Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32363
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 16-3-2011 06:36 PM | Show all posts
bertolak ansurla sesama anda....kalau x ckp br bgtau...
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2011 07:40 PM | Show all posts
nampaknya.. para isteri lagi berduit dari sang suami la yer.. ehehehe...
cian sang suami kite..
ThuLE Post at 16-3-2011 04:44


kenapa nak kesihan tuk benda yg wajib
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2011 10:57 PM | Show all posts
my ustaz time peach blaja thn lepas said
kesah tak kesah, redha tak redha
suami wajib bagi nafkah kat isteri
setakat mana yang dia mampu
hatta RM10 pun..
kalau tak hukumnya adalah dosa
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2011 10:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by peachlily^ at 16-3-2011 23:07

then i asked kalau
dia dah bayar segala perbelanjaan like makan, rumah
vacation etc, ustaz jawab nope it's different
suami kena kasik gak duit nafkah kat isteri

then my friend tanya kalau pihak isteri
redha tak redha duit gaji isteri kena share
jawapannye haram
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2011 11:44 PM | Show all posts
Hubby aku kasi nafkah tiap2 bln.. Dier x pnh tanyer pon gaji aku baper.. Benda2 yg wajib under tnggungjwb dier, dier cover la.. Aku just byr kete aku jer.. But, time aku shopping, aku guna gak duit aku skali skala.. Sajer malas nk tolong hubby s long s dier mampu.. Lain la if dier trdesak, which is jarang sgt la.. Since hubby aku ni, bab2 saving mmg better dr aku.. Dier ni mmg jenis concern sgt2 psal ekonomi famili kitorg
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2011 11:48 PM | Show all posts
then i asked kalau
dia dah bayar segala perbelanjaan like makan, rumah
vacation etc, ustaz jawab n ...
peachlily^ Post at 16-3-2011 22:59

Yup... Time akad nikah pon kadi dok ckp bab ni..
Pd para suami, nk rezeki tu murah... Kasi la nafkah kt isteri tu.. Tiap suapan food ke mulut isteri tu, suami dpt pahala... Insyaallah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:32 AM | Show all posts
ramai lg rupanya org x fhm ttg isu nafkah neh rupanya....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:34 AM | Show all posts
Reply 11# PrintChez

bagus...
semoga jd isteri yg soleh. amin

fhm benar tu ttg istilah nafkah
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:38 AM | Show all posts
kalo dlm kes aku...mmg aku mintak kalo dia tak bagi...tp setakat nie alhamdullilah, mmg dia bg...ngaper ai mesti mintak..sebab keta dan rumah i yg bayar...gaji hubby hanya utk dia sahaja....terbalik plak peranan aku dgn hubby
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:44 AM | Show all posts
ramai betul ckp, duit tak penting, yang penting, laki baik la..laki bertanggungjawabla..bla..bla..bla.. tapi, berapa byk dahh topik mcm ini..bosann dah aku..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:48 AM | Show all posts
Post Last Edit by PrintChez at 17-3-2011 08:56

Reply 27# afja
kena kasik rm1000 sebulan beserta barang kemas, shopping cukup segala, ape nak mintak semua dapat baru bole kata "nafkah zahir" dari suami kot....

ape yang aku paham konsep nafkah zahir... ianya bukan hanya duit yang diberi oleh suami pada isteri..
tapi ia jugak buleh dalam bentuk barangan...contohnya perbelanjaan barang2 dapur... kain baju yang suami belikan dan sebagainya...

tak semestinya suami mesti bagi duit cash setiap bulan pada isteri baru buleh dikatakan nafkah zahir...
kalau semua benda kat rumah suami dah settlekan, makan pakai, tempat tinggal, ape semua cukup, then suami tak kasik duit kocek untuk isteri, adakah isteri bole claim yang suami tak bagi nafkah zahir?

tetiba aku lak confuse...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:53 AM | Show all posts
kenapa nak kesihan tuk benda yg wajib
faraway1 Post at 16-3-2011 19:40



    aku tak kisah pun.. janji semua kelengkapan dah tersedia.. bukan semua para suami senang ,. so aku dalam bab ni boleh bertolak ansur..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:54 AM | Show all posts
aku tak kisah pun.. janji semua kelengkapan dah tersedia.. bukan semua para suami senang , ...
ThuLE Post at 16-3-2011 19:53

so bukanlah kesihan, cuma tak kisah aje.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:55 AM | Show all posts
Reply 32# ThuLE
ye betul kata ko... sediakan tempat tinggal, makan pakai dan keperluan yang mencukupi tu bukan kira nafkah zahir ke?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 08:55 AM | Show all posts
kecian n tak kisah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:01 AM | Show all posts
Reply  afja
kena kasik rm1000 sebulan beserta barang kemas, shopping cukup segala, ape nak mintak  ...
PrintChez Post at 16-3-2011 19:48



    benda benda ni ikut kefahaman u sendiri,
kalau u tanya orang, surelah pening sendiri,
pada me makan minum pakaian dan tempat tinggal ni
keperluan asas, nafkah atau tidak memang kena disediakan sebab
asas kehidupan, benda benda lain ikut tepuk dada tanya sendiri,
kalau laki memang mampu, setakat sediakan keperluan
asas menyenangkan hidup mewah pi travel elaun tuk diri sendiri itu bonus,
kalau dapat suami sekadar cukup bagi keperluan asas..
then kenalah sedar diri berpijak dunia nyata happy dgn apa yg diberi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:09 AM | Show all posts
ni aku amik dari http://www.kpwkm.gov.my/new_inde ... ID=8&lang=malay .. harap kita sama2  boleh tambah ilmu di pagi khamis ini..

ps- panduan untuk aku juga. insyallah

1. Apakah hak anda sebagai seorang isteri?
Seseorang isteri itu adalah berhak kepada :
i) Nafkah
ii) Kasih sayang dari suami
iii) Hak untuk mendapatkan keadilan

2. Apakah yang dimaksudkan dengan nafkah?
Nafkah ialah perbelanjaan yang wajib dikeluarkan oleh suami terhadap isteri.

3. Apakah nafkah-nafkah yang wajib ke atas suami terhadap isterinya?
Nafkah itu adalah seperti :
i) Makan dan minum;
ii) Pakaian;
iii) Tempat tinggal;
iv) Perubatan; dan
v) Pembantu rumah sekiranya perlu

4.Bilakah nafkah ini boleh dituntut?
Nafkah boleh dituntut pada bila-bila masa semasa perkahwinan masih berlangsung.

5.Berapakah kadar nafkah?
Kebiasaannya kadar nafkah adalah berdasarkan kepada kemampuan dan kedudukan kewangan suami.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:09 AM | Show all posts
Reply 36# faraway1

kalau mcm tu....boleh la nyanyi 'hai senangnya dlm hati'....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:10 AM | Show all posts
Reply 37# ThuLE


x de kan di sebut duit poket dlm tu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2011 09:16 AM | Show all posts
Reply 39# afja
ooo itu asas je... duit poket baru kira nafkah kot?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088553s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list