Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
78996
View
31
Reply

tangan kanan kebas

[Copy link]

Author: socomplicated       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-1-2011 05:02 PM | Show all posts |Read mode
Assalammualaikum to all.

i nak tanya... simptom sakit apa ek kalau tangan kana kebas?

i start rasa tangan i kebas since yesterday morning smpilah sekrg. non stop.

tapi i just realizes benda 2 makin teruk bila i pegang pen xblh menulis dgn betul as usual dan makan pki sudu pown x kuat. sudu terlepas.

i ada baca thread2 lama psl neyh

i dah bt exercise tgn + picit + urut + genggam semualah...

still...ada.

owh btw...i xadapown busy lately...

kerja biasa2

klu psl mengadap comp lama...rsnya ms bljr dulu lagilah lama.

thx in adv
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 05:19 PM | Show all posts
tangan kanan kebas
ada masaalah berat badan ke
da check kolestrol lom
banyak sbab tangan kbas ni..baik gi jumpa pak dr..ditakuti simptom awal sakit jantung
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 05:35 PM | Show all posts
huhuhuhhuhuhu...saya pun kene benda yg same...kaki n tangan kebas2......hubby siap ckp dah mcm org tua.......hahahahahahaha...saya rase pasal kolestrol la....lalu darah x lancar....tu yg rase kebas2....cube check tahap kolestrol awak.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 05:46 PM | Show all posts
Selalunya Kebas di tangan ni akibat  pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.Bila last awak massage seluruh badan?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 05:50 PM | Show all posts
aku pun dh 4 bulan sengsara....x tau ape yg patut wat....ermmm

aku mengalami simpton yg sama cam TT....aku dh jumpe physio....n pakar neuro..

tunggu masa nk scan tengkuk...derang ckp berpunca dr tengkuk...tp x sure bile la..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aku muda lg..dh kena mcm2....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 07:58 PM | Show all posts
dr. ckp apa pasal tengkuk cmf
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2011 08:29 PM | Show all posts
try gi farmasi beli neurobion. mkn 1 hari 1 biji. neurobion ni vitamin utk saraf. selalu klau sape yg kebas2 mmg doc prescribe neurobion
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2011 08:38 AM | Show all posts
selalu kalu kebas2 maybe sbb pengaliran darah tak lancar. salah satu sbb maybe byk angin dlm bdn so dia block pengaliran darah..pernah jadi kat aku dulu, lepas tu aku pegi urut. tukang urut tu la cakap badan aku byk angin..lepas urut rasa lega skit, pasti dia kasi ubat maajun utk buang angin. makan dlm 2 minggu,  lepas tu dah ok. tukang urut tu dulu bidan & misi, so pandai la jugak bab2 kesihatan ni. dia pesan kena make sure makan on time, jgn sampai badan masuk angin...bila angin byk dlm badan mcm2 masalah nnti.  so skrg ni aku make sure aku tk skip bfast & makan on time.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 10:27 AM | Show all posts
i dulu pun penah kebas tangan kanan, dari lengan hingga ketangan. ingatkan biasa tp lama2 dia x hilang, i p urut pun x hilang. lepas tu i minum teh misai kucing dan juga jumpa doktor, x hilang juga, last skali i baca dlm satu buku mengenai penyembuhan penyakit ni. Ambil satu jug air, kemuadian bacakan pada air itu surah alfatehan 17 kali, surah alikhlas 17 kali, ayat kursi 17 kali. kemudian minumlah air itu. lakukan selama 3 hari berturut2. alhamdulillah samapi skrg, kebas2 tgn x de lagi kat saya
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 02:45 PM | Show all posts
bukan ke tanda - tanda awal strok ker...???
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2011 04:02 PM | Show all posts
mmg byk sbb tgn kebas-jantung, urat saraf, anemia dll.
cubalah g urut atau leh cuba homeopathy. satu lg cuba sapu minyak but2 tiap2 ari. minyak nie mmg elok utk urat n sendi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2011 04:31 PM | Show all posts
kebas2 byk berpunca dari saraf..klo kebas2 kaki dan tangan mgkn berpunca dari gula yg tinggi.umur sekarang berape? ade fmly yg kn diabetes? ada lg 1..cuba google capral tunnel syndrome..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 11:48 AM | Show all posts
aku pun sama...skrg dah seminggu kena lenguh2, dan rasa lengan lemah-longlai di bahagian lengan kanan. tak berupaya nak buat pergerakan kerana rasa sakit2 dan lenguh2 - dan dia punya sakit tarik dari saraf lengn sampai saraf bahagian belakang badan.   g jumpa doc, tp doc kata mungkin muscle tense. dia bagi ubat sapu dan ubat makan dan sruh tgk progress in a week time. kalo tak baik, jumpa dia lagi, mungkin nak buat detail test. hari ni aku wat appointment dgn tukang urut, nak try urut satu badan. ada baca dlm internet, kalo rasa lenguh2 or sengal2 bahagian lengan KIRI, itu symptom awal sakit jantung. tp kes aku lengan kanan... tak tau symptom apa la pulak. plz help!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2011 12:39 PM | Show all posts
munkin carpal tunnel syndrome..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 08:26 AM | Show all posts
Reply 1# socomplicated


