Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40522
View
363
Reply

Mengandungkan anak org (Dah selesai). Thx utk yg bgi nasihat n semangat.

   Close [Copy link]

Author: Merah.Hati       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-1-2011 04:28 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Merah.Hati at 11-2-2011 12:15

Salam,

Kisah ni kire mengaibkan famili aku, tpi rasenye dah xtau pada sape lagi aku patut luahkan. Kitorng 4 beradik, aku yg 1st n sorng jer girl. Kisah die mcm nie, dua 3 ari lepas ade 1 famili dtng umah mak aku then ckap adik lelaki aku(bru abis SPM,18yo) dah preggy kan anak diorng. So dieorng minx nikahkan adik aku n anak die nie. Btw aku kesian sgt kat parents aku, mmng lah bende nie salah adik aku nn budak pompuan tu. Tpi  bukan adik aku yg rosakkan pompuan tu, pompuan tu mmng org dah tau  die jenis kaki mengikut lelaki. Kat taman aku tu boleh kate sume dah rase budak tu. Adik aku pon bodoh sbb nak kawan ngan pompuan camtu, dah nasihat mcm2 sebelum bende ni jadi. So salah die kat ctu sbb berkawan ngan pompuan tu even dah tau perangai die xsenonoh. N adik aku salah sbb kecik2 dah gatal n xpk panjang, xpk kesan die, tau pk seronok jer. Time buat xingt famili, bile dah jadi mcm nie bru nak menyesal. Aku pon pelik jugak, pompuan tu dah preggy 6mnth but mak die ckap xtau pon anak die preggy. Pelik sgt, xkan duk umah xperhatikan anak tu lansung kan?? Takkan anak die xsolat die xtnye2?? Then nak nikah nie, sume dieorng snggup tnggung everything, sumtime fishy kan? Pastu nak aku ckap nak wat test DNA, mak die ckap xpayah test mcm takut sumthin reveal. Aku rase diorng dah tau perangai anak die tu n dah slalo main ngan byak org, adik aku yg rapat ngan  pompuan tu skang nie so adik aku dijadikan kambing hitam dlm kes nie.

Aku tnye adik aku mcm mane bende nie boleh jadi. Lelaki mane xtolak if pompuan dah Meng******g depan mata?? Then bile dah budak2 nie, sume bende diorng nak try kan. Tpi bende dah jadi nak xnak adik aku kene bertanggung jawab even bukan adik aku yg rosakkan pompuan tu + pompuan tu yg dtng umah aku time parents aku xde. Kire die yg rela serah diri (Banyak saksi). Tak boleh jugak nak salahkan pompuan saje kan, adik aku pon salah gak lm hal nie. If die kuat iman bende ni xkan jadi. Hmm

Tpi yg merunsingkan aku skang, pakcik budak nak bwak adik aku g pahang duk ngan die. Dah la duk kat ceruk Felda, nak suh adik aku keje ape je ?? Adik aku bukan bodoh sgt, trial pon dpat 8A. Takkan nak sia-siakan camtu. Even adik aku salah buat bende bodoh nie tpi die masih ade hak utk tentukan masa depan die.

So, aku nak minx pendapat korng. Ape patut kitorng buat skang?? Aku pk mcm nie, biarkan adik aku nikah sbb if kitorng berkeras takut diorng pon berkeras nak sabitkan adik aku kes rogol. Diorng gune kuasa veto polis felda pakcik die tu utk takutkan adik aku. Biarkan adik aku nikah, after pompuan tu beranak kitorng wat test DNA. If btol anak adik aku kitong snggup jage, if x kesian jugakkat nasib baby tu. Mampu ker mak die jage?? Hmm tapi Mase depan adik aku pnjang lagi. Just die akal pendek xpk baik buruk n effect bende nie. But before nikah aku nak budak pompuan tu bersumpah atas name Allah n Al- Quran, aku nak die bgtau sape yg rosakkan die mule2, dengan sape lagi die dah main. Aku xnak famili die salahkan adik aku sorng, aku nak diorng tau perangai anak diorng n sape yg rosakkan die sbb skang nie famili die mcm sngaja nak tuding jari kat adik aku sorng.

Aku kesian kat mak aku, dah la mak aku sakit kencing manis, sakit jantung segala. Aritu aku terlampau geram aku tampar muke adik aku n pompuan tu depan famili pompuan tu. Sepatutnye berfikir sebelum buat, yg aku tau famili pompuan tu bukan org senang, ayah dah xde, mak die tukang sapu sampah tu pon pompuan tu  xleh fikir. Mak die penat keje siang malam suh die belajar bukan buat keja xsenonoh mcm nie.  Aku pon xpham ape budak2 skang nie fikir. Xde ker rase nak hidup mcm org lain?? Ade kerjaya, kawin elok2 mcm org lain. Nie fikir seronok abis la. Aku xsalah sorng, tpi dua2 dah gatal, pompuan tu pon bodoh snggup serah diri n adik aku bodoh sbb melayan. Patut tgh2 sekolah xde nak fikir2 bende mcm nie. Tak pikir mase depan lansung. Bile jadi mcm nie menyusahkan org.

