Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40508
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 27-12-2011 09:42 AM | Show all posts
tak pe Hana...bkn kita mintak untuk kena c zer kan? andai tersurat kena c zer,mmg kena preparela ...
zarasafiya Post at 25-12-2011 08:45



    lambat lagi anak no.3 tu..saya baru habis pantang anak no.2.
cehwahh..no3. tu.. syok sgt sebab anak no.2 senang gila nak jaga. best betul. mcm nak beranak ramai ajek.
semua orang ckp mcm tu/benda yang sama oleh orang2 yang penah jaga sama2 anak sulung saya.

saya baru merasai nikmat ayat "baby kenyang tidooo ajek"
kalau anak sulung..kem salam lah nak rasai ayat kat atas. tak cukup nafas..tak cukup tdo oleh saya, suami & mak mertua.
anak sulung susah nak tido dan tido kejap. sket2 jaga (walhal susu formula tu)..memanjang nak didukung kalau tgh tdo pun. kalau letak atas tilam, jaga balik. pastu bukannya boleh duduk diam pun..nak didukung atau menangis. hatta nak tukar pampers pun, takut gila ..takut baby nangis kuat (nangis mcm lapar nak susu)
fobia betul masa anak sulung dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2011 03:50 PM | Show all posts
3 kali peknen so far takde alahan teruk. kandungan yg 1st tak menjadi so kena d&c. beberapa bln pas tu lekat lagi. masa nak bersalin chek pjj ngan hb so bila dah turun darah skit bitau hb. esok pagi dia sampai terus g spital. bukaan mmg slow banget pas maghrib ketuban pecah tapi bukaan still kecik. tgh malam baru g labour room. masa tak tahan sgt sakit dorang ada cucuk epidural. bby boy 2.84kg lahir 2am+. kena jahit tak terasa sakit sgt walaupun tak bius cuma yg tak syok pas 2-3 hari benang tetas awal n bengkak skit.

masa bby yg seken ni dah tak pjj lagik. pas dah rasa contraction ajak hb g spital. samapi sana lunch hr. pas dah admitted ke wad tu hb ingat chek lambat lagi nak bersalin so dia pong balik ngan anak sulong. dekat2 asar tu masuk bilik check pergerakan bby semua tu. masa tu mmg sakit tapi bleh tanah. sorang nurse nampak chek dok tahan sakit dia pong check kat tut. tengok2 bukaan dah 8cm. apa lagi kalut lah ke labour room n sblm tinggal brg kat kaunter sempat tepon hb bitau nak bersalin dah. pas 30-45min lahirlah sorang lagi bby boy 3kg+. kali nie takde kena potong langsung cuma uri tak kuar sekali ngan bby. dekat 1/2 jam jugak nurse bertungkus lumus kuarkan uri tu.

chek takde rasa serik bersalin cuma kali nie jarak skit kalu nak peknen balik coz penat layan 2 hero tu tapi tak bleh ler jarak jauh sgt coz lani chek dah 35thn. pas 2-3 thn lagi cadang nak peknen semula pastu tutup kedai
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2011 04:50 PM | Show all posts
aku fobia pas bersalin yg 2nd bulan 8 ari tu...
yg 1st czer...
yg 2nd ni normal...
tp kena induce 2 kali...
contraction yg terlampau heavy...
aku mintak epidural diorg x bg...
sbb aku bersalin kat gomen...
diorg just bg epi klu ada complication mcm sakit jantung ke hape...
smpi sume doc, staf nurse n pelatih kerumun aku...
aku teran2 xmo kuar...
sorg staf nurse dtg bwk palang sangkut kaki tu n sangkut kaki aku kat palang tu...
pastu kena gunting...
still baby xmo kuar...
last2 staf nurse panjat n dok atas perut aku n tolak baby kuar...
mmg rabak la...
sbb diorg kata aku teran b4 jln bukak abes...
mana la aku perasan aku terteran...
sbb dh sakit sgt tp bru bukak 3cm...
dah la time jahit staf nurse kata kulit aku jenis mcm tau fu fa...

n kena masuk drh 1 beg...
sbb nadi x stabil...
aku dok kat labour room dr kul 7 malam...
tengahari esok baru leh kuar n hntr masuk wad...
sbb doc risau tgk nadi aku bwh 100...

