Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
41465
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-12-2010 11:46 AM | Show all posts
gokart!!!! motif selama ni aku ingatkan ko jantan???? pompuan rupanyee.. hahahaha! aku pun masih tra ...
lil_bratz Post at 16-12-2010 09:33 AM



    motip ko ingat aku janten :@ :@
ramai jah forumer pmpuan/llki guna nick yg bertentangan..........
slama ni ko tipah tertipuu la erk
btw,thanks dalink kasik aku semangat..
ingat nk plan dapat 2nd baby thn depan.......
rindu pulak rasanya kat bb baru lahir.wangi
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 11:46 AM | Show all posts
sampai skrg..masih ralat tak dpt bersalin normal..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-12-2010 11:47 AM | Show all posts
eh..samalah kita..
aku dulu pun mcm tu gak, 2 2 anak aku tu aku tahan sakit dr petang sampaiiii ...
amoilawa Post at 16-12-2010 09:41 AM



    ganasnya ko................
side kick pon hokey apa
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 02:02 PM | Show all posts
masa mengandung anak kedua tak rasa fobia tu, sebab terus lupa cemana sakit melahirkan, , tibasebaik anak pertama lahir lahir ke dunia.

Tapi.....  masa dah 6 cm tu, tiba-tiba seluruh tubuh badan menggeletar, rupa-rupanya semua memori sakit datang balik.  Dari 6 - 10 cm, dah la menahan sakit contraction (yang tak seberapa pun dibandingkan dengan sakit anak pertama), dengan tangan dan badan  terketar-ketar lagi yang tak boleh dikawal.   Malu betul bila diingatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 03:15 PM | Show all posts
Kakyang ader 5 anak...yang sulung kena caesar sebab darah tinggi melampau...  4 yang lain lahir normal..  tapi semua kena induce becoz of hypertension gak...  So Kakyang tak pernah la merasa contraction yang berhari hari tu...  everytime nak bersalin doktor akan suh pilih which date..  normally doktor akan kater esoknya..tapi Kakyang akan selalu minta tangguh sehari lagi...yer laa nak setelkan anak anak yang kat rumah.

Cuma anak yang ke 5 tu..  doktor induce pagi kol 6.30am..  sampai la kol 4pm..masih tak sakit lagik..  so doktor suh masuk wad balik..  then tommorrow continue..  the nextday..induce lagi sekali..dalam kol 4.30 pm..bila dah sakit tu..baby dah tak nyempat nyempat nak kuar... dalam labour room tu ader 2 nurse..satu melayu..satu cina and hubby kakyang.  Yang nurse cina tu suh kepit dulu..sebab doktor belum sampai...  giler betul..masuk kali ketiga nak meneran...kakyang tak pedulik dah..terus telentang...terus kuar jer baby..  memang tak sempat doktor sampai..  nurse melayu tu yang sambut..tak lama lepas tu baru doktor sampai ..potong tali pusat.  Tapi masa nak menunggu doktor tuh..memang rasanya banyak dah nurse cina tu kakyang maki..ader ker suh tarik napas jangan bagi babu kuar...gilos!  

yang pasti..every anak memang lain lain sakitnya..sakit memang la sakit..tapi hati puas bila tengok janin yang kiter kandung tuh...jadi seorang manusia yang comel. InsyaAllah...anak Kakyang 5 orang ni ajer..sebab hypertension tu dah melekat plak kat Kakyang...lagi pun anak sulung kakyang dah sekolah menengah...  nanti malu plak dia ader adik kecik..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2010 05:28 PM | Show all posts
sejak malam tadi aku rasa contraction 15 minit sekali...pastu sampai ke pagi jadi 5 minit sekali...so aku pun pagi ni gi la hospital...doc cek sume ok, siap kata baby lum turun betul. jauh lagi...padahal sebelum ni 2 doc cakap baby dah engage, tunggu depan pintu aje...

huhuuhuh...so lepas buat VE, doc kata belum masanya nak bersalin. maka balik la aku semula. nurse pesan, kalau ada turun darah atau air baru datang sepital...lain dari tu takyah dtg...

so nak tanya kat kengkawan sini, saket contraction yang kite catat berapa minit sekali tu tidak menandakan saket bersalin ke. sebab doc pun kata hanya datang jika ada 2 tanda tu...kalo contraction tu tahan aje selagi tak kuar tanda...memang betul ke ek...sebab aku semalam tu kuar lendir sket tapi takde darah...dan doc cek tadi die kata ada contraction, tapi tak kuat...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 09:20 AM | Show all posts
dulu masa nak bersalin anak pertama langsung xde pengalaman...dahlah jauh dr family..
pandai2 sendiri je ngn hubby...sakit contraction dr pkl 4 pg hr isnin...
pkl 7 pg hospital dr ckp br dilated 1cm...kena balik umah
pastu kat umah contraction non stop tp xde tanda2 air ketuban pecah cuma ader kuar lendir n darahlah....
dkt pkl 7 mlm pg balik spital ckp dah strong contraction -warded
contraction jgn ckplah mmg kuat tp last2 bersalin czer gak hr selasa 6.30ptg...

