CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2236|Reply: 18

[Dunia] Wowza! Orang muda tak perlu lagi vaksin Covid-19

  [Copy link]
Post time 30-3-2023 10:26 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 30-3-2023 02:31 PM

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang menyesuaikan cadangan vaksinasi Covid-19 untuk fasa baharu wabak itu.

Fasa baharu menunjukkan bahawa kanak-kanak dan remaja yang sihat mungkin tidak memerlukan suntikan berkenaan, tetapi kumpulan yang lebih tua dan berisiko tinggi harus mendapat penggalak antara enam hingga 12 bulan selepas mereka mendapat vaksin terakhir.

Lapor Channel News Asia, agensi dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu berkata, matlamatnya kini adalah untuk menumpukan usaha untuk memvaksinasi mereka yang menghadapi ancaman penyakit teruk dan kematian terbesar akibat Co­vid-19.

Agensi kesihatan itu mentakrifkan populasi berisiko tinggi sebagai orang dewasa yang lebih tua serta orang yang lebih muda dengan faktor risiko yang lain.

Bagi kumpulan ini, agensi itu mengesyorkan suntikan tambahan vaksin sama ada enam atau 12 bulan selepas dos terkini, berdasarkan faktor seperti umur dan keadaan yang menjejaskan imun.

Sementara itu, WHO berkata, kanak-kanak dan remaja yang sihat adalah keutamaan rendah untuk vaksinasi Co­vid-19 dan menggesa setiap negara untuk mempertimbangkan faktor seperti beban penyakit sebelum menge­syorkan vaksinasi kepada kumpulan ini.

Ia berkata, vaksin dan penggalak Covid-19 selamat untuk semua peringkat umur, tetapi cadangan itu mengambil kira faktor lain seperti keberkesanan kos.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2023 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hek eleh. Nak nanti semua cucuk dulu baru nak cakap. Antivaksin juga yang sentiasa bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 10:57 AM | Show all posts
Sebelum Covid, very few people boleh explain apa itu vaksin. Now, very few yang tak boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Triple_8 replied at 30-3-2023 10:53 AM
Hek eleh. Nak nanti semua cucuk dulu baru nak cakap. Antivaksin juga yang sentiasa bijak.

Bijak la sangat.. sampai ada forumer meninggal hang tak baca kaaa?? Lepas tu masing2 lari masok gua.. puihhh!! Sedekah al fathah pun dak.. @blastoff
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 30-3-2023 12:54 PM
Bijak la sangat.. sampai ada forumer meninggal hang tak baca kaaa?? Lepas tu masing2 lari masok gu ...

Sape forumer yg meninggal
Kena covid ka
Yg dh cuk vaksin pn ramai ja meninggal
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Diminta para pentaksub vaksin membantah statement dari WHO ini

Dulu pentaksub vaksin mati matian mahu anak2 mereka divaksin atas pelbagai alasan
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-3-2023 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 30-3-2023 01:32 PM
Sape forumer yg meninggal
Kena covid ka
Yg dh cuk vaksin pn ramai ja meninggal

Jahchomel.. kalu ikut ajal maut.. ko naik motor pun nyawa boleh hilang. Awat? Tak percaya rukun iman yg ke 6 ka??

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 30-3-2023 01:55 PM
Jahchomel.. kalu ikut ajal maut.. ko naik motor pun nyawa boleh hilang. Awat? Tak percaya rukun im ...

Arwah Jahcomel meninggal bukan sebab covid ye..Jgn nk buat fitnah
Klu dh ko percaya ajal maut knape nk babitkn arwah jahcomel..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2023 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 30-3-2023 01:32 PM
Sape forumer yg meninggal
Kena covid ka
Yg dh cuk vaksin pn ramai ja meninggal


Boleh baca sini:

https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=5027941

… dan dari mana pulak sumber ko kata org vaksin ramai matey? Berapa percentage yg “ramai” tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 30-3-2023 02:13 PM
Boleh baca sini:

https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=5027941

Ko ler yg patut baca benang tu balik...baca betul2...kt dlm benang tu xde pn tertulis yg arwah meninggal sbb covid...
Aku kot org pertama yg dpt tau pasal kematian arwah...adik arwah yg bitau kt aku...pastu aku mintak hannah bukakkn benang utk maklumkn kt kwn2 forum..aku sendiri yg update maklumat pasal kematian arwah kt benang tu..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 30-3-2023 02:26 PM
Ko ler yg patut baca benang tu balik...baca betul2...kt dlm benang tu xde pn tertulis yg arwah men ...

Hang belom jawab soklan.. berapa percentage yg “ramai tu”. Bila kena kat puak sendiri tau pun menggelupor cam cacing kena cuka kan?

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 30-3-2023 02:41 PM
Hang belom jawab soklan.. berapa percentage yg “ramai tu”. Bila kena kat puak sendiri tau pun me ...

Ko yg kantoi fitnah org dh meninggal
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 30-3-2023 03:11 PM
Ko yg kantoi fitnah org dh meninggal

Habis ko fitnah org lain boleh? Ramai tu berapa setan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Malas aku nk gaduh bln2 puasa ni..
Tengok bahasa yg ko guna pn bole tau adap ko mcmane...aku tak pernah gaduh ngn forumer...sori la ye....
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
juboqhang replied at 30-3-2023 12:54 PM
Bijak la sangat.. sampai ada forumer meninggal hang tak baca kaaa?? Lepas tu masing2 lari masok gu ...


Arwah jah comel ke? Al fatihah utk beliau. Tp rasanya bkn sbb covid.
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Anti vaksin tak boleh merentas sempadan tersenyum sinis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2023 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
I x vaksinkan pun anak i masa KERAjaan suruh dlu
Cukupla i sndri tpksa ambik 3dos vaksin celaka tu
Smpai skrg kesannya ada , sakit2 yg x dpt nk bgtau punca
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2023 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Xmbekcin.. matilanak nti kne kobik
2021 just a flu - teori konspirashit
2023 kobik just a flu - Siapa
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2023 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-6-2023 08:17 PM GMT+8 , Processed in 0.114399 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list