dh masuk wad bru aku perasan hidung aku berdarah...
meneran teruk sgt agaknya...
smpi berdarah dalam hidung...

masa aku kuar wad nadi still x stabil...
tp doc lepaskan sbb tengok aku dh buleh jln pi mandi sume...

sebulan woo sakit kat bawah tu...
cukup 2 bulan pi wat checkup anak...
aku buat pap smear skali...
nurse yg check tu kata luka dlm aku x baik lg...
still merah...
blk je dr pap smear mmg bleeding la aku...

jd aku mmg fobia la nk bersalin lg...
aku ckp dgn laki aku pasni klu aku preggy lg sila menabung...
aku nk pi private...
nk amik epi...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2011 05:52 PM | Show all posts
aku fobia pas bersalin yg 2nd bulan 8 ari tu...
yg 1st czer...
yg 2nd ni normal...
tp kena induce ...
botolmineral Post at 28-12-2011 16:50


hehehe..aku baru ajer nak suggest kat ko..gi private..
menakutkan betul pengalaman ko nieh..

aku pun jenis contraction kuat jugak. or, tak tahan sakit.
orang lain, takat 3cm tu..agaknya boleh gelak sembang2 makan2 shopping lagi..
kalau AKU, 3cm tu, aku rasa dah azab sgt sgt dah. aku dah keras kejang kejung. tak boleh bergerak. sakit gila vavi.

aku 2x beranak..2x guna epidural. ade ape hal..sediakan modal ajek la..

aku tahu dah kalau orang2 bzbody tanya..bila nak no.3?
aku boleh jawab..nak sediakan "modal" dulu..tanak gi gomen langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 07:43 AM | Show all posts
macam2 pengalaman ibu2 mengandung ni..hehehe...mana yg blh peknen lagitu,selagi ada rezeki,blhla peknen.mcm i ni,dah tak leh wat pape dah..isskk..isskk...cuma doakan anak2 membesar jd anak yg solehah n kalau ada rezeki,tgu menantu lelaki la plak (kempunan nak anak lelaki tak dpt)...insyaAllah..jika Allah izinkan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 08:12 AM | Show all posts
Reply 424# Hana


ye.. mmg sgt menakutkan...
sumpah aku mmg fobia gila2 punye la...
anak 1st pun induce gak...
tu pun bru bukak 3cm aku dh menggelupur...
smpi kena mrh dgn nurse...
sbb diorg kata aku mengerang bising sgt...

nmpk nau la aku ni mmg x thn sakit...
jenis contraction mmg heavy...
yg 1st tu last2 czer pas aku sakit selama 12 jam ye...
sbb jln stop bukak @ 8cm n kpala baby x engaged...
bygkan menahan sakit 12 jam smpi aku rasa buleh kemek la palang katil tu aku genggam...

sbb yg 1st tu rasa sakit contraction je n x rasa sakit bersalin x heran la bila termengandung yg no 2...

ni dh rasa mcm mana sakitnya terus surrender...
amik perancang dulu...
klu nk beranak lg mmg aku hambat laki aku pi private...
mak takut nok...
sesuai sgt nyanyi lagu KRU...
Fobiaku dlm bahaya........

eh, anak no 2 aku ni aku panggil hana jugak...
hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 04:29 PM | Show all posts
kes sye plak...2-2 anak sye senang bersalin..Alhamdulillah...tp yg xthn nye...taim kne jahit...ank 1st smpai 3jam..(leteh...menggigil...tuhan aje yg tau betapa seksanye kne kangkang..fuhhhh)..ank 2nd lg teruk..4jam..smpai cramp 2 blh kaki....fobia mmg fobia...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2011 07:00 PM | Show all posts
kes sye plak...2-2 anak sye senang bersalin..Alhamdulillah...tp yg xthn nye...taim kne jahit...ank 1 ...
mrshisham Post at 29-12-2011 16:29



