Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32771
View
263
Reply

Untuk wanita yg bekerja, perlukah dpt nafkah dari hubbymu?

  [Copy link]

Author: aReSWeeT       Show all posts   Read mode

Post time 1-12-2011 12:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by petitemumy at 1-12-2011 12:05
Reply  petitemumy

terpulang pd mummy..kalo mummy rs cr mummy itu benar..betul la..
kalo sy di t ...
chaintea Post at 1-12-2011 11:51



    oh saya faham maksud chaintea...maksud u simpanan saya sendiri kan... saya ada buka akaun simpanan dgn suami atas nama saya..bila gaji suami dah keluar dia akan masukkan simpanan kami kat situ... tapi yg dia masukkan of course lah duit dia..sebab duit saya dh habis lah tuk bayar segala hutang awal bulan tu...


& hubby akan masukkan duit dalam maybank...so kalau nak topup fon ke apa..nak beli brg online ke apa.. saya just beli online maybank 2u... jer..

saya cuma nak tanya..perlu ke saya mengubah cara..mintak kad saya balik dari dia...setiap kali gaji saya keluar saya pgg duit saya sendiri.. saya dah cuba tapi payah sikit...& suami pun ckp leceh..dia nak kena suruh saya keluarkan duit..nak bayar itu ini...dulu...

kalau dia pegang sendiri senang katanya....sebab dia kata saya ni mcm princess...nak mintak tolong pg bayar bil pun susah..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 09:36 AM | Show all posts
nak tanya....ok, ni gaji bersih saye n hubby tiap bulan:
hubby: rm 1120 ( tolaK angkasa rm320) = rm800 (bayar kete rm280, cdit card rm100), tinggal kat die rm400.

saye: rm1100 ( tolak ptptn rm100, rumah rm300, astro rm40, bil api air rm50) = rm610
.......................................................................................................................................


gaji hubby yang balance banyak ke ayah die, means die bayar astro rm40, belanje makan luar, bagi ayah die duit maybe tak silap rm100, kadang2 adik mintak duit tengok wayang atau keluar dengan kawan2, die bagi....... ayah die ade duit pencen tak silap rm450, n bekerja dalam rm1000 lebih pendapatan sebulan, takde hutang rumah atau kereta. tapi bila balik kg, adik die selalu cerita kat hubby ayah die takde duit, padahal baru awal bulan. ade anak umur 7 thun n 17 tahun. hubby cuma beli barang rumah macam pergi kedai sekali sekala. kalau pergi beli lauk n barang dapur kat econsave. bile saye mintak duit, die kate takde duit.

tapi bile bab ayah o adik die kate takde duit, tanpa dorang mintak, die hulur sendiri. saye tengah risau memikirkan nasib anak yang bakal lahir. macam semuanya akn guna duit saye sendiri. minyak n makan kat luar selalu kitorang share sebab saye tak mampu beli kereta sendiri coz kena tolong hubby. tapi hubby sibuk nak tukar kereta baru sebab die kesian adik die pakai kereta ayah die. lagi 1 ayah die selalu suruh beli kereta besar, 7 seater coz bile balik kg, saye n keluarga die berhimpit naik kancil hubby. ade saye kisah???


hubby tak pernah lupa tanggungjawab terhadap ayah n adik die, tapi pada saye die lupe pulak coz die tau saye ade duit saye. raye pun, kalau beli baju, die belikan baju ayah die, saye punye carik sendiri......saye selalu bincang dengan die, tapi tak sampai hati lagi nak cakap yang die tak de pape tanggungjawab terhadap ayh die coz ayah die sihat n mampu carik nafkah untuk keluarga die. kalau dah tak mampu, baru wajib ke atas die tolong ayah die. tapi sampai beras untuk makan kat isteri n die, die boleh kate takde duit je memanjang......