So ape pendapat korng?? If kitorng berkeras n aku reveal bende ni boleh x disabitkan adik aku kes rogol?? Tapi bukan adik aku sorng yg dah terlanjur ngan die. Anak jiran aku pon penah, budak2 taman aku pon penah main ngan budak nie, tpi if dah tgok pompuan tu perut buncit camtu sape nak mengaku kan?? Aku xnak la gelapkan mase depan adik aku sebab  bende nie kan. Sbb pakcik die konon polis la, polis kat felda je pon ape nak dibanggakan. If boleh aku xnak libatkan sape2 sbb nie hal famili kan so biar setel sndiri xnak libatkan org luar. Any idea?? Sbb famili pompuan tu push2 suh cepatkan nikah nye.

Thanks yer sume.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:46 PM | Show all posts
xleh ke biar baby tu lahir je dulu...then buat paternity test?
kalau betul anak adik ko..baru kawen. kalau bukan...fikir balik.

tapi, ya atau tidak...adik ko tetap boleh kene dakwa rogol kalau pompuan tu bwh umur.
kalau kene dakwa, anggap tu pengajaran utk adik ko. mana boleh main dgn budak bawah umur sesuka hati.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:47 PM | Show all posts
Reply 1# Merah.Hati

wassalam ...

sebaya anak bongsu akak je adik TT tu ...cuma anak akak pompuan....

akak setuju dgn TT ....ini perkara besar & x bole terburu2 buat decision....

sebagai ibu...akak paham perasaan ibu TT...berat mata memandang ..berat lg bahu yg memikul

semuga ALLAH SWT berikan kekuatan & ketabahan pd TT & famili mengharungi dugaan ini...amiin
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:50 PM | Show all posts
huh...terang2 adik ko jadik kambeng itam...
SALAHNYA adik ko pun ikut 'main' ngan pompuan budus tue..
mcmna nak larik walau bkn benih dia pun..if betul la..
bagi kawen jer....pas tu cerai...
klu dah nikah x yah bagi adik ko ikut kat felda nun..
kang x balik2 adik ko..
watler syarat..bole kawen tp adik ko still duk ngan famili ko..
dah bis bersalin nnti..cerai  ler...
nak lagik berkesan wat DNA test..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:51 PM | Show all posts
motif nak ajak adik ko duk felda..
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 04:56 PM | Show all posts
mmm... TT toksah la takut ngan status pakcik dia as policeman tu..
sb u all sekeluarga pun ada hak utk menuntut DNA test sbgi bukti sahih atau tak anak yg dikandung adalah anak adik TT ataupun tak..

klu diorg ugut report polis, korang pun ugut la buat report jugak..

klu DNA da buat dan prove baby tu bukan adik TT punya, barula family dia tau yg anak dia tu yg menjaja body kt rmi org..

on top of that, adik TT pun salah juga... sb dah terlanjur juga..
apa2 pun pengajaran patut dia terima..

suruh dia bertaubat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:02 PM | Show all posts
kisah ko nie..wat ak...risau jek...
sbb adik ak pon ad pompuan budus nk takel..
huish..riso222
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:05 PM | Show all posts
betul aku sokong seme org..kalau drg leh demand nak suh nikah duk kat felda laa aper laa..korang pun ada hak demand jugak..mende bodoh tu dah jd..buat surat perjanjian etc..wat paternity test seme untuk sahihkan..buat laa kompem tu anak hasil adik TT pun even budak pompuan tu kaki menyundal nak xnak adik TT tetap kene bertanggungjawab..bukan salah baby tu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:10 PM | Show all posts
ko bagi adik ko kawin je... tapi budak2 tu duduk dgn family ko... adik ko tu sekolah bagi habis... pastu buat dna...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:11 PM | Show all posts
TT......
kisah ni sama mcm kena kt adik sedara ijau.

ktorg mmg tau dia kawan dgn sorg dak pompuan ni. tp ktorg xberapa suka dgn family dia. jenis family yg kawen byk kali (pompuan). dh byk kali sound. jgn kawan. tp still nk kawan gak..

then 1 day, dia balik umah, muka pucat. ajak nenek teman p umah dak pompuan tu. ktorg pelik la. asal lak nk suh nenek p sana. ijau tanya, last2 dia ckp, pompuan tu dh ngandong. desak2 lg, pompuan tu dh bersalin. astaghfirullah....... ketar badan ijau.

