Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40124
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 30-5-2011 03:04 PM | Show all posts
i pun ada fobia ni gak... sekarang my daughter going to 4years... thn  ni plan nak 2nd child, tapi hati cam berat... tapi giler kesian tgk anak i takde member... sebelum tido, dia suka ckp sorang2 sambil main tangan dia... sayu lak tgk...

masa ngandung dia i induce... kontraksi dtg sakit giler, ingat dah terbukak besar, last2 doc check br buka 1 cm

nasib baik bila bukak 3cm i ambik epidural... boleh tido...

tapi kontraksi tu tak boleh lupa sampai bila2... scary dowh... dah lah i tak pernah kene senggugut/sakit sepanjang hayat i... last2 bila kene sakit camni, mmg betul2 sakit... apapun, ada hikmahnyer...

kene fikir positif n rancang balik nie...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:26 PM | Show all posts
ic...ke ios kene tunggu sehari overdue ek?sbb rabu nurse suruh dtg lagi checkup kalau x bsalin eso ...
hanahani5865 Post at 30-5-2011 14:56


skrg nie xde rasa sakit ke hani? klu uols rajin gie jelah jumpa Dr tue esok, klu dia rasa uols xde apa2 lagi then ikut je arahan diaorg, uols nie kan hani mmg selalu wat lawaklah, iols xtahu lak yg kita nie leh dgr cirit baby dalam tue
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:30 PM | Show all posts
dia akan check, kalau baby takde masalah dia bg masa seminggu
kalau x kuar gak
zasssssss ...
EBoutique Post at 30-5-2011 14:57


MEANS OVERDUE SEMINGGU SHOULD B OK LAH YE.. I MEAN STILL ACCEPTABLE..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:32 PM | Show all posts
tu tarikh terakhir la...dr due kita
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:33 PM | Show all posts
skrg nie xde rasa sakit ke hani? klu uols rajin gie jelah jumpa Dr tue esok, klu dia rasa uols x ...
fatehana Post at 30-5-2011 15:26


JGNLAH GELAKKAN IOLS..

KAHKAHKAH SERIUS IOLS X TAU..SBB SBLM NI MCM X PNH DGR JE..KALAU IOLS P JMP DOKTOR ESOK, AGAK2, APA DIORG BUAT?MEANS KENE P SWASTA LAH EK?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:35 PM | Show all posts
kalau ada tanda dia akan seluk...
hehehehehe kalau tak rehat la kat katil
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:41 PM | Show all posts
dulu saya dah pegi sebab ada tanda darah, di atgk bukak 2cm dia suruh balik walaupun tanda darah tu dah kuar.. dia kata lambat lagi tunngu air pecah

esoknya due date, g klinik kerajaan (yg duk wat check up tu) nurse kata tunggu je air pecah sampai 7 hari selepas due takde pape jugak baru g spital
tapi duk esok mmg tak kuar tanda, air pun tak pecah tp saya sakit.. sejak pagi kerap-kerap hilang2
kul 10 malam hubby bawak g spital, kebetulan doc yang sama dia tanya eh akak lagi?? belum lagi la kak.. lambat lagi la..tapi saya dah sakit perut
dia cek dah buka 4 cm, so dia tahan kat emergency dan pecahkan ketuban
kul 12am masul labor room
sakit ya amat sepanjang tu, doc kata kurang2 kene tunggu 12 jam
mati la aku..
tapi alhamdulillah kul 4.20am saya selamat melahirkan dengan jayanya walaupun luka tersangat la banyak...kerana terpaksa vacuum sebab saya kehabisan tenaga tak larat nak teran...

nak nasihatkan hanahani, make sure u makan supaya ada byk energi untuk PUSH
saya tak makan ptg dan malam tu sebab asyik menahan sakit perut... sudahnya saya tak cukup energy..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:44 PM | Show all posts
JGNLAH GELAKKAN IOLS..

KAHKAHKAH  SERIUS IOLS X TAU..SBB SBLM NI MCM X PNH DGR JE..K ...
hanahani5865 Post at 30-5-2011 15:33


eh uols kena gie kat mana uols nk bersalinlah hani, sbb dah ada rekod, jangan risau dia akan wat cam biasa, amik tekanan bp then suh rehat sesambil tue uols gielah wat lawatan dari katil ke katil (klu uols bersalin gomen) sbb iols wat dulu pastuh kena halau dgn nurse
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:46 PM | Show all posts
dulu saya dah pegi sebab ada tanda darah, di atgk bukak 2cm dia suruh balik walaupun tanda darah tu  ...
EBoutique Post at 30-5-2011 15:41


