Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40095
View
363
Reply

Mengandungkan anak org (Dah selesai). Thx utk yg bgi nasihat n semangat.

   Close [Copy link]

Author: Merah.Hati       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-2-2011 09:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 1-2-2011 09:11

Reply 59# Orange1

Sabtu ni planning nikahnye, famili aku mmng marah kat adik aku tpi aku xdela bebel maki2 die. Just terlampau geram aritu aku tampar budak dua2 nie. Now kitorng just bgi support n harap die jadikan bende nie sbgai pengajaran dlm hidup die. Tuhan masih sayangkan dierong, tuhan xnak dieorng terus hanyut.

Mak aku mmng stress, xlalu nak makan segala. Mlm yg famili tu dtng boleh kate evry hr mak aku call aku. 3,4 pagi pon still call aku menangis. So antara 3 ari lepas kejadian tu mmng setiap jam aku call mak aku utk tnye keadaan die risau ape2 jadikan. Nasib baik adik aku yg baby tu ade so tu yg mungkin mak aku leh tenang cket coz mak aku ckap adik aku yg baby nie mcm pham keadaan mak aku skang.

Cume die runsing if jiran2, sedara mara die, adik beradik die tau citer nie, die jenis if org ckap depan die tnye die sndiri die xkisah at least kita boleh citer tpi die risau org2 yg ckap belakang, mengutuk belakang2. Harapnye mak aku tabah n kuat nak menghadapi sume nie. Aku pon terkejut sbb mmng bende nie sume tibe2, xpenah jadi dlam famili aku tu yg still rase mcm mimpi. Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 09:30 AM | Show all posts
mmm kawen dulu pas bersalin baru la nk wat ape pun.... tp katakanla wat dna test n bb tu bukan ank adik tt.. tt nk wat ape nk bg bb tu kat family pompuan tu ker??? x kesian ke bb tu? tgk je la family pompuan tu mcm mn? blh ke dowang bela n bg pendidikan sempurna....
klu iols la, iols wat je perjanjian, iols amik bb tu... sian kat bb tu yu....

but ur brother mmg kena sambung blj.... abiskan belajar dulu, yupp even dia wat mistake doesnt mean dia kena korban kan segalanya....
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 09:30 AM | Show all posts
TT,kalo x kawin xleh ker??geramnyer bace cite ni....kalo terpakse kawin gak.TOLONGla jgn bg diorg bwk adeq tt JAUH2...pompuan tu yg patut tinggal ngn adik TT,isteri kene ikut ckp suami...TT,nnt update la cite ni....
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 09:36 AM | Show all posts
anggap je la perkahwinan nie akan menyelamatkan nyawa seorang bayi x berdosa dr di buang/ \di bunuh......

klu uols x nk bb tu.. ape kata bg je kat forumer2 kat sini yg x de ank.. dowang mesti terima dgn tangan terbuka...

skang nie bukan masanya nk salah kan sesape.. yg penting ape yg perlu di buat utk selamatkan adik ko dr di angkut ke felda....

sori beb... bab nie kowang satu family kena berkeras...... klu x teruk adik ko nnti.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 10:00 AM | Show all posts
Reply 64# shida81


Yeap dah cpai sepakat, adik aku akan keje ngan adik aku yg 2nd nie n xkan g Felda sane tu.
Pompuan tu akan ikut uncle die g Felda Maran sane, kos bersalin die, kos baby evrything famili aku tnggung, pasal baby if family die xnak jage n if DNA dah terbukti bukan anak adik aku or x we all akan bgi kat org yg btol2 boleh jaga baby tu. Kesian mmng la kesian tpi nak wat camne, sbb my mom xleh jage, adik aku yg baby pon bru umur setahun lebih n mak aku xsihat sgt. Then after tu terpulang diorng nak teruskan perkahwinan ni or x. Yg adik aku nie nak saman malu plak kat famili pompuan tu, aku ckap xpayah coz nak wat ape pon tetap adik aku dah main ngan budak tu. Plus if saman pon diorng nak bayar ngan ape kan. If boleh biar la bende nie setel kat cnie jer. Sbb nanti if kecoh2 famili jugak yg malu kan. Kire skang nie adik aku setuju nak nikah sbb nak selamatkan maruah famili pompuan tu even pompuan tu mmng dah rosak abis n byk main jantan. N mmng salah adik aku coz main ngan die. Biar die amik pengajaran dri ape yg dah jadi ni kan. Plus adik aku xrugi ape pon.

