Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
41319
View
355
Reply

Perlu ke ada anak ramai? Jangan jadik mak bapak yg SELFISH!!!

  [Copy link]

Author: HangBuah       Show all posts   Read mode

Post time 23-12-2010 01:40 PM | Show all posts
sorang jek dh ckup tuk zmn la ni.. tuk pelaburan la,, tuk jage kite mase tue la.. ceh.. tu semue tak leh harap sgt.. tak tau per jadik mase akan dtg ni.. cabaran tuk anak2 tu byk.. so nasebla...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:42 PM | Show all posts
aku setuju dgn apa yg TT ckp..

datuk sedara aku punya 12 org anak alhamdulillah semua nyer berjaya.. walapun ada sebahagian anak nyer bkn lah kerja mewah.. dan atok sedara aku ni bkn lah di kalangan orang yg berada, bkn org yg kaya, cuma keje2 biasa jer.. tapi mcm ne dia boleh jaga anak2 dia dgn baik sekali.. mcm ne dia bagi mkn anak2 dia, mcm ne dia berikan kasih syg sama rata untuk anak2 dia, mcm ner dia nak sekolahkan anak2 dia.. dlm fikiran ramai org semua nyer "mcm ner"..

fikirkan nyer dulu atuk sedara aku goreng hampir setandan pisang, goreng hampir 5kilo tepung buat jemput2  tuk mknan minum petang anak2 dia.. di kumpulan semua anak2 nye duduk sama2, di bagi 3 ketul pisang goreng or jemput2 setiap seorg dah hbis  yg 3 ketul tu tambah lagi 3 ketul sampai semua nak2 dia kenyang.. semua dpt sama rata.. sma gak tuk mkn tghari dan mkn mlm.. ini baru soalan makanan.. blum lagi pakaian, sekolah, kesihatan... tapi itu dulu.. kalo sekarng boleh ke nak buat mcm tu.. taraf hidup dah naik.. nak ke hari mkn pisang goreng, ubi goreng, keledek goreng, pisang rebus.. nak ke mkn ikan goreng, ayur rebus dgn kicap.. kalo boleh hari2 nak ayam..  

tu blum lagi kesihatan anak2.. belum lagi kos bersalin..  kalo dulu zaman atuk sedara aku bidan kampung jer paling kuat kain batik dan upah tak smpi rm50 tak pun bagi beras dgn gula.. skrng ni kalo hospital kerajan paling kuat pun dlm rm100 pun tak sampai.. kalo kaki tangan kerajan percuam jer.. kalo hospital private operation jer dah dkt rm2500...

aku dah mls nak tgk rancangan bersamamu kat tv3 tu setiap hari rabu jam 9.30pm.. mula tu aku kesian gak lama2 aku meyampah lak.. dah la susah nak mkn laki bini pun tak lepas.. tapi anak susun paku.. laki sakit tal leh bangun isteri tak berkerja dpt bantuan kebajikan masyarakat tapi ada bayi kecik.. mcm ner tu..

mmg anak2 adalah satu rezeki.. aku sendiri pun nak anak.. tapi mampu ke aku nak beri anak2 aku mkn, pakaian, pendidikan yg sempurna, aku baru jer 6bln mendirikan umah tangga.. dan masih belajar menjadi seorng isteri dan suami aku bari belajar menjadi seorng suami.. aku dan suami tak nak tergesa2 menjadi seorang ibu dan ayah,. kami nak kehadiarn anak kami dlm keadaan yg gembira serba cukup dan bersedia.. kami taknak terima dia dlm keadan terpaksa dan terpaksa gembira.. kehadiarn anak bermakna bermulalah tanggung jawab ibu dan ayah mencorak anak mereka, menyediakan keperluan yg cukup, memberikan pendidikan dan agama yg sempurna, sbb anak adalah satu amanah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2010 01:47 PM | Show all posts
satu lagi pegi cari buku merentasi 7 alam aku lupa sapa pengarangnyer... dari situ kita dapat gambar ...
Labeaute Post at 23-12-2010 13:20



Ni kalau dah masuk bab ilmu tauhid, ilmu kalam bagai, aku mmg tak reti dan tak cukup ilmu la nak hurai.
Cuma bila org bawak hujah2 macam ni... iaitu semua benda dah ditakdirkan jadi kenapa nak pertikaikan, aku nak bagi jawapan berikut....

iaitu, boleh tak aku lempang muka kau sampai bersememeh bulu hidung.... tapi kau tak berhak marah... kerana semua itu telah ditakdirkan Allah.... bahawa aku ditakdirkan untuk melempang kau. Kalau nak marah, marahlah Allah yg mentakdirkannya begitu. Apakan daya aku nak menentang takdir Allah? Dah rezeki aku dapat melempang kau! hahahaha

Kerana terlalu nak justify kelemahan diri, kita tend to gunakan alasan takdir, luh mahfuz bagai....tapi kita lupa pulak nak sebut tentang ajaran agama mengenai usaha, doa dan tawakal.