betul hani kena makan supaya ada energi utk push coz pengalaman sendiri yg x makan mmg xde tenaga nak push nasib baik Dr dan nurse2 ok sajork xdelah marah atau bebel
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 03:47 PM | Show all posts
hermm makan makan dan makan... minum la milo ka apa.. say amakn roti je tengahari tu, then igt nak singgah beli McD tapi sebabkan sakit sgt jadi tak beli.. pastu lapar.. dan takde energi
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 04:57 PM | Show all posts
me edd esok...40 weeks...adakah kebarangkalian kene induce kalau x kuar jg esok??
hanahani5865 Post at 30-5-2011 14:46



   
saya nak citer ckit pengalaman bersalin anak 1st......ngam2 tarikh doc bagi iaitu 40weeks...
dah amik cuti seminggu awal...yela anak 1st kan....tak tau sebarang kemungkinan......
tunggu punya tunggu hari ahad 9/1/2011 (hari yang sepatutnya husban balik ke kuantan - pjj kan ) my baby geknya tau ayahnya nak balik semula tmpt keja nak jumpe ayahnya dulu...tk bagi balik....

citenya pada pukul 3pg dah kuar tanda darah ckit....tp saya tk rase sakit sgt...mcm senggugut yg soft la....dok tggu smpi kul 12tghari barula rasa sakit selang 15minit........
tp saya ni degil nak gek tunggu sampai btl2 sakit......PIL dan suami dah ajak g hospital tp saya ckp bole tahan lg......
bile dah pukul 3.30 ptg barula sibuk ajak suami g hospital.....tu pun psl PIL dah bising......
sampai2 je trus register then cek kat bilik saringan...skali nurse cek dah 7cm..... amek ko.....nasib nurse tk bising
then terus masuk labour room, kul 6pm lahirla my baby boy.......
tapi paling tk tahan kena jahit..... ALLAHUAKBAR aje......

tu aje pengalaman saya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:15 PM | Show all posts
kalau ada tanda dia akan seluk...
hehehehehe kalau tak rehat la kat katil
EBoutique Post at 30-5-2011 15:35


selukkk... seluk jari ke tangan..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:17 PM | Show all posts
dulu saya dah pegi sebab ada tanda darah, di atgk bukak 2cm dia suruh balik walaupun tanda darah tu  ...
EBoutique Post at 30-5-2011 15:41

kalau makan banyak kang riso bnd lain yg terkeluar...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:18 PM | Show all posts
eh uols kena gie kat mana uols nk bersalinlah hani, sbb dah ada rekod, jangan risau dia akan wat ...
fatehana Post at 30-5-2011 15:44


kahkahkah..uols memang..
iols check up kat KK putrajaya, nak bsalin kat hosp ampang...xpnh checkup sane langsung..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:22 PM | Show all posts
saya nak citer ckit pengalaman bersalin anak 1st......ngam2 tarikh doc bagi iaitu 40week ...
7983yash Post at 30-5-2011 16:57


erkkk, yg last tu sounds scary nak mampos...

em, nasib baik saya dah x pjj anymore...hehehe...mcm sama je..dulu hubby pun kat kuantan,pastu gemas,pastu KL..alhamdulillah dah dok skali..last week hubby outstation PD, siap pesan kat baby, tunggu sampai papa dia blk br nak kuar..pagi td outstation lagi, ke kuantan, papa dia dah pesan, nak kuar tggu papa dia balik... ni td br call hubby,hubby ckp masih dikuantan,xsiap lg keje...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2011 05:23 PM | Show all posts
kahkahkah..uols memang..
iols check up kat KK putrajaya, nak bsalin kat hosp ampang...xpnh ...
hanahani5865 Post at 30-5-2011 17:18


tapi uols dah register kat sepital ampang tu kan, xpe serah je diri kat Dr tue kalau perlu
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 08:38 AM | Show all posts
tapi uols dah register kat sepital ampang tu kan, xpe serah je diri kat Dr tue kalau perlu
fatehana Post at 30-5-2011 17:23

xregister pun...diorg ckp x payah buat pape, booking ape sume...bila nk bsalin br datang..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 08:40 AM | Show all posts
erkkk, yg last tu sounds scary nak mampos...

em, nasib baik saya dah x pjj anymore...heheh ...
hanahani5865 Post at 30-5-2011 17:22



    hehe...harap2 ur hubby dapat berada di sisi ar mase nak salin ti......semoga hani slamat melahirkan baby ye.....arini kan due... kat labour room byk2 selawat n baca doa nabi yunus.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 08:41 AM | Show all posts
xregister pun...diorg ckp x payah buat pape, booking ape sume...bila nk bsalin br datang..
hanahani5865 Post at 31-5-2011 08:38



    alamak....hani still keje lg ker... tak de rase pe2 tanda ker...
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 08:52 AM | Show all posts
alamak....hani still keje lg ker... tak de rase pe2 tanda ker...
7983yash Post at 31-5-2011 08:41


xde lah yang..xrasa pape pun... risau pun ada...arini due date kan...tp baby still gerak2 mcm biasa...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094906s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list