Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34214
View
469
Reply

Adakah Perangai Istriku Melayakkan aku ada Perasaan pada Perempuan Lain?

   Close [Copy link]

Author: norafizal       Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2011 10:20 AM | Show all posts
best kan jadik lelaki sekarang..balik umah baca paper, terlentang depan TV..bini balik keje na ...
vitamin_c Post at 6-1-2011 21:16

paling hampeh, bila bini minta tolong, kata kena dera ngan bini
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:20 AM | Show all posts
qates, tak salah nak mintak tlg somi dlm kerja2 rumah.. dlm hal ni TT buat apa pun serba tak sempurn ...
want2bhappy Post at 7-1-2011 10:02


Mmg tak salah, elok lagi kalau suami tolong buat keja rumah, tapi yg masalahnya bila suami buat pun ada isteri yg tak hargai apa yg suami buat tu. Bila suami rasa ada masalah, bila agak berbincang senang je isteri jawab "malas". Cemana perasaan suami ? Kena ada give n take la. Kita kena fahami masalah isteri dan cuba bantu isteri dan isteri juga harus faham masalah suami dan duduk berbincang cari jalan penyelesaian. Baru la masing2 bahagia. Ni tak, suami kena dgr semua, bila suami ckp sesuatu senang je jwb "malas". Sapa yg tak tension kalau mcm tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:21 AM | Show all posts
Sorry bro.....

Gua ingat lu sudah terkucil.... ( kalo betul la lu punca cerita ...)

Hebat juga bini lu nie....sampai simpan kunci kete....gi balai pulak, serang kat balai....nasib baik tak jadi kat gua....haaaaaa  haaaaa.....

Pat yang lu nak kahwin lagi satu tu....gua rasa lu tak mampu....terus terang cakap....say no to 2 orang bini.....gua lain....gua nak kahwin 1 lagi tak lama lagi.....MJ okey....

Tapi kalau gua la.....gua tak mau buat apa-apa yang tak diingini....gua nasihat baik-baik...

Macam gini...

Lu start dari ...konon esok la.... 1st time....cakap lembut-lembut masa bagi nasihat tu.....biasa lepas makan dan time relaks sikit....maknanya time tenang-tenang....dia tak stress.....tengok reaksi...nasihat perkara yang penting aje....1 atau 2 bende ....

Minta nasihat kawan rapat....kawan yang mempunyai fikiran yang agak tenang, steady dan bukan kepala gila....mesti rasional....

2nd time....selepas reaksi nasihat yang 1st tu....dan dari pandangan kawan-kawan yang rapat tadi......masa yang sesuai...agak-agak....1 bulan lepas 1st time.....dalam masa tu....apa reaksi dia....ada perubahan atau tidak....sebab jika ada perubahan ....maka 2nd time....nasihat sikit lagi....1 atau 2 perkara cukup....

Jika masih tidak ada perubahan...ulang balik nasihat macam yang 1st tu.....

3rd time....jarak masa lebih kurang sama...1 bulan....lihat reaksi....jika tidak ada perubahan juga.....maknanya nasihat yang 1st time tu pun tak jalan juga lepas 3rd time nie....

***** Dari 1st time nasihat....sampai 3rd time....(tengok keadaan)....tidur jangan sekatil.....itu tanda lu tak suka perangai dia...yang tak berubah-ubah...

So....selepas tu....tiada tanda-tanda perubahan....

Jadi lah seorang lelaki yang tulen....

Sediakan wang nafkah untuk 2 anak tu.....( faham tak..???? ) Maknanya ceraikan dia....

Duduk bujang balik....masuk berek ( asrama ) atau kongsi rumah sewa bujang.....

Sebagai anggota beruniform....mesti ada ketegasan....

Gua pernah dinasihatkan oleh jurulatih.....kalo esok dah jadi pegawai....fikir masak-masak sebelum buat keputusan....apabila sudah buat keputusan...jangan tarik balik.....genggam bara api biar sampai jadi arang....

Nasib baik lu bukan anggota gua....kalo bini lu datang kat opis...buat perangai macam yang lu ceritakan....gua pulak tu pegawai atasan lu....memang nahas dia....kalo tak ....lu pun nahas juga...

