CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1276|Reply: 29

Info - Apa itu BRAIN FOG?

  [Copy link]
Post time 22-5-2023 09:25 AM | Show all posts |Read mode
Edited by adila39 at 22-5-2023 09:40 AM

Brain Fog - Brain fog ni adalah sindrom yang menyebabkan seseorang tu tidak mampu berfikir dengan jelas atau lebih tepat hilang fokus. Ianya bukanlah penyakit but a situation to describe keseluruhan keadaan mental seseorang tu. i.e fikiran bercelaru, tak boleh fokus, kuat lupa dan bermacam lagi yang merimaskan. Kawan saya duk la kata dia ada brain fog ni, pada saya lebih pada mengada ngada hahaha...anyway to clarify in short info.
Punca antaranya

Mengikut penyelidik, depa kata pesakit HCV yang menjalani rawatan cenderung untuk berhadapan situasi ini. Simple penerangan,
hati kan salah satu role dia untuk nyahkan toxic didalam darah, bila hati dijangkiti HCV ni, ia menganggu proses tu dan saki baki toxic tu boleh meganggu sistem tubuh termasuk otak kita.

Penat yang amat sangat, kerisauan yang melampau, common causes pulak stress, kurang makan makan yang berkhaisiat, kurang tido, perubahan hormone dan pengambilan ubat ubat.

Solution :

Tido yang cukup.
Jangan stress
Manage your time well
Eat well
Positive mind
Solat and so on untuk yang Islam also same goes to non-muslim to go back to basic.


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-5-2023 03:28 PM | Show all posts
sesuai dgn nama dia, sbb bila foggy, pyh nk nmpk apa pun. how long does it last? mcm brain freeze kan kejap je.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-5-2023 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 28-5-2023 07:03 PM
Yoonggi replied at 22-5-2023 03:28 PM
sesuai dgn nama dia, sbb bila foggy, pyh nk nmpk apa pun. how long does it last? mcm brain freeze ka ...


for some several months, and some kejap je. I think with life now dah mcm normal so up to them je how nak handle
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2023 07:21 PM | Show all posts
Yoonggi replied at 22-5-2023 03:28 PM
sesuai dgn nama dia, sbb bila foggy, pyh nk nmpk apa pun. how long does it last? mcm brain freeze ka ...

jika lacking focus etc, dan naik berat badan at the same time dan rasa slow saja untuk buat decision, elok di check TFT
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2023 07:22 PM | Show all posts
termasuk dalam causes of brain fog ialah hypercalcaemia dan hypothyrodism

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-5-2023 10:37 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-5-2023 07:21 PM
jika lacking focus etc, dan naik berat badan at the same time dan rasa slow saja untuk buat decisi ...

iya? i thought thyroid ni akan ada benjolan? ke x semestinya? i see, good info tq doc
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 29-5-2023 10:41 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-5-2023 07:22 PM
termasuk dalam causes of brain fog ialah hypercalcaemia dan hypothyrodism

maybe ada yang tak tau medical abbreviation ni so i copy

Hypercalcemia is [backcolor=rgba(80, 151, 255, 0.18)]a condition in which the calcium level in your blood is above normal. Too much calcium in your blood can weaken your bones, create kidney stones, and interfere with how your heart and brain work. Hypercalcemia is usually a result of overactive parathyroid glands.


Hypothyrodism abnormally low activity of the thyroid gland, resulting in slowing of growth and mental development in children and metabolic changes in adults.


