Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
39756
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 14-12-2010 03:01 PM | Show all posts
baby 1st mmg ssh sikit...belom ada jalan katanya.. nak tunggu daripada 2 cm ke 10cm tu mak aiii...tp da ke2 da ok sikit..bagi aku, kalo somi ada kat sebalah bagi support tu mcm kurang sikit sakit bersalin tu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 03:46 PM | Show all posts
Post Last Edit by aiva at 14-12-2010 15:52
tolonglah uols,cemana nk menghilangkan perasaan ni
go_kart Post at 13-12-2010 14:57



    pengalaman bersalin memang tak mudah nak dilupakan, kalo ko mengandung lagi.. sepanjang tempoh kelahiran tuh ko tenangkan fikiran sambil perbanyakkan doa, selain tuh kerap mohon ampun kepada suami dan ibubapa, kalo ikut tradisional ada yg suruh minum air selusuh untuk permudahkan bersalin..

aku tengah mengandung anak kedua (nak masuk lima bulan dah), anak pertama lelaki umur setahun 4 bulan, aku pun sebenarnya fobia jugak macam ko, sebab pengalaman aku bersalin anak pertama memang azab, masa aku alami sakit bersalin, suami aku terus bawak pergi hospital rupa-rupanya bila periksa bukaan baru 1cm, ku kena tahan wad dan doktor scan jantung bayi, denyutan tak bagus, sampai tengah malam barulah denyutan jantung baby ok.. kemudian sakit nak bersalin dah tak ada, tapi aku still kena tahan wad selama satu hari, esoknya aku request nak balik, doktor kata boleh tapi semalam lagi aku kena bermalam di wad,dan malam itulah aku rasa kontraksi selang 2 jam, memang tak dapat tidur sepanjang malam sebab sakit dan tak selesa.. bila periksa bukaan baru 2cm.. doktor suruh berehat..

menjelang pagi aku dah tak bermaya.. aku berjalan ke tandas wad hospital dalam keadaan lemah dan belum sampai di tandas, aku dah muntah kuning, dan sedikit darah dah keluar, aku berjalan ke tandas sebab aku rasa nak terbuang air besar, tapi bila aku duduk ajer macam air keluar rupa-rupanya air ketuban tapi masa tuh aku ingat aku alami cirit birit, bila aku keluar tandas, aku panggil jururawat sebab aku dah lemah sangat sangat, aku maklumkan pada doktor yg aku alami cirit birit, doktor berasa pelik dan tanya aku ada bawa makanan dari luar hospital ker? aku kata tak ada, bila doktor periksa bukaan dah terbuka 4cm, kelam kabut doktor suruh jururawat bawa aku ke labour room sebab dah sampai masa..
sebelum tuh mak aku ada bekalkan aku air selusuh tapi bila aku tanya jururawat, dia kata tak payah minum, so aku ikut laa cakap jururawat tuh,
sampai di labour room, sementara menunggu bukaan 10cm, perut aku diletak wayar sambungan mesin denyutan nadi bayi dalam perut.. dan jantung bayi aku still tak berapa bagus, dalam masa sama, doktor bagi aku gas etonox, kata doktor bila rasa sakit (kontraksi) datang baru picit gas, so memang aku rasa kurang sakit dan khayal tapi tangan dan kaki aku mengerekot...

dalam masa sama, ada doktor offer epidural, aku tolak sebab kesakitan aku kurang disebabkan gas etonox, dan sempat laa aku tidor, sehingga bukaan 10 cm, jururawat pelatih, jururawat berpengalaman dan doktor mintak aku teran bila kontraksi datang, bila aku teran kepala bayi aku dah keluar tapi dorang kata aku teran tak habis.. memang pun sebab aku rasa tak bermaya sebab tiada tenaga, masa tuh jam dah menunjukkan jam 2.30 petang, aku masuk labour room jam 2.00 petang, kata doktor kalo sampai kul 3.00 tak boleh teran kena vakuum, sebab kepala baby dah nampak, bila aku tak habis teran baby masuk dalam balik.. doktor kata nanti baby lemas... aku memang panik laa, aku cuba sedaya upaya meneran.. dan jururawat pelatih pulak dok menyorak suruh teran teran sampai suami aku yg berada di luar kata, macam sorak tengok bola, riuh..