kalau igt2kan mmg xsanggup nak dpt second baby ...hubby pun ckp biarlah satu je sbb dia dah tgk mcm mana sakit n susah nk lahirkan anak dia...

tp dah lama lepas baby besar..terasa nak anak lg...w/pun yg second gap 5 thn...
still sama rasa contarction..tp dah terer so masih boleh thn lg..
but still end up czer...

ni pun anak dah 1thn..dah mula terbayang nak pregnant lg...rindu bw baby dlm perut .
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 10:46 AM | Show all posts
u ols nyer strong contraction tu brp %?.. aku mmg jenis sakit strong contraction punyer...sampai 80% tp yg x best nyer dh tinggi mcm tu pon baru bukaan 2cm..uwarghhhhhhhhhhh..nk tunggu 10cm  meleleh semua air mata..air hidung tahan sakit yg amat...dh la nk buka setiap cm berjam2...

serik b'salin anak 1st scr normal..mujo 2nd & 3rd c-zer...
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 10:57 AM | Show all posts
ntah ler masa mengandung anak pertama perut aku memang besar
sampai org kata ngandung kembarlaa, 7 buln dah kuar baby laa, nanti c'zer laa
macam macam laa tapi bila anak kuar berat dia 3 kg jerr, normal saiz..
tapi perut memang org tengok kesiannn

ngandung kali ni perut kecik jer ada kalanya org tak perasan yg aku ni memboyot
harap kali ni anak perempuan, kata org perut kecik anak perempuan betui kaa??
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 11:11 AM | Show all posts
ntah ler masa mengandung anak pertama perut aku memang besar
sampai org kata ngandung kembarlaa, 7 ...
aiva Post at 17-12-2010 10:57


time peknnen girl perut mmg bsr tp kuar kecik jer..1st 2.85kg..2nd 3.3kg..tp yg b3rd boy...perut x bsr mn tp kuar 3.5kg awal 2 mggu dr tarikh due
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 11:21 AM | Show all posts
time peknnen girl perut mmg bsr tp kuar kecik jer..1st 2.85kg..2nd 3.3kg..tp yg b3rd boy...perut ...
dealova04 Post at 17-12-2010 11:11

laa yeker.. maknanya kebesaran perut bukan penentu jantina bayi
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 11:50 AM | Show all posts
bersyukurla dapat mengandung..................
ade lg org yg nak anak sgt, tp ditakdirkan sukar mengandung
ade org kawin bertahun2, tp masih tiada cahayamata...
ade org yg mahukan chymata & berkahwin, tp jodoh masih belum sampai.......
ade org yg mahukan anak, sgup hadapi ape saje dugaan asalkan die buleh mengandung..

bersyukurlah TT..jgn takut.. teruskan shj..Allah pasti menolong........
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 11:57 AM | Show all posts
laa yeker.. maknanya kebesaran perut bukan penentu jantina bayi
aiva Post at 17-12-2010 11:21


heheh..ntah ler...tp yg musti nyer..berat anak yg seterusnyer mmg lebih berat....
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 12:07 PM | Show all posts
Reply 131# aiva


    rasanya cam betul, sebab aku pregnant untuk empat2 orang tu sumer perut kecik, kalo tgk dri belakang mmg tk tahu ngandung... tgk depan masa dah sampai masa pun org ingat baru 6-7 bln.. tp baby kuar boleh thn.. sumer dlm 3++kg ...
sungguh la tak sabar sgt nk tunggu mei tahun depan, biar baby ni cepat2 kuar...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 09:17 AM | Show all posts
takpelah sakit pun....
kalau takde anak lagi bertambah2 sakit....
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 10:10 AM | Show all posts
Reply 1# go_kart


    i yang belum kawen ni pun seriau dgr kawn2 i yng dah kawen then bersalin..
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 10:11 AM | Show all posts
Reply 3# ParinAmat


    bau baby memg best sgt!
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 05:08 PM | Show all posts
aku baru lepas deliver 16/12/2010...sebelum nih memang fobia nak lalui saat2 sakit bersalin tuh..tapi at last kena hadapi jugak kan....alhamdulillah...aku berjaya mengharunginyer walau sakit tak hengat..sekarang pun masih sengsara melayan sakit atas bawah..(nenen bengkak n yg berjahit kat bawah nun...)aper2 pun ia tetap pengalaman indah yg org lelaki takleh rasa...n takder perkataan SERIK untuk aku melaluinyer lagi pada masa depan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 08:40 PM | Show all posts
aku baru lepas deliver 16/12/2010...sebelum nih memang fobia nak lalui saat2 sakit bersalin tuh..tap ...
parangskeper Post at 19-12-2010 17:08


tahniah..
seronoknya..
dapat baby boy or girl..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 10:10 AM | Show all posts
aku baru lepas deliver 16/12/2010...sebelum nih memang fobia nak lalui saat2 sakit bersalin tuh..tap ...
parangskeper Post at 19-12-2010 17:08



    tahniahhh parang....
   sekarang dah menjadi ibu.... lama tak rasa construction tu...?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073173s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list