Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40458
View
437
Reply

[PERBINCANGAN] Fobia bersalin

  [Copy link]

Author: go_kart       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-12-2010 02:57 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by nuryakmal at 22-6-2011 13:02

hallo guys..just nk minta pendapat korang yg pernah bersalin.............kongsi2 cerita pengalaman bersalin korang ngan gokat....
setakat ni gokat baru ada sorang anak..girl..
masa bersalin 2th lepas, berlaku kontraksi yang sangat2 tak boleh lupa sehingga ke hari ini...
hubby skarang nk anak lagi,tp gokat seolah2 fobia nak bersalin..
tolonglah uols,cemana nk menghilangkan perasaan ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:13 PM | Show all posts
aku mmg fobia nak beranak lagi..
tp lam hati masih nak pregnant cuma nak lalui saat melahirkan tu...tu yg seram..
kedua2 anak aku, aku terpaksa ditahan diwad slama 3 hari 3 malam menahan sakit yg teramat sangat..
bila doktor cek,bukaan rahim masih belum cukup,sdgkan kontraksi yg aku rasa tu selang seminit,seminit tp bukaan belum smpi 8 ke 10cm..
bila dh berada dlm blk bersalin lagilah aku merasa bagaikan nak meraung...
bukaan rahim dah 10cm tp susah sgt nak teran,sampaikan nurse tolong tekan perut semasa aku meneran,barulah baby tu keluar...

bila aku kenang balik semua ni,aku jd menggigil..
takut sangat...
sampaikan husband suruh tak pyh mengandung lagi..
cukuplah dah ada 2 org....

tapi ada org tua cakap...
melahirkan anak perempuan lebih mudah dari melahirkan anak lelaki...
betul ke??
aku 2 2 anak aku lelaki...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:19 PM | Show all posts
ko amik je anak angkat, kompom tak rasa fobia

betulkan niat ko mengandung utk tujuan beribadah dan menambahkan zuriat somi..  pastu bykkan baca ayat2 tertentu dalam al-Quran spy senang beranak.. kerapkan diri jumpa bidan utk tgk2an perut ko dan mintak tips2 yg bersesuaian..

ngandung la lagi, bes bau baby!
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:27 PM | Show all posts
mcm tau2 je...aku tgh tgu hari nak bsalin then muncul topik ni...
aku xmo pikir...walopun mmg panik pun ni...
experience lepas mmg ada...tp dh sekali tu je..lama plak gap smpai 6 taun..
so sama cam 1st experience jugakla..bdebar2 mnjang....
smbil xmo pikir camne sakitnye smpaila masa sakit yg btol2 nanti....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:28 PM | Show all posts
betul!!!
bau baby la yg paling best...
rindu pulak nak ada baby baru...tapiiii....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 03:32 PM | Show all posts
ko amik je anak angkat, kompom tak rasa fobia

betulkan niat ko mengandung utk tujuan beribadah ...
ParinAmat Post at 13-12-2010 03:19 PM



    thanks for the comment..bukan ape,kadangkala perasan gemuruh/fobia nk bersalin tu selalu menghantui diri..
mmg azab,hanya Allah yang tahu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 03:33 PM | Show all posts
aku mmg fobia nak beranak lagi..
tp lam hati masih nak pregnant cuma nak lalui saat melahirkan tu.. ...
amoilawa Post at 13-12-2010 03:13 PM



    kan..aku pun ada perasaan macam tu..
mmg nk mengandung lagi sementara umur masih muda ni..
tp pengalaman bersalin tu seolah2 menjadikan aku fobia untuk melaluinya..
apapun klu ada rezeki mmg gokat takkan tolak..
hanya berserah kepada tuhan..
semoga dipermudahkan semua urusan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 03:34 PM | Show all posts
mcm tau2 je...aku tgh tgu hari nak bsalin then muncul topik ni...
aku xmo pikir...walopun mmg panik ...
chicmushroom Post at 13-12-2010 03:27 PM



    semoga dipermudahkan segala urusan nanti..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 03:38 PM | Show all posts
betul!!!
bau baby la yg paling best...
rindu pulak nak ada baby baru...tapiiii....
amoilawa Post at 13-12-2010 03:28 PM



    betul.............
ingat lagi pengalaman bersalin seawal usia 22thn..
tertumpah segala kasih sayang kat baby masa pertama kali memandang wajahnya..
syahdu sangat perasaan masa tu..
dan sedar tanggungjawap yang harus dipikul sebagai seorang ibu
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 03:40 PM | Show all posts
Reply 8# go_kart


amin3x...same goes to you...kalo ada rezeki nk dpt baby lagi,jgn pikir sgt2 pasal sakit nk bsalin...
doa mntak dipermudahkan dan ditenangkan segalanye.amin...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 03:58 PM | Show all posts
Reply  go_kart


amin3x...same goes to you...kalo ada rezeki nk dpt baby lagi,jgn pikir sgt2 pas ...
chicmushroom Post at 13-12-2010 03:40 PM