saye pernah cakap yang kitorang means saye n bakal anak ni bukan family hubby, tapi family hubby ade kat kg tu, tu yang hubby lebih utamekan. saye sangat sedih pikir nasib anak saye. suruh beli persiapan untuk anak, die kate takde duit, tapi bile adik n ayah die mintak duit, ade je duit die.


bile saye cakap, die kate saye derhake n dengki kat family die......saye salah ke?? saye yang tak nampak ke. nak beli benda2 berkhasiat untuk saye pun die xbeli, bile saye teringin makan ape2, die bawak pergi, tapi saye bayar. tapi untuk family die, die beli je kegemaran adik die.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 12:28 PM | Show all posts
Reply 182# anilas85

kalu camtu ko kawen n bersuami tapi ko kena tanggung diri sendiri. dah byk kengkawan nasihat kat thread ko kan so amiklah idea2 dari nasihat kengkawan forumer jgn baca jek. skrg nie keputusan kat tgn ko sama ada nak kekal camni or nak buat perubahan dalam kehidupan ko n bby.

laki ko tak patut kawen kerana tak mampu tanggung isteri n menidakkan pulak hak isteri. hak dia (ML) dia tuntut pulak. sis bleh accept kalu ko bantu dia bayar rumah tu tapi pakai makan ko dia yg tanggung coz sis sendiri tiap bulan gaji bayor kereta nama sis kegunaan family, sewa rumah, pampers susu anak hb baya, bby sitter hb bayo. lunch time keje sis tak kisah guna duit sendiri tapi diner sis mintak duit hb

pergilah pejabat agama mintak nasihat n biar dorang cuci kasik bersih pala otak laki ko tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 12:54 PM | Show all posts
Reply  ThuLE


    panduan kpd yg belum faham sgt erti nafkah ni. bg saya kalau dia dah sediakan ...
wawin Post at 17-3-2011 10:09



   sama la.. setuju. rasa tak tergamak nak mintak duit dekat dia walaupun itu tanggungjawab dia sedangkan kita pun bekerja dan gaji pun boleh tahan banyak jugak. suami saya klu outstation ke luar negara dlm jangka masa yg lama, dia akan berikan atm kad dia pada saya... tp saya tak pernah keluarkan duit tu utk kegunaan sendiri melainkan byr duit kereta dia, rmh and perbelanjaan anak. serius mmg tak tergamak la nk kuarkan duit suami rasa mcm jahat je...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 01:09 PM | Show all posts
hubby sya takde la bg 1000 sebulan...tiap2 bulan sya sruh dia bank in kn dlm akaun sya...sya tk sentuh duit tu kalau terdesak br ambik..so automatik jd saving la..klu dia bg cash kt tgn sya taknak...perbelanjaan, bil2 umah, keta, kitaorg kongsi..sbb dua2 bru nk stabil...belanja brg dapur awl2 bulan slalu shopping sekaligus kitaorg share..tp yg tambah2 sket2 dia bnyk bayar sbb pesan time dia blik keje..kdg2 sya pun beli bila sya blik keja..susu anak dia belikan borong sedozen online...sya tk byar pun..tp bju2 anak sya shopping so sya bayar...kitaorg bnyk tolak ansur..kalau dia ada duit, sya pau dia..hehe...tp time terdesak nk duit segera slalunya sya yg sponsor..sbb sya suka menyimpan...kononya yang pinjamkan dulu duit yang tp sya tk pernah mintak bayar balik pun sbb dia pun tak berkira dgn sya...so far ok je...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 01:43 PM | Show all posts
oh saya faham maksud chaintea...maksud u simpanan saya sendiri kan... saya ada buka akaun  ...
petitemumy Post at 1-12-2011 12:03