Entahlah... org Islam ni ada mindset yg salah. Sebab tu kot umat Islam ni berada dalam keadaan hina dan sentiasa kena tindas dek org kafir (hakikatnya ditindas oleh kejahilan/kebebalan diri sendiri).
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:51 PM | Show all posts
Ni kalau dah masuk bab ilmu tauhid, ilmu kalam bagai, aku mmg tak reti dan tak cukup ilmu la n ...
HangBuah Post at 23-12-2010 13:47



    kan aku dah kata ini hanya pada pandangan n pendapat aku  je.. n tak perlulah nak dipertikaikan takdir bagai..  sebab skrg ne dah ramai org yg cerdik pandai.. kalau tak berpa nak setuju dgn sesuatu perkara tu ada aja alasannya...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:52 PM | Show all posts
Reply 76# HangBuah


enche aktivist hang buah... hang pastikah org2 miskin yg beranak ramai tu benar2 pemalas? dan tahu buat byk anak sahaja?

angg coba jawab sat...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:53 PM | Show all posts
salam.apa khabar smer pembaca bloh nie,maaf kalu secara tiba2 dtg untuk memberi 1 2 pendapat mengenai hal ini
setiap buah fikiran yg diutarakan disini mmg tidak dinafikan ke-bernas-an nyer. sepanjang dr post yg pertama sampai post yg latest la kan sy dapati TT mcm tak puas hati jer dgn family yg tak berkemampuan tp memiliki ank yg ramai. aper masalahnyer TT..kalu TT kater ibu bapa yg selfish sbb effect kepada masyarakat,menyusahkan masyarakat.aper kate kite pandang pula dr perspektif yg berlainan.kalu kite berfikiran yg masyarakat lak yg selfish.
    saya amat bersetuju dgn pemikiran TT, ibu bapa zaman sekarang mmg perlu berfikir panjang ketika ingin menambahkan ahli keluarganya, tp tak pula sy menyangkal family yg mempunyai bil ank yg rmai.
    setiap perkara yg berlaku ada baik buruknya, tak semestinyer bil ank yg sedikit itu bermaksud ank itu dijamin berkualiti.begitu jgak sebaliknya.
   



cukup kat cni dulu..
nak tgk ader respon tak...hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:58 PM | Show all posts
ako ni ahli nujum. kerja ngan NGO gak dan berbakat serta kacak.

disebabkan topik ni sangat cool dan intelektual macam Hangbuah, maka ako terpanggil memberi solusi

1- betula tu....rancang anak ikut kemampuan..pastikan kualiti..tapi kalau dah rancang dan rezeki Tuhan nak bagi..maka terimalah seadanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:04 PM | Show all posts
jangan mempersenda rezeki Allah ...setiap anak yang lahir didunia telah ditetapkan rezeki nye.Bro bab agama jagan senang 2 bagi hujah takut lari akidah.. sory klu menguris hati tt tp itulah kenyataan
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:10 PM | Show all posts
Hujah-hujah Hang Buah memang sangat bernas dan berkualiti....bravo to Hang Buah..
Beliau mempunyai fikiran jauh dan luas...helicopter view bak kate org putih..mungkin sebab pengalaman beliau dlm kerja -kerja ngo...

solution untuk masaalah ni boleh di rumuskan  kepada ayat berikut:

"nak pancut luar ke nak pancut dalam?"

lelaki yang selfish memang tak fikir panjang...pancut dalam aje sebab best wooo....
lelaki yang tak selfish akan berfikir dulu and decide..

this is my two cents....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:10 PM | Show all posts
Reply  haitt


belum kawin. kertu kot...
takut nak kawin. sbb pompuan ni katanya kerjanya mengi ...
afja Post at 23-12-2010 12:09



    owh belum kawin kah? patotla tt bukak benang mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:16 PM | Show all posts
jangan mempersenda rezeki Allah ...setiap anak yang lahir didunia telah ditetapkan rezeki nye.Bro ba ...
irul Post at 23-12-2010 14:04



  sokong!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:28 PM | Show all posts
iaitu, boleh tak aku lempang muka kau sampai bersememeh bulu hidung.... tapi kau tak berhak marah... kerana semua itu telah ditakdirkan Allah.... bahawa aku ditakdirkan untuk melempang kau. Kalau nak marah, marahlah Allah yg mentakdirkannya begitu. Apakan daya aku nak menentang takdir Allah? Dah rezeki aku dapat melempang kau! hahahaha