Kita akan wat agreement la btween 2 famili nie kan, tpi tula ade idea x camne i nak wat agreement nie?? Xde xperience la bab2 camnie.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:09 AM | Show all posts
Reply  shida81


Yeap dah cpai sepakat, adik aku akan keje ngan adik aku yg 2nd nie n xkan g Fel ...
Merah.Hati Post at 1-2-2011 10:00



   OK GAK TU..... KLU BB TU ADIK KO NYER MCM MN? NK BG ORG GAK KE? TP DR CITE KO DAH TENTU2 BUKAN ANK ADIK KO KAN... X PERLA BAIK BG KAN ORG YG BAIK2... TERBELA SKIT MASE DEPAN BUDAK TU.....
WAT AGREEMENT AKU X TAW LA..... TGGU KLU ADA FORUMER LAYEN YG TAW..
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:15 AM | Show all posts
Reply 1# Merah.Hati


    dear TT

sebagai manusia kita bukan nyer sempurna pun.. semua org akan melakukan kesalahan.. tapi cara ko nak buat ujian DNA dulu bari putuskan nak nikah ke tak mmg betul.. benda2mcm ni mmg memalukan maruah keluarga.. yg aku boleh ckp sabar dgn kuat..

pada firasat aku adik ko bukan punca pompuan tu pregnant.. mmg dia pun turut sama di perbodohkan dgn perumpuan tu biasa la umur tgh nak naik mcm tu semua nak cuba.. sampai lupa halal haram nyer..

jgn ikut kan permintaan keluarga perempuan tu tok nikah kan adik ko tu.. hukum nyer haram bernikah dgn perempuan megandung ni.. sebaik2 ner tunggu bayi tu lahir dulu.. ingat tu..

dan jangan bagi adik ko ikut pakcik perempuan tu ke felda silap hari bulan ada lak kes bunuh.. kita tak tau dia nak buat apa dgn adik awk entah dia nak belasah ker ape kita tahu..

berkeras dgn keluarga perempuan tu sbb adik awk tu lelaki kalo betul la bayi anak adik awk dan mereka berkawin adik awk yg akan jadi ketua keluarga.. bukan perempuan tu.. so adik awk yg lebih berhak betul tak..

aku pun bukan la warak sgt.. tapi setiap kesulitan, dugaan, even kegembiraan kita akan bersyukur dan ingat ALLAH tu sentiasa ada dgn kita.. so buat TT sekeluarga buat solat berjemaah bersama buat solah hajat mintak petunjuk minta di beri jalan permudahkan masalah ni dan untuk adik TT buat solat taubat.... INSYA-ALLAH ALLAh sygkan umat yer

aku sekeluarga pun pernah di timpa maslah yg memalukan maruah keluarga yg family aku boleh buat cuma diam jer dan jalani hidup seharian seperti biasa sbb masyarakat sekeliling bukan semua nak mebantu lagi megaipkan dan memburukan keadaan ada la.. dan kalo kita bersuara pun tu menjelaskan keadaan bun mereka nak dgr pun.. so diam, pekak kan telinga, sabar dan jalani hidup seperti biasa mcm tak ada apa-apa

maafkan la kesalahan adik TT tu.. buruk baik pun darah daging kita gak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 10:17 AM | Show all posts
Reply 66# shida81

Yeap dah setuju nak bgi kat org, tpi kene tgok la org tu camne biar la yg btol2 btol jage baby tu. Tapi xtau la if aku tgok baby tu tergerak hati nak jaga plak. Aku  nak kawin ujung tahun nie, takut tunang aku xbgi ler. Then mak aku takut name aku terpalit buruk skali t org ingt anak aku plak. Sedangkan adik aku yg baby nie pon org ckap anak aku, padahal dah sah2 mak aku yg bersusah payah pregnant 9mth perut memboyot ke sane ke mari pon org leh wat fitnah gak.