suami aku pun masuk dia terus kata pening bila tengok kepala baby dah nampak, then doktor suruh suami aku dok tepi kepala aku... datang seorang jururawat (dorang panggil sister) sister ni lerr yang bantu aku keluarkan anak aku, bila kontraksi datang dia suruh aku teran dan aku pun teranlaa.. dia tekan perut aku terus bayi aku keluar dengan kepala lonjong, dada macam burung.. tepat jam 3.00 petang, baby aku keluar akhirnya dan aku perasan mata dia bertentang mata dengan aku, sambil menangis halus...
sebab bayi keluar masuk kesannya kepala dan dada jadik macam tuh.. doktor urut kepala lonjong baby aku dan nampak okay sket...

bayi aku nafasnya cepat,   dia terpaksa ditahan wad, aku cuma dapat pegang kaki dia ajer...   terus doktor bawak dia keluarr dari labour room, org lain keluar dari labour room ada baby di sebelah tapi aku tak ada baby di sebelah ,  2 hari aku turun naik pergi wad bayi, aku cuba susukan bayi aku tapi air susu tak keluar.. doktor kata baby aku kena diberi antibiotik selama seminggu sebab paru-paru dia ada kuman, oleh kerana tak diberi susu badan anak aku kena kuning, bila kena kuning, aku dengan baby ditahan dalam wad yang sama, dalam wad itu hanya suami jer dibenarkan melawat, sepanjang seminggu aku berpantang dalam wad jer, bersama baby aku..

aku harap sangat bayi kedua ni mudah dan tak alami masa-masa kritikal lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 03:48 PM | Show all posts
ceter bab besalin ne, saya pon tgh tunggu ari je ne...
rasa takut dan seram menguasai diri jgn ceter lah...
coz anak pertama dulu lama gak tahan sakitnya
dari kul 11 pagi sampai 6.30 ptg baru kuar...

masa tu fikir dah takyah beranak lagi pon tak per kot...
tapi bila tgk muka hubby, takkan sorang jek pewaris dia..
ku jadi lembut hati nak mengandung lagi...

ne bila dah peringkat akhir-akhir ne nak berjalan pon dah susah,
nak tido, nak drive.. jadi mcm tak sabar pulak nak deliver..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 03:54 PM | Show all posts
buang jauh2 rasa phobia itu....
sy anak sepasang lelaki & pempuan.... masa melahirkan adalah saat yg paling menyeronokan. sakit meamnglah sakit... tp memang menyeronokan sbb dah set in my mind sakit ni sekejap jer... sat lagi warisku akan kuar itu yg best!!!! takde beza lelaki & perempuan... coz setiap kelahiran En Hubby akan record... dat time bila tgk balik.... rasa nak pregnant lagi... (bukan record part 18sx... avoid dat part)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 04:01 PM | Show all posts
wah bestnya berkongsi pengalaman dengan korang..
hilang sikit rasa fobia tu...
tambah2 lagi tgk anak semakin membesar,rasa rindu plak nk cium bau baby newborn...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:02 PM | Show all posts
Reply 43# anieszack


    aku lama sikit drp ko, masuk kol 11a.m, beranak kol 7.30p.m...hehehe..aku ni dua-dua girl, laki aku ckp nak kena branak lagi sbb nak cari hero, member nak tgk bola xde..hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:13 PM | Show all posts
Reply 46# kluwong


    kalau ari biasa dari kul 11a.m sampai ptg tu taklah terasa lama sgtkan....
    tapi disebabkan sakit, rasa macam waktu tak berganjak-ganjak!!
   