dalam bab ni saya nak bagi pendapat .kenapa Allah letakkan martabat manusia paling tinggi dalam dunia nie sebab manusia diberikan akal fikiran. ... ada sesetengah pekara xmampu difikir dengan logik akal. mcm tt nak lempang 2 tt dah tak mendahui akal tt . please jgn senang2 main ngan hukum agama . qada dan qadar Allah tetapkan adalah tercantik kt cuma usaha Allah yang menentukan ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:34 PM | Show all posts
Reply 92# irul


yup.... bkn senang2 main ikut logik akal shj...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:34 PM | Show all posts
Post Last Edit by fieda07 at 24-12-2010 19:23
israel yg mengalah 6,7 negara arab dulu tu dan sampai ke hari ni kekal berkuasa.... berapa  ...
HangBuah Post at 23-12-2010 13:22



hitler pernah berkata salah satu sebb knapa israel,zionis dan sekutunya menentang jerman(nazi) krn hitler memerangi yahudi sehingga tggl saki baki sedikt yg ditinggalkan spy generasi akan dtg dpt berfikir apakh keburukn yg dibawa oleh yahudi dan sekutunya israel..mengikut statistik bil populasi yahudi di seluruh dunia adlh seramai 1%dprd populasi umat islam iaitu seramai 16juta..jika dilihat dr sudut minoriti kependudukan yahudi di bumi Palestin memg sudah dirancang sejak dpd kejatuhan kjn othman (turki)..rancgn 100thn yahudi yg bermula pd thn 1920an yg kemudiannya diimplementasikan oleh golde meir presiden israel yg merncng utk menguasai bukan hanya bumi Palestin tp seluruh semenanjung tanah Arab..bermula dpd semennjung sinai hinggalah ke dataran tigris euprateus..ia juga merupakan agenda yahudi, israel dan sekutunya..

org yahudi memg sedia maklum bahawa mereka akan kalah sblm akhir zaman nanti..iaitu ketika turunnya Isa a.s..dan ia merupakan perkara yg sahih dr alQuran dan hadis..mereka percaya akan kebenaran ini dan tidak ada tidak kecuali  pada masa inilah peluang mereka utk memusnahkn umat islam, spt yg dijanjikan oleh Allah akan kekalahan mereka yg tidak lama lg yg telah termaktub dlm hadis dan alQuran..

antara tujuan mengapa perancangan israel utk meluaskan jajahannya shingga dataran tigris euprateus adlh satu strategi utk bersatu dgn Dajjal al masih..sptmana dlm hadis nabi yg sahih bhw Dajjal itu akan muncul dr wilayah khurasan (terletak di ant iraq dan iran) sbb itulah provokasi AS(broker Yahudi) hari  ini  menjdkan isu nuklear iran mjd  satu faktor utk myerng iran dgn matlamat utk membasmi islam terrorist..

ant sbb mengapa Arb saudi sehingga kini membiarkn yahudi dan israel berkuasa di Palestin adalh krn kelemahan iman para pemimpin negara2 Arab akibat hubgn ekonomi terutama minyk yg 80% dikuasai oleh syarikat2 AS dan sekutunya..namun bg gerakan islamik Arab yg dilihat cuba utk membantu membebaskn Palestin dr Israel byk menggunakan salurn2 minoriti yg tidak diketahui org umum agar tidak dilabel sbg islam terrorist @fundamentalist..

dan faktor yg lain kebangkitan israel di bumi Palestin merupakan tanda kiamat akan hampir..jika dilihat sejak perluasan kuasa Yahudi selama 50thn mereka tidak dpt menguasai dua tempat iaitu gaza dan tebing barat...mengapa??fikirkan la mungkin ada dua org nabi yg masih hidup yg menjaga bumi Palestin sehingga kedtgan nabi Isa a.s..insyAllah tidak lama lagi bg memrangi yahudi, Dajjal dan gol kafirin, maka dgn sebab inilah segelintir pemimpin ngra Arab yg memahami maksud tersirat di sebalik ujian yg berlaku di bumi Palestin..mereka tidak bertindak terburu2 utk melancarkn serangan balik..hanya mengamalkan kaedah diplomasi dan toleransi utk kptgan umum dpd minoriti..sambil menunggu isyarat dr Allah s.w.t melancarkan tindakan ke atas Israel pd suatu masa yg sesuai nanti..wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:37 PM | Show all posts
"nak pancut luar ke nak pancut dalam?"

lelaki yang selfish memang tak fikir panjang...pancut dalam aje sebab best wooo....
lelaki yang tak selfish akan berfikir dulu and decide..
zztop63 Post at 23-12-2010 14:10



