Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
27300
View
150
Reply

kursus apa paling byk menghasilkan unemployed graduates

[Copy link]

Author: crystal 123       Show all posts   Read mode

Post time 16-5-2004 07:21 PM | Show all posts
bagi aku graduan it la paling ramai yang susah nak cari kerja... tapi aku still nak amik it... :hmm:
Reply

Use magic Report

virtual_girl This user has been deleted
Post time 16-5-2004 09:32 PM | Show all posts

aku tak setuju!!

Originally posted by cake at 5-5-2003 11:25 AM:
business study course coz it's too general


i dun think so..ada bukti ka?...:gado:
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2004 01:43 PM | Show all posts

excuse me..

Originally posted by sidewinder at 2003-5-7 05:24 PM:
aku rasa lah kursus IT kat kebanyakkan IPTA semua nyer ajar technology pak kaduk yang diajarnye. COBOL, TITAS, C, PASCAL. Sape yang nak guna programming languages tu skarang.Emmm tapi kat MMU silib ...


ko nih macm ala-ala berlagak jer..
lol
ko blaja kt MMU eh..
sape kata kat IPTA takde blaja adobe premier, MAYA etc?:no:
haku yang course marketing ni pun ada amik subjek sampingan multimedia blaja mende tuh gak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2004 02:37 AM | Show all posts
bagi aku kan... graduan IT senang dpt kerja kalau diorang nie tak memilih... pastu, diorang pun bleh buat bisnes yg untungnya boleh tahan gak... lobang2 bisnes paling terbuka luas kalau kita ambik IT....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2004 11:51 AM | Show all posts
member cik bedah dulu ada keje kedai komputer, sekarang nih dah nak jadi pemandu lori, dia kata susah sekarang nih sebb ramai yg dah tahu nak betul pc sendiri. last2 jadik camtuh, korang bayangkan betapa teruknye graduan IT sekarang nak cari keje yg sesuai...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2004 06:32 AM | Show all posts
Adik Noor pun ada diploma IT sekarang kerja setiausaha kat pejabat lawyer..pelan2 lah carik kerja yg sesuai sambil2 tu rembat dulu apa2 kerja pun janji halal.:ah:
Reply

Use magic Report

DANIELITA This user has been deleted
Post time 8-10-2004 10:03 AM | Show all posts
SEATAU AKU UNEMPLOYED GRADUATES RAMAI DALAM BIDANG SASTERA, SAINS KEMASYARAKATAN, PENGAJIAN MELAYU, EKONOMI, PENGAJIAN ISLAM....BELAMBAK2 KEJE SEMENTARA JERK, TAKDE KEJE TETAP ...SO...NASIHATKAN LA ADIK2 TU TAK YAH AMIK KOS YANG PAYAH DAPAT KEJE....TAPI KLO MINAT GAKS TEPULANGLAA...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2004 04:22 PM | Show all posts
Originally posted by cake at 10-11-2004 11:25 AM:
business study course coz it's too general



hI i'M new here. saya setuju & xsetuju dgn pandangan u
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2004 04:25 PM | Show all posts
Originally posted by virtual_girl at 10-11-2004 09:32 PM:


i dun think so..ada bukti ka?...:gado:


I pun setuju gak dgn u walau pun maybe ada betulnya. u bdk biz ker?

[ Last edited by fatinezral on 10-11-2004 at 04:28 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2004 04:37 PM | Show all posts
TAPI i rasa xpatutla kesian bebdk tu dh la susah nk blaja tau2 hbs je stud xdpt keje..tanam anggur je la
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2004 10:26 PM | Show all posts
Saya setuju dgn pendapat sumer regarding graduate IT ,,,mmg susah derang ini nak apply bidang yg derang belajar kat U...tapi...most of the company tend to hire them due to their knowledge ( and Computer skill) in IT....prospect kerje derang unlimited....bukan dlm bidang IT semata...