   adess...tu yg org kata jahit idup2 ek...me tak alami benda2 cenggitu sbb me 4x czer..masa deliver tu tak sakitla..tp pastu Allah aje la tahu camne nak bwk diri...last preggy bln 7 baru ni pas czer tu trs wat BTL..masyaAllah sakit giler tak leh nak cakap camne!siap blh bgtau kat doc perasaan sakit tu..kelam kabut doc ikat my fallopian tube tu sbb takut ubat bius hbs..mmg sakit sgh!
but now,since dah tak leh preggy..bila tgk preggy mom dok bwk perut..tingatla kenangan time preggy dulu.nak wat camne, kena pencen preggy awal (umur 33 now)..oklah kot,now concentrate nak besarkan anak2 lak...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2011 12:48 PM | Show all posts
fuh... baca pengalaman bersalin kat sini seme cam menggerunkan... padahal ai ni dah 3x bersalin... ni pun tengah dalam pantang anak no. 3.... ai bersalin seme kat private... alhamdulillah company cover sket... cuma ai top up sikit jek...

anak 1st sakit contraction dr pkl 4 ptg sampai ke pagi besoknyer baru masuk labour room... pastu masa nak kena push tu, tak rasa sakit nak push pun... maybe sbb masa tu makan salindah... so takde rasa sakit sampai nurse yang kena bagitau kena push... alhamdullillah baby kuar 3.4kg nak dekat waktu asar...

2nd pulak contraction cepat giler... pukul 10 mlm contraction terus gi hospital... sampai hospital pkl 12am rupenyer dah bukak 6 cm... doc pecah air ketuban tapi baby tak leh nak kuar... penat ler mengepush... last2 doc kata klu tak kuar jugak pkl 6am, kena emergency czer... finally mmg kena czer pun... pkl 7 terus kena tolak masuk ot... time tu ler rasa nak mengepush tapi nurse suh tahan... giler ape...first time masuk ot cam rasa nak matiler... dengan lampu yang besar tu... pastu pakar ga dok kat bahagian kepala... bile die nak letak skop utk ga tu siap baca doa... ai rasa cam nyawa kat hujung2 jek... baby kuar 4.1kg... besooo hah... terkejut doc...

anak 3rd nih baru 3 minggu lepas deliver... malam before tido turun tanda... terus gi hospital... masuk labour room... doc pulak baru jek balik coz baru abis operation... nurse check bukaan baru 3cm... perghhh... sekali die seluk cam nak sampai ke jantung... since dah ada tanda, doc suh warded tapi stay kat labour room.... seb baik nurse baik... bagi gas segala... masukkan glucose seme... sampai pkl 11am sakit nak meneran dah datang and bukaan dah 10cm... doc pun sampai since die pun baru lepas operation... terus push... seb baik hubby ada.. die ler yang bg semangat utk push... biler push tu boleh rasa ada benda kuar dari bawah... alhamdulillah baby girl berat 3.4kg... ingat dah ok... rupenyer uri tak kuar... melekat... so doc godek2 kasi keluar itu uri... azab giler time tu... sakittt wooo....

nak kata menyesal bersalin tu idak ler... sbb ai ni jenis dah set dlm mind... klu pregnant mesti akan ku tempuh saat2 bersalin... iyelah.. takkan baby nak dok dlm tu forever... cuma after this kena tunggu at least 2 years lah... kasik jarak sket ngan yg si tecik nih...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2011 03:40 PM | Show all posts
fuh... baca pengalaman bersalin kat sini seme cam menggerunkan... padahal ai ni dah 3x bersalin... n ...
aikon Post at 30-12-2011 12:48



   rezeki dan nasib memasingkan?ada yg senang preggy,payah deliver..ada yg senang preggy,senang deliver..payah preggy,payah gak deliver...mcm2...keje Allah semua tu...kalau mcm tekan suis aje nak preggy bila2 trs jadi senang aje kan...
rasanya pompuan2 tak serik la kot nak preggy n harungi saat2 nak deliver..sakit camne pun pas tgk baby kaur rasa puas sgt2...klu serik,takde yg anak berbelas2 ye tak..hihihihih...
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2011 06:50 PM | Show all posts
salam,

