Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
39755
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 14-12-2010 11:09 PM | Show all posts
Reply  anieszack


    alhamdulilah.. kira ko tgh tunggu hari je la ni ek..samala ngn kak long a ...
kluwong Post at 14-12-2010 17:22



    somi sakit pe? ampun, kalo tak sesuai nak bertanya.

tapi, teringin nak tau sebab ada kawan dia cakap, dia takut susah nak dapat baby.
dia laki. tu yang pelik. bila tanya sakit pe, taknak jawab plak.
yang penting, dia bukan sakit mati pucuk ke ape ke...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 11:12 PM | Show all posts
takutnya nak kawen n having baby pas baca komen2 kat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 12:02 AM | Show all posts
rasanya kalu nak bagi senang bersalin nih... banyakkan lah berjalan.... pengalaman carly, anak sulong mmmg sakit sangat2... tp anak ke-2, alhamdulillah.... senang jer...... sbb 1st bb, mmg x banyak jalan.... tp 2nd bb..... kerap sgt turun tangga naik tangga..... tu yg lg mudah tu.. sakit pun 3 jam jer....
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 02:51 AM | Show all posts
pengalaman as pulak preggy 3 kali..yg 1st miscarriage twins..so 2 kali tu besalin normal la..

yg 1st lps besalin rahim koyak..lepas besalin,doc check nk jahit then diorg bisik2,kata tolak ER..
3 jam kena bius..doc kata jgn preggy dlm tempoh 4 thn sbb nk bg rahim betul2 pulih..
darah masuk 4 beg..
2 hari pengsan..tak jumpa baby..nurse siap bg susu botol kat dia..
so as merancang la selama 4 thn..
dlm tempoh tu,selalu rasa ngilu kat rahim & selalu check up dgn doc..
klu menyangkung,perghhh rasa mcm peranakan nk jatuh..

pengalaman ke dua pulak,masa preggy dh la kena placenta previa 3rd stage..
extra bed rest jer selama beberapa bulan..
alahan toksah ckp..mmg teruk sgt2..sampai admit wad 3 hari masuk air sbb dh dehidrasi..
bila lps 34 mggu uri pun naik..alhamdulillah..
as besalin 2nd raya..
as kena kembar darah..tiap kali sakit,darah kuar..pedih & perit mcm kena hiris2..
4 jam sakit baby pun kuar tapiiiii naper as tak dgr baby nangis????
rupanya tali pusat lilit leher dia 4 kali..
kata sorg doc kat situ,sepatutnya as tak boleh normal,kena c-zer sbb bahayakan 2 nyawa..
doc2 kat situ la ni..salahkan diorg!!
doc bg oksigen dkt 1/2 jam kat baby..
badan baby biru lebam..sian kat dia..dh 3 thn pun masih ada lagi tanda2 tu..

so go kart,jgn la risau sgt2 yer..
sungguh pun as lalui beberapa pengalaman ngeri ni,as masih teringin nk tmbh 2 org lg..
klu twins tu tak gugur,maybe dh cukup la..hehhehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 08:23 AM | Show all posts
Tak usah takut lah....dia macam nak berak je...yakin pada TUHAN....hang boleh lakukannya.....: ...
manakautau Post at 14-12-2010 04:53 PM



    thanks dear for the support
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 08:25 AM | Show all posts
Jgn takut gokart...beranak je...mana tau yg 2nd ni lebih mudah coz dah ada pengalaman..
Tp ai kalau ...
sherryda Post at 14-12-2010 05:43 PM



    thanks ya..dan selamat menyambut kelahiran new bb............
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 08:26 AM | Show all posts
xpe..perasaan fobia tu normal...yg penting gokart preggy dulu..good luck ya gokart..
nt perasaa ...
sherryda Post at 14-12-2010 05:51 PM



    tu yg buat serik tu..sakit sangat sbb i pon kembar darah gak..darah kuar dlu 2 3 hari before deliver
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 08:32 AM | Show all posts
pengalaman as pulak preggy 3 kali..yg 1st miscarriage twins..so 2 kali tu besalin normal la..

yg  ...
Asdira Post at 15-12-2010 02:51 AM



    thanks for sharing yr experience...
semangat sikit nk tambah bb...mungkin thn depan baru mula..insyaAllah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 09:38 AM | Show all posts
aku lom kawin lg.....
tp.... ibu2 yg amalkan baca
doa nabi yunus katenye boleh membantu.......
cubelah amalkan
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 10:19 AM | Show all posts
Satu perkara bodoh yg aku tak boleh nak lupa..
sampai skrg pun,kalau aku ingat balik aku masih boleh ketawa..
sampaikan husband aku kata aku gila..hahahaha

