Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32333
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 17-3-2011 09:19 AM | Show all posts
nafkah?
kalu bab duit nih..asalkan dia bg mkn minum yg cukup..and bg duit poket..alhamdulillah

ai paham gaji dia x byk..but still dia bg gak kt ai..encik suami ckp..ini tanggungjwb..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:23 AM | Show all posts
Reply 40# PrintChez


duit poket tu adalah accesorries/tambahan shj. terpulang kepada suami nk bg ke x. sbb dia bergantung kepada kemampuan suami...

kalau semua spt yg tersebut di atas.... suami sudah sediakan (kecuali duit poket - untuk enjoy) maka terpenuh sudah akan terma NAFKAH ZAHIR suami terhadap isterinya...

kalau isu duit poket bawak ke mahkamah pun... hakim gelak je lah

sbb hakim akan tanya perkara2 yg di atas tu suami penuhi ke x terlebih dahulu....


p/s berapa byk ntah thread mcm ni kat FD ni. bosan seh. tau la duit tu penting. tp fhm la dulu konsep nafkah zahir tu apa
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:32 AM | Show all posts
Reply 42# afja
tu la pasal... kalau sudah cukup sediakan keperluan makan pakai kita, tempat tinggal... kira suami dah lunaskan nafkah zahir lah. even dia tak bagi duit kocek untuk berjimba2... lagi2 kalau wife tu boleh shopping sesuka hati dengan gaji hasil dia berkeje...sebab tak payah bayar ape pun...

komen2 kat atas tu bukan pendapat personal semata2, dah research dulu, baca dan fahamkan... kalau tak dapat duit poket pun dah dikira tak bagi nafkah zahir, no wonder la makin ramai pasangan yang bercerai skrang ni. yang tepek citer sama dalam fd ni lagi ler...

isteri pun kena jugak pahamkan maksud "keperluan" dan "kehendak". rumah tu keperluan, tapi kalau nak suami sediakan rumah taraf banglo, memang payahlah... kehendak ni sampai mati pun tak mampu nak langsaikan....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:43 AM | Show all posts
Reply 43# PrintChez


setuju 100%!
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:48 AM | Show all posts
Reply  PrintChez


setuju 100%!
afja Post at 17-3-2011 09:43



    i too...   
sbb tu la agaknya ramai isteri yang rasa tertekan sbb kawan dpt 'nafkah poket' sedangkan dia tak dapat..
tanpa memahami dulu konsep dan makna nafkah itu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 10:09 AM | Show all posts
Reply 37# ThuLE


    panduan kpd yg belum faham sgt erti nafkah ni. bg saya kalau dia dah sediakan semua, berjalan bershopping pun dia yg bayarkan,kita pulak bekerja, kenapa kita mesti terlalu berkira dgn suami? sayapun semua suami sediakan, dri keperluan rumah, anak2 dan diri saya sendiri dan saya pulak bekerja dan gajipun ok, saya tak tergamak nak ambil wang yg suami bg. kalau saya ambilpun saya akan letak kt satu tempat dan pesan 'kalau abg nak guna duit ni,abg ambik je'.kalau duit tu tak bergerak jugak,saya ambil beli KFC ke, A&W ke utk anak2 msa suami takde kt rumah. jgn terlalu berkira kalau suami dah terlalu baik dan sgt bertanggungjawab kpd keluarganya.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 10:17 AM | Show all posts
my hubby??....mmg bg....da kewajipan...sekali pun iols kije...tp nafkah dah mmg t.jwb dier...iols xpernahlaa nak mendesak sgt..tp mendidik dier utk memberi pd sesuatu yg hak tu kan bagus??...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 10:33 AM | Show all posts
Reply 46# wawin
agree
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 10:34 AM | Show all posts
Bagusnya lelaki bagi nafkah kt isteri wpun gajinye xde la byk mana... hmn, kesimpulannye nk kene cari laki yg gaji lg tggi ler...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2011 11:04 AM | Show all posts
Reply 25# nurryn


    Wah, bestnye nurryn.... :-)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2011 11:07 AM | Show all posts
Reply 37# ThuLE


    Thanks for the in ThuLe... Really appreciate it...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 11:15 AM | Show all posts
Reply  PrintChez


duit poket tu adalah accesorries/tambahan shj. terpulang kepada suami nk bg k ...
afja Post at 16-3-2011 20:23

then kenalah kasi duit poket kat bini
tuk dorang makan minum semasa bekerja,
kerana makan minum itu nafkah zahir dr suami
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 11:20 AM | Show all posts
Reply  ThuLE


    Thanks for the in ThuLe... Really appreciate it...
aReSWeeT Post at 17-3-2011 11:07


welcom.. untuk panduan kite bersama.. insyallah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 11:21 AM | Show all posts
Reply 52# faraway1


kata kunci adalah MAMPU....
kalau mampu apa slhnya...

alhamdulillah.... duit kerja dpt + duit mkn kat opis/tolminyak suami bagi...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 11:40 AM | Show all posts
salam...

nak tanye.. ade tak hubby uollss tiap2 bulan gaji.. gaji semua gaji kt isteri.. then isteri yg manage perbelanjaan umah..?

thanks
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 11:45 AM | Show all posts
Reply  faraway1


kata kunci adalah MAMPU....
kalau mampu apa slhnya...

alhamdu ...
afja Post at 17-3-2011 11:21



    ya betul tu...kalau x mampu takkan nak pakse jugak sampai husb kena jual bdan pulak kan
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 12:41 PM | Show all posts
Reply 15# aReSWeeT
oh ya... maaf yer kalau sy tegur sikit tang ni :

sy tak pernah merungut pun tak dpt nafkah dr hubby...


sebenarnya huby awak dah langsaikan nafkah zahir tu dari segi bentuk barangan keperluan, cuma dia tak bagi cash kat tangan u je
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 12:56 PM | Show all posts
pendapat dari orang bujang cam shalin ni...

bergantung pade kemampuan hb TT...
kalau income die besar,die sepatotnye kena hulur la gak elaun kt TT...
kalau income sedang2 je,mungkin TT kena bertolak ansur utk tak demand elaun la...
yg penting,die jalankan tanggungjawab wajib die pade TT n family...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 01:51 PM | Show all posts
Every  month hb akan bagi seketul duit utk belanja rumah n belanja diri ai n anak.. kira dah latih dari awal la ni.. kalo dia ada lebih dia bg banyak la.. kalo x, ikut rate biasa dia bagi.. bersyukur dengan apa yang ada.. selalunya kalo nak shopping ai akan spent my own money...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 02:07 PM | Show all posts
Reply 50# aReSWeeT

alhamdulillah....

nafkah ni, ikut kemampuan hubby sebenarnyer..
i ni bkn jenis berkira sgt... selalu jer shopping beli brg2 sendiri n keperluan keluarga..
kekadang guna duit sendiri, kekadang duit poket yg hubby kasi...
but, i never offer nk take over responsibilities dier...
selain dr umah yg ddk skang ni my own house... so, tu kire dh tolong la kn..
hubby pon paham...
takut dier igt dier mampu nk bukak branch baru pulak nntii... ;)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082377s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list