then call makcik, dia dtg, p klinik. pompuan tu dh besalin anak pompuan.

mmg pelik sbb parents pompuan tu ckp, xperasan ank dia mengandong. giler loser punya mak bapak! nape ijau ckp loser, xkan xperasan anak dia dok solat je xdak uzur2. lain la lau xsolat, kan... bdan lak membulat cm tong drum tp diorg ingat biasa je sbb pompuan tu mmg spesis tong. adoi!

last2, adik sedara kena kawen dgn pompuan tu. ijau suh wat DNA test sbb that dirl agak bitch, kuar dgn ramai laki. tp amungkin adik rasa bertanggungjawab, dia rela gak kawen. kawen kt sempadan siam sbb nk back date sijil nikah bila daftar kt cni. pangai cm gampang! ni sume plan family budak pompuan tu. fmly ktorg mmg bantah sbb benda terang2 haram. ank luar nikah nk binti dgn nama bapak. mana leh! tp diorg nk gak sbb nk jaga maruah. get lost dgn maruah korg!

skang ni adik dh selamat cerai. kawen xsampai 6 bulan, fmly pompuan tu wat mcm2 kt dia. obvious, tujuan nk suh kwen supaya cucu diorg ada bapak nk dibintikan je.

nasihat ijau utk TT, buat DNA test dulu. jgn terus setuju nk kwen kan adik. nyesal xsudah nt. cari hospital yg leh buat that test. kos dalam rm2k... lau xsilap..

kalau takot, mintak nasihat dari mana2 peguam or yg phm selok belok undang2. lau pakcik dia ugut, leh saman pakcik dia atas alasan mengancam. fikir betol2, k.. ni bukan nk lepaskan diri tp nk selamatkan adik dari jadi kambing itam. xberbaloi!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:18 PM | Show all posts
kawen tp buat syarat JANGAN IKUT PAKCIK POLIS TU GI DUK KAT FELDA..
itu syarat utama..
lps bersalin, buat dna test..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2011 05:18 PM | Show all posts
Reply 2# bezita60

Itu la, adik aku bukan nak lari tnggungjawab. Adik aku dah ckap, if btol anak die die leh terima n jaga tpi bukan pompuan tu.
Sbb pakcik die nak bwak g Felda sane nun, die nak jage adik aku smpai die rase adik aku leh jaga diri sendiri. Aku mmng xnak nikahkan diorng, aku ckap tnggu pompuann tu bersalin sbb lagi 3bulan je kan, then wat ujian DNA. If btol budak tu anak adik aku, famili aku snggup jaga if famili diorng xmampu nak jaga.

Mak aku mmng marah ngan adik aku sbb buat bende bodoh nie, tpi mak aku risau keadaana adik aku kat Felda sane. Duk sane nak watpe, adik aku bukan bodoh study sume okie.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:24 PM | Show all posts
apa kaitan kawin dgn gelap masa depan? adik ko laki kan?dh pandai main pun kan? then naper risau sangat masa depan dia? camner sekalipun ko nk describe buruknya perangai pompuan tuh, yg pasti skrg adik ko dh ngaku sendri kan dia dh main dgn pompuan tu..... mmg adik ko tak rosakkan budak pompuan tu tapi ko pasti ka bukan adik ko yg ngandung pompuan tu???

pi buat dna test cepat2..... lepas tu ko sambung citer sini....
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:32 PM | Show all posts
Reply  bezita60

Itu la, adik aku bukan nak lari tnggungjawab. Adik aku dah ckap, if btol anak di ...
Merah.Hati Post at 31-1-2011 17:18



lagi 3 bulan kan... kalau kawin pun sah sah tkleh nk bin kan pun...
ko cakap lek lok la.. (mmg tgh marah tapi kena tunjuk kita nih bukan main redah je..)
ko bagi option la..
1. tunggu lepas bersalin buat test dna dan seterusnya..
2. kalau terpaksa nk kawin jugak, dak pompuan tuh duk ngan korang.... alasan kalau adik ko tk mampu nk bagi bini makan, family laki jugak tanggungjawab...

both option.. ko tlg tlg la didik adik n dak pompuan tuh tobat...
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:34 PM | Show all posts
TT......
kisah ni sama mcm kena kt adik sedara ijau.

ktorg mmg tau dia kawan dgn sorg dak pompua ...
hijau_serindit Post at 31-1-2011 17:11



TT,

ha, ni cth terbaik..

so, kesimpulan dari semua yg suggest kt sini,

kahwin tetap kena kawin, sb adik TT pun dah terlanjur ngan pompuan tu..

