Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
72814
View
504
Reply

sakit ati and berdendam dgn mak mentua...

  [Copy link]

Author: in_love       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:08 AM | Show all posts
Sedih bila tengok menantu2 yang kurang ajor dengan mertua....

Bayangkan, kamu kenal anak lelaki d ...
jazaa Post at 3-3-2011 23:10


alhamdulillah aku bkn jenis menantu kurang ajar...
aku bukan jenis nak melawan...
kalo aku protes pn mmg muka aku sah2 leh berubah bila aku tak suka sumting..


cth pasal nak bg mkn masa baby 3 bulan and bg puting tu...dah depan2 aku dia nak buat..sah2 muka aku berubah dan aku mmg nak protes abis2..kalo dia bg mkn time tu anak aku tercekik atau perut dia still tak leh terima sapa yg susah??
kalo jadi apa2..sapa yg menanges dulu???
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 11:09 AM | Show all posts
adakah mak mertua termakan hasutan orang luar?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:12 AM | Show all posts
dan aku pn tak penah nak control2 laki aku....nak control gaji dia..nak control apa dia nak bg kt mak dia..belikan tuk mak dia..tak penah aku control..

kdg2 aku ni haaaa...time2 raya ckp dgn laki aku...pi la beli kan kain pasang tuk mak...
belikan keperluan tuk ari raya tuk mak...

sampai ada skali mak dia kirim kan kat anak ppn dia belikan kordial oren rm10 kat cosway...anak ppn dia ckp "balik2 kita gak yg kena beli..nape tak suh akak (kakak sulung dorg) je kuarkan duit beli???"

aku dlm hati..."alahai..rm10 nak berkira dgn mak sendiri ke??"
aleh2 aku yg belikan...

laki aku tiap2 bulan nak bg brp pn aku tak penah kontrol...tu hak dia....mak dia masih dlm tanggungjwb laki aku...laki aku nak belikan perabot ke..tu terpulang la...janji aku n baby cukup keperluan sudah..aku pn kdg2 tak harap kat laki aku sorg....sbb aku tau aku sendiri pn bergaji...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 11:13 AM | Show all posts
Reply 1# in_love


sumer yg ko citer standard ler, kecuali tang mencuri tuh. agak lebey lah.

mak mertua aku ader gak suggest2 sumer tuh, tapi kalo aku takmo takder pulak dia paksa.

mak mertua aku cakap aper pun, aku anggap sekadar kasik suggestion jer. kalo ok aku ikut, kalo tak ok aku tak ikut. senang citer.

mak mertua aku cakap lelebih/ nyindir2 rasa nyer takder pulak. ker aku yg tak perasan/ take to heart?... hmmmm. kengkadang ader kot. tapi aku jenis masuk tinger kiri kuar tinger kanan jer mender2 yg aku tak suka. maleh amik pot.

aku layan/ hormat mak mertua lebeh kurang sama macam aku layan/ hormat mak aku sendiri ler. lebey sikit kot. hehe...

maybe mak mertua aku okay sebab dia pun takder mak mertua. dah meninggal masa dia kawin dengan pak mertua aku dulu. takder role model camno nak jadik mak mertua gamak nyer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:19 AM | Show all posts
Reply  in_love


sumer yg ko citer standard ler, kecuali tang mencuri tuh. agak lebey lah.

ma ...
kikilalat Post at 4-3-2011 11:13


kalo tak paksa tak pe...tp bila dia sendiri pandai2 nak bg...
siap ada skali tu umur anak aku 4 bulan..dia suap kan apam..
abih aku nak ckp apa?? aku nak marah?? nak tepis?? tp apa yg aku buat..
diam..buat2 senyum...dlm ati aku.."syg..kuarkan balik apam tu plsss"
dan alhamdulillah anak aku kuarkan apam tu...huhuhu...
pergh...depan2 aku tu...padahal aku dah ckp elok2..dah xplain elok yg doc tak bg..
lgpun berat badan anak aku bertambah elok je..tp dah dia pandai2 sendiri..
anything happen dia nak bertanggungjwb ke???
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 11:35 AM | Show all posts
Reply 85# in_love


    uishk!.. gilos per kasik makan apam baby 4 bulan...

satu lagik, aku rasa aku tak kisah sangat mak mertua aku nyer 'suggestions', sebab mak kau nyer 'suggestions' lagik ganasssssss... hehe. kalo tang nak masuk nestum dalam susu, masuk garam dalam bubur tuh sumer suggestion mak aku ler... bibik aku pun ikut jer... eeee, gerammmmmm :@
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:44 AM | Show all posts
Reply  in_love


    uishk!.. gilos per kasik makan apam baby 4 bulan...  

