Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
41418
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 20-12-2010 01:19 PM | Show all posts
tahniah..
seronoknya..
dapat baby boy or girl..
fieda07 Post at 19-12-2010 20:40



    alhamdulillah...baby boy..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 01:22 PM | Show all posts
tahniahhh parang....
   sekarang dah menjadi ibu.... lama tak rasa c ...
anieszack Post at 20-12-2010 10:10



    tq..start contrations kuat pk 4 am (yg sakit selang 15 minit tuh)...pk 4.30 pm hari yg sama me deliver.. errr..lamer ker?
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 04:48 PM | Show all posts
bila dah disahkah hamil adalah saat yg mengembirakan bagi seorg wanita..begitu juga akak,tapi bila dengaq mcm2 cerita buat jadi takut pulak....apapun semua saat2 waktu kita mengandung tu insyaAllah kita dapat lalui...begitu juga waktu nak bersalin....ada yg sakit lama ada juga x..akak juga dah merasa bersalin secara normal dan melalui tingkap....apa pun akak rasa lebih baik bersalin normal....bila dah lama x mengandung ni terasa pulak  nak lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2010 04:51 PM | Show all posts
Reply  aiva


    rasanya cam betul, sebab aku pregnant untuk empat2 orang tu sumer perut kecik, ...
sekutmery Post at 17-12-2010 12:07



    samalaa dijangka lahirkan baby dalam 27hb Mei..2011
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 06:18 AM | Show all posts
ai yang masih remaja ini tumpang seram

tp ai rasa klu baca ayat-ayat al-quran yg memudahkan utk bersalin.. insyaAllah semua nya ok

tp tu la , sbb ai xpenah lalui... ai pun mcm hala2 cuak
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 06:19 AM | Show all posts
Reply 25# fatehana


    kena seluk
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 06:22 AM | Show all posts
Reply 138# parangskeper


    congrats

errr .. ai seram kejap
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 06:56 AM | Show all posts
ai yang masih remaja ini tumpang seram

tp ai rasa klu baca ayat-ayat al-quran yg memudahka ...
jingga007 Post at 21-12-2010 06:18

ayoyoyyyo mek jingg..ngaji kasik abis dulu k

selain amalan bc ayat2 & doa2 tertentu, dikatakan adalah penting utk tidak nyakiti ati suami agar proses bsalin tu mudah

ingat tu mek jingggg....istri solehah in d making
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 07:11 AM | Show all posts
Reply 148# whitedove07


    jgn risau

ai xda tergesa2 nk kahwin ye

mohtip semua org risau dgn ai

iyep ... ai akan jadi isteri yg baik nnt ye


terus blushing
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 07:33 AM | Show all posts
sy lak dh 4 x bersalin..2 gegel 2 boboi..alhamdulilah sng nk kuar..

ms peknen sy x pk sangat2 psl nk bersalin..time dh sakit tu br pk..

tp yg x thnnya sakit ms nk kena jahit tu...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 08:22 AM | Show all posts
kena byk mengaji, byk berdoa.

memang ngeri dan rasa takut nak bersalin even anak dah ramai. Ms contraction tu, dlm hati  sentiasa doa agar Allah permudahkan. Alhamdullah proses tu tak lama, bila jalan 10cm je...5 minit lps tu baby kuar.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 12:49 PM | Show all posts
Reply  fatehana


    kena seluk
jingga007 Post at 21-12-2010 06:19



    aku mencik betui bab2 seluk menyeluk nih... takder kekdah len atau alat khas ker nak ukur pembukaan selviks ni mcm scan dari luar je ker.. takleh ngadu sakit sikit..mesti ader acara seluk menyeluk nih..tensen aku..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2010 01:26 PM | Show all posts
Reply  fatehana


    kena seluk
jingga007 Post at 21-12-2010 06:19



mek jing ini adalah acara wajib bila sorang ibu nak bersalin
tapi akak tetap x suka sebab kena kangkang cam semacam aje
mmglah itu prosedurenya tapi tetap x suka
namun mek kena gak tempuhinya bila dah sampai masa
bertabahlah mek
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 10:26 AM | Show all posts
Reply 152# parangskeper


    daku bakal menghadapinya insyaallah..
malunyerrrrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2010 01:21 PM | Show all posts
saya dah 4 thn kawin baru ni rezeki mengandung..alhamdulillah..wpon mcm2 citer tentang sakit bersalin ni,saya akan tabahkan hati sbb bkn senang org mcm saya ni nak mengandung..saya jadikan pengalaman2 dr forumer disini sbg panduan saya akan dtg..due saya bln 3 ni.yela ini anak pertama,xtau lg apa tanda nak bersalin n sakit dia cemana kan,jd baca2 kat sini la baru tau..terima kasih ye korang semua..saya baca start dr 1st page lg..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 12:49 PM | Show all posts
wah bestnya berkongsi pengalaman dengan korang..
hilang sikit rasa fobia tu...
tambah2 lagi tgk an ...
go_kart Post at 14-12-2010 16:01


hai gogo...amacam arini...aku dok seriau baca pengalaman korang..aku tgh tggu hari je ni..kuatkan hati je...buang lah bnd2 yg bisa memacakkan bulu roma ke tepi dulu..huhuhuhu....edd aku 31 mei ni...xtaulah bile baby nak kuar sbb x de lg tanda...doa2 kan aku ek gogo..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 12:55 PM | Show all posts
jangan takut..kuat semangat. aku ni dah 6 kali melaluinya setakat ni tak pernah terjadi tumpah darah ke masalah uri, dsb. di bilik bersalin. masa aku mula mengandungkan anak keempat hingga keenam aku selalu buat sembahyang hajat dlm 2 bulan nak bersalin. mintak aku senang bersalin secara normal, takde masalah dan masa berpantang perasaan aku aman damai tak ada dugaan yang melampau. takut meroyan kan..alhamdullilah tuhan perkenankan doaku..lagi pun masa tu aku pun mengandung dah late thirties hingga early forties masa mengandungkan anak keempat hingga keenam..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 12:59 PM | Show all posts
Reply 51# yayangmama
tp bile msuk l.room jek, n kena drip... fuh xterkate...


drip tu ape?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 01:02 PM | Show all posts
slelau lg sebulan nak due, i mmg risau..
pengalam lepas2 sumer sukar
anak first hari ke 4 kat hospital baru bersalin..bygkan contrction beberapa hari nak tdo pun x leh
anak kedua setengah hari..alhamdulillah keluar x kot tingkap
yg ni doc siang2 dah ckp suruh opt for ceaser..tp kalo blh x nakkkkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 01:22 PM | Show all posts
Reply 159# Lily_Savage


   
tk yah takut2 la..setiap org akan alami..angap jek bsalin tu satu ibadah..kn...


p/s : tgh peknen ke lilik? aii baru jek bln feb tu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.506902s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list