Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
12142
View
74
Reply

apa nak jadi ni 2013,semua kereta formula 1guna enjin 1.6cc sahaja..!

[Copy link]

Author: zvicmorrow       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-12-2010 09:17 PM | Show all posts |Read mode
LONDON, 11 Dis. - Formula Satu (F1) akan berubah kepada perlumbaan lebih mesra alam dengan penggunaan enjin 1.6 liter bermula 2013, kata badan pentadbiran sukan tersebut yang mengumumkan langkah terbabit semalam sebagai sebahagian pengubahsuaian besar dari segi teknikal dan peraturan.
Jentera terkini menguna-pakai enjin V8 2.4 liter yang sebelum itu menggunakan enjin V10s dan V12s.
Dalam satu kenyataan selepas mesyuarat Majlis Sukan Motor Dunia di Monaco, Persekutuan Permotoran Antarabangsa (FIA) menjelaskan, enjin spefikasi baru itu mungkin menggariskan satu komitmen untuk meningkatkan pengekalan dan memberi keperluan kepada industri automotif.
Berdasarkan dialog dengan pengeluar enjin dan pakar dalam bidang ini, kuasa akan berubah kepada empat silinder, 1.6 liter dengan suntikan gasolin tekanan tinggi sehingga 500 bar dengan maksimum 12,000 rpm.
FIA juga berkata, enjin baru akan memberi pengurangan 35 peratus penggunaan minyak dan juga memberi pengurusan tenaga yang besar serta sistem pemulihan tenaga. Enjin sekarang adalah terbatas sehingga 18,000 rpm.
Pada masa yang sama, mereka akan mengekalkan tahap prestasi yang sama.
Seriap pemandu akan dibenarkan menggunakan lima enjin pada 2013 namun peruntukan itu akan dikurangkan kepada empat enjin bermula 2014. tahun dengan 19 perlumbaan, mereka dibenarkan menggunakan maksimum lapan enjin dengan satu penalti tempat ke-10 pada permulaan grid jika melakukan penambahan setiap unit. - Reuters

dulu motor gp pakai 2 stroke,diganti dgn 4 stroke aku blah pasal apa ertinya perlumbaan tanpa bunyi bising 2 stroke dan bau minyak R40,sekarang ni FIA nak pakai kereta lumba mesra alam utk berlumba..ahh..ahha ohh tidakk...oh tidakk..berlumba pakai enjin 1.6 lawak ke apa ni?
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2010 10:02 PM | Show all posts
penat je aku tepek cite nie kat thread F1 tue...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2010 10:17 AM | Show all posts
Reply 2# satusembilan


    sori bro aku scrol kat tajuk besar ..tengok tak de tu yg buat tajuk baru..mod kalau cam tu tolong delete je tajuk ni ok
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2010 11:12 AM | Show all posts
Reply 3# zvicmorrow


takpe... aku gurau2 je...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2010 11:19 AM | Show all posts
Reply 4# satusembilan


    aduh terkena aku pagi minggu ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2010 11:21 AM | Show all posts
enjin sekarang 18000 rpm(limit)..akan dikurangkan hanya pada 12000rpm sahaja..bole laju ke kereta2 ni nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:19 AM | Show all posts
Reply 1# zvicmorrow

zaman 80an dulu pakai 1.5 cc je tp boleh produce 700hp..1.6cc lagila power

mesti guna turbocharge ni

langkah bagus gak..maybe boleh lihat honda,bmw masuk balik F1..takpun VW
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 11:22 AM | Show all posts
Reply 6# zvicmorrow

F1 ni sukan yg perlukan level tinggi dlm engineering..tak mustahil boleh buat

mcm zaman tukar ke engine V8..perlap antara time guna v10 tak jauh beza
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 12:57 PM | Show all posts
Reply  zvicmorrow

F1 ni sukan yg perlukan level tinggi dlm engineering..tak mustahil boleh buat
...
weta_studio Post at 13-12-2010 11:22


bunyi 3.0 V10 dengan 2.4 V8 berbeza...bunyi 3.0 V10 karannnn
inikan pulak 1.6 in line 4....
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 04:39 PM | Show all posts
ni enjin turbo versi takde pencemaran ke
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2010 07:21 PM | Show all posts
Rules baru ni dah confirm ker??? ada can kereta satria satu perpuluhan enam turbo aku masuk F1 macam tuh...
notakaki - enjin 1600cc turbo up to 700bhp...gila laa, keta aku pon baru jer 220bhp dah macam lipas kudung susah nak kawal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2010 11:57 PM | Show all posts
Reply 7# weta_studio


    tapi kalau versi 1.6 baru ni bole menyebabkan pasukan dari jepun joint,aku rasa kurang sikit kemarahan aku ni..tapi fikiran masih celaru lah..dulu aku minat race motor zaman mick doohan,wayne rooney,kevin schwantz...kenny roberts dan mamola..sebab undang2 nya bnyk berubah,demi green eco,katanya ..aku beralih pada formula1...sob..sob..sob..harap2 F1 TIDAK MENJADI SEMAKIN TERUK
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 12:01 AM | Show all posts
bunyi 3.0 V10 dengan 2.4 V8 berbeza...bunyi 3.0 V10 karannnn
inikan pulak 1.6 in line 4....
Topet Post at 13-12-2010 12:57



    cerita bab bunyi ni pun satu hal..kita dtg nak tengok perlumbaan semestinya suasana perlu bising,dgn dentuman..papi ekzos yg nyaring...apa klas agaknya bunyi 1.6, 4 cyclinder ..dah mcm kereta proton pakai ekzos ah beng agaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:31 AM | Show all posts
Reply  weta_studio


    tapi kalau versi 1.6 baru ni bole menyebabkan pasukan dari jepun joint, ...
zvicmorrow Post at 13-12-2010 23:57


sebut kenny roberts...
mesti igat jenteranya...
rzv500....kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 12:51 AM | Show all posts
Reply 14# Ruzaini90


    ya satu2nya motorsikal yg berlumba dgn enjin 3 silinder ketika itu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 12:57 AM | Show all posts
Post Last Edit by Ruzaini90 at 14-12-2010 00:58
Reply  Ruzaini90


    ya satu2nya motorsikal yg berlumba dgn enjin 3 silinder ketika itu..
zvicmorrow Post at 14-12-2010 00:51



ni kan motonya?



Uploaded with ImageShack.us
idaman ni...



Uploaded with ImageShack.us

moto ni masih wujud di malaysia...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 02:03 AM | Show all posts
Reply 16# Ruzaini90


    motor zaman filem azura tengah top dulu....hehehe mod off tajuk sikit..
tapi aku preffer yg ni..baik motor mau pun ridernya..

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 09:40 AM | Show all posts
tak lama lagi F1 guna hybrid je, lagi kurang pencemarran..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2010 10:03 AM | Show all posts
Reply 18# cmf_kunyit


    ntah..kalau hybrid mcm tak de..dah tentu enjin senyap...
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2010 10:20 AM | Show all posts
Rules baru ni dah confirm ker??? ada can kereta satria satu perpuluhan enam turbo aku masuk F1 macam ...
penyudisko Post at 13-12-2010 07:21 PM


ni enjin prototype, kalu pasang kat satria pun satria tu akan relau satu per satu parts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.357132s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list