Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40676
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Post time 19-7-2011 10:56 AM | Show all posts
teringinnya nak melahirkan lg...insyaallh akn cube bersungguh2....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 12:44 PM | Show all posts
hani lalinks




alhamdulillah syukur ke hadrat Allah yg uols dah selamat melahirkan dan sk ...
fatehana Post at 20-6-2011 16:23

xserik?? serius..serik..... 1 ogos start kje dh...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 01:30 PM | Show all posts
xserik?? serius..serik..... 1 ogos start kje dh...
hanahani5865 Post at 19-7-2011 12:44



    ala..baru2 lagi mmg gitu..

aku teringat lagi kata2 nurse home care services-"orang perempuan ada penyakit lupa. lama2 dia lupaa la tu" - bila aku ngadu aku serik & tanak ngandung & sakit gila.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 02:10 PM | Show all posts
ala..baru2 lagi mmg gitu..

aku teringat lagi kata2 nurse home care services-"orang pe ...
Hana Post at 19-7-2011 13:30

muahaha..pyakit lupe ek?mngandung 1 hal, bsalin lg 1 hal..pastu nk kene jg mlm,tkontang knting msak,1 hal...serik siot..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2011 02:14 PM | Show all posts
masa mula2 pregnant, lupa sakit c-sect
ni dah nak dekat2 due, mula risau sakit c-sect
lagi2 bb kali ni pun asik breech jer masa scan
yg 2nd pregnancy gugur @ 15wks
xde buat d&c pun sbb janin kluar sendiri tp klu itu mcm sakit bersalin normal, lbh baik la sakit yg tu drp sakit c-sect
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2011 09:36 AM | Show all posts
salam,

nak share juga la..experience masa bsalin dulu...sume caeser.. anak i ada 4 org..
2 girl, 2 boy..

anak yg 1st & 2nd songsang, kepala kt atas.... so xde jln lain..mmg kena caeser... bile masuk yg 3rd.., dh ok...kpla dia dh engage..tp 7 bulan dia nak kuar..so kena mc 1bulan dok rmh..coz xleh byk jln ngan naik tangga nanti bleeding.. darah yg kuar plak bukan sikit2..so dr bg mc 1bulan relax la dok kt umah..coz mlas nak dok spital..

yg 4th tercepat la pulak..ngandungnya..yg no. 3 br cukup setahun dh confirm pregnant lagi..aduh hai...tp itulah anugerah ALLAH..rezekinya...

Yg ke 4 ni..alhamdulillah..kedudukan dia ok..tp mmg dh 3x caeser so...mmg xde harapan la nak branak normal...serah je la perut tuk dibelah...

So sekarang ni....dh xleh mngandung lagi coz dr terus ikat peranakan, dr takut rahim akan bmasalah nt klau xdiikat...  Syukurlah..aku punya 4 org anak...
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 09:06 AM | Show all posts
tgh preggy  3mth ++...
bila pikir pasal labor room mmg sejuk perut..
tp bila pikir2 balik..lepas ajer baby keluar sakit semua hilang...
so enjoy ajer moment being mum..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2011 01:41 PM | Show all posts
anak sulung sakit melampau,kene epidural, sbb cek in hosp pagi jumaat, sampai ke tgh mlm ahad tak kuo² sedangkan darah dah kuo.. sakitnya.. subhanallah.. tak tertahan..adessss.... yang ni baby girl, yang kedua pulak  selepas 2 thn 6 bulan umo kakak, adik nye dengan mudah dilahirkan .. induce kol 12 lebeh, sakit start kol 2 pm lebeh.. kol 7.17 mlm dah kuo ngan mudah..alhamdulillah.. eishhh windu plak nak mabuk² lagi.. heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 10:01 AM | Show all posts
xserik?? serius..serik..... 1 ogos start kje dh...
hanahani5865 Post at 19-7-2011 12:44


baru lagi tue hani tunggulah dalam 2 tahun ke insyaAllah xde rasa serikboleh bagi adik kat si abg lak

mana tahu dapat girl, dapatlah sepasang
1 Ogos dah kijer yea cepat kan masa berlalu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 10:42 AM | Show all posts
breathing technique:

1. time sakit contraction, ambik nafas perlahan dan dalam skit. lepas pelan2. time tu sakit akan kurang skit.

2. jgn panik bernafas masa tengah dalam labour room. buat teknik 1 tadi. pastu kalau nurse suruh amik gas, pastikan gas tu masuk dalam2, bukan amik gas tergesa2 dan nafas laju2. apa pun tak dapat kang. sakit je dapat.