Jangan bimbang sangat.....tak ada duit buat cara tak ada duit.....yang penting...nafkah anak-anak tu....naik motor gi lerja....sewa rumah bujang....udah...

Lepas tu baru fikir next step.....tapi jangan rembat minah kawan baik bini lu....nak rembat pon man-man....dah berpisah lama sikit....main jarum pelan-pelan....

Lu masih muda ....ape de hal......gua gerenti punya....lu dapat minah lagi baik...lagi cun....

Jadilah seorang lelaki yang tulen.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:21 AM | Show all posts
n kes bukan laki takut bini, tapi bini tak takut kat laki, nurse memang garang + keras kepala, sebab aku ckp mcm tu, akak aku nurse, bini aku pun nurse, memang keras kepala asik nk menang je....

bab nak kawin 1 lagi tu... jgn cari masalah lain bila ada masalah. ko kawin lain pun.. nanti ada problem mcm mana?? nak kawin satu lagi......kalau nk kawin gak..selesaikan masalah pertama tu dulu....

kalau TT gertak nak ceraikan bini dia.... aku yakin bini TT tak takut langsung sebab, dia berkerjaya, ada duit.. takde laki pun boleh hidup, umur muda lagi leh cari laki lain....tak caya cuba ko ckp mcm tu...

macam n ler........ko jgn pedulikan sgt apa dia suruh tu...nk balik kg bawak anak sekali, nk g jln2 bawak anak sekali. tapi kalau nak solat... ajak dia sekali, lepas tu solat ko doa la kuat2 sikit dlm bahasa melayu bagi dia dengar, ko mintak la apa yg k hajatkan, kot2 masa tu boleh lembut hati dia......

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:25 AM | Show all posts
Mmg tak salah, elok lagi kalau suami tolong buat keja rumah, tapi yg masalahnya bila suami buat  ...
qates Post at 7-1-2011 10:20



cakapla terima kasih bila suami tolong buat keje umah..mesti next time dia nak buat lagik   
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:26 AM | Show all posts
Reply 104# BorderManager

Ok jgk saranan en border ni.. apa lagi tt.. mulakan jer la... kalau dia tak mau balik kg.. ko je balik bawak anak2... sblm tu sorok kan dulu brg2 berharga ko, takut dia rosakkan nanges sajer je..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:26 AM | Show all posts
Sorry bro.....

Gua ingat lu sudah terkucil.... ( kalo betul la lu punca cerita ...)

Hebat juga ...
fcoy Post at 7-1-2011 10:21



haha..kelakar pulak..tapi aku setuju ngan ko
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:35 AM | Show all posts
Reply 107# vitamin_c


   Tt kena la kowtim ngan ketua dia utk sound bini dier tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:39 AM | Show all posts
Reply 108# want2bhappy

wah..ini dah macam buat team untuk tewaskan bini dia hehe
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:41 AM | Show all posts
Reply 109# vitamin_c

heheh nak mengajor katanya.. habis tt ni tak de kederat tu ha... somi mithali tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:44 AM | Show all posts
nurse memang garang + keras kepala, sebab aku ckp mcm tu, akak aku nurse, bini aku pun nurse, memang keras kepala asik nk menang je....


