Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40627
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:16 AM | Show all posts
ntah tak tahu. yang pasti, aku dah ambik. kalau aku bersalin lagi in future, akan ambik la ...
Hana Post at 14-12-2010 09:10 AM



    sabar noks............aku paham perasaan ko..aku pun dlu pjj jugak
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 09:24 AM | Show all posts
aku plak termimpi2 teringin nak rasa ini semua.. beberapa tahun tahun lagi nak cecah 30 dah umur..ntah kan sempat nak rasa entahkan tidak
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 09:45 AM | Show all posts
aku masa bersalin tak berapa tensen sgt.. sebab, emergency c-sect.. contraction aku plak 3 hari tp tak sakit kat situ, sakit kat belakang.. aku boleh lena tido lagi..

yg aku phobia sgt adalahhhh.. dalam pantangg... huaaweiiieeeee... tak sanggupppp!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:53 AM | Show all posts
aku masa bersalin tak berapa tensen sgt.. sebab, emergency c-sect.. contraction aku plak 3 hari tp t ...
hanibee Post at 14-12-2010 09:45 AM



    aku dalam pantang ok rasanya..
sbb mentua tlg jaga..mak mertua i baik sangat
tak rasa mcm menantu pada dia..klu mlm dia bagi aku rest,dia bawak baby tido
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 09:54 AM | Show all posts
pengalaman mengandung dan bersalin ni suatu pengalaman yg x boleh dilalui oleh kaum lelaki dan kelebihan yg ada ni yg buatkan pompuan ni adalah golongan yg begitu istimewa
bila dah lama xde baby rasa cam rindu je kat perut yg kosong tu
kalau ikutkan pengalaman ana ni mmg cam xnak mengandung lagi
sebabnya kelahiran pertama tu adalah pengalaman pertama bagi semua kaum ibu
anak ana yg pertama tu boy, then beratnya pun boleh tahan
masuk ward lps balik dari Penang, outstation, turun flight dah kuar tanda
then admitted tapi xde kontraksi pun
next daynya early morning Dr induce coz since yesterdaynya baru buka 2cm dan x gerak
lps kena induce after 3 hours dah start sakit, pastu kembar darah lagi rasa bisa
petang dalam kul 5 baru kena tolak ke labour room tapi blm buka sampai 8 cm
tunggu lagi, sakit tu Allah aje yg tahu
dalam kul 6.30 gitu, Dr kata dah buka 9 cm so nak start push tapi ana yg dah xde kudrat coz x makan since morning, then dr dan nurse semuanya buatlah macam2 nak bagi baby kuar, asben lak tenang kat sebelah bagi perangsang, masa tu walau sakit ana ttp senyum kat asben tapi air mata gak yg kuar, last2 Dr kata baby sangkut so kena vaccum then Dr suruh asben kuar, tgh Dr sibuk2 nak prepare alat tu baby dah start push so cancel nak vaccum then diaorg pakat2 urut perut dan push, alhamdulillah kuarlah baby yg beratnya nearly 4kg tu
yg ana ingat sgt lps bersalin tu ana cakap kat Dr next time kalau bersalin lagi ana nak operate aje, Dr tu jegil mata then cakap "ingat senang ke kalau operate"
kalau ikutkan ana x kisah bab sakit tapi kisah bab kena kangkang then kena seluk, tu yg x suka

go kart, jangan pikir sgt pasal tu lagi mungkin yg second baby ok, who knows
anak ana yg kecik pun dah bosar, 5 tahun mmg rindu nak ngandung lagi cuma rezeki je yg belum ada
go go  go kart for second baby
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:54 AM | Show all posts
aku plak termimpi2 teringin nak rasa ini semua.. beberapa tahun tahun lagi nak cecah 30 dah umur..nt ...
eniliana Post at 14-12-2010 09:24 AM



    sabar ya...usaha lagi...
my aunt almost 5years kawen..mencuba..last2 lekat jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 10:08 AM | Show all posts
pengalaman mengandung dan bersalin ni suatu pengalaman yg x boleh dilalui oleh kaum lelaki  dan ...
fatehana Post at 14-12-2010 09:54 AM