satu lagik,  ...
kikilalat Post at 4-3-2011 11:35


baby aku dah ngam2 masuk 6 bulan baru aku bg dia mkn..tu pn aku campur susu dgn nestum..
slow2 bg mkn..tak de nak terus bg mkn berat je...
skrg ni je mak aku baru start ajar dia mkn bubur....


mak aku ni anak 5 org lg...elok je lima2 berjaya..membesar dgn sehat dan jayanya..
tak de keje mak aku 3 bulan dah bg mkn...2 bulan duk calit2 sambal belacan..


satu lg..mak aku ni jenis tak suka basuh berak anak aku kt sinki tmpt basuh tgn and basuh pinggan..
sbb pendirian mak aku ni jenis tmpt basuh pinggan tmpt basuh pinggan..bkn tmpt basuh berak or kencing..
dan aku plak mmg dah dididik oleh mak aku 25 thn mcm tu...
tp mak mentua aku ni bila aku tak nak basuh kt sinki..mula la dia ckp 'anak mak dulu..cucu2 mak semua basuh situ je"


dlm ati aku ni..."tu anak mak..cucu yg mak jaga...ni anak saya...mak saya yg jaga cucu dia ni"
ikut ati nak ckp je mcm tu...


kdg2 mak aku ckp gak suh skali2 mak suami aku jaga...aku mmg tak nak...kalo mak aku ada hal..aku sanggup amik cuti dr anta kat mak mentua...sbb nnt tah apa benda yg dia calit kat anak aku...


aku suka cara mak aku jaga..mak aku slalu ajar aku..slalu baca2 kan ayat2 alquran kat umbun2 anak...mlm2 bacakan ayat kursi..kalo balik malam..bacakan ayat kursi masa kuar dr keter n sblm masuk umah...


tp kalo mak mentua aku...kalo balik malam je..dia pi calit segala myk kt muka anak aku...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 11:44 AM | Show all posts
Reply 74# in_love

huhu patut la... cik TT, kucen adalah sumber habuk utama, bulu2 dia tu . aku nak bela hamster pun pikir 100x takut anak ku kena asma... sangat2 xdigalakkan utk org yg alah habuk ni. Mintak la hubby consider benda tu yer.

pasal harga baju tu... hehehe aku pun ada experience, ko and hubby xyah la ckp kat dia.. kalo beli tu make sure ko rip off tag harga tu before dia nampak.. pastu pakat la ngan hubby kalao dia tanya brapa harga sesuai korang nak ckp.. hahaha ni cara aku, bukan nak menipu tp utk menjaga hubungan... tipu sunat (bolehh?? )
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:47 AM | Show all posts
wow ganas betul menantu sekarang ni??? hehehehe

tapi aku rasa kalau boleh cuba le bebaik.. wala ...
aza Post at 3-3-2011 17:19


tak koser aku nak bercakaran dgn dia...


tak de masa nak gaduh2 dgn dia..paling2 koman aku pendam and luahkan kat sini aje...


kalo dia rasa aku marah pn sbb aku protes sal dia bg mkn kt anak aku tu...and sibuk nak bg puting..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-3-2011 11:51 AM | Show all posts
Reply  in_love

huhu patut la... cik TT, kucen adalah sumber habuk utama, bulu2 dia tu . a ...
IceCream_Soda Post at 4-3-2011 11:44


laki aku ni gler kucen...lgpun dah bela dr sblm dia kawen...
ada 2 ekor...tmpt dorg kt ruang tamu tu..kalo time kita org keje kt luar..
mujurla tv semua dlm bilik..dlm bilik dilarang sama skali...


selain tu ada 3 ekor hamster...


aku mmg tak amik tau sal binatang2 dia ni..sbb aku sgt2 alah dgn habuk and bulu2 bagai.....
mak aku slalu ckp aku idung 2nd hand
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 12:58 PM | Show all posts
bertuahnya korang.. aku tak penah jumpa pun mak mertua aku. suami aku tak bagi..
takut aku kena serang sbb tarik anak dia jd muslim.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 01:20 PM | Show all posts
aku tumpang simpati kat tt.... well, mak mertua aku dulu2 masa baru2 kawen pun ada jugak buat mcm2 benda yg kecikkan hati aku.

tp Alhamdulillah after 10 yrs of marriage, aku rasa yg dulu2 tu mgkn sbb kita x brapa mengenali diri mrk nie. nasib baik hubby aku pun jenis yg berfikiran waras n takde la nak ngikut cakap mak die jer manjang....

skrg ni kalau balik umah my mil, kalau hubby aku keluar jumpa kengkawan dia kat kampung, aku ngan my mil siap blh terlentang sama2 depan tv layan apa2 la cite time tu....
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 01:48 PM | Show all posts
As Salam.