suami tak pandai pilih dan bimbing isteri, jgn le pulak ko gasak buat general statement  mcm nih.. i ada gak kenal nurse, hubungan dengan laki dan mentua mmg tabik spring..  kalo ko belek2 thread sebelum nih, dah byk forumer bagi nasihat utk suami yang tak reti nak bertegas ngan bini. Dan ada juga forumer pompuan yg perangai serupa ngan isteri tt share experience bagaimana mereka berubah jadi lebih baik hasil didikan suami.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2011 10:50 AM | Show all posts
sebenarnya kalau takat buat keje umah ni, i tak kisah pun....bagi i perkara biase je..masalahnya dier pantang gk umah sikit, dier dah marah..kater i punya keje tak teliti...padahal bagi i dah bersih dah i buat....dah mop...i ikut la cara dier..guna serbuk ape..pencuci jenis ape..kalau tak ikut, mgamuk nanti...adakala baju anak i sepah2..yela budak2..pas mandi,sepahkan aje tuala dia.pastu dah lipat, ambik lagi sebarang kain tu...yela budak2 kan..manerla dia tau nak ambik elok2 kain yg dah dilipat tu...jadi selerakla...i pun tolong gak kemaskan....lum siap satu keje,anak2 buat hal lagi...gaduh 2 beradik..i geram juga kdg2..mak nya dahla garang....dgn i sekali yg kena tibai...mulala gaduh2...sebenarnya hal ni remeh je..cuma selalu sgt diperbesarkan dan dipjgkan oleh isteri i..i stress taw tak...stresssss.....nanti anak demam,lagi satu hal...hampir setiap minggu anak demam...pasal mak dier manjakan sgt...i dah marah dah budak2 tu jgn bagi mknan ringan...budak2 tu mgamuk..so i bagila cukup2 budak tu sbb dah geram sgt...pukul sekali....mak dier pun tak senagla i buat cm tu....mak dier manjakan sgt....kalau marah salah..tak marah pun salah....tapi isteri i tu mane faham...last2, i juga yg dianggap salah dan tak tau bertanggungjwb...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:50 AM | Show all posts
aku paham masalah tt...sbb kazen yg paling rapat ngan aku pun sama cam tt gak... mayas nak ceta panjang... mmg masalah bila somi jenis 'lembut' ngan bini... sampai bini naik tocang... harap tt tak jadik cam kazen aku... dia kawen rasanya dah jejak 10thn... n bini dia masih camtu gak sbb dia jenis tak suka marah2...sampai skrg ni kazen aku makin jauh dari family sbb bini kontrol gila2...nak cerai...sian kat anak2 katanya...aku nak tulung pun tak reti...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:54 AM | Show all posts
Sebenarnya aku nk marah kat ko...sbb aku rasa..isteri pembersih tu OK..marah2 tu biasa...TP LAMA2 bila baca..aku hot PLAK ngan bini ko...sbb dia tak balik kg ko..KO ANAK LELAKI KAN..mestila bertanggungjwab lagi lebih utk mak ayah dan adik2..soal kotor tu..alah! biasala..rumah org takkan nk sama mcm umah kiter.

soal ko berkenan dengan janda tu..aku rasa...bagus sgt ker janda tu?..sure ke kalau duk seumah mulut dia tak membebel..kdg2 berkawan ni lain..dh kawin nanti lain.Lgpun bagi aku..cari bala jer tu semua..ko pun anak ada 2...aku rasa baik ko duduk berbincang la elok2..kalau dh tak tahan sgt..bawak berbincang pun tak jalan..ikut suka hati ko la nak PILIH haluan mana..

Tak bagus juga kalau isteri tak dengar cakap suami,marah2 suami..berdosa..tp tak bagus juga kalau suami LANSUNG tak membantu...tp bab tak balik kg suami tu isu sensitif..kalau aku pun hangin...aku mmg lum kahwin lagi dh ty soal tu awal2..kalau dia jenis nk ikut blah dia jer..aku tak nak kahwin gan dia..aku nak adil..kalau dia adil ...aku agak2 dia leh jadi suami yang baik...alhamdulillah..aku terima dia dan keluarga dia..begitu juga dia..even dia sekeluarga pembersih giler...aku plak ngan keluarga aku bknla pembersih sgt sbb byk bela binatang...huhuhu...stakat merungut jer la dia..tp ttp balik jer..tak pernah pula kata tak nak balik.

carila penyelesaian denganberbincang...tak der faedahnya berkenan kat janda..kalau nk cari pun..cari janda kematian suami atau bekas suami kaki pukul...tp kalau bercerai masalah remeh jer..tak yar ar..elok lagi cari andartu.heehh...tp pilihan aku..aku rasa..ubah apa yang ada dulu..perbetulkan keadaan lg bagus..sbb kesian anak2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:58 AM | Show all posts
TT balai putrajaya bahagian apa?? kalau trafik nanti aku suruh boss ko tu marah bini ko sebab bebel kat tempat keje.......urusan rumah mana leh bawak ke tempat kerja
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 10:59 AM | Show all posts
is3 tt ni tua dari tt ka? motif garang semacam? dia rajin masak tak.. bagi makan ringan je kejer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 11:00 AM | Show all posts
wey..ko kna tegas ckit lh...cuba sesekali time dia ngamok tu ko kuat kn ckit sore ko cam petir tunggal..gak2 dia kecut x?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 11:06 AM | Show all posts
Thanks atas nasihat ikhlas and bernas dr you all...i tak ambik hati atau melentinga atas nasihat you ...
norafizal Post at 7-1-2011 08:26



    TT, problem ko nih sama cam pakteh aku... hal rumahtangga,dari A-Z semua dia uruskan... wife dia cekgu sekolah rendah, kekadang berhari2 pegi kursus... pakteh aku tu pulak buat keje sendiri...keje2 kg je...ambik upah potong rumput... bersihkan2 laman org... pangai dia sebijik cam ko... tak penah nk bersuara... dia memang baik dan pelembut orgnya...dgn anak2 atau wife pon sama camtu...tak penah tinggi suara apetah lagik naik tangan kaki dan sebagainya...wife dia pon baik gak sebenonya...cumanya, dia tak penah nk jaga kebajikan hal ehwal rumahtangga...semua bende/beban atas bahu pakteh aku...
hal dapur ke, anak2 ke...semua dia jaga... kekadang pakteh aku ngn anak2 dia dtg umah makcik aku tumpang makan dan minum...smpai pakteh aku naik malu ngn sedara mara...

ntah cemana suatu hari yg tenteram, aku dapat call dari wife dia ni... aku terkejut zirafah bila dapat tau pakteh aku menghilang tatau gi mana... tiba2 je hilang tau...menangis2 wife dia ni bercerita pakteh aku tak balik umah dah baper hari...mintak tolong aku carikkan pakteh aku ni...ceruk mana nk carik kat kl ni kan...dia mintak kalo dah jumpa tepon dia baliklah...dia nk mintak maaf kat pakteh aku la... meracau2 dia dlm tepon... habis sedara mara aku, adik badik semua di teponnya sbb terlampau panik/takut/risau/sedih...aku mase tu pun, bujang lagik...tak baper paham sgt...tak matang lagik kan...terkedu gak la aku... lagi satu aku terkedu sbb tak sangka pakteh aku yg jiwanya lembut tu boley buat camtu...sesuatu yg sungguh diluar dugaan... takleh nk slowtalk dah...seswai dgn peribahasa, 'air yg tenang jgn disangka tiada buaya'...

2-3 hari lepas tu, pakteh aku balik umah dia dan semuanya ok...

last2 aku dpt tau dari mak aku, pakteh aku mmg sengaja buat camtu kat makteh aku sbb dia dah tak tahan sangat... mentang2 dia keje kampung, bini dia sesuka suki lepas tangan hal ehwal rumahtangga... apa yg dia buat, cuma nk bagi wife dia sedar yg walocemana pun, syurga itu adalah dibwh tapak kaki suami... lebih2 lagi suami itu seorang yg soleh...

jadi TT, ambiklah cerita ni sbg pengajaran dan jugak panduan...utk semua orang, dan utk aku jugak...sbb aku pun kekadang melawan gak suami aku...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 11:08 AM | Show all posts
Reply 107# vitamin_c


    Habissss....kalo tak.....macam mana nak pasang 1 lagi....kalo tak tegas....tak leh  .... jantanz tulen mesti tegas beb.....tapi dalam masa yang sama ....pandai tekan ayaatttt.....cover semua line and area.....hmy3:hmy3:

Bila dia dah puas je ( ehemmm...ehem...)....tengah nak lentuk....masih mai-mai ......urut dan belai dia baik-baik.....mintak kawin satu lagi.... .....mesti dapat nye.....

Isteri cakap ape tau.....ikut suka hati abang laaa......( pasal dia nak tidur tu....dah penat...esok nak keje lak...do dia cakap lepas aje)....

Ingat betul-betul time hari tu.....biasa la....agak-agak dah ready....nak kahwin satu lagi.....belikan bini tu benda yang dia suka.....lepas tu buat deak.....lepas 1 hari ....baru cakap.....nak kahwin satu lagi...

Kalau dia marah.....ingatkan balik yang dia cakap ( masa  dia tengah mai-mai tu.....) kali nie cakap dengan tegas dan serius....

Mesti dia sentak punya.....

That's the way how you do it beb....right time....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2011 11:09 AM | Show all posts
Boelh tt buat.. bini dia tau da nak cari kat mana.. balai la apa lagi.. tt mintak tukar jauh2 la..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080489s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list