    thanks...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 04:07 PM | Show all posts
ambik ler epidural bila bukaan 2cm tu..
ambik epidural, hilangkan semua sakit2.. nak tdo pun bulehh..
nanti nurse gerakkan bila baby nak terkuar sgt sgt.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 04:17 PM | Show all posts
ambik ler epidural bila bukaan 2cm tu..
ambik epidural, hilangkan semua sakit2.. nak tdo p ...
Hana Post at 13-12-2010 04:07 PM



    epidural bukan ada side effect kah?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 04:27 PM | Show all posts
Reply 1# go_kart


  aku ada 4 orang anak.. skang tgh preggy yg ke-5 ...
sebenarnya tk perlu takut sebab setiap anak sakitnya lain2... tk tentu sama...
aku bab bersalin rasa ok lg.. sakit mmg la sakit, tp semua berjaya secara normal... walau selepas baby keluar rasa sakit memulas tu still terasa2... tp perasaan bila keluar dan tgk wajah baby masa nurse tunjuk tu sangat indah... mmg tak sabar nk tunggu saat tu...
yg lemahnya bab pregnant je.. sebab alahan yg teruk... masa ngandung anak sulung.. warded sampai 72 botol masuk air...
masa lepas bersalin anak ke-3 kononnnya nk merancang... pakai ler iucd... tp kalo dah rezeki.. setahun lepas tu lekat jugak sebab iucd tu dah lari kedudukan dia, bab ni ngeri sket sebab bila pegi klinik nk bukak iucd tu, doktor kata tk boleh sebab tali dah tercabut... dia terpaksa refer ke hospital putrajaya... Allah saja yg tahu betapa gerun dan berdebar masa nk pegi buang iucd tuh...
tapi kan... masa bersalin, 2 dari anak aku kuar sendiri sebab doktor tk sempat sambut walau aku dah bgtahu baby dah nk kuar... diorang baru terhegeh2 nk pakai sarung tangan... nasib baik baby tak de apa2....
so, gokart jgn risau... doa byk2 semoga segala urusan dimudahkan....
aku harap ini adalah kali terakhir aku pregnant.. sebab tk tahan ngan alahan... huhuhu... gud luck..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 04:46 PM | Show all posts
yati plak baby no 2 , da umur 3++ skrg, tapi fobia masih belum hilang... cos masa lahir tu berat dia 3.7, punyelah teran mcm nak terkeluar bijik mata tp dia tersekat kat situ gak.... last2 kene vacuum... tp yati kene tumpah darah minor, tak la lama sgt, cos maybe sbb baby besar.... so hubby pun ckp... jgn mengandung buat masa terdkat ni, dia pun  takut...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 05:43 PM | Show all posts
Post Last Edit by juita at 14-12-2010 10:16

lahaiii...jgn kate anak no 2 je takut/pobia...me nak masuk keempat ni hah ...tak lama dah lagi..pun rasa seriau gak dah la Hb  aritu dah turun 10.3...sok nak cek-up lagik kat klinik......now ni setiap 2 minggu kene cek-up.........sabor jek laaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:04 AM | Show all posts
lahaiii...jgn kate anak no 2 je takut/pobia...me nak masuk keempat ni hah ...tak lama dah lagi..pun  ...
juita Post at 13-12-2010 05:43 PM



    khenn....itulah pengalaman manis buat seorang ibu..
sakit pun kne tempuhi jugak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:05 AM | Show all posts
yati plak baby no 2 , da umur 3++ skrg, tapi fobia masih belum hilang... cos masa lahir tu berat dia ...
norhayati_30 Post at 13-12-2010 04:46 PM



    mak aii ngerinya...
mmg takleh nk cakap sakit nk bersalin tu mcmana..
hanya wanita yang pernah melaluinya mengetahui..
i'm speechless
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 09:07 AM | Show all posts
Reply  go_kart


  aku ada 4 orang anak.. skang tgh preggy yg ke-5 ...
sebenarnya tk perlu taku ...
sekutmery Post at 13-12-2010 04:27 PM



thanks for the support..semoga dipermudahkan segala urusan ketika bersalin nnti...
good luck to u too
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 09:10 AM | Show all posts
epidural bukan ada side effect kah?
go_kart Post at 13-12-2010 16:17



    ntah tak tahu. yang pasti, aku dah ambik. kalau aku bersalin lagi in future, akan ambik lagi epidural.
tapi tu lah..anak aku setakat 2 org ajer. skrg baru sorang. takder plan nak ramai2 anak. laki aku gila keje. org gila keje tak sesuai ramai2 anak. dah ler gila keje. pjj pulak. tiap2 bulan, 2x hari sabtu, dia keje. pastu org gomen pulak tu. kalau org swasta gila keje takper ler jugak, misti ada OT ke..gaji rm10ribu ke..sesuai ler jugak dgn konsep gila keje.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102796s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list