I rasa benda mcm ni perlu more awareness

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2023 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2023 10:42 PM | Show all posts
nk tidur yg ckup pun tak boleh sebab tilam tak best, sakit badan. tilam sedap mesti mahal kan
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2023 10:45 PM | Show all posts
Edited by melodymuss at 14-9-2023 12:15 PM
peugeo replied at 5-9-2023 10:42 PM
nk tidur yg ckup pun tak boleh sebab tilam tak best, sakit badan. tilam sedap mesti mahal kan

tilam skrg dah kira mcm investment, kena beli yg mahal supaya badan kita dpt ckup yg rehat dan badan pun tak sakit2 bila tidur.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2023 11:19 AM | Show all posts
peugeo replied at 5-9-2023 10:42 PM
nk tidur yg ckup pun tak boleh sebab tilam tak best, sakit badan. tilam sedap mesti mahal kan

tilam coway lah gituh..teringin tengok member baru nak kahwin order tu upload dlm ig story..dia review cam best je..siap ada care servis tilam lagi secara berkala..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 05:07 AM | Show all posts
zira25 replied at 6-9-2023 11:19 AM
tilam coway lah gituh..teringin tengok member baru nak kahwin order tu upload dlm ig story..dia re ...

eh coway pun ada tilam eh? best tak tilam dia? saya nk beli tilam ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 06:16 AM | Show all posts
peugeo replied at 5-9-2023 10:42 PM
nk tidur yg ckup pun tak boleh sebab tilam tak best, sakit badan. tilam sedap mesti mahal kan

ye, mcm orthopaedic mattresses ni sgt lah mahaltapi memang bagus utk belakang



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 06:19 AM | Show all posts
melodymuss replied at 5-9-2023 10:45 PM
tilam skrg dah kira mcm investment, kena beli yg mahal supaya badan kita dpt ckup yg rehat dan bad ...

sy baru google, ye ada Coway mattress ha ha
price tak terlalu teruk, jadi sy tidak tahu how good for belakang dan spine kita bed2 ini

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 06:20 AM | Show all posts
zira25 replied at 6-9-2023 11:19 AM
tilam coway lah gituh..teringin tengok member baru nak kahwin order tu upload dlm ig story..dia re ...

ye saya baru google dan memang ada tilamCoway ye haha
apa2 brand pon, sila pilih yang terbaik untuk back kita
maybe kena invest lebih sikit lah
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 07:43 AM | Show all posts
melodymuss replied at 7-9-2023 05:07 AM
eh coway pun ada tilam eh? best tak tilam dia? saya nk beli tilam ni

boleh je go thru https://www.coway.com.my/products/mattress website dia. ada few types jugak. i antara pengguna juga tapi i monthly rental je. bagi i nice untuk tidur, sbb tak perlu lah nak alih kan badan setiap berapa jam sbb nak cari kedudukan supaya badan tak sakit.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-9-2023 08:18 AM | Show all posts
peugeo replied at 5-9-2023 10:42 PM
nk tidur yg ckup pun tak boleh sebab tilam tak best, sakit badan. tilam sedap mesti mahal kan

Tak juga, cuba cari di Shoppe tilam jenis Chiro ada below RM1k ikut ketebalan..

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 01:37 PM | Show all posts
zofea12 replied at 7-9-2023 07:43 AM
boleh je go thru https://www.coway.com.my/products/mattress website dia. ada few types jugak. i an ...

haritu saya tidur tilam coway dekat rumah abang sya, sedap betul tidurnya mcm nk ambil satu jugak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 02:30 PM | Show all posts
ipes2 replied at 28-5-2023 07:22 PM
termasuk dalam causes of brain fog ialah hypercalcaemia dan hypothyrodism

iye dr ipes
iols dulu masa hypothyrodism selalu rasa kepala bengang
tkde la berkecamuk tapi rasa tak bole pikir
now baru tau tu brain fog namanya
skrg under control mkn ubat tkde la rasa bengang lagi
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2023 02:32 PM | Show all posts
adila39 replied at 29-5-2023 10:37 AM
iya? i thought thyroid ni akan ada benjolan? ke x semestinya? i see, good info tq doc

idak. thyroid ni byk jenis
ada yg bonjol kat leher, ada mata yg terjojol
iols punya simptom adalah berat bdn yang naik dgn jayanya disebab hypo (rendah) hormon tiroid menyebabkan rendah metabolisme
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-9-2023 11:28 PM GMT+8 , Processed in 0.126007 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list