TT, Kadang-kadang MIL ni lupa diorang tu pun seorang menantu. Sifat manusia yang sering lupa

Kalau dia bercakap lebih2, cuba2 bangun dan buat benda lain takut pulak kena time tak sabar kita pulak naik angin. Kalau MIL tu tuduh2 dan mendengar hasutan orang, ugut2 kita...alah TT  jangan takut, kita tak salah pun...Allah tu Maha Adil, doa org teraniaya makbul...

TT, MIL pun manusia biasa mcm kita  gak, awak maafkan MIL awak tapi shi faham nak lupa memang susah..buat baik jer dengan MIL tu, bila diar borak ...layan, bila dia masak temankan masak, bila dia ke pasar, ikut tolong angkat barang ke..layan je MIL tu...bagi shi ini bukan bermaksud kita hipokrit, kita lebih kepada mencari jalan perdamaian. MUla2 memang payah...

dalam hal begini, hubby TT paling kesian sebab tersepit antara dua keadaan antara mak dan isteri. tapi shi yakin TT mampu berusaha menjadikan masalah ini sebagai peluang untuk TT lebih bersabar dan matang untuk hari2 akan datang..

kalau tiba2 TT rasa sakit hati sgt mengenangkan MIl TT yang sedemikian, TT ingat balik yang kebaikan dia pernah buat kat TT. MIL tu mungkin dah tua, TT yang muda lebihkan sabar ya...TT boleh punya, shi percaya TT tak dendam lebih kepada jauh hati....banyakkan doa dan jgn terlalu jauh hati sebab shi takut bila dah terlalu jauh hati, bila MIL dah ok takut kita pulak pikir negatif pada MIL kita...
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 02:30 PM | Show all posts
satu lg..mak aku ni jenis tak suka basuh berak anak aku kt sinki tmpt basuh tgn and basuh pinggan..
sbb pendirian mak aku ni jenis tmpt basuh pinggan tmpt basuh pinggan..bkn tmpt basuh berak or kencing..
dan aku plak mmg dah dididik oleh mak aku 25 thn mcm tu...
tp mak mentua aku ni bila aku tak nak basuh kt sinki..mula la dia ckp 'anak mak dulu..cucu2 mak semua basuh situ je"
in_love Post at 4-3-2011 11:44


aku rasa, ko nie susah nak adapt kot. mcm system. kalau dah A, kena AAAAA jugak.

aku nie, orang bandar. tak penah duduk kampung yg banyak nyamuk, semut, ulat gonggok, air kolah yang sgt sejuk. pastu, siang2 panas gila nak mampus. umah kg mmg xda aircond. rasa mcm nak pakai singlet or BOGEL ajer waktu siang2 depan MIL dan FIL.
tapi, aku kena jugak adapt sebab duduk dgn parents in law. laki aku suh aku duduk situ supaya mak dia jaga anak aku. laki aku malas nak survey2 babysitter & nursery. kalau laki aku malas, aku sebagai bini haruslah double triple malas dari laki. ape kes aku nak terover rajin & berdikrari pulak? takder makna.

mak aku mcm mak ko.
mak mertua aku mcm mak mertua ko. basuh berak kencing kat sinki basuh pinggan.

aku suka ajer..lagi senang aku nak basuh. itu umah dia. bukan umah aku.
masa anak aku kecik2, aku pun basuh kat sinki UMAH MAK mertua aku. lagi menyenangkan la.
bila anak aku dah pandai berdiri, baru aku berani basuh kat bilik air. lama2 mak mertua aku pun basuh kat bilik air. lagipun, anak aku tu tangannya membuas bila basuh kat sinki. dah besar, tangan pun makin panjang. anak aku capai ler apa2 tercapai kat sinki tu.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 02:41 PM | Show all posts
Reply 89# in_love

aku rasa TT ni xder la ganas mana... ckp jer kat sini, tp aku confident TT xkan buat pun apa yg dia plan nak buat tu
jgn risau bersabar tu byk hikmahnyer... baca reply akak2 yg dulu mak mertua diaorg xsuka, semua kata sabar dan at the end skrang semua menantu kesayangan... mungkin ambil 5thn.. mungkin 10thn.. tp kalau sampai ajal MIL TT tu, dia belum berubah.. ingatlah besar pahalanyer, dan hubby TT akan ingat sampai bila2 pengorbanan TT ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 02:52 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 4-3-2011 14:53
Reply  in_love

huhu patut la... cik TT, kucen adalah sumber habuk utama, bulu2 dia tu . a ...
IceCream_Soda Post at 4-3-2011 11:44



kalau aku, aku lagi suka kot kalau ada org2 komen mcm mahalnya..membazirnyaa.. mcm terasa riakk gitu..
tapi, biar aku pikir. ada tak aku beli barang mahal? aku kena imbas kembali nie.

