Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40475
View
363
Reply

Mengandungkan anak org (Dah selesai). Thx utk yg bgi nasihat n semangat.

   Close [Copy link]

Author: Merah.Hati       Show all posts   Read mode

Post time 7-2-2011 11:00 PM | Show all posts
Reply  oormim185


    Ntah lah, kadang2 mak ayah dah bagi didikan terbaik, tapi ada jugak anak  ...
cn7 Post at 7-2-2011 22:46
...kesian, tak sanggup nak tengok mak n ayah susah..apatah lagi dengan hal2 yang mengaibkan keluarga....dulu time kecik2 dorang penat susah nak besarkan anak..last2 mcm ni kita bagi...sedih2...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 12:43 AM | Show all posts
Post Last Edit by pengecatbintang at 8-2-2011 00:45
Salam,

Kisah ni kire mengaibkan famili aku, tpi rasenye dah xtau pada sape lagi aku patut luahka ...
Merah.Hati Post at 31-1-2011 16:28



    setau aku... pompuan ngandung tak leh nikah...

    berdosa...

    so... kalo betui...

    guna alasan ni utk tangguh dulu nikah...

    bila dah lahir baby tu...  

    apa lagi... diam2 wat DNA test...

    ps : ko backhand skali adik ko tu... tak pasai2 bikin ribut... jgn plak lepas ni adik ko terkam pompuan lain lak
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 01:56 AM | Show all posts
1. nak pulak klu baby girl, sb pompuan nnti nk kawin nk carik wali,
family pompuan tu tau saper bapak yg betol..
doodee Post at 7-2-2011 15:15


correct me if i'm wrong...

anak luar nikah memang takkan ada wali, sebab nasab keturunan dia hanya pada ibunya saja.. dia tak boleh mewarisi harta melainkan harta ibunya saja jugak. Sebab tu anak luar nikah perempuan HALAL kawin dengan bapak kandungnya sendiri. So kalau carik bapa kandung dia pun bagi aku takde makna melainkan atas urusan peribadi yang bukan berkait ngan hukum...

anak luar nikah perempuan bila dia nak kawin esok, nak tanak memang kena pakai wali hakim.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 02:12 AM | Show all posts
Reply 253# True-X


anak luar nikah nasab keturunan hanya dengan ibu dia saja. So kalau anak luar nikah itu lelaki, dia HARAM berkahwin dengan ibunya sebab nasab keturunan tu ada....

berat kan pasal hukum hakam keturunan ni... sebab tu la agama kita melarang keras perbuatan zina. Zina termasuk sebagai dosa besar dan sekeji2 perbuatan.. disebabkan kecetekan akal dan iman, menyebabkan ada nyawa lain yang terpaksa menanggung beban seumur hidup... bagi aku mak bapak kepada anak luar nikah diorang, memang patut rasa bersalah sampai mati...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 08:51 AM | Show all posts
Salam,

Kisah ni kire mengaibkan famili aku, tpi rasenye dah xtau pada sape lagi aku patut luahka ...
Merah.Hati Post at 31-1-2011 16:28



cuba pikir yer....da la jadi kambing hitam....klo ramai yg suh cerai pas kawen....nnt dier still akan buat polis report...melainkan korang memang da setuju  nak kawen kontrak...itu saja jalan dier......kata lepas beranak jerk terus ceraikan dier....

apa pun memang salah mereka berdua :@ gatal nak main...apa kata ko gertak  pompuan tu...kata dengan jantan mana dier main lagi??
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 09:13 AM | Show all posts
fuhh...akhirnya khatam jg...
utk sapa yg masih duk tanya soklan2 berikut or persoalan2 ni:-
1) rogol - no more rogol2 ek..coz TT dh bg tau both umur lbh kureng sama i.e 18thn
2) sah / tak sah nikah...most mazhab kata sah, tp dgn brtaubat nasuha dulu...nk detail, google je..
3) psl nsab budak nk lahir tu pun...pakcik google ada jawapan..mcm2 ada..