    aku yg terasa sakit sgt dlm kul 2ptg..
   sementara nak tunggu buka 10cm tu... terguling2 aku dibuatnya!!
   bila kul 6.00ptg sakit konstrasi dah dtg, setiap kali nak kena teran,
   aku muntah hitam! sampai nurse dan doktor pon terkejut!
   bila teran jek muntah, teran jek muntah.. kesudahan ku dah tak der tenaga..
   last2 kena vakuum...
   tapi al-hamdulilah kepala baby ku takder kesan.. kalau tak bukak ceter kena vakuum
  org pon tak tahu..coz semua ckp lawa jek kepala dia betol2 bulat....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:16 PM | Show all posts
wah bestnya berkongsi pengalaman dengan korang..
hilang sikit rasa fobia tu...
tambah2 lagi tgk an ...
go_kart Post at 14-12-2010 16:01



    gokart, jgn difikrkan sgt fobia tu....
   Inya-allah, rasanya anak seterusnya akan dipermudahkan coz org kata dah ader jalan....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 04:21 PM | Show all posts
gokart, jgn difikrkan sgt fobia tu....
   Inya-allah, rasanya anak seterusnya akan diperm ...
anieszack Post at 14-12-2010 04:16 PM



    thanks for sharing info dear....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:32 PM | Show all posts
Reply 47# anieszack


    betul3x...sbb sakit nak beranak ler aku tgk jarum jam tu mcm x bergerak2 je..yg aku tension da la sakit contaction tu hanya yg pernah alami je tau, pastu kena pakai talipinggang nak kira denyutan jantung baby tu lagi...ingat kat spital gomen je kena pakai, rupanya kat private pun kena pakai gak...huhuhu..
tapi sbb aku kawen lewat sikit jadi aku mmg nak anak cepat, jd pas yg sulung 8bulan aku tereksiden lagi...da sangkut nombo 2..jd kira setahun satu la aku beranak...myb sbb tu yg second ni mcm senang sikit...masuk spital kol 12.30 tgh mlm, kol 7.45pagi da branak ...push pun x byk kali sgt mcm yg 1st...
tapi kan org ckp la...kalo kuar tanda/kembar darah, sakit. aku 2 2 kembar darah..mmg la sakit..
alah gokat...sampai masa nanti boleh je ko hadapinya...cuma before nak g branak tu minta maaf ngn sume org terutama skali laki ko...amalkan gak baca bismillah 6 ke 7 tu ye, aku lupa dah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:48 PM | Show all posts
salam...
huhuhu bersalin tuh pgalaman yg indah w.pon xbrape nk indah hehe
tp da beberapa org tua sya jupe
diorg akan ckp da tua2 ni bru trase kalu ank rmai2 sronok..
yg beckp tu temasuk ar mak n mcik sya yg msg2 ada 6 & 5 anak...
so bygkan ar bile kita da tua sok.. kite akn jd cam tuh gak..
sya ank 3...
sakit nk besalin tuh..mmg xreti nk kate..
mse besalin yg ke 3 bln 8 arituh.. selak2 thread yg lame2 ade bg 1 ayat tuh
sya amalkan ayat tu n ayat nabi nuh yg dlm prot ikan tuh n alhamdulillah,
klua drh n pch air ketuban tp mmg xrase sakit lgsg
mse nurse tolk g labour room tuh, siap leh bork2 lg ngan org katil seblah hehehe
org kate sya kuat...huhuhu xkuat pon sebenanye, tp da mmg mase tuh xsakit..
tp bile msuk l.room jek, n kena drip... fuh xterkate...
tp ok ar msuk l.room kul 6.15, time org buka pose bb da kua..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:50 PM | Show all posts
Reply 50# kluwong


    oo..al-hamdulilah lah yg 2nd tu senang....
    aku pon nak anak cepat coz yg sulung tu after 5 thn lebeh baru dpt...
    tu yg tak planning apa2 coz nak dapatkn yg sulung tu puas berubat sana-sini
    baik hospital swasta, gov, & perubatan kmpg...
    dan betollah kata org bila dah ader sorang, mesti senang lekat yg no. 2...
    akhirnya bila sambut birth. anak aku setahun ku dah mabuk2......