tapi, aku gi cucuk anak aku kat hospital. itu ada MIL komen indirectly kat aku. dia komen tu ala ala dia tanya kat anak lelaki dia. lebih kurang mcm nie ler dialog tu "kalau anak ko, ko nak cucuk kat hospital jugak ke?"
adik ipar lelaki tu tanya kat aku "sekali cucuk, kena berapa? rm50 ke?"
aku jawab, "tak..seratus lebih. rm50 tu baru upah doktor"
terus adik ipar lelaki tu jawab kat mak dia "tanaklah. mahal. baik pergi gomen ajek"

aku rasa riakkk ajek. mmg ler aku gi tempat2 mahal ajek. baru betul dgn class aku.   
aku mmg pikir "luar biasa" sket..
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 02:57 PM | Show all posts
Reply  in_love

aku rasa TT ni xder la ganas mana... ckp jer kat sini, tp aku confident TT xkan b ...
IceCream_Soda Post at 4-3-2011 14:41


aku pon stuju - key word dia 'sabar' . memang bkn semua org blh sabar tp as a menantu, takde salahnya kalau  kita cuba bersabar. sambil2 tu cuba2 amik hati mil tu. org tua ni kdg2 mulut ajer laser tp tak simpan dlm hati. time aku dulu, memang asyik tension jer manjang. tp lama2 aku terpikir, why not aku cuba adapt ngan situation and Alhamdulillah aku dah rasa kemanisan bersabar tu skrg.

insya Allah suatu hari nanti Tuhan akan bukakan hati ur mil utk berubah....
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 02:58 PM | Show all posts
Reply 96# Hana

itu kes nak menyakat MIL tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 03:38 PM | Show all posts
kalau tak suka tak apa.. tapi jangan lah berdendam..

dendam2 neh tak dak pekdah pun.. makin buat  ...
NURMIMIE Post at 3-3-2011 18:54



    cite pasal mengidam ni sama cam aku masa mengandung anak sulung..masa tu nak raya teringin makan ketupat palas...aku ngan  husband beria pegi cari daun palas..pastu beli beras pulut..hubby aku bagitahu mil yg aku teringin nak makan..depan hubby dia ok je..pastu petang raya tu aku pelik tengok dia rendam beras pulut tu tak sampai 3 sudu .pastu malam raya tu bila hubby tanya dia kata jap..lagi bila dah tengah malam boleh plak dia kata dia terlupa..bila aku tengok beras pulut tu..rasanya klu masak pun tak berbaloi..lepas kejadian tu memang aku tak pernah minta apa2..semua buat sendiri...n cari sendiri..

Macam2 kes dgn mil..tapi aku hormat jelah dia as mil takdelah kurang ajar plak...cuma bila semua org dah tak layan dia dan dia baru nak baik ngan aku lepas 8 tahun aku kahwin..hati aku dah jadi kosong..aku dah tak boleh nak baik sangat ngan dia sebab atas perlakuan yg dia buat selama ni... tu pun kes kakak ipar aku buat hal..dan dah takde org nak layan dia...sekarang aku buat biasa je...layan macam biasa je..takdelah nak berlebih2
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2011 03:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by cherrybiru at 4-3-2011 16:39

aku pun bukan baik sgt hubungan ngn MIL...
dulu sblm kawin hubungan tu agak rapat sampai hubby pernah ckp jgn citer n rapat ngn mak dia sgt...hubby plak jenis yg x rapat n x berapa nak sembang ngn mak dia..

tp hubungan tu tukar dingin bila aku lahir anak first...6 thn lepas..sbb dia mrh kan aku beranak awal..masa tu hubby tgh sambung master n aku x keje...anak aku yg lahir tu boleh bilang berapa kali dia pegang..padahal cucu sulung dia tu....pastu buat perangai n marah hubby aku...sbb x bw jln...masa tu hubby aku tgh bz ngn thesis dia..dlm hati aku terdetik gak dia dtg jauh2 nak tgk cucu atau nak jln...

sejak peristiwa tu aku dah makin tawar hati ngn dia...rasa mcm nak berbaik tp asyik teringat peristiwa yg dia buat...kira byk gaklah perkara yg dia buat aku ngn anak lelaki dia terasa...cuma aku pegang kata2 laki aku je..mcm mana jahat atau buruk mak dia..ttp mak dia.selagi ader umur kita balik n jumpa...bkn lama 2-3 hr pastu kita balik umah kita n buat hal kita...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081074s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list