    thanks for the support...
gokat pun lebey kurang mcm tu jugak..
admit pukul 8pm sbb dah buka 2cm..masa tu tak sakit lagi..
dalam kul 9.30 dah rasa lain macam..nasi pun takleh jamah...ya Allah sakitnya tak boleh nk cerita..
gokat tahan sakit sampai bergegar badan........habis bergoyang besi katil tu sbb genggaman gokat..
towel siap gigit tu..mmg gokat tak boleh tahan rasanya...
pastu doc cek cm tak bertambah lagi.....tp sakit dekat belakang mmg dah tak tertahan.......
satu mlm tak boleh tido, sbb terlalu penat rasanya menahan sakit..
paginya jam 7.30am, mmg dah tak tertahan..dr g check dah buka 4cm..pastu kne admit kat bilik bersalin........
masalah lagi,gokat takleh push..mungkin sbb terlalu penat..
air tetuban dah pecah...kne masuk oksigen................... sbb ada penyakit asma..
sket lagi nk sign untuk operation sbb gokat mmg 70% nk pengsan... plus,takut baby lemas dalam perut sbb masa tu dah dekat pukul 9am..
mmg kelamkabut..gokat tak tahu dah ape yg nurse dan dr tu cemaskan..
gokat mmg ingat itulah penamat hidup gokat..
gokat dah pasrah...sakit kat belakangpun mmg dah tak tertahan (nk infom,gokat tak amik suntikan epidural)
gokat selawat banyak2,niatkan kat hati gokat pasrah klu sampai sini hayat hidup gokat,yang penting dapat sambung zuriat suami...
entah di mana kekuatan timbul,tetiba ingat kat baby,naluri seorang ibu begitu kuat,gokat push dengan segala kudrat yang ada..
gokat rela masa tgh push tu tuhan nk amik nyawa gokat,sbb gokat mmg dah tak bermaya..
siap 14kali push rasanya, baby kuar..alhamdulillah........tp gokat dah tak sedarkan diri...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 10:32 AM | Show all posts
thanks for the support...
gokat pun lebey kurang mcm tu jugak..
admit pukul 8pm sbb dah  ...
go_kart Post at 14-12-2010 10:08



setelah bersabung nyawa akhirnya gokart dapat baby yg cute, kan
sure geram je bila tgk muka dia
bau dia lagi
rindu dgn bau baby tu

ana pun cam gokart x amik epidural
cuma yg ana ingat Dr ada cakap kat ana yg pengalaman bersalin mmg berbeza bagi setiap org
ada yg senang dan ada yg susah
tapi yg penting katanya jgn putus asa
pastu Dr pujuk ana dgn kata2 semangat dari dia
"ini 1st baby, besar lak tu, jln pun belum ada so mmglah allah nak uji kita, lps ni insyaAllah ianya akan dipermudahkan"
dan mmg betul anak seterusnya mmg senang cam x sabar2 aje dia nak kuar
x kena jahit pun sebab dah tahu caranya dan dia pun x besar cam 1st
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 11:27 AM | Show all posts
me dah 6 thn tak mengandung n tak bersalin... hehe..
tak tahu dah sakit bersalin n beranak mcm mana..
takut nk preggy pun ada.. huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 11:51 AM | Show all posts
setelah bersabung nyawa akhirnya gokart dapat baby yg cute, kan
sure geram je bila tgk muka d ...
fatehana Post at 14-12-2010 10:32 AM



    wah bestnya.................
semoga Allah berikan gokat rezeki bersalin mcm tu jugak satu hari nanti
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:00 PM | Show all posts
sabar ya...usaha lagi...
my aunt almost 5years kawen..mencuba..last2 lekat jugak
go_kart Post at 14-12-2010 09:54



    amin.. thanx..
jangan takut nak bersalin yek..anugerah tak ternilai dari Allah tu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:13 PM | Show all posts
adoii ngerinya..... org slalu kata bersalin anak sulung selalunya yg paling sakit... Aku letak bab sakit tu kat belakang fikiran buat masa sekarang..memang aku takot tapi ada lagi 4 bulan sbelom aku bersalin..pepandai laa...apa pon thanx guys for sharing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 12:14 PM | Show all posts
amin.. thanx..
jangan takut nak bersalin yek..anugerah tak ternilai dari Allah tu...
eniliana Post at 14-12-2010 12:00 PM