   ne dah masuk 37 week... perasaan ne macam-macam rasa......
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 04:53 PM | Show all posts
hallo guys..just nk minta pendapat korang yg pernah bersalin.............kongsi2 cerita pengalaman b ...
go_kart Post at 13-12-2010 14:57



Tak usah takut lah....dia macam nak berak je...yakin pada TUHAN....hang boleh lakukannya.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 05:22 PM | Show all posts
Reply 52# anieszack


    alhamdulilah.. kira ko tgh tunggu hari je la ni ek..samala ngn kak long aku..kak long aku lagila umur dia da 43, tp dia nak sgt baby girl, sbb dia da ada 3 boy..moga2 sumenya dipermudahkan...kalo anak ko lahir jan 2011 kira anak ko nanti jd senior la kat kelas tp kalo lahir dis 2010 kena jadik junior habis la..

oo dulu ko ssh gak ye nak dpt baby...itula kita kenalah bersabar...aku dulu pas kawen pun gugur sedangkan kami mmg betul2 nak baby cepat..down habis kami masa tu.lagi sedara mara ckp laki aku x dpt bagi aku zuriat sbb penyakit dia.. . tp rahsia Allah tiada siapa yang tahu...pas habih pantang dr keguguran aku usaha keras nak baby...dapat cepat n second pun cepat gak ..husband aku nak anak2 ramai n kena proses cepat2 sbb dia ada sakit...takut x done katanya...

aceli mak aku kata la, sbb mak aku 10x branak kan , kalo 1st time branak ke jarak kelahiran antara anak tu jauh, mmg ada takut2 n ssh sikit nak bersalin..tp wanita mmg hebat, sampai masa bole je go trough...sakit mmg sakit, tp pas habih pantang lupe lak sakit branak tu ...sapo nak jawap ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 05:32 PM | Show all posts
Reply 54# kluwong


    yup tgh tunggu hari... dah aku memang berharap sgt baby lahir bulan jan nanti...
    walaupon skrg ku dah sakit2 pinggang dan org kata perot aku dah kebawah,
    nampaknya aku kena kuat dan tahan nak abiskan lagi dlm 18 ari tuk bln ne...
    tapi ialah... kalau Tuhan nak suh baby kuar awal..mungkin jugak ada hikmahnya kan....

   bab ko kata lepas pantang tu, memang tak der sapa nak dapat sangkalla...
  bak kata mak aku sakit bersalin ne lah, pompuan jarang serik walaupon azabbnya
   hanya Tuhan yg tahu....
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 05:38 PM | Show all posts
hehee..itula kita merancang tuhan yang menentukan...tp yg penting both of u n baby selamat..bapak mertua aku punya DOB pun 29 dis tau.. ok je...kawan baya dia nampak lagi tua plak dr dia...hehehe..

BDW, da tau ke baby boy ke girl? mcm sonok pulak dengau org nak bersalin ni...tp baby aku tecik lagi...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 05:43 PM | Show all posts
Jgn takut gokart...beranak je...mana tau yg 2nd ni lebih mudah coz dah ada pengalaman..
Tp ai kalau boleh nak trus beranak je, x suka preggy ni coz kna alahan teruk...smpai turun berat badan....now ni ai preggy anak ke-4....x sabar nk tunggu lg 6bulan nk beranak
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 05:51 PM | Show all posts
hallo guys..just nk minta pendapat korang yg pernah bersalin.............kongsi2 cerita pengalaman b ...
go_kart Post at 13-12-2010 14:57