    hmmm.. u mg kena ubah cara u sekrg ni.
    byk dah jd mcm apa yg u buat sekrg ni dikemudian hari.
    biarlah laki kata leceh sekrg tp ada kebaikan dikemudian hari. maaf.. bkn nak mengapikan u..
    org kata "sediakan payung seblm hujan".
    mmglah u kata duit laki u tu sikit dan laki gunakan duit u utk urusan pelbagai. bila gaji laki dah kuar, duitnya
    tu dimasukkan dlm bank. u kena pk, sekiranya dikemudian hari ada masalah rumahtangga bagai.. dan dia
    bangkitkan pasal duit simpanan ke.. dia akan kata itu duit dia. so, u nak kata apa? duit u dah habis byr itu
    ini.. once u kata laki pegang duit u.. dia akan kata.. "u tak bangkang pun! tak kata apa2 pun.."
    haaa.. time ni ler baru u nak bukak mata.. huhuhuuu dah lambat..
    maaf ya.. ini perkara dan hal yg sering terjadi dlm masalah rumahtangga.
    laki perabihkan duit bini..
    sepatutnya gaji laki tu urusannya adalah yg pertama sekali.. jika tak cukup barulah gaji bini. tp tak adalah
    sampai gaji bini gajiku..

    mcm i kata.. i bkn nak menyucuk perasaan u.. tp itulah kenyataannya..
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 10:25 PM | Show all posts
SLM saya nak tumpang board ni..nak tanya...apa betul ke apa yang saya lakukan selama ini..adakah say ...
petitemumy Post at 30-11-2011 09:46 PM

the reason laki kongsikan akaun dia dengan me siap dia kata
buat susah susah aje setiap kali me nak beli apa apa,
kena minta duit dengan dia...

so lepas kongsi akaun tu senang, no more ''love, nak duit'' nak beli ni...
satu lagi budak budak bawak umur pun asyik nak minta duit,
so ini yang me rasalah....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 10:51 PM | Show all posts
oh saya faham maksud chaintea...maksud u simpanan saya sendiri kan... saya ada buka akaun  ...

saya cuma nak tanya..perlu ke saya mengubah cara..mintak kad saya balik dari dia...setiap kali gaji saya keluar saya pgg duit saya sendiri.. saya dah cuba tapi payah sikit...& suami pun ckp leceh..dia nak kena suruh saya keluarkan duit..nak bayar itu ini...dulu...

kalau dia pegang sendiri senang katanya....sebab dia kata saya ni mcm princess...nak mintak tolong pg bayar bil pun susah..hihi
petitemumy Post at 1-12-2011 12:03 PM



   sebab ape mummy nak ubah kalo dah happy dgn cara gini?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 09:10 AM | Show all posts
sejak kahwin setahun,xpernah dapat pun nafkah ni..sedey3...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 12:36 PM | Show all posts
salam...

nak tanye.. ade tak hubby uollss tiap2 bulan gaji.. gaji semua gaji kt isteri.. then ist ...
True-X Post at 17-3-2011 11:40

i ada bagi certain amount kt wife every month utk gunakan beli barang2 dapur.. kalau ada lebih, dia amik ler..

selain daripada tu bil, duit rumah semua i yg bayar..

means yg isteri perlu keluar duit cuma utk bayar duit kereta dia, bayar duit kutu, bayar ptptn, bagi duit kt mak ayah dia, dan juga belanja makan sekali-sekala.. dan juga utk beli barang2 dia (guna lebih duit aku bagi tu dengan duit gaji dia)

oklah kan?

   



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 12:39 PM | Show all posts
btw, sebab tulah aku mmg harap sgt dpt wife yg gaji lebih rendah dari aku.. lagi rendah lagi bagus so that dia lebih menghormati & menghargai aku seadanya



Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 03:12 PM | Show all posts
camne klo ada certain suami yg jenis kasi duit pastu mintak balik?
patut kah isteri2 ni kasi balik?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 10:53 AM | Show all posts
walaupon sama2 bekerjaya...hubby memang bagi duit nafkah..dia kata dalam islam dah mewajibkan hal ni..
dalam masa sama..barang rumah..barang dapur semua dia bayarkan..