    check PM, TQ
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 12:14 PM | Show all posts
guna pelapik tilam terapi bio ion contiago memang sangat2 membantu masalah ini..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 12:14 PM | Show all posts
munkin carpal tunnel syndrome..
assakinah Post at 13-1-2011 12:39



    ===============

I Google this carpal tunnel syndrome...but the language is HORRIBLE!!!... cud hardly understand. how do i manage this syndrome?

plz help!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 03:23 PM | Show all posts
===============

I Google this carpal tunnel syndrome...but the language is HORRIBLE!!! ...
nora251288 Post at 14-1-2011 12:14



    ooo..actually ada macam terowong kat wrist kita,made by soft tissue n ligament.
kat terowong ni la nerves yang suppy jari akan lalu.
tapi bila abnormality berlaku yang menyebabkan soft tissue membengkak,nerves tu akan terhimpit.sbab tu lah tangan akak kebas
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2011 09:34 PM | Show all posts
asalamualaikum ha mai mamiIdah nk kasi story sikit,bab2 kebas ni mami dah rasa sampai peringkat pegang ja stereng keta kebas,typing ok tp kalu bab nak kena tulih tak rasa apa sampai sakit tengah belikat,nk makan nasi suap sekali kena unjuq tangan sampai tahap tk leh lipat dan dh bermacam2 test buat ,vit dn ubat2tan macm2 ubat moden la makjun la semua tk jd.
pas tu mami p urut kat satu kak ni dia cakap angin,memang pon mami ni banyak angin kena urut sekali demam 3 hari tp lepas tu alhamdulillah angin sebu yg dok tendang kat ulu ati,kembong perut macam kena kute buang dn kebas2 tu masih ada tp biasa2 aja tk sampai macam yg mummy cerita td.
memang baguih la akak tu alhamdulillah kalu org pompuan memang mami rekomen la.
petua nk hilangkan kebas atau kurangkn kebas first penyebab utama tilam yg tk mampu nk nyamankan tido kita tukar tilam yg betul2 boleh support badan kita.
yg kedua ketika kita mandi urut d bahagian bahu,tengkok kerana waktu mandi urat2 kita lembut urut sesedaop rasa kemudian turun kebahagian conner ketiak hingga bawa ke belakang lengan kadang2 kat area situ macam berbiji2 angin berkumpul urut sampai kita rasa selesa,buat selalu inshallah ,badan kitakan tahu la kita tahap mana sakit .kalu boleh la mandi air panas,lepas mandi kalu ada minyak panas macam krim halia ka sapu sebelum p keja ,sesetengah kita kan dok dlm aircon lama pulak tu atau tempek selopas ,tido malm amalkan pakai setokin bagus angin tk masuk masa mola2 dulu rimas la nk pakai stokin tp la ni dh 4thun ,puncanya laki mami ni suka krem anak betis boleh d kata kan selalu la tekejut mami tengah malam dok kena mangkit gosok kaki laki mami ,laki akak p urut kat satu abang ni dia la petua suruh pakai stokin alhamdulillah sampai la ni tk jd krem,anak mami yh umuq 9 tahun pon pakai stokin,amboi panjang lah pulok macam nenek kebayan.
mami pesan la kat cek2 semua buat la petua2 tk keluaq rm pon tp krem ngan selopas kena la.
selamat mencoba.
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2011 10:37 AM | Show all posts
bole try ler. girly pon lately ujung2 jari kebas.. time malam xpcially. tak tau knp.. aduhai..  mintak dijauhkan penyakit2 yang menakutkan... Amin.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081346s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list