# afja

tp klu balik umah ckp penat je manjang sampai laki nak tuutttttt pun miss, bkn kira burn mmg boleh terbakar hati somi...
bila dah izin masa tu guna utk kerja, duit gaji tu kira duit sapa??
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:35 PM | Show all posts
Reply 81# Hana


   marion tu kira housewife la, jd pengacara tu kerja parttime je. laki dia bukan tiap2 mlm balik mkn kat umah...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:38 PM | Show all posts
Reply 82# kelat

dua2 pun penat kot x?
kan dua2 kerja
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 04:51 PM | Show all posts
Reply  Hana


   marion tu kira housewife la, jd pengacara tu kerja parttime je. laki dia bukan  ...
kelat Post at 21-3-2011 16:35



disebabkan rancangan dia acarakan tu jarang kuar, mana leh ko consider as keje partime.

aku bacadlm porem jugak. dia masih bekerja spt biasa la..
tajuk gossip tu "marion selepas jadi isteri" kalau tak salah la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 05:08 PM | Show all posts
pernah terpikir tk masa isteri pergi kerja tu sebenarnya masa utk suami. masa yg sepatutnya isteri g ...
kelat Post at 21-3-2011 11:05



  ye saya sedar tu, sbb tu la saya cuba utk tak memintak2 atau menjadi isteri yg byk songel
saya pulak kalau sy tak keje, saya buleh jadi sasau kalau duk umah tonggeng terbalik...husb pun tau dan die izinkan saya kije...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 05:25 PM | Show all posts
Reply 85# Hana


   aku pun buat gossip gak...cerita marion keje parttime je. bila rancangan dah abis, dia kena cari kontrak baru...kira parttime la tu. bkn makan gaji bulan2.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 05:28 PM | Show all posts
Reply 84# afja


   tkde org nk jawap ke soalan aku tu. klu laki dah bg izin keje guna masa yg sepatutnya utk laki, duit gaji tu kira duit sapa...
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 05:34 PM | Show all posts
Reply  Hana


   aku pun buat gossip gak...cerita marion keje parttime je. bila rancangan dah ab ...
kelat Post at 21-3-2011 17:25



    citer marion tu kuar dlm majalah lah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2011 05:36 PM | Show all posts
Reply  afja


   tkde org nk jawap ke soalan aku tu. klu laki dah bg izin keje guna masa yg sepa ...
kelat Post at 21-3-2011 17:28



    takder sapa nak layan ko.
janji duit gaji masuk & tak kurang sudahh..
lantak ler duit gaji kepunyaan sapa..janji laki sendiri tak claim sudahh..

kalau lebih2 bagi jawapan pun, takder hadiah gak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2011 12:48 PM | Show all posts
Reply 75# kikilalat
laki ko gaji riban2 bleh laa cakap mcm tuu

kalo yg berlakikan gaji kecik
kenalah sama2 bertolak ansur cari duit
style aku..sama2 carik duit..sama2 laa buat kerja rumah (masak/kemas rumah)
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 12:10 AM | Show all posts
Reply 91# hirai_saza


    Aku mintak sbb ustaz masa pi kursus kawen kata hukum kasi nafkah nih wajib.


Nih jawapan JAIS pada soklan TT:



Hukum Suami Memberi Nafkah Kepada Isteri Bekerja          
 
Soalan 80

Adakah suami wajib bagi nafkah kepada isteri walaupun isterinya bekerja?

