Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32334
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 11-5-2012 02:25 PM | Show all posts
setakat ni hubby mmg akan bagi rm200 setiap bulan, since kami pun PJJ and baru kahwin saya pun kerja, xdelah macam fikir sangat, nafkah yang dia bagi tu saya simpan lah half utk saving...

tapi semua brg dapur, hiasan rumah ke, hubby yang beli and bayar kalau dia balik ke rumah...so selalu kalau dia balik mmg beli bnyk brg dapur untuk simpanan...

bila dia takde ni, kena redha jelah guna apa yang dia dah beli.. tapi hubby okay, mesti dia akan kata kalau nak apa2 tulis, nnt dia balik baru beli sama..

kalau mcm teringin nak beli something untuk diri sendiri, pakai duit sendiri jelah...
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2012 01:11 AM | Show all posts
dalam islam...nafkah adahlah tanggungjawab suami sepenuhnya...tidak dipertanggunjawabkan pada isteri utk tanggung nafkah.nafkah bukan maksud duit saja, tapi batin, perlindungan, keselamtan, pakaian dan makanan .termasuk mendidik...kalau ade anak pendidkan anak2 sekali..
menyediakan perkara asas sekadar yang  mampu, kalau isteri nak shopping lebih2, nak itu inilebih dari sekdar mampu suami...itu bukan lagi tgjawab suami...

duit isteri sebenarnya adalah kepunyaan isteri...suami kena tahu...duit isteri itu harus ditanya keizinan isteri utk sama2 tampung nafkah...skg ni, keizinan suami benarkan isteri keluar bekerja tu.. dah dikira satu bentuk persetujuan utk sama2 tanggung nafkah....ok lah tu

so perkaitannya..kalau si isteri berkerja, wajarlah juga dia tampung mana2 yg suami tak mampu...sebab dapat berkerja itu pun atas izin suami...

dalam masa sama...lelaki takleh lepas tangan dan lupa tgjawab nafkah sebenar benarnya adalah bawah tgjawab dia...

kalau si laki mampu segalanya2...maka tak wajar si suami masih nak pakai duit isteri utk tanggun nafkah..melainkan keinginan isteri diluar dari keperluan sepatutnya..contoh suami mampu bayar bersalin kat hpsital kerjaan, tapi si isteri nak juga swasta...tu dah dikira bkn lagi tgjawb suami, yg sekadar dia mmapu adalah di hospital kerajaan..

tapi zaman skg...laki tak mampu nak tampung semua sekali...jadi kena pakat2 tu eloklah.. tapi jgn masing2 lupa yg asasnya islam tu...jika satu masa suami dah stabil, maka wajar dia kena ambik alih semua tgjawab dia kembali....dan hak suami juga kalau dia tak bgi lagi isteri berkerja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2012 01:35 AM | Show all posts
opss...PrinChez dah bagi jawapan rupanya..tak belek tadi.tq

takpelah ulangan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2012 11:39 AM | Show all posts
aku bekerja, tapi semua perbelanjaan isi rumah, my laling tanggung.head to toe.pernah dia cakap kalau aku nak resign pun takpe, dia masih mampu tp bila aku bentangkan hutang piutang aku, terus my laling cakap "u keja dulu lah, settle kan hutang2 u dulu."

chaiittttt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071373s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list