Ntah la, nanti ape2 aku hapdet coz sabtu nie la plan nak nikah coz abah aku dah setel evrything dah g pejabat agama sume amik borng segala. Syukur lah tuhan bgi jalan nak selesaikan bende nie kan. N adik aku patut belajar dri kesilapan nie.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:26 AM | Show all posts
Yeap dah cpai sepakat, adik aku akan keje ngan adik aku yg 2nd nie n xkan g Fel ...
Merah.Hati Post at 1-2-2011 10:00 [/quote]

kalu la ditakdirkan anak tu memang anak adik ko cmne??
yela kadang Allah ni nak menduga..
memg ko ckp bdk pompuan tu jenis sundalisme..tp slalunya bila dorg declare rapat dgn sapa
so selama tu dia akan bertut..dgn org tu jer..sbb dlm jgka masa tu org lain x brani kacau..
rasanyer anak sapa yer??
bukan ke adik ko yg rapat dgn dia sejak akhir2 tu..
ko kna fikirkan gak kalu btul anak tu ank adik ko??
nak xnak knala bertggjwb..ujian DNA bole dilakukan bila bb da lahir..
lps tu nti ko update kat cni ye...

kalu tye aku memang aku x stju bb tu bg kat org lain..
sbb fmly ko dan pompuan tu mampu jg..
senang2 je nak lps tgn..
mak ko x sihat suhla mak baby tu yg jaga..da jd bini adik ko btggjwb la skit..
sbb apa ditakdirkn adik ko yg kna bertggjwb sbb Allah da tetapkan..
adik ko yg kna guide that girl..so pngajarn dia..
kalu dia jaga baby tu pn memg patut sbb tu hukuman di dunia yg Allah bg cash, kat akhirat x tau lagi..
so lbih baik adik ko galas sebaiknya..dgn harapan dpt keringanan di akhirat nti..


sori trus terang aku ckap aku memg x suka org pas anak kt org lain..
walau apa pn alasannye...
kalu susah org bole bantu..tp kna ingat baby tu ada nasab..keturunan..
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:27 AM | Show all posts
TT,saya sebagai yang masih remaja ni,saya faham macam mana situasinya...
seperti yang TT cakap,ikan depan mata,kucing x tolak punya...tu silap besar adik TT...
melakukan zina dan dosa...pertama skali dia kenalah bertaubat...

       Lepas tu buat test DNA...Kalau betul anak adik TT,terima sahaja...ada kemungkinan jugak anak adik TT sebab diorang dah pernah buat walopun perempuan tu terkenal dengan perangai bohsianya...

       Kalau bukan anak adik TT,kena fikir la apa tindakan yang sesuai..
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:30 AM | Show all posts
kadang-kadang kita rasa seseorang tu baik
dan kita kata kita kenal dia memang sebagai orang yang baik
dan segala perbuatan dia depan mata kita, sentiasa nampak baik
tapi kita bukan 24 jam mengawasi setiap orang
maka kita takkan nampak keburukkan seseorang tu

baik ke perangai bile dok sampai tido same ngan orang macam tu :re:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 10:33 AM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 1-2-2011 10:44

Reply 69# entah_xtau

Famili pompuan tu xmampu nak jage, plus adik aku nikah nie sbb nak selamatkan die jer. Btw time adik aku bkawan ngan die pon, pompuan nie ade main jugak ngan jiran aku jugak tpi yg naiknye name adik aku tu yg adik aku bengang tu. Ikutkan die xnak nikah pon, tpi mak aku suh gak bertanggungjawab sbb fikirkan kesian jer.