3. masa push, bernafas dengan baik jugak, steady je, takmo panik. jgn tarik nafas dalam sangat kang baby termasuk dalam semula.

aku buat semua ni..ngan bantuan gas tu, takdela sakit sangat pun.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2011 11:14 AM | Show all posts
wah seriaunya aku baca pengalaman korung kat sini...

btw,ada sapa2 bleh share petua hilangkan sakit pedih ulu hati/gastrik melampau ketika awal kehamilan?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 11:24 AM | Show all posts
breathing technique:

1. time sakit contraction, ambik nafas perlahan dan dalam skit. lepas pelan2 ...
MelahJanda Post at 22-7-2011 10:42


nape ms aku bsalin aritu diorg xoffer gas pun?ke bby aku dh xsmpt2 nk kuar?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 11:24 AM | Show all posts
wah seriaunya aku baca pengalaman korung kat sini...

btw,ada sapa2 bleh share petua hilangk ...
go_kart Post at 22-7-2011 11:14


ko pregnant ke go?kt sini pun ko ada ek...kurang2knlh bgosip,,wakaka..xbaik utk bby...ckp org,aku pn sama je..aku pedih ulu hati smpi bsalin..bsalin terus hilang...aku minum pun terus pedih ms preggy dulu..duduk ke, baring ke..sama je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2011 11:29 AM | Show all posts
ko pregnant ke go?kt sini pun ko ada ek...kurang2knlh bgosip,,wakaka..xbaik utk bby...ckp org,ak ...
hanahani5865 Post at 22-7-2011 11:24 AM



    aku minta petua jer yg ko membebel pesal

wei wei wei lagi satu bila masa ko tgk aku melepak bod gossip?

dah lama aku tak jenguk hokeh!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 11:33 AM | Show all posts
wah seronoknye pada ibu2 yang tengah mengandung..bagi saya kan seronk kalau mengandung je tapi taknk bersalin..hehe.mane boleh kan.sebab seriau teringat sakit nak bersalin.memang rasa nyawa tu dihujung tanduk.nasib asben dapat masuk.suruh nurse panggil rasa macam dah tak dapat jumpa asben lagi lepas ni..alhamdulilah semua selamat.

TAHNIAH pada semua..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 11:43 AM | Show all posts
aku minta petua jer yg ko membebel pesal   

wei wei wei lagi satu bila masa ...
go_kart Post at 22-7-2011 11:29

sukati akulh nk mbebel..aku kn dh jd mak org...wei,aku dh bsalin....anak dh nk msuk 2 bln dh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2011 11:49 AM | Show all posts
sukati akulh nk mbebel..aku kn dh jd mak org...wei,aku dh bsalin....anak dh nk msuk 2 bln dh..
hanahani5865 Post at 22-7-2011 11:43 AM



    tahniah yer lalink...jgn nakal2 lagik...

alah ko ni aku aku pun mak org jugak tp takdenyer membebel mcm mak nenek

ko jgn sentap plak kang tak pepasal meroyan {:1_147:}
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2011 05:25 PM | Show all posts
28 april saya bersalin cesarean.aku terpaksa masuk hosp sebab air ketuban sikit takut baby lemas.so esok nya tu kena induce 2 kali tp aku masih x sakit2 then esok pagi lagi aku kena induce ke 3.then x sakit juga.so doc tanya nk tgu lagi atau dh fedup.aku jawab dah fedup so aku nk operate.

masa dh masuk dlm Operation room tu mmg menggigil smp la kesudah.takut ada sejuk pon ada. then doc cucuk kat tulang belakang aku .tu ubat bius.mmg sakit.x silap aku 2 3 kali dia cucuk.then masa operate of kos x rasa.masa doc tarik bb rasa skit2 gegar then doc lelaki sorg tu tekan kat ulu hati aku, mmg sakittttttttttttttttttttttttt gila smp aku menjerit, agaknya dia nk keluarkan uri yang dah naik ke atas paru2 aku kot.lama plak tu dia tekan.dia tolak2..sakit sangat2.masa nk cantumkan balik kulit aku tu, mmg rasa sakit skit.x selesa.operation selama 54 minit.thn masa dh tukar aku ke wad lepas bersalin, ubat bius ilang sikit2. rasa sakit x de tp kalau nk mengiring mmg sakit.nk bagun apatah lagi.tp paksa diri juga utk bagun.jalan2 kena bongkok skit sbb nk tahan sakit kat luka jahit tu kan.nk balik rumah naik kereta pon kena bawa slow2.sekali hentak, mak ai hanya tuhan je yg tahu.after 2 weeks br la boleh jalan mcm biasa.lajuuu jeee... masa dalam pantang tiap2 minggu pi jalan..ekekekek
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2011 01:22 PM | Show all posts
pengalaman bersalin memang tak mudah nak dilupakan, kalo ko mengandung lagi.. sepanjang te ...
aiva Post at 14-12-2010 15:46


sedihnya kisah ko...
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2011 02:02 PM | Show all posts
aku penah baca dlm satu buku agama - sebaik2nya rasailah detik kesakitan semasa bersalin sebab ketika itulah dosa2 kita akan terhapus iaitu semasa kita bertarung nyawa untuk melahirkan umat Nabi Muhammad - so, kalu bleh jgn guna epidural ke, operate ke, vacuum ke...sbb kadang2 ada pompuan yg xnk rasa sakit, amik jln mudah guna epidural la operate laa...so ianya sgt tidak digalakkan dlm islam kecuali ada masalah yg tidak dpt dielakkan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078325s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list