IT is general...that why derang ni di cadangkan utk amik MASTER atau PHD....ada specalization skit...
Reply

Use magic Report

oasisgarden99 This user has been deleted
Post time 15-11-2004 02:04 PM | Show all posts
saya kenal seorg graduan kelulusan dalam bidang bioteknologi.........beliau berkelulusan 1st classs degree! tapi................malangl\nya jobless sekarang
Reply

Use magic Report

Capt_ICAEW This user has been deleted
Post time 2-1-2006 05:49 AM | Show all posts
generally speaking..pasal business course tu..kalau general business memang susah cari kerja..kalau major in banking, finance and accounting..provided you are in fying colours..should be no problem with it comes to work..what ever you do..be a specialist in your area and not merely a general practioner in your field..tata
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2006 10:18 AM | Show all posts
i tak tau course apa yang susah dpt keje...tapi bagi i,accounting prospek cerah+experience 2 3 tahun.....tiap2 hari mesti ada iklan jawatan berkaitan akaun.....tapi,mana2 pun ok je kalau ada rezeki kita,course apa sekalipun senang dapat keja..........sapa setuju....:hmm:
Reply

Use magic Report

Capt_ICAEW This user has been deleted
Post time 2-1-2006 08:56 PM | Show all posts
setuju...tapi pasal accounting tu..jgn takat ada degree jer...xkemana for long term..CFO and CEO kene ada ACCA or ICAEW etc..Financial controller pon..partners in firms pon mesti ade...kalau x..dapat la gaji max 10k sebulan sampai tua..so teroskn usaha
Reply

Use magic Report

lenori This user has been deleted
Post time 2-1-2006 10:29 PM | Show all posts
paling ramai is in science com, IT, majors in biotek, social sciences.

most wanted: medicine, pharmacy, law (depend on Uni), engineer (civil, chem,electrical), accounting
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2006 10:16 AM | Show all posts
daripada pengalaman akulah yang ambik IT nie......konon-kononya dahulu masa nak pilih couse nie aku dah servey habis bidang IT nie senang dak dapat kerja kerana pada pendapat aku bidang ini terlalu luas dan amat mustahak dalam mana-mana industri....jadi bila aku dah grad aku merata-ratalah gi interview terutama swasta....tapi aku cukup kecewa tak ada satupun yang sangkut...sudahnya aku cuba apply admint dan accounting, marketing dan juga statistics....sudahnya statistics yang aku dapat alhamdulillah aku dapat....tapi bagi pendapat akulah yang dah lama kerja nie.....kalau orang tanya aku bidang apa yang senang nak dapat kerja aku akan beritahu bidang perguruan.........mana ada yang dah keluar maktab tak dapat kerja??????????? lagi satu ramai kawan-kawan aku kat u ambil couse lain sudahnya bila dah lama mengganggur akhirnya apply pendidikan jugak.....aku rasa lebih baik drp peringkat awal ambik pendidikan nie....
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2006 11:41 AM | Show all posts
Originally posted by lenori at 2-1-2006 10:29 PM
paling ramai is in science com, IT, majors in biotek, social sciences.

most wanted: medicine, pharmacy, law (depend on Uni), engineer (civil, chem,electrical), accounting


nape law depend on uni plak?ada uni tak laku ka....
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 09:07 AM | Show all posts
bioteknologi pun salah satu course yg susah nak dpt kerja... adik ipar ida, dr degree start apply kerja termasuk kejer ngan gomen x dpt... dia pk susah nak dpt kejer dgn degree dia tu, dia pun sambung master... try pulak apply ngan master dia tu... pun xde rezeki jugak... sudahnyer sambung PHD lak sekrg nih..

ramai jugak member2 yg amik IT still x kejer sampai sekrg...  tp ikut nasib jugak... sbb salah sorang member ida, diploma IT poli, pointer 2.5 jer, tp dpt jd pegawai sistem maklumat kat sini... rezeki dia kejer ngan gomen.... dia pun heran sbb dia xde kabel pun masa apply...

tp rasanya course yg senang nak dpt kejer, salah satunyer engineering... my husband abis jer study, gi interview..  dpt offer dr telekom, panasonic & celcom... last2 dia decide amik telekom, wpun gaji x la sebyk kejer dgn swasta...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2006 12:35 PM | Show all posts
pada i....apa2 bidang yang diambik pun,berapa pointer yang dapat pun,tak bermakna kita susah dapat keje...sebab semuanya bergantung pada rezeki...semuanya memang terserah pada REZEKI masing....ntahla...i pun dah lali ngan mcm2 jugdement utk dpat keje...kadang2 yg pakai kabel boleh tak dpt dan yang betol2 berkelayakan pun tak dapat...yang penting semuanya rezeki dan ada hikmahnya disebalik sesuatu...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079334s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list