        
Jawapan

Suami wajib memberi nafkah kepada isteri mengikut keperluan dan kemampuannya walaupun isterinya bekerja. Ukuran kemampuan adalah mengikut Hukum Syarak dan bukan atas keinginan peribadi atau hawa nafsu sendiri.


 http://soaljawab.jais.gov.my/ind ... d=348&Itemid=81
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 10:27 AM | Show all posts
betul la tu... tak salah pun mintak. tapi depends pada KEMAMPUAN SI SUAMI tu la.. kalau mampu bagi bibik, bagi la... kalau tak mampu, nak wat cemana....

kalau suami dah bayar rumah, motor, bil2, segala keperluan kat rumah tu, dah dikira dia dah tunaikan nafkah la walaupun dia takde bagi duit poket. itu memang tanggungjawab si suami.

manakala perbelanjaan yang minor2 tu, kalau si isteri pun rajin nak bantu bayarkan, alhamdulillah la...

aku percaya, ada suami (yang bergaji kecik) kat luar sana yang kata "untungnya member aku dapat bini yang keje dan bole tolak ansur ringankan tanggungan perbelanjaan rumah..."
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 10:51 AM | Show all posts
perlu la
sbb somi dpt potong income tax $3000 utk isteri die..
isteri x de dpt potong2..

aku bese..
x de plak dpt duit belanja hari2 mcm budak skolah tu
dulu2, die kasik aku kad atm n aku cucuk aje.

skrg ni, ngn komitmen hutang bersama etc.
so..aku masuk sikit lam bank n die masuk sikit
n jadi setompok duit utk belanja bulan itu.
aku jgk yg pegang atm kad tu n aku jgk yg urus bayar bil, hutang
guna duit tuh dan belanja2 umah sume.
kalo bln tu aku tgk tak cukup, so aku mintak lagi.
so far ok aje.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 11:43 AM | Show all posts
aku lak memang aku mintak duit ngan dia bila tgh bulan tu..yelah aku ni keje bergaji bulan dia lak leh dpt cash hari2.....
segala urusan anak2..keperluan dapur memang dia yg bayo...aku lak bayo duit rumah dan bil2...kete 2 bijik moto sebijik tu lak dah abis bayo....tp kalo time aku mintak duit dia tak kasi, bila ada kesempatan memang aku curi jer duit dia tu.....

kalo kuar jenjalan ujung minggu tu memang dia yg kuar duit cuma adalah sekali sekala tu aku kuarkan duit aku....tp aku tak kisah pun.....dia pun rajin gak beli kain baju untuk aku..bg aku itu dah memadai laaa........
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 12:22 PM | Show all posts
Reply 92# kikilalat

mmg lerr wajib..tapi gaji kecik..camno tuuu?!
jwapan aku sama cam porumer PrintChez  
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2011 12:51 PM | Show all posts
perlu,walaupun sedikit..

ikut kemampuan husband..

jgn pula jiran dapat 5k kita pun expect husband bagi amount yang sama juga..

asalkan husband bagi dah good enough..

ni bukan apa,utk kes2 kecemasan,dapat lah juga si isteri gunakan duit yang husband bagi tu..si isteri pula set aside duit bulan2 yang husband bagi,jgn campur aduk buat joli pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2011 02:51 PM | Show all posts
then i asked kalau
dia dah bayar segala perbelanjaan like makan, rumah
vacation etc, ustaz jawab n ...
peachlily^ Post at 16-3-2011 22:59



    ustaz mana tu ... ustaz ni macam2 ada
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2011 03:02 PM | Show all posts
Nafkah kepada isteri adalah salah satu kewajipan utama seorang suami. Kewajipannya sabit dalam Al-Qu ...
PrintChez Post at 16-3-2011 17:31



    ini yg paling tepat ...

situasi ni mmg selalu aku hadapi tiap2 bulan, wife aku asyik mintak jer duit...cakap duit nafkah,
gaji dia lebih besar dari aku, semua perbelanjaan dah settle dari sewa rumah ke loan kereta... bagi RM100 tak cukup ...
last2 dia ckp nk report jat jabatan agama sbb aku tak bagi duit ... dia x faham walau berkali2 aku ceramah pasal nafkah, pasal saving, pasal hari tua ...penin gak rasa mcam nak memberontak pun ada...sabar jer & tak tau sampai bila blh sabar
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2011 03:02 PM | Show all posts
maksud aku yg aku quote tu yg paling tepat...bukan cerita di bawah tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101460s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list