Then mak aku xyakin pompuan nie boleh jage baby tu coz diri sndiri pon die xreti nak jaga camne nak jaga baby?? Mak die pon same, anak pmpuan sorng pon die xleh nak tgokkan nie plak nak jaga cucu, hmm.. Ni je jalan terbaik sbb if dieorng jage pon ntah ape jadi kat baby tu, kot bergaduh ker ape ker baby jadi mangsa lagi teruk dieorng darah muda panas jer. Bukan nak lepas tnggungjawab  if btol pon anak adik aku but dieorng budak lagi fikiran xmatang n xjangka bende nie nak jadi n xnak life baby tu jadi teruk. Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:36 AM | Show all posts
Reply  shida81

Yeap dah setuju nak bgi kat org, tpi kene tgok la org tu camne biar la yg btol2 b ...
Merah.Hati Post at 1-2-2011 10:17



   MMM... AKU RASE BILE BB TU DAH LAHIR KO X SAMPAI ATI KOT NK BG ORG......
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 10:51 AM | Show all posts
Alahai manusia, hebat sangat agaknya gelar orang itu ini... Kalau perempuan tu bohsia, adik sendiri tu bohjan dia tak sedar agaknya? Bohsia pasangannya bohjan, kalau sundal pasangan apa pula?

Nak mengadu masalah buat cara mengadu masalah. Kalau terang2 adik sendiri dah taraf bohjan, kenapa cara penulisan seolah macam diri teraniaya? Siapa suruh jadi bohjan? Tak payah cerita berapa lama perempuan tu dah jadi sundal, bohsia segala dan baru berapa bulan adik sendiri jadi bohjan. Dalam hukum Tuhan, tak ada bagi syarat pun penzina yang dah lama & banyak kali berzina akan di hukum lebih teruk dari 1st timer penzina. Hukumannya sama, jika bujang kena rotan, jika berkahwin kena rejam sampai mati.

Shame la TT... maybe sebab mulut you kot yang menyebabkan keluarga you kena sumpahan ini... lalalalalalalala
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 11:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by entah_xtau at 1-2-2011 11:20
Reply  entah_xtau

Famili pompuan tu xmampu nak jage, plus adik aku nikah nie sbb nak selamatkan  ...
Merah.Hati Post at 1-2-2011 10:33


mak ko ada kat umah guidela dia..xkan biokan je..
da kahwin kalu ternyata baby tu memg anak adik ko..dorg yg buat dorgla kna tggung so jaga je la..
jgn mudahkan jln dorg senang2 serah baby kat org..dr kecik ajar btggjawab..

memang la awal2 x pandai sbb tu kna diajar sampai pandai..
adik ko yg pandai pn brani buat dgn pompuan tu..
so pandai la dorg ni atur kehidupan..
bukan dorg xtau kesan kalu bertut..da faham..
sbb dorg tau benda ni simple kawin, anak lahir bg org..
tu la yg masyarakat termasuk ko buat skrg..
salah..dosa x fikir lgsung..

kalu btul ko fikirkan masa dpn baby tu ko x layak nak pisahkan baby dr parent dia tau x??
bio susah mcmne pn baby tu tggjwb adik n wf dia..
ingat bg kat org mslh bole settle..
lg bermslah..ada la..

dtakdirkan anak tu membesar, jupe dgn anak yg lahir dr wf adik ko..
nak kwin tanpa sedar dorg adik beradik@mmpunyai hub nasab dgnnya..yg diharamkan kahwin dgnnya..
ko akan tggung sampai akhirat kelak..fahami adik ko apa yg dia buat memg salah..
hari ni dia projek dgn pompuan tu sok2 dgn org lain ko tau..
yg ni pn ko xtau..lg la dgn org lain..jgn mudahkan dorg..
kalu dorg xtau susah nti dorg wat lg..
nauzubillah....

adik ko tu da suh solat taubat nasuha blum??
kalu da rasanye dia xkan mengata org lain sbb takut pdNya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 11:07 AM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 2-2-2011 11:57

Reply 74# sarahmirza

Btw bukan aku yg ckap pompuan tu mcm tu coz aku xknal die pon, bende ni dtng dri mulut budak2 yg penah angkut die. Nie budak2 taman aku yg pnggil die camtu. Byak org dah nasihat adik aku jgn kawan ngan die sbb perangai die tu. Mebi la time 1st pindah adik aku xtau perangai pompuan tu, then bile dah couple tu tergoda ke ape ker biase la budak2 sume bende nak cube. Bile dah tau perangai die, adik aku minx putus, pompuan tu xnak tpi boleh plak time kawan ngan adik aku die kantoi main ngan anak jiran aku. Kat area rumah aku tu saje bape org yg dah angkut pompuan tu, but adik aku xnak la memalukan lagi pompuan tu even aku rase famili die sndiri pon tau perangai anak die.