Sedikit pandangan dr sy...amik la dr sudut positive...utk kebaikan semua pihak..
Jadikn apa yg berlaku satu iktibar...satu anjakan utk berubah...buat adik TT & bdk prpn tu..
Jadikan hidup lbh baik..

Agaknya, kalo bdk x preggy, adik TT mungkin terusan menzinai prpn trsebut..or mayb sanggup meneruskn perlakuan zina dgn org lain jg...bayangkn..tiada keinsafan, tiada takut...nauzubillah...
So as bdk prpn tu..agknya kalo x preggy...suak suki dia nk zina jekk....nauzubillah..
Semua pihak dpt mainkn peranan..ke arah kebaikan...jg terus menghancurkn..
Ingt le..tiap yg berlaku ada hikmah...so, cari & halusi hikmah tu..

Byk lg kalo nk ckp, but no time le..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 09:53 AM | Show all posts
ya allah, sedihnya baca..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2011 10:56 AM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 8-2-2011 11:14

Reply 259# cn7


Yeap btol, sumtime parents dah didik baik camne pon if dah pengaruh keadaan sekeliling n sbb2 lain pon boleh jadi jugak. Well, i sorng je anak pompuan mak i, but i xpenah susahkan dieorng sbb xsmpai hati tgok muke parents i kecewa n sedih. I usaha sndiri, buat bisnes sndiri xnak susahkan parents i. Adik i yg 2nd nie lelaki, die chef kat hospital  but xpenah die wat perangai mcm nie, xpenah die kecewakan parents i. Tula pelik, kitorng yg duk jauh nie boleh jage diri tpi adik i tu boleh plak wat camni. But tak dinafikan adik i yg no3 ni mmng manje, ape die nak sume dpat xmcm we ol dulu kene usaha sndiri. But manje2 pon xsngke plak die wat bende mcm nie. Tak tercapai akal. Adik i yg no 3 ni mmng pelik cket, berkawan ngan org yg bukan2, kire die la paling teruk sikapnye antara adik2 i, but jahat2 die tetap pandai dlm study tu yg i xleh terima bile die buat mcm nie, die menghancurkan mase depan die sndiri. Hancur harapan kitorng, lepas ape yg jadi nie mmng rase die xleh bgerak mane2 dah since die dah ade yg nak ditanggung. Btw dulu die SBP but die minx kuar sbb die ckap bosan duk kat dlm then my mom transfer die sekolah depan umah. Sbb kita xjangka bende nie boleh jadi dlm famili kita kan, i n adik2 i mmng xpenah sekolah kat situ even depan umah skali pon sbb tau budak2 situ mmng teruk. Famili i sume still rase bende ni mcm mimpi n harap esok bile bgun keadaan akan berubah. Hmm Then bile jadi mcm nie rase runsing nak pk, kecewa sgt. Bukan kita harap die balas segala jasa parents i, but cukup la sekadar die buat baik bukan buat bende2 yg xelok camnie.

Now i risau adik i yg last nie, umur bru setahun lebih. Pengaruh sekeliling makin teruk, tmbah plak skang nie mcm2 kes yg pelik2 jadi. Then i ckap kat mak i, bile die dah besar ckit i nak die duk asrama jer. Sbb xnak die terpengaruh ngan keadaan. Hmm kita pening2 fikir pasal mase depan diorng, but diorng snang2 jer hancurkan harapan kita. Hmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2011 11:00 AM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 8-2-2011 11:02

Reply 261# apai85


Ye kita yg fikir mcm tu, tpi budak2 ni xtau la ape yg diorng fikirkan. Fikir seronok jer xkemane kan. Hmm bile dah jadi mcm nie sume bende melibatkan famili, maruah famili, yg menanggung malu famili jugak. Msti la org ckap parents yg xtau didik anak kan. Sedangkan dah sedaya upaya didik dieorng, jaga makan minum, jaga hati diorng, jage diorng smpai besar. But ini yg die balas. Hmm