    dah ada semangat sket.tgh mencuba buang perasaan fobia tu jauh2......
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:45 PM | Show all posts
kalo amik epidural ne kesan sampingan dia akan dtg lmbt sikit cam tua berumur br rasa. kesan dia sakit badan & belakang ne kwn aku yg amik dan dah rasa sakitnya. aku x penah amik pn.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:49 PM | Show all posts
masa umur 21st aku lahirkan anak no.1 aku takot sgt lagi kakak2 kt opis yg dah kawen beranak ceta sakit nk beranak ngeri tul aku dgr. tp lg 2 hari nk beranak aku wat bodoh jer x nk igt rasa sakit nk beranak. bole lak aku pg tgk wayang ceta seram dgn laki aku.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 01:10 PM | Show all posts
dah ada semangat sket.tgh mencuba buang perasaan fobia tu jauh2......
go_kart Post at 14-12-2010 12:14



    jgn difikirkan sangat benda tu, betul pun setiap anak sakit bersalinnya lain-lain...
   berdoa banyak2 jer agar dimudahkan proses bersalin, disamping tu cuba aktifkan diri,
   insyaallah senang jer nak bersalin tu....

  aku ni pun tgh pregnant dan bulan 3 nanti duenya, takut tu takut jugak tapi taknak
  pikirkan sgt, anak yg ke 4 ni.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 01:19 PM | Show all posts
jgn difikirkan sangat benda tu, betul pun setiap anak sakit bersalinnya lain-lain...
   b ...
helena_dzam Post at 14-12-2010 01:10 PM


thanks...
semoga Allah mempermudahkan urusan bersalin kelak
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 02:15 PM | Show all posts
aduhai fobia gak ...ermmmm sebab tu jarah anak pertama ngan kedua sampai 5 tahun sebab anak first berat dia 4.1kg, semangat kan....jahit dia sampai ke belakang, dok dalam pantang senget2 aku dibuatnye sebab jahitan terlalu banyak. masa megandung perutr aku comel sgt tak lah besar sgt tapi bila dah 9 bulan scan baby berat dia dah 3.8kg tapi tak sangka plak bila kuar cecah 4.1kg.....perghhhhhhh susah beb nak kuar, nak2 tima bahu nak kuar perggggggghhhhhh hampir setengah maut aku dalam kamar bersalin tuh, susah beb nak kuar, doktor terpaksan ikat aku kiri dan kanan untuk memastikan aku kuarkan baby dengan selamat, lepas dah kuar plak aku kena jahit 2 kali..tak tau laaaa masa baby dan uri dah kuar aku dijahit hampir 2 jam setengah pastu aku diberi rehat tapi bila aku nak di tolak wad ada satu doktor cina datang, tertiba dia kata ada yang tak habis jahit lebih kurang dalam 2 atau 3 jahitan, pergggg aku punye bengang masa tu, tapi tak mampu nak berkata2 sebab tenaga dah tak ada, akhirnya baby first aku dah berusia 5 tahun MUHAMMAD FATHUDDIN HANIF, dan pada 2.3.2010 pulak lahir baby kedua aku, tapi kali ni berat badan nie biasa2 jer 3.5kg, kali ni pulak perut mengeras tak habis2, hampir 2 minggu aku di tahan wad tapi tak bersalin2 jugak, ya allah dugaan betul, last2 pada 2.3.2010 baby aku kuar dengan selama, dan kini berusia 9 bulan MUHAMMAD FARISH HILMAN, dua2 lelaki, tengok lah 5 tahun akan datang , moga baby girl plak, mula2 mmg fobia tapi itukan rezeki......walaupun fobia tapi saya jarakan 5 tahun untuk ilangkan rasa takut.
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 02:40 PM | Show all posts
mmg betul..stiap kelahiran mpunyai berbeza kesakitan...star syukur sgt sbb ketiga2 kelahiran star dipermudahkan...paling senang time star bsalin anak ke-3...mmg x rsa sakit..time bby nak keluar je star rsa sakit...doktor serta nurse pun heran lihat star...agaknya sbb jarak anak ke-2 dan ke-3 dekat,sbb tu jalan nak keluar senang kot...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 02:55 PM | Show all posts
kalau nk ikutkan pengalaman pregnant n bersalin 1st baby ari tu rasa cam nk stop je beranak...tapi x best lah plak anak sorang jer..thn depan mcm nak + sorang lagik..kalau ade rezeki...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076041s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list