    TT ni org laki kan.. kita tunggu dia kawin esok.. macam mana
orang lelaki buat statement hentam orng lelaki hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:37 PM | Show all posts
HangBuah ni orang DAP yang marah bilangan populasi melayu di Penang mengalahkan kaum Cina buat pertama kali dalam ratusan tahun. Ini statistik terakhir Mac 2010. menyebabkan cina NGO macam HangBuah ni terpaksa migrate ke negara lain. Cina kan nak anak sikit. 70% kaum cina hantar mak ayah ke rumah warga tua,tak mahu jaga.

ada wakil DAP kat forum cari kata, apa melayu boleh buat, sebab cina lagi kaya atau educated? Afrika Selatan pernah cakap macam tu bila 10% kaum kulit putih educated lebih kaya berbanding 90% kaum kulit hitam. Kaum kulit putih lah yang membangunkan ekonomi Afrika Selatan. Namanya sistem Apartheid.

beranaklah ramai2kaum melayu demi survival politik. Aku amat menggalakkan. Bagi yang miskin, kita ada MARA, Bersamamu etc. Jangan ikut fahaman kaum cina=5C.

1957: cina 45%
1965 : Spore masuk Malaysia, Cina 55%
2010 : Cina 24% and decreasing....

bila dah minoriti,cina kenalah hormat azan, pakaian tutup aurat, cakap beralas, kekayaan kena share dengan melayu, guna sijilHalal pada restoren.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:48 PM | Show all posts
"nak pancut luar ke nak pancut dalam?"

lelaki yang selfish memang tak fikir panjang...pancut dalam aje sebab best wooo....
lelaki yang tak selfish akan berfikir dulu and decide..
zztop63 Post at 23-12-2010 14:10



    aku suka ayat ko ni, sangat realiti dan kenyataan sebenarnyer.. tak guna laa cakap teori semua ni hentam bapak bapak selfish..
bukan salah ibu mengandung , abih tuh kalo dah bapak suka pancut dalam, nak buet macam mano jadik anak, takkan nak buang
mestilaa bapak eh bangga anak ramai hasil sperma dan ovum yg subor..
tajuk pun dah salah mak bapak yg selfish, BAPAK YG SELFISH itu ajer...
sorry laa hang buah ni tak suka org perempuan
aku lagi anti lelaki macam hang buah dia ingat kaum dia bagus sangat
dia dah tahu sini ramai mak mak org
dia pun buat statement kononnya boleh hentam perempuan
padahal dia punya tajuk ni sebenarnya hentam kaum dia sendirik..

takkanlaa org perempuan nak cepat cepat cabut supaya sperma tuh tak masuk ke rahim
kalo dah bapak nak anak, takkan emak nak amik ubat, lepas tuh tak lahir lahirkan anak
bapak carik perempuan lain, boleh beranakkan anak dia, anak pun ramai, dari bini pertama 5 org
bini kedua 2 orang, bini ketiga dan seterusnya... ingat lagi tak dia hentam suami penat kerja
dia marah isteri asyik komplen buat kerja
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:56 PM | Show all posts
dlm hal ni laki bini kena kerjasama la...wat belanjawan kuarga dulu baru decide nak pancut luar or dlm....mukan nak slhkan bapak or mak...dah tahu budget family ala2 je jgn banak ramai2..skng ni brg suma mahal....kang kos banak..pastu pampers+susu+pengasuh lg...suma tu kena amik kira...kalo bini tak berkerja ok la pakai lampin minum susu bdn...save...

bg yg berkerja cam haku...suma kena amik kira...pelajaran anak lg...kang medical lg...even p spital gomen pun masa menunggu tu kena kira gak...sbb amik cuti...kalo cuti berbaya ok la..kalo unpaid leave??? suma tu kos...mukan nak calculative...tp tu la realiti skng....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:56 PM | Show all posts
dlm hal ni laki bini kena kerjasama la...wat belanjawan kuarga dulu baru decide nak pancut luar or dlm....mukan nak slhkan bapak or mak...dah tahu budget family ala2 je jgn banak ramai2..skng ni brg suma mahal....kang kos banak..pastu pampers+susu+pengasuh lg...suma tu kena amik kira...kalo bini tak berkerja ok la pakai lampin minum susu bdn...save...

bg yg berkerja cam haku...suma kena amik kira...pelajaran anak lg...kang medical lg...even p spital gomen pun masa menunggu tu kena kira gak...sbb amik cuti...kalo cuti berbaya ok la..kalo unpaid leave??? suma tu kos...mukan nak calculative...tp tu la realiti skng....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 02:58 PM | Show all posts
wow..dah agak2 lari topik dah tu skit.................
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.632762s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list