Kita sayangkan die, even jahat camne die tetap adik i. But kecewa sgt bile dah jadi mcm nie kan. Bukan xkesian bile tgok adik i termenung sane cni, but ape yg dah jadi nie kekhilafan die n die yg pilih takdir hidup mcm ni. Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:20 AM | Show all posts
1. tunggu dak pompuan tu bersalin
2. buat DNA test
3. Buat keputusan sama ada nak kawin @ tak ...
4. aDik TT tu teruskan belajar (keje sambil belajar pon takpe)... nnti leh ler cari keje bagus2 nak tanggung family . huhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:21 AM | Show all posts
adik TT tetap salah sebab buat hubungan sex sblm kawen ...:@
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:27 AM | Show all posts
org terdekat ngan aku pn ada gak kes camni.
buat hubungan sex sblm nikah , masa tu kedua2 mereka masih belajar. termengandung.
2 buah keluarga bincang. diaorg kawen. dak laki tu terus belajar. dak pompuan tangguh. pah bersalin , sambung balik.

dak laki tu pah abis belajar. sanggup keje "pak guard" nk tanggung anak & bini. laa nih dak laki tu dah dapat keje yg lagi bagus.

* alhamdullilah. hubungan kedua2 family tu baik.
harap mende nih jadi pengajaran buat org disekeliling mereka.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:27 AM | Show all posts
Reply 269# Merah.Hati


    Maybe environment tak sesuai kot...macam i dulu, me & my second sister, we went to good school. Bukan SBP pun, tak per kira among top school in KL. Alhamdulillah we turn out ok. My youngest sis on the other hand, mix with different type of friends. Middle year form 1, my dad tukarkan dia kat sekolah asrama. Masuk STF nun jauuh di Johor. But bi-weekly gi melawat. Now bila tanya my sis balik apa jadik dengan geng dia, out of 5, 4 tak boleh pakai. Nasib baik mak bapak kaya, anak lord. Boleh la hantar belajar luar negara sambung study. Cuba mak ayah tak da duit, tak tahu la jadi apa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:42 AM | Show all posts
Reply 269# Merah.Hati


    TT, at the same time, you sit down dengan bro you, suh dia muhasabah diri yer...sebab dia ni baru habis sekolah. Belum tau erti kebebasan sebenar. and tu pun boleh terbabas. If dah masuk U sok, lagi la bebas. Dengan mak ayah nya tak ada nak monitor. Dengan bebas nak kuar masuk pukul berapa. Sebab zina ni, sekali dah rasa, takut nak lagi. its very addictive. So mintak adik you betul2 taubat nasuha. Jangan menghampiri zina lagi. yer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2011 11:43 AM | Show all posts
Reply 273# cn7

Yeap btol, enviroment 1 hal then pengaruh kawan2 lagi. Then 1 lgi mebi adik i xpk effect die wat sume bende nie. N ebi die pk parents i akan selalu ade utk die so die xde bende nak pk. Mcm i ckap la, beza antara sekolah private ngan skolah biase. Lain sgt
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 11:44 AM | Show all posts
Reply 275# Merah.Hati


   
beza antara sekolah private ngan skolah biase. Lain sgt


ehh, tapi jangan sangka i sekolah private pulak dulu. i think dari segi moral, sama jer private & public school ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-2-2011 12:50 PM | Show all posts
Reply 276# cn7


I mean btwn me n my 2nd adik tu..
But our parents pindah, so adik i pon dah xnak duk asrama tu yg pindah sekolah biase tu. Then since dah pindah sekolah biase menjadi2 plak perangai die.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 02:23 PM | Show all posts
Selesaikan cara yg baik....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 03:00 PM | Show all posts
kalo da kawen announce la...nak taw perkembangan seterusnyew...jadi silent reader nie besh gak..
doa la yang terbek tuk mereka...
kalo ikut hukum hudud nie nak kena sebat da nie..hermmm..moge2 jalan yang dipilih nie jalan terbaik..isau kan baby..sian baby nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2011 04:44 PM | Show all posts
Apapun terima la azab daripada Allah S.W.T....Dah main pastu nak nafi nafi lak....dah rosak anak dara org pastu nak lepas camtu je....tak tau la kalau jadi kat keluarga korang ye...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081766s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list