hubby bagi sebanyak yang dia mampu je...puteh terima seadanya...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 03:45 PM | Show all posts
sepanjang 2thn lebih kawen ni memang cemp tak dapat apa2 duit dari hubby sebab die gaji awal so kena settle kan semua dulu kang baru sentuh gaji cemp..tak pela cemp paham keadaan dia..cemp cuma keluar duit belanja dapo ngan duit belanja hari2 lain2 memang duit die..

sape ade duit lebih belanja makan n shopink sikit selalu nye cemp la beli kn die baju ke seluar..kadang2 die malu jugak sebab makan duit bini..tak pe cemp halalkn je..tp cemp ade gak duit selit2 haha senang kalo teringin apa2..hubby memang taw..kalo die pinjam memang kena ganti balik la
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2012 12:37 PM | Show all posts
selalu dapat cash dari suami...
kadang2 dia masukkan dalam wallet...
kalau mintak dapat lagi, tapi segan nak mintak...
kalau dia nak bagi lagi, sambil wat2 segan ambik juga...

duit rumah belanja umah mak pak segala dia bayar...
my money buat shopping dan simpan...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 10:55 AM | Show all posts
Reply 195# marumaru


    bagusnye..i x penah mintak duit hb n die pon tak penah kasik kalo x mintak..mls nak mintak..kalo mintak mst die tanye blk..aik takkan duit gaji dh abis?

die byr umh,keta,kdt kad die (dulu penah kete weols rosak gne kdt kad dkt 8k.bulan2 kene byr dlm 5 ratos)..kadang2 die bli pmpers n susu ank..i plak byr bil astro,letrik,kdt kad i n duit pengasuh ank n insuran ank..n ade saving skit..lauk pauk n keperluan umh i yg bli..sbb die slalu blk lmbt n weekend pon keje so tak sempat nk g sesame so pakai je la duit sdiri..

kdg teringin nk mintak tp kdg2 rase x perlu plak...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 02:40 PM | Show all posts
mcm aku lak gaji memang jauh beza ngan hubby so basically suma benda aku yg bayar.. dia bayar duit barang dapur, letrik ngan air je.. so, memang takde maknanya dia nak bagi duit nafkah kat aku sbb dia rasa gaji aku dah terlebih cukup utk aku sendiri padahal suma benda aku bayar.. dari umah, kete, insurans, kredit kad, yuran anak, pampers, susu, etc..

aku malas nak argue sbb aku tau kemampuan dia tapi tu la kengkadang lelaki ni lupa sapa yg tolong dia byk.. padahal nafkah utk isteri tu adalah wajib..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 02:50 PM | Show all posts
Me ngan hubby kongsi segala. Duit kau duit aku, duit aku duit kau.
Semua rumah yang kitaorang beli, ada nama bersama.
Terus terang cakap, pendapatan kitaorang cukup2 makan je.
Sebab hubby jenis yang menyimpan. (duit simpanan, x blh usik, walau terdesak hujung bulan)
kitaorang ada buku budget kitaorang sendiri. Semua perbelanjaan akan dicatat.
Setiap bulan time gaji (gaji ktorg sama-gov), hubby akan kuarkan duit me n bagi me duit yang dah siap bertanda.
Tanda2 tu semua merujuk kepada apa yang me kena bayar, duit belanja pun bertanda. samalah macam dia.
Setiap barang yang kitaorang beli, masing2 kena tahu. x blh main sorok2.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 05:00 PM | Show all posts
hb bg alhamdulilah, duit dia aku tk sentuh, kalau nk shopping pn ak mntk duit dia jgk....tgh msg2 smpn duit nk bli umah
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2012 08:00 PM | Show all posts
setakat ni semua bills,loans, expenses,holidays hubby yg bayar. kadang2 dia bagi juge la duit belanja. tapi bukan setiap bulan n specific amount. duit raya mmg dapat. gaji i bayar ptptn n diri sendri n bagi famili n savings. hubby pun tak penah tanya gaji i banyak mana n kemana i spent duit tu. setakat ni, alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081633s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list