wat surat perjanjian wat beberapa copies utk dua2 pihak + saksi sign off, siap cop jari, no ic bagai..
(how to make this paper legal officially tak pasti stepnya.. sesiapa yg tahu legal act sila explain)
tp setahu saya as semua org gather dan diterangkan syarat2 dlm paper tu, semua fhm dan setuju dan turunkan tanda tangan maka paper tu leh jadi bukti.

dalam paper tu sila nyatakan,

- tinggal di rumah mak TT sb masih belajar.
- anak berbin kan bapa biologi lepas DNA test.
- jika anak tu betul anak adik TT, go on jer lah life..
- jika anak tu bukan anak adik TT, maybe cerai jer.. (terpulang apa keputusan sekeluarga)
- dll (sila tambah....)

KALAU DIORG X SETUJU NGAN SYARAT2 TU...
SILA BERKERAS DENGAN KEPUTUSAN X NAK KAWINKAN DIORG!!
JANGAN TT & KELUARGA LEMBUT HATI ATAU RASA SERBA SALAH..
TETAPKAN PENDIRIAN..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2011 05:38 PM | Show all posts
Reply 13# BingkaUbi

Aku risau sbb pakcik die beriya2 nak bwak adik aku g Felda sane, apela sgt yg boleh dibuat, if dijamin sane ade keje bgus boleh la. Mmng nak wat test DNA pon, tnggu pompuan tu beranak bulan 4 nie. Sbb xnak wat keputusan terburu2. Hal nie dua2 mmng salah tpi nmpak sgt yg famili pompuan tu nak tuduh adik aku yg rosakkan anak die padahal satu taman dah tau perangai budak tu semua jantan die nak test. Adik aku mmng salah pasal kawan ngan pompuan tu n main ngan die. Tpi dlam byak2 jantan yg  betina tu main asal nak tujukan salah kat adik aku jer??Kalo btol adik aku yg preggykan die xpela, boleh accept tpi b4 diorng nie nikah aku nak budak pompuan tu bersumpah dgn nama Allah sape yg dah rosakkan die, sape yg die nak main, aku nak famili die tau bukan aik aku yg rosakkan die, jgan ingt anak die pakai tudung camtu anak die baik. Pastu time malam die dtng tu, lagi famili die nak suh pompaun tu duk kat umah aku coz takut adik aku lari. Bodoh xbodoh?? Dah jadi mcm tu boleh nak biarkan anak die duk umah aku xnikah lagi??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2011 05:40 PM | Show all posts
Reply 2# bezita60

Budak tu same age ngan adik aku 18yo.
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2011 05:45 PM | Show all posts
Reply  BingkaUbi

Aku risau sbb pakcik die beriya2 nak bwak adik aku g Felda sane, apela sgt yg b ...
Merah.Hati Post at 31-1-2011 17:38



adik ko kan lelaki, awat nak takutnya.... kalu nikah pun, adik ko yg bertanggungjawab nk bwk bini dia ke mana pun... yg pakcik sibuk2 nk bwk pi felda ke hapa tu jgn peduli lerr..... skrg plan nk nikah biler? lepas bersalin ka? mcm la lepas nikah adik ko tak boleh cabut lari......lawak btui lerrr
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2011 05:46 PM | Show all posts
Post Last Edit by Merah.Hati at 8-2-2011 17:50

Reply 15# doodee

Mak aku masih xboleh terima pompuan tu, mak aku xsihat so xnak die kene ape2 nanti.
Mak aku ckap sementara nie, die xnak pompaun tu jejak kat umah aku tu. Die xnak tgok muke budak pompuan tu.
Mak aku ckap, die sabar je skang sbb xnak kecoh2, dah kawin nanti tau la nak wat camne.
Kesian kat mak aku, dah la adik aku yg pling kecik bru jer setahun setengah tibe2 nak dpat cucu.
Pastu xtau plak tu status baby tu anak sape2. So 1 jer care, kawinkan diorng then buat utest DNA.
If baby tu TERBUKTI anak die famili aku akan jaga. If x sori la..

Okie jugak, aku akan buat surat nie, tpi ade idea lain x nak tmbah ape lagi dlm agreement nie??
Tlong lah before tis saturday.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-1-2011 05:49 PM | Show all posts
Reply 5# mysweetisha

Kononnye pakcik die polis, so tau camne nak bentuk adik aku tu.
Nak bentuk ape kat Felda nun.. Aku rase tu alasan die, die bwak adik aku then aku rase diorng dah ade planning lain.

Aku takut die buat ape2 jer kat adik aku tu.
Buruk2 die tetap darah daging aku, die tetap adik aku..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
3.369917s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list