xpe..perasaan fobia tu normal...yg penting gokart preggy dulu..good luck ya gokart..
nt perasaan fobia tu hilang bertukar x sabar nak bersalin..he3
ai pon masa bersalin anak ke2 rasa dah serik coz kembar darah...tp anak yg 1st & yg ke-3 xde apa2 pulak.
senang je keluar...now ni tgh preggy 3bulan anak ke4..hopefully xde apa2 masalah...insya'allah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 06:56 PM | Show all posts
peh..pengalaman aku bsalin menakutkan..bukan takut pasal sakit..tp psl doktor..aku overdue sminggu..jd hari rabu pagi aku terus pergi hospital..ada staff nurse tgk tahap kontraksi aku..tp dia ckp kontraksi aku ni pelik..psl aku sendiri xdapat kira..psl perut aku mengeras sebelah je..tp aku xrasa sakit,walau jalan dah terbuka sikit,dia kata kes mcmni jarang2 berlaku..dah tu aku makan2 lah..malam aku tengok sume org dah tido..tp tibe2 aku terasa mcm nak buang air besar..bkali-kali aku g tandas..dah terbuang sume benda dalam perut ni..tp xlega gak.

kul 12.00 mlm aku tgk darah keluar,aku panggil nurse,dia kata baru terbuka 3cm..aku lega lah..aku lapar nak makan tp xbselera plak.kul 2 pagi aku terasa sakit amat sangat2..dah tahap xtahan sangat2..nurse bwk aku pg buat Ve..yg buat doktor pelatih lelaki..dalam kul 2-4 bkali2 aku wat Ve..aku cakap dgn nurse aku dah xtahan sgt..merangkak2 aku g tandas..mcm nak terbuang air besar..tp doktor pelatih tu siap ckp 3cm je..dia siap cakap aku xsakit ke buat Ve..aku hangin aku sound doktor laki2 ni..ngat aku nak sangat ke wat Ve ni..ada nurse yg berumur sorg ni tgk aku..dia kesian..dia org panggil aku..dia org buat Ve..dah 6cm lupanya bukaan..3 org nurse yg buat sume cakap 6cm.

pukul 5.30 pg..aku menangis2 tahan kesakitan,nurse tu kesian kat aku..suruh doktor pelatih tu check,dia leh check sambil gosok2 mata,baru bangun tido..dia kata baru 4cm..nurse2 tu cakaplah..td dah check dah leh tberanak ni,si doktor ni plak marah nurse2 tu..padahal dlm hati aku nurse tu dah berusia lg banyak pgalaman dia baru jd doktor je blagak mcmpe..dah tu,dia nak pecahkan air ketuban aku..siap dia cocok dekat 15 minit..xbocor2 dia cakap aku xsedar air ketuban aku bocor,hingga dia cocok,terguris kepala bayi aku..nurse2 tu nampk rambut baby terlekat pada tempat pecahkan air ketuban tu.

nurse2 tu terus sound doktor tu n terus tolak aku g bilik bsalin tanpa dgr cakap doktor tu..sampai bilik bsalin,doktor pecahkan air ketuban dengan mudah..bermakna doktor pelatih td sengaja je nak ckp air ketuban aku dah xda..pastu aku terus bersalin dengan kelaparan dan perut kosong.psl doktor tu buang najis tgk xda pape yg kuar,dia bg air milo

bila baby aku lahir kat kepala dia ada kesan2 calar..nak nangis aku tgok..ni lah kali terakhir aku bsalin di hospital kerajaan..kalo aku tahu aku dengar nasihat suami aku.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 11:08 PM | Show all posts
peh..pengalaman aku bsalin menakutkan..bukan takut pasal sakit..tp psl doktor..aku overdue sminggu.. ...
fire_place Post at 14-12-2010 18:56



    hospital maner nih? ganasnyer sampai calar2 pala baby?:@
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095873s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list