Nak tanya kepada yg dah "ikat" ada apa2 side impact tak? normal mcm biasa jer ker? saya nie nak bersalin 3/1/2012..ceaser n nak ikat terus..takut dengar cerita zarasafiya ubat bius dah abis masa  nak ikat..
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2012 12:57 AM | Show all posts
Ku fobia nak beranak lg rasanya
Baru beranak on 13.12.11, elective czer
Dok hosp 4d 3n pastu balik rumah
Bb pulak meragam mlm takmo tido
Bila pangku baru dia tido
Mlm kedua dok umah tiba2x bangun kul 2.30am badan rasa seram sejuk
Berpeluh2x mcm nak demam padehal tido ekon
Perut pulak rasa sakit sgt kat tempat czer tu
Esok pagi bangun tgk ada darah kat tempat jahit tu
Lepas mandi darah menitik2x non stop
Teruslah call gynae & dia soh go hosp check takut infection
Sampai hosp nurse & gynae dtg check & sah jahitan czer tu terbukak
Gynae bg 2 option, dressing 2x sehari kt klinik kerajaan or admit masuk hosp balik & jahit kali kedua
Hubby pilih 2nd option
So berkampung ler kat hosp lagi seminggu
This time betul2x make sure luka tu kering baru balik
Sib baik ler makan & environment hosp best
Kalu tak mmg meroyan ler masa tu

Skrg rasa serik nak beranak lg
Dah 2x czer, so 3rd pon confirm czer gak
Ngeri bila pikir darah menitik2x kat rumah & tgk jahitan tu terbukak
Sib baik jahitan kulit luar je, kalu dlm pon terbukak mmg pengsan dah kot
Pengajaran if nak beranak lg lepas ni hubby ckp dok hosp lama sket
At least bila luka czer tu dah baik sket baru boleh balik
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2012 11:11 PM | Show all posts
Reply 431# rtac


    Lain org mungkin lain effectnya, alhamdulillah saya dah 3 tahun ikat tak ada kesan apa-apa. Tak taulah org lain. Tapi sebaiknya sebelum tu tanya doktor tu, kaedah apa yg hendak digunakan. Saya dulu masa check up tanya siap-siap.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2012 12:56 PM | Show all posts
Reply 433# sapp73


    Thanks Sapp73..saya pun dah tanya doc..dia kata takder side effect but still curios nak tau kawan2 punya experience. Nie tengah menghitung jam..esok tengah hari pukul 1 dah masuk bilik OT..takuttttttttttttttt walaupun ini 3rd time tapi still takutttttttttttttttt
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2012 10:21 PM | Show all posts
Reply 434# rtac


    Takut memanglah takut, ingat Allah zikir banyak-banyak, insya allah selamat. Saya dulupun masa operate tu memang takut, nasib baik suami ada sama, doc tu pun melayu, kalau saya macam nak terlelap sbb ubat bius dia suruh berzikir dan suruh suami saya berbual dgn saya. Saya doakan pembedahan esok berjalan lancar dan selamat.

Lepas pembedahan tu yg perlu berhati-hati sedikit. Ngeri saya baca kisah org yg jahitannya terbuka. Jangan berlasak sangat ye, even kalau nak angkat baby tuk menyusupun mintak tolong org angkatkan . Jangan risau ye, insya allah selamat.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 11:14 PM | Show all posts
aloh alohhhhhhhhhh baca citer korang wat aku gigill yg hamat...aku dah la lagik 3minggu due.........takutnyer...lah..cait fefeling cam x penah beranak lak haku ni

apa pon kalu di compile kan penglaman korang ngan penglaman aku pon lebeh kurang samo jah hazabnyer time beranak...kena marah ngan laki lagik lam labour room..kata aku x nak dengar ckp misi,,apa lah dia tak  rasa..sakitnyer camner sedap je nak memarah...

tapi apa pon..sakit tu leh hilang secara tiba tiba..biler tgk seketul baby kita di hujung kaki......hehehe aku siap bangun jengok lagik..heheheh..comey jek..lupo dah yg menjerit tadik....kalu igt2 malu seyhhh..skang sdng tunggu no ampat.kuor...lepas tu nk pencen ler..dah tua x larat nak neran......hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 11:20 PM | Show all posts
alalala...korang citer nih buat aku lemah semangat nk peknen lg  ....gediks nk peknen lg sbb nk baby gurl pulak...ai dh ada 2 boys...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2012 03:44 PM | Show all posts
Reply 437# cassriena

trase gak cmtu...tp biarla dlu..besarkn c hero2...serik..sbb jarak anak 1st ngn 2nd terlampau dekat..beza dlm 15 bln je...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076731s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list