Bukan nak ckap adik aku nie jahat, perangai cam malaikat segala. Mmng die bersalah n berdosa sbb terlanjur, tpi if ko la bru knal budak lelaki 3 bulan ko berani nak dtng umah budak lelaki tu then terus bgi body??  Then maka aku ckap nak wat test DNA segala, famili die keras2 xbgi mcm takut sumthin reveal. If nak ckap pasal mulut ke aper ker, aku xpenah nak mengata org segala, aku pon bukan baik sgt tpi xkuasa aku nak sibuk jge tepi kain org tpi bende ni melibatkan maruah famili aku. Bende nie dah jadi dah hmm. Tapi mungkin antara byak2 lelaki yg die dah main pilihan terbaik adalah adik aku. Tats it, hmm.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 11:11 AM | Show all posts
buat paternity test before give birth. ni dpanggil pre-natal paternity test.

jgn buat main2 kawin. mmg betul budak2 ni terlanjur tp sampai nak ambil responsibility jadi bapak. Kalau btul father dia adik u, kawin no problem.

demand dna test. kadang parent pompuan ni nak settle cepat. lagipun adik u cerdik skit kot brbanding dgn mamat lain yg penah kerjakan/dikerjakan pompuan tu. tu yg nak buat menantu tu.

yes adik u silap. mmg layak kene penampar. tp jg sia2kan masa depan kalau dia bukan parent baby tu.

my 2 cents ajelah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 11:24 AM | Show all posts
Reply 75# entah_xtau

Mak aku xsihat, 1wk tu pon 2,3x die nak berulang alik ke spital. N die kene jaga adik aku yg baby nie lagi bru jer setahun lebih. Wat mase skang nie mak aku xleh trima pompuan tu n xnak tgok muke pompuan tu. After nikah jer, adik aku akan duk ngan adik aku lagi sorng tu then pompuan tu akan ikut pak cik die yg polis tu ke Pahang. Kos bersalin sume famili aku tnggung, ntah la org xpham org just tau berckap jer tpi famili aku yg menanggung sume bende nie. Evrything tibe2, aku rase mcm mimpi jer sume nie.

Pasal baby tu dieorng nak bgi kat org, tpi tgok la if keputusan berubah if tgok baby depan mata tu coz mak aku xyakin if dieorng nak jaga baby tu same2. Paham2 la skang nie mcm2 kes boleh jadi. Mak akuu risau bukan ape if pompuan tu xleh nak jaga diri die camne die nak jaga anak nanti kan??

Ntah la tnggu la after test DNA nanti n baby tu lahir tgok camne, aku nak fikir pon dah xleh dah. Serabut jer rasenye, hmm salah adik aku tak pk panjang. Nie tuhan bgi pengajaran kat die bru tau langit tu tnggi ke rendah. Even die ckap pompuan tu jahat segala, tpi die dah main ngan pompuan tu then pompuan tu dah naikkan name die. So nak xnak die kene la bertanggungjawab kan.. Hmm ntah la
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2011 11:25 AM | Show all posts
Cuba tanya adik awak dah berapa kali pernah main ngan pompuan tu dan bila???? Kalau baru start main takkanlah dah mengandung 6 bulan.. Mesti adik awak ingat kot coz tu pertama kali dia tahu apa itu erti SEX
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-2-2011 11:29 AM | Show all posts
Reply 77# A2536

Hmm ntah la runsing aku dibuatnye. If lelaki dah kawin ade effect ape2 ker?? Aku xdela risau sgt sbb adik aku lelaki kan, just pk baby tu jer. If ikutkan aku nak jer jaga baby tu tpi mak n tunang aku xbgi plak. Hmm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084887s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list