Masa aku mengandungkan anak ke 2,masa tu kandungan dlm 7 - 8 bulan...
masa kat ofis,aku giler2 sangat tgk Youtube video ibu bersalin..
dlm sehari tu aku tengok sampai byk kali...
then bila dh abis tgk,aku jd ngeri n muntah..
terus aku teringat saat aku bersalin anak pertama dulu..
tapi, bila tak tgk video tu,hati aku jd lain...
mcm mengidam nak makan buah mempelam...hahahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 10:54 AM | Show all posts
kdg2 kelakar bila teringat masa tahan sakit masa nak bersalin kan..mek baru je lepas bersalin anak ke 2 , 5 okt 2010 ...masa tgh sakit tu memang fobia, siap ckp ngan suami dah tak nak baby lg, ni lah yg last..ehehhe , masa anak pertama rasanya kurang skit sakitnya..masa tu kembar air, yg ke 2 kembar darah..syukurlah sakit tak lama..dlm kul 9mlm sakit betul2 , kul 10.50 mek dah bersalin...masa tu mcm2 doa baca, tapiii bila sakit terlampau dtg doa dah kemana ..heheh yg kuar kat mulut..nurse tolong, dah tak tahan ni..hehhehe

amalkan minum susu kambing masa mngandung..msuk 5 bulan dah leh start..ni leh elak baby kuning, mek sndiri amalkan..
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 11:07 AM | Show all posts
Ya Allah.. bila dengar mcm3 pengalaman kat sini tiba2 rasa ngeri.... masa awal2 aritu, masa tgh teruk alahan rasa tak sabar nk lalui saat tu, skang rasa berdebar dn takut... sebab setiap anak mmg lain2 pengalamannya.... huhuhu...
harap2 dipermudahkan la...

ni nk share pengalaman akak aku.... masa dia bersalin anak dia yg last 4 thn lepas...

ditakdirkan uri dia kat bawah so terpaksa la kena operate kan... dia kata dia operate dalam kul 2 lebih, dlm kul 3 lbh aku call abg ipar aku tanya dia macamana... dia kata dah selamat tp akak aku belum keluar...
sekali dlm pukul 6 lebih kakak aku yg lg sorang call husband aku.... then husband aku bgtahu suh bersiap nk gi tengok kakak aku...
aku dgn gembira bersiap le ngan anak2, nk tgk anak buah baru... sekali bila sampai hospital hubby bawak aku pegi icu... terkejut la aku, apasal pegi icu, bukan wad bersalin... dah sampai situ tgk kakak aku yg call tadi dgn mak aku dah nangis2... abg ipar aku diam seribu bahasa...
rupanya kakak aku koma lepas operate.. tk tahu kesilapan macamana... dia bleading dan terpaksa di operate sekali lagi utk buang rahim... itu je satu2 caranya nk selamatkan nyawa dia... itupun doktor cakap 20% je boleh hidup... jadi hubby dia mmg setuju aje la dengan cara tu, lgpun anak dah 4 orang... semua jantina dah ada....
bila kakak aku sedar... doktor suh dia baca pasal artikel buang rahim... dia pelik gak apasal la doktor suh baca... tp mcm dah boleh agak...
bila doktor bgtahu perkara sebenar... mmg nangis la akak aku... ye la, kewanitaan kita dah dibuang... amik masa gak nk terima perkara mcm ni... tp suami dia bg sepenuh sokongan dn skang pun dia dah leh terima la hakikat tu...  masa kejadian tu umur akak aku baru 32 thn...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 11:07 AM | Show all posts
salam, sy ni bersalin ank kembar perempuan.. ada org ckp, bersalin kembar ni, sakit nya 2x.. tapi, ms nak delivered 1st twin, x sakit sgt pun, 2nd twin kluar pun tak rasa apa... Alhamdulillah..sgalanya di mudah Allah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 11:28 AM | Show all posts
thanks...
semoga Allah mempermudahkan urusan bersalin kelak
go_kart Post at 14-12-2010 13:19



    thanks go kart  doakan aku...insyaallah harap2 sumernya selamat jer.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 12:21 PM | Show all posts
bersalin memang xleh nk ingat...ngilu rasanya....
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 12:26 PM | Show all posts
takutnya nak kawen n having baby pas baca komen2 kat sini.
hAzEL^nut Post at 14-12-2010 23:12


lain kali kalau baca tuh tutuplah mata...kalau tak nampak apa yang hang baca..tentu hang takkan takut?????
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2010 12:30 PM | Show all posts
aku pun tengah tunggu ari je nie...risau la bile memikirkan camana tanda nak bersalin sebab masa anak sulung dulu aku takde tanda langsung...doc pegi pecahkan ketuban...dan aku saket sekejap aje...12.40 saket kuat 2 minit sekali. kul 1.16 dah selamat baby kuar.

jadi skang ni aku rasa tak lena tido sebab asyik cek ada tanda tak. tatau tanda yg camana. mintak2 la husband sempat balik sebelum aku bersalin...due aku 31/12/2010...lagi 16 ari jerk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 12:32 PM | Show all posts
Ya Allah.. bila dengar mcm3 pengalaman kat sini tiba2 rasa ngeri.... masa awal2 aritu, masa tgh teru ...
sekutmery Post at 15-12-2010 11:07 AM



    ngerinya....
harap kakak u tabah k..lagipun anak dah ramai,alhamdulillah..cuba bayangkan keadaan ni berlaku ketika baby baru sorang..lagi sedih rasanya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 12:32 PM | Show all posts
thanks go kart  doakan aku...insyaallah harap2 sumernya selamat jer.....
helena_dzam Post at 15-12-2010 11:28 AM



    sama2 dear...........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2010 12:33 PM | Show all posts
aku pun tengah tunggu ari je nie...risau la bile memikirkan camana tanda nak bersalin sebab masa ana ...
aku_blur Post at 15-12-2010 12:30 PM



    semoga